ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 15 Ιούλη 2011
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ
Αντιδρούν στο κλείσιμο και τις απολύσεις

Στιγμιότυπο από τη χτεσινή κινητοποίηση
Στιγμιότυπο από τη χτεσινή κινητοποίηση
Κοινή στάση εργασίας και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Οικονομικών, στο Σύνταγμα, οργάνωσαν χτες, τα Σωματεία Εργαζομένων στους δημόσιους οργανισμούς ΙΓΜΕ, ΟΔΔΥ, ΟΣΚ, ΟΠΕΓΕΠ, ΕΟΜΜΕΧ, ΔΗΜΗΤΡΑ. Οι εργαζόμενοι αντιδρούν στην πολιτική της κυβέρνησης η οποία οδηγεί στην κατάργηση των δημόσιων οργανισμών και σε χιλιάδες απολύσεις. Επίσης την Τρίτη 19 Ιούλη, στις 11 π.μ., οι διοικήσεις των Σωματείων θα προχωρήσουν σε παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Οικονομίας και την Τετάρτη 20 Ιούλη θα δώσουν συνέντευξη Τύπου.

Συνολικά πρόκειται για 75 οργανισμούς, με τους 11 από αυτούς να κλείνουν ή να συγχωνεύονται - προσώρας, για να κλείσουν αργότερα - μέχρι τα μέσα Αυγούστου και οι οποίοι απασχολούν τη συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων σε αυτούς. Περίπου τους 6.500 από τους 7.000 συνολικά. Σε συνάντηση των διοικήσεων των Σωματείων με το γενικό γραμματέα του υπουργείου Οικονομίας, Η. Πλασκοβίτη, ο τελευταίος επιβεβαιώνει ότι θα έρθει άμεσα σχετικό νομοσχέδιο, στόχος είναι η δραστική μείωση του μισθολογικού «κόστους» και ότι θα γίνουν απολύσεις.

Στη χτεσινή κινητοποίηση παραβρέθηκε ο Σπ. Χαλβατζής, μέλος της ΚΕ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, εκφράζοντας τη συμπαράσταση του Κόμματος. Μεταξύ άλλων σημείωσε ότι οι οργανισμοί στους οποίους δουλεύουν οι εργαζόμενοι «έχουν παράξει ένα σπουδαίο επιστημονικό έργο, που καλύπτει συγκεκριμένες ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας». Ομως, συνέχισε, το αστικό κράτος που βρίσκεται σε μια πορεία εκποίησης, ιδιωτικοποίησης, εμπορευματοποίησης όλων προχωρά και στη διάλυση αυτών των οργανισμών. «Είμαστε, τόνισε, κατηγορηματικά αντίθετοι με αυτές τις επιλογές. Θεωρούμε ότι όλοι αυτοί οι χώροι δεν θα εξαφανιστούν, απλά θα μεταβιβαστούν στο ιδιωτικό κεφάλαιο. Θέλουν να αλλάξουν ριζικά τις εργασιακές σχέσεις». Επισήμανε ότι η κυβέρνηση έχει τη στήριξη της ΝΔ και του ΛΑ.Ο.Σ. και πως τα σημερινά μέτρα δεν είναι «κεραυνός εν αιθρία», αλλά απότοκα της Συνθήκης του Μάαστριχτ - που ψήφισαν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ - και όλων των μέχρι σήμερα αποφάσεων των Συνόδων της ΕΕ. Καταλήγοντας κάλεσε τους εργαζόμενους σε συνέχιση του αγώνα, σε πάλη για την ανατροπή αυτής της πολιτικής.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΑΛΑΚΤΟΣ - ΤΡΟΦΙΜΩΝ - ΠΟΤΩΝ
Σήμερα σύσκεψη για την οργάνωση της απεργίας

Σε σύσκεψη καλεί σήμερα, Παρασκευή 15 Ιούλη, τα Διοικητικά Συμβούλια των Σωματείων και τους πρωτοπόρους συνδικαλιστές του κλάδου από όλη την Ελλάδα, η Ομοσπονδία Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, με θέμα την οργάνωση της απεργίας του κλάδου στις 20 Ιούλη, διεκδικώντας την υπογραφή ικανοποιητικής κλαδικής ΣΣΕ. Η σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί στα γραφεία της Ομοσπονδίας στην Αθήνα (Πειραιώς 1, 5ος όροφος), στις 6.30 μ.μ.

Οι εργαζόμενοι του κλάδου βρίσκονται «επί ποδός», αντιδρώντας στην προκλητική στάση της εργοδοσίας, η οποία εμμένει σε μηδενικές αυξήσεις. Παρά τα τεράστια κέρδη που έχουν συσσωρεύσει όλα τα προηγούμενα χρόνια, που αγγίζουν μέχρι και 9.000 ευρώ κέρδος ανά εργαζόμενο, οι βιομήχανοι του κλάδου επιμένουν προκλητικά να μιλούν για υψηλές αμοιβές στον κλάδο, λέγοντας ότι οι μισθοί είναι από 7% έως 17,2% πάνω από την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβασης Εργασίας. Πίσω από αυτή τη σπέκουλα, κρύβεται η πρόθεση των βιομηχάνων να συρρικνώσουν τα μεροκάματα και τα δικαιώματα των εργαζομένων. Αλλωστε, η διαρκής άρνηση της εργοδοσίας να υπογράψει κλαδική σύμβαση, παραπέμπει ευθέως στην απόπειρα κατάργησης των κλαδικών συμβάσεων και το πέρασμα στις ατομικές.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, όπου η εργοδοσία, παρά τα δυσθεώρητα κέρδη της, από την εκμετάλλευση της εργατικής δύναμης, εμμένει σε μηδενικές αυξήσεις, οι εργαζόμενοι δεν έχουν άλλο δρόμο από την οργάνωση του αγώνα, με μπροστάρη την ταξική τους Ομοσπονδία, ενάντια στην εργοδοτική επίθεση, «πατώντας» πάνω στην εμπειρία της προηγούμενης επιτυχημένης κλαδικής απεργιακής μάχης στις 2 Ιούνη.

ΠΑΣΟΚ - ΝΔ ΓΙΑ ΥΓΕΙΑ
Βεβαίωσαν τη συναίνεσή τους στη στρατηγική των ανατροπών

Η συναινετική στρατηγική μεταξύ της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης στις επώδυνες για τα λαϊκά στρώματα ανατροπές στο χώρο της Υγείας διευρύνθηκε χτες στη συνάντηση της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας με εννέα υπουργούς που υπηρέτησαν διαχρονικά τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ.

Η χτεσινή συνάντηση είναι η δεύτερη αυτού του χαρακτήρα - η πρώτη έγινε στις 29.11.2010 - και πήραν μέρος ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος, ο υφυπουργός Μιχάλης Τιμοσίδης, έξι πρώην υπουργοί του ΠΑΣΟΚ (Π. Αυγερινός, Απ. Κακλαμάνης, Λ. Παπαδήμας, Κ. Στεφανής, Δ. Κρεμαστινός και Γ. Φλώρος) και τρεις πρώην υπουργοί της ΝΔ (Δ. Σιούφας, Γ. Σούρλας και Δ. Αβραμόπουλος). Κύριο θέμα της σύσκεψης ήταν η λειτουργία του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (Νόμος 3918/2011) και, όπως είπε ο Μιχ. Τιμοσίδης, οι πρώην υπουργοί της ΝΔ δήλωσαν ότι θα στηρίξουν την προσπάθεια της κυβέρνησης.

Η συναινετική λογική και πρακτική στο χώρο της Υγείας παρουσιάστηκε ως έμπρακτη απόδειξη ότι «βγαίνει σε πέρας» η γενικότερη πολιτική συναίνεση, που θα χρησιμεύει και ως πιστοποιητικό στους Ευρωπαίους και το ΔΝΤ. «Πιστεύω στη συναίνεση... Την έχει ανάγκη ο τόπος», δήλωσε ενθουσιασμένος ο Α. Λοβέρδος και αναφέροντας ότι η ΝΔ είναι παρούσα σε όλες τις εκδηλώσεις του υπουργείου Υγείας. Παρών, πρόσθεσε ο υπουργός, είναι και ο ΛΑ.Ο.Σ, ενώ «χτες (σ.σ. προχτές) παρών ήταν και ο ΣΥΡΙΖΑ στην εκδήλωση για τη "δημιουργία θεραπευτικών μονάδων φαρμακευτικής υποστήριξης του ΟΚΑΝΑ σε δημόσια νοσοκομεία"».

Ο Α. Λοβέρδος, που έκανε ενημέρωση για λογαριασμό όλων όσοι συμμετείχαν στη σύσκεψη, είπε ότι στη διάρκεια της συζήτησης για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας εκφράστηκαν ορισμένες επιφυλάξεις για τον Οικογενειακό Γιατρό. Κατά τη γνώμη του υπουργού, ο θεσμός του έχει μάλλον ξεπεραστεί και θα καλυφθεί από τα πολυιατρεία του ΙΚΑ και τους γιατρούς που θα συνάψουν συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ. Κατά τον υπουργό Υγείας δεν συζητήθηκε στη σύσκεψη θέμα για τις συγχωνεύσεις των νοσοκομείων, ενώ εκφράστηκε η συμφωνία στις επιλογές της κυβέρνησης για τη μεταφορά των μονάδων υποκατάστασης στα δημόσια νοσοκομεία.

Τέλος, ο υπουργός Υγείας ανέφερε ότι στη σύσκεψη έγινε συζήτηση για τη μεταφορά των Κοινωνικών Ασφαλίσεων στο υπουργείο Υγείας, όπως ίσχυε πριν τις 15.9.1995.

Πρωτοβουλία του ΚΚΕ

Οι ΚΟΒ «Αγίας Ολγας» και ΙΚΑ του ΚΚΕ καλούν τους εργαζόμενους απ' τα νοσοκομεία «Αγία Ολγα», Πατησίων, «Παμμακάριστος», 7ο Θεραπευτήριο του ΙΚΑ και Πολυκλινική σε σύσκεψη τη Δευτέρα (18.7.2011) με αφορμή τις αποφάσεις της κυβέρνησης για τις συγχωνεύσεις των νοσοκομείων.

Η σύσκεψη θα γίνει στην ΚΟΑ του ΚΚΕ, Βερανζέρου και Κοτοπούλη, ώρα 7:30 μμ.

Παράσταση διαμαρτυρίας των συνταξιουχικών οργανώσεων

Παράσταση διαμαρτυρίας την Τρίτη 19 Ιούλη, στις 11 π.μ, στο υπουργείο Εργασίας (Σταδίου 29) πραγματοποιούν οι συνεργαζόμενες συνταξιουχικές οργανώσεις ΙΚΑ - ΕΛΤΑ - ΔΗΜΟΣΙΟΥ - ΟΣΕ - OAEE - ΝΑΤ - ΟΤΑ. Αιτία της κινητοποίησης είναι η επίθεση που δέχονται οι συνταξιούχοι στα συνταξιοδοτικά τους δικαιώματα και στις συντάξιμες αποδοχές με τις νέες μειώσεις στις συντάξεις τους, οι οποίες θα κάνουν τη ζωή τους ακόμη πιο δύσκολη.

Συνέντευξη Τύπου στη Θεσσαλονίκη

Η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ και το ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας προγραμματίζουν συνέντευξη Τύπου, τη Δευτέρα 18 Ιούλη, στις 12 μ., στο ΕΚΘ (1ος όροφος), με θέμα: «Τα αντιλαϊκά μέτρα της κυβέρνησης στη δημόσια Υγεία - Πρόνοια. Διεκδίκηση σύγχρονων αποκλειστικά δημόσιων και δωρεάν υπηρεσιών Υγείας - Πρόνοιας για όλους. Κοινωνική συμμαχία και οργάνωση του αγώνα για την προστασία της υγείας των εργαζομένων και των λαϊκών οικογενειών».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ