Τρίτη 12 Ιούλη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ Κ. ΠΑΠΟΥΛΙΑ ΣΤΟ ΙΣΡΑΗΛ
Ευχαριστίες Πέρες για το μπλοκάρισμα του στολίσκου

Το Ισραήλ αναγνωρίζει τις υπηρεσίες της ελληνικής κυβέρνησης στο χτύπημα των Παλαιστινίων

Τη στρατηγική αναβάθμιση των σχέσεων Ελλάδας - Ισραήλ, σε μια περίοδο έντονων ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και ανακατατάξεων στην ευρύτερη περιοχή (Β. Αφρική, ΝΑ Μεσόγειος, Μέση Ανατολή), επισφράγισε η επίσημη επίσκεψη που πραγματοποιεί από χτες στο Ισραήλ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Ο Κάρολος Παπούλιας συναντήθηκε το πρωί στην Ιερουσαλήμ με τον πρόεδρο του Ισραήλ, Σίμον Πέρες και το απόγευμα με τον πρωθυπουργό Μπένζαμιν Νετανιάχου. Σήμερα Τρίτη, θα μεταβεί στη Ραμάλα της Δυτικής Οχθης για συνομιλίες με Παλαιστίνιους αξιωματούχους.

Ενδεικτικό των σχέσεων που οικοδομούν οι δύο κυβερνήσεις, είναι το γεγονός ότι ο πρόεδρος του Ισραήλ ευχαρίστησε τον Κάρολο Παπούλια για τον αποκλεισμό του διεθνούς στολίσκου που θα μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα, επιβεβαιώνοντας την καθοριστική συμβολή της ελληνικής κυβέρνησης στη διαμόρφωση «ζώνης ασφαλείας» του Ισραήλ εντός της θαλάσσιας περιοχής που ελέγχεται από την Ελλάδα.

«Σας ευχαριστώ που σταματήσατε το στολίσκο σύμφωνα με τις συστάσεις του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ. Με τη δράση αυτή, συμβάλετε στο να ηρεμήσει η κατάσταση και, σε τελική ανάλυση, στο καλό της Γάζας», δήλωσε ο Πέρες, ταυτίζοντας το «καλό» της Γάζας και της Παλαιστίνης με τον βάρβαρο αποκλεισμό και την κατοχή που έχει επιβάλλει το κράτος του Ισραήλ. Ο ίδιος δημοσιοποίησε ότι είχε ζητήσει «απ' όλες τις εμπλεκόμενες κυβερνήσεις να χρησιμοποιήσουν την επιρροή τους για να αποθαρρύνουν τέτοιους στολίσκους προς τη Γάζα».

Κατά τα άλλα, ο Κ. Παπούλιας, σε δηλώσεις του τάχθηκε υπέρ μιας βιώσιμης και συνολικής λύσης του Μεσανατολικού και είπε: «για την Ελλάδα, η ασφάλεια του Ισραήλ αποτελεί ουσιαστική και απαιτούμενη παράμετρο της λύσης». Με νόημα μάλιστα παρατήρησε για τις εξελίξεις στον Αραβικό κόσμο ότι σηματοδοτούν «την αρχή μίας αλλαγής που διατρέχει τα γεωπολιτικά δεδομένα στην ευρύτερη περιοχή».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ