ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 12 Ιούλη 2011
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΚΕ - ΚΟΜΜΑ ΛΑΟΥ ΤΗΣ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗΣ
Κοινή ανακοίνωση - κάλεσμα σε αλληλεγγύη

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης στην Παλαιστίνη, αντιπροσωπείας του ΚΚΕ, μ' επικεφαλής τον Γιώργο Μαρίνο, μέλος του ΠΓ, πραγματοποιήθηκε συνάντηση με αντιπροσωπεία του Κόμματος του Λαού της Παλαιστίνης, με επικεφαλής τον Μπασάμ Αλσάλχι, Γενικό Γραμματέα του Κόμματος του Λαού της Παλαιστίνης. Μετά τη συνάντηση τα δυο μέρη εξέδωσαν την ακόλουθη ανακοίνωση:

«Το Κόμμα του Λαού της Παλαιστίνης μαζί με το ΚΚΕ, καλούν την εργατική τάξη και τους λαούς της περιοχής μας να ενισχύσουν την αλληλεγγύη στον παλαιστινιακό λαό και το δίκαιο αγώνα του για τον τερματισμό της ισραηλινής κατοχής και για τη δημιουργία ενός κυρίαρχου παλαιστινιακού κράτους, βιώσιμου, στα σύνορα της 4ης Ιουνίου του 1967, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Τα δυο κόμματα τόνισαν την υποστήριξή τους στο παλαιστινιακό αίτημα προς τον ΟΗΕ, για αναγνώριση της Παλαιστίνης ως κράτους - μέλους του ΟΗΕ, και για την συγκέντρωση όλων των προσπαθειών για την επιτυχία αυτού του αιτήματος. Τα δυο κόμματα καταδικάζουν την απόφαση της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ να απαγορεύσει τον απόπλου από τα ελληνικά λιμάνια του στόλου της ανθρωπιστικής βοήθειας προς την Λωρίδα της Γάζας. Οι δύο πλευρές τόνισαν τη συνέχιση της κοινής πάλης για τα νόμιμα δικαιώματα του παλαιστινιακού λαού και ένα καλύτερο μέλλον των λαών της περιοχής».

ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΗ ΑΡΧΗ
Αναγνωρίζει τη σημασία της πρωτοβουλίας του ΚΚΕ

Συνάντηση με τον Πρόεδρο, Μ. Αμπάς, και τον πρωθυπουργό, Σ. Φαγιάντ, είχε στην Ιερουσαλήμ ο Γ. Τούσσας, ευρωβουλευτής του Κόμματος

Την πρωτοβουλία του ΚΚΕ, για την αναγνώριση ανεξάρτητου, κυρίαρχου παλαιστινιακού κράτους, παρουσίασε ο ευρωβουλευτής του Κόμματος, Γιώργος Τούσσας, ο οποίος συναντήθηκε την Κυριακή στην Ιερουσαλήμ, με τον Πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, τον πρωθυπουργό, Σαλάμ Φαγιάντ και μέλη του Παλαιστινιακού Νομοθετικού Συμβουλίου, στα πλαίσια εκδήλωσης με θέμα τη διεθνή αναγνώριση του Παλαιστινιακού κράτους.

Οι Παλαιστίνιοι ηγέτες ευχαρίστησαν το ΚΚΕ για τη συνεπή δράση και τη σταθερή αλληλεγγύη του με τον Παλαιστινιακό λαό, καθώς και για την τελευταία πρωτοβουλία του, υπογραμμίζοντας τη σημασία της στις σημερινές συνθήκες. Ο Πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς τόνισε τη σημαντική συμβολή που έχει η πρωτοβουλία του ΚΚΕ στον αγώνα του Παλαιστινιακού λαού για ανεξάρτητο, κυρίαρχο και βιώσιμο Παλαιστινιακό κράτος.

Η εκδήλωση διοργανώθηκε από το Κόμμα του Λαού της Παλαιστίνης με αντιπροσωπεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στην οποία μεταξύ άλλων συμμετείχαν από το ΑΚΕΛ οι ευρωβουλευτές Τάκης Χατζηγεωργίου και Κυριάκος Τριανταφυλλίδης. Το Κόμμα του Λαού της Παλαιστίνης εκπροσώπησε ο Χάνα Αμίρε, μέλος του Πολιτικού Γραφείου του και μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης.

Μιλώντας στην εκδήλωση, ο Γ. Τούσσας στάθηκε στην ένταση των πιέσεων που ασκούνται για συμβιβαστική λύση στο Παλαιστινιακό από τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, που επιχειρούν να εμποδίσουν τη διαδικασία ουσιαστικής συγκρότησης και αναγνώρισης παλαιστινιακού κράτους. Κατήγγειλε τη στάση ίσων αποστάσεων ανάμεσα σε θύτη και θύμα που ακολουθεί η ΕΕ και καυτηρίασε την υποχωρητική στάση οπορτουνιστικών δυνάμεων στην Ευρώπη, όπως του λεγόμενου «Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς» (ΚΕΑ).

Αναλύοντας την πρωτοβουλία του ΚΚΕ, η οποία γνώρισε μεγάλη ανταπόκριση από τους συμμετέχοντες στην εκδήλωση, ο Γιώργος Τούσσας υπογράμμισε ότι το ΚΚΕ στηρίζει από θέσεις αρχών το δίκαιο αγώνα του για δημιουργία παλαιστινιακού κράτους και κατήγγειλε τα σχέδια των ιμπεριαλιστών ΗΠΑ και ΕΕ, που ασκούν εκβιασμούς προς την Παλαιστινιακή Αρχή για να μην προσφύγει στον ΟΗΕ, με την απειλή ότι θα κοπούν οι οικονομικοί πόροι και ουσιαστικά προωθούν ένα κατακερματισμένο μόρφωμα με περιορισμένη κυριαρχία.

ΕΔΥΕΘ - ΠΑΜΕ
Συγκέντρωση σήμερα για ανεξάρτητο Παλαιστινιακό κράτος

Στις 8 μ.μ., στο Αγαλμα Βενιζέλου, ενάντια και στην ιμπεριαλιστική επέμβαση στη Λιβύη

Το αγωνιστικό της πρόγραμμα για το επόμενο διάστημα παρουσίασε χτες σε συνέντευξη Τύπου η Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης (ΕΔΥΕΘ). Πρώτος σταθμός, το σημερινό συλλαλητήριο αλληλεγγύης στους λαούς της Παλαιστίνης και της Λιβύης, που διοργανώνει μαζί με το ΠΑΜΕ, στις 8 το βράδυ στο Αγαλμα του Βενιζέλου.

Με τη σημερινή συγκέντρωση, η ΕΔΥΕΘ απαιτεί τη δημιουργία και αναγνώριση ανεξάρτητου, βιώσιμου και κυρίαρχου Παλαιστινιακού κράτους, στα σύνορα του 1967 με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ. Αμεση αποχώρηση από τα παλαιστινιακά εδάφη του ισραηλινού στρατού κατοχής και αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους ως κράτους - μέλους του ΟΗΕ. Επίσης, απαιτεί άμεσο τερματισμό της ιμπεριαλιστικής επέμβασης στη Λιβύη και της σφαγής του λιβυκού λαού. Αμεση επιστροφή όλων των ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων, που βρίσκονται εκτός συνόρων - καμία εμπλοκή, καμία συμμετοχής της χώρας μας στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις.

Επίσης, στις 21 Ιούλη (8 μ.μ., Αγαλμα του Βενιζέλου), η ΕΔΥΕΘ προγραμματίζει συγκέντρωση αλληλεγγύης και συμπαράστασης στον κυπριακό λαό και στις 9 Αυγούστου (8 μ.μ., Αγαλμα Βενιζέλου), εκδήλωση αφιερωμένη στα θύματα των βομβαρδισμών σε Χιροσίμα και Ναγκασάκι, ενάντια στην απειλή του πυρηνικού ολέθρου, ενάντια στην ανάπτυξη νέων πυραυλικών συστημάτων (Αντιπυραυλική Ασπίδα) και στην παραγωγή και χρήση όπλων απεμπλουτισμένου ουρανίου.

Οπως είπε μάλιστα ο Μιχάλης Σπυριδάκης, πρόεδρος της ΕΔΥΕΘ, φέτος, η συγκεκριμένη εκδήλωση αποκτά ιδιαίτερη σημασία, καθώς ο λαός της Ιαπωνίας, μέσα σε διάστημα μικρότερο από 70 χρόνια, ζει μια δεύτερη τραγωδία, αυτή τη φορά από την ειρηνική χρήση της πυρηνικής ενέργειας. Και πρόσθεσε πως το σύνθημα της εκδήλωσης θα είναι «Ο καπιταλισμός σκοτώνει και στον πόλεμο και στην ειρήνη. Η σωτηρία της ανθρωπότητας βρίσκεται στην ανατροπή του».

ΕΠΙΣΚΕΨΗ Κ. ΠΑΠΟΥΛΙΑ ΣΤΟ ΙΣΡΑΗΛ
Ευχαριστίες Πέρες για το μπλοκάρισμα του στολίσκου

Το Ισραήλ αναγνωρίζει τις υπηρεσίες της ελληνικής κυβέρνησης στο χτύπημα των Παλαιστινίων

Τη στρατηγική αναβάθμιση των σχέσεων Ελλάδας - Ισραήλ, σε μια περίοδο έντονων ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και ανακατατάξεων στην ευρύτερη περιοχή (Β. Αφρική, ΝΑ Μεσόγειος, Μέση Ανατολή), επισφράγισε η επίσημη επίσκεψη που πραγματοποιεί από χτες στο Ισραήλ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Ο Κάρολος Παπούλιας συναντήθηκε το πρωί στην Ιερουσαλήμ με τον πρόεδρο του Ισραήλ, Σίμον Πέρες και το απόγευμα με τον πρωθυπουργό Μπένζαμιν Νετανιάχου. Σήμερα Τρίτη, θα μεταβεί στη Ραμάλα της Δυτικής Οχθης για συνομιλίες με Παλαιστίνιους αξιωματούχους.

Ενδεικτικό των σχέσεων που οικοδομούν οι δύο κυβερνήσεις, είναι το γεγονός ότι ο πρόεδρος του Ισραήλ ευχαρίστησε τον Κάρολο Παπούλια για τον αποκλεισμό του διεθνούς στολίσκου που θα μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα, επιβεβαιώνοντας την καθοριστική συμβολή της ελληνικής κυβέρνησης στη διαμόρφωση «ζώνης ασφαλείας» του Ισραήλ εντός της θαλάσσιας περιοχής που ελέγχεται από την Ελλάδα.

«Σας ευχαριστώ που σταματήσατε το στολίσκο σύμφωνα με τις συστάσεις του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ. Με τη δράση αυτή, συμβάλετε στο να ηρεμήσει η κατάσταση και, σε τελική ανάλυση, στο καλό της Γάζας», δήλωσε ο Πέρες, ταυτίζοντας το «καλό» της Γάζας και της Παλαιστίνης με τον βάρβαρο αποκλεισμό και την κατοχή που έχει επιβάλλει το κράτος του Ισραήλ. Ο ίδιος δημοσιοποίησε ότι είχε ζητήσει «απ' όλες τις εμπλεκόμενες κυβερνήσεις να χρησιμοποιήσουν την επιρροή τους για να αποθαρρύνουν τέτοιους στολίσκους προς τη Γάζα».

Κατά τα άλλα, ο Κ. Παπούλιας, σε δηλώσεις του τάχθηκε υπέρ μιας βιώσιμης και συνολικής λύσης του Μεσανατολικού και είπε: «για την Ελλάδα, η ασφάλεια του Ισραήλ αποτελεί ουσιαστική και απαιτούμενη παράμετρο της λύσης». Με νόημα μάλιστα παρατήρησε για τις εξελίξεις στον Αραβικό κόσμο ότι σηματοδοτούν «την αρχή μίας αλλαγής που διατρέχει τα γεωπολιτικά δεδομένα στην ευρύτερη περιοχή».

Με προέδρους των ΤΕΙ

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, θα συναντηθεί με αντιπροσωπεία της Συνόδου των Προέδρων ΤΕΙ, σήμερα Τρίτη, στις 2 μ.μ., στα γραφεία της ΚΕ του Κόμματος στον Περισσό.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ