Την προηγούμενη βδομάδα εταιρεία πέταξε στο δρόμο πέντε εργαζόμενους γιατί αντιστάθηκαν στη διαρκή καταστρατήγηση των δικαιωμάτων τους. Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και οι κεφαλαιοκράτες στο σύνολό τους υψώνουν όλο και περισσότερο τους τόνους προκειμένου να φοβίσουν τους εργαζόμενους, ώστε να μην αντιδρούν στα όλο και πιο σκληρά μέτρα που λαμβάνονται. Μέτρα όπως η σκληρή φοροαφαίμαξη που, στις σημερινές συνθήκες, αυτά λειτουργεί πολλαπλασιαστικά. Απειλεί την ίδια την επιβίωση των εργατικών και λαϊκών οικογενειών.
Ολα τα παραπάνω, από την απόλυση λόγω αντίστασης στην καταστρατήγηση εργασιακών δικαιωμάτων από τ' αφεντικό μέχρι την επιβολή μέτρων που μας στερούν τα στοιχειώδη, γίνονται για να σωθεί το κεφάλαιο. Μας απαγορεύουν να είμαστε υγιείς, να έχουμε αθλητισμό, να δουλεύουμε λίγες ώρες, να βλέπουμε τα παιδιά μας, να μάθουμε πράγματα για να μπουκώσουν αυτοί με περισσότερα κέρδη. Για να γίνουν οι τραπεζίτες, οι βιομήχανοι και τα πολιτικά τους τσιράκια πιο πλούσιοι και εμείς να μετράμε τις μπουκιές μας.
Ολα αυτά τα λένε «δημοκρατία» και μας κουνάνε το δάκτυλο και αγανακτούνε όταν διεκδικούμε. Θέλουν να μας κάνουν να αισθανόμαστε ένοχοι γι' αυτό. Ενα πρέπει να έχουμε καθαρό. Ο,τι αυτοί αποκαλούν «δημοκρατία» για εμάς είναι βαρβαρότητα και εμείς τα θύματά της. Ομως εμείς είμαστε οι παραγωγοί του πλούτου και έχουμε κάθε δικαίωμα να γκρεμίσουμε και τη βαρβαρότητα και τα παράσιτα που τη στηρίζουν.
Η παραπάνω εκτίμηση ανήκει σε δυο πανεπιστημιακούς εκ των υποστηρικτών του νόμου - πλαισίου, στους Ν. Αλιβιζάτο και Αντ. Μανιτάκη, σε άρθρο τους στην «Καθημερινή», με το οποίο καλούν τους συναδέλφους τους να χαμηλώσουν τους τόνους διαφωνιών με το νόμο. Οι δυο πανεπιστημιακοί, αντιπαραβάλλοντας την αποτελεσματικότητα στη δημοκρατία, λένε: «Τα πολυμελή συλλογικά όργανα ενδέχεται πράγματι να είναι αντιπροσωπευτικά, αυτό δεν σημαίνει όμως ότι μπορεί να λειτουργήσουν και αποτελεσματικά. Φοβούμενη τους δαίμονες του αυταρχικού μας παρελθόντος, η γενιά μας δεν συνειδητοποίησε ως τώρα ότι κάθε καλός καθηγητής δεν μπορεί να είναι και καλός πρύτανης. Στις μέρες μας, πέραν του ήθους, της ακεραιότητας και της επιστημοσύνης, ο τελευταίος πρέπει να έχει και ικανότητες να διοικεί έναν πολύπλοκο οργανισμό».
Με άλλα λόγια, ζητούν να αφήσουμε πίσω τους δαίμονες του αυταρχικού παρελθόντος και να υποταχθούμε στους μάνατζερ του αυταρχικού μέλλοντος των ΑΕΙ, που θα είναι ...αποτελεσματικοί στη διοίκηση του νέου Πανεπιστημίου που θα λειτουργεί σαν επιχείρηση. Για τα ήθη και τις αξίες του νέου Πανεπιστημίου δε χρειάζεται να προσθέσουμε τίποτε άλλο. Τα λένε μόνοι τους.
Καυγαδίζουν για το ποιος δίνει τα περισσότερα και πιο γρήγορα στο μεγάλο κεφάλαιο. Αυτή είναι η έγνοια του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Μετά τις αλλεπάλληλες ανακοινώσεις του αρμόδιου υπουργού Ανάπτυξης Μ. Χρυσοχοΐδη για το ΕΣΠΑ, την αναθεώρηση που δέχτηκε η ΕΕ για την εθνική συμμετοχή, την επίσπευση των ρυθμών, την αναδιάρθρωση με απόρριψη των «νεκρών» έργων, έρχεται ο υπεύθυνος της ΝΔ Κ. Χατζηδάκης να ασκήσει κριτική για τις καθυστερήσεις, την πτώση της χώρας στην κατάταξη απορρόφησης και πάει λέγοντας.
Το «έργο» έχει ξαναπαιχτεί, με τους ίδιους πρωταγωνιστές. Λίγο μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης από το ΠΑΣΟΚ, ήρθαν οι πρώτες εξαγγελίες. Επιταχύνθηκε ο ρυθμός απορρόφησης, άρχισαν να δίνονται - στο μεγάλο κεφάλαιο - οι ενισχύσεις, αυξήθηκε ο ρυθμός απορρόφησης, που επί κυβερνήσεων ΝΔ ήταν εξαιρετικά χαμηλός. Τότε το ΠΑΣΟΚ είχε μιλήσει για καθυστερήσεις της ΝΔ.
Σήμερα, έρχεται η ΝΔ να ασκήσει κριτική για τις καθυστερήσεις, η κυβέρνηση δε βγάζει μιλιά για την... κατάταξη, αλλά και οι δύο μαζί για ένα πράγμα αγωνίζονται και αγωνιούν. Να πάνε τα λεφτά γρήγορα και σίγουρα στους μεγαλοεπιχειρηματίες.
Ε, σ' αυτή την αγωνία δεν πρέπει να τους ακολουθήσει ο λαός. Γιατί η «ανάπτυξη», στην οποία συμφωνούν και οι δύο, είναι για τα αφεντικά και κανέναν άλλον....