Associated Press |
Η επιτυχία της Εθνικής γυναικών στη Σανγκάη δεν μπορεί να κρύψει την πραγματικότητα που επικρατεί στο χώρο της ελληνικής υδατοσφαίρισης |
Η παίκτρια της Εθνικής Σταυρούλα Αντωνάκου μιλώντας στο ραδιόφωνο «SENTRA 103,3» και παρά τη χαρά της επιτυχίας αναφέρθηκε στην κατάσταση που επικρατεί σήμερα στο χώρο του υγρού στίβου και ειδικότερα στο πόλο. Μια κατάσταση που κάθε άλλο παρά κρύβεται ή διορθώνεται με οποιαδήποτε αγωνιστική επιτυχία.
«Ο ερασιτεχνικός αθλητισμός αιμορραγεί και μας έχουν αφήσει σχεδόν στο έλεός μας. Δεν νομίζουμε ότι το αξίζουμε αυτό. Δεν είμαστε επαγγελματίες και δε νομίζω ότι το κράτος δεν μπορεί να συντηρήσει τον ερασιτεχνικό αθλητισμό. Μπορεί να το κάνει και χωρίς καθόλου έξοδα και καμία προσπάθεια», δήλωσε η διεθνής παίκτρια. Παράλληλα αναφέρθηκε και στις συνθήκες που επικράτησαν την προηγούμενη χρονιά στο χώρο της ελληνικής υδατοσφαίρισης... «Μέσα στη χρονιά δεν υπήρχαν ανοιχτά κολυμβητήρια. Υπήρχαν κάποια κολυμβητήρια που έκλειναν γιατί δεν είχαν πετρέλαιο. Πέρα από το ότι δεν πληρωνόμαστε. Κάποια κορίτσια που είναι στο Δημόσιο, αναγκάζονται ή να σταματάνε από τις δουλειές τους ή να παρατούν την Εθνική ομάδα. Σε αυτή τη διαδικασία, εμείς έχουμε 4-5 άτομα. Τα υπόλοιπα άτομα, που ό,τι παίρνουμε όλη τη χρονιά είναι 600 ευρώ, γιατί από τα σωματεία από λίγα πληρωνόμαστε...» δήλωσε μεταξύ άλλων η Σταυρούλα Αντώνακου.
Οι δηλώσεις της διεθνής παίκτριας αναδεικνύουν μια πλευρά της κατάστασης που επικρατεί σήμερα σήμερα στο χώρο του υγρού στίβου. Αυτή που αφορα τους παίκτες οι οποίοι και εδώ οπως και σε άλλα αθλήματα πληρώνουν το μάρμαρο για μια σειρα ζητήματα. Παράλληλα ομως την ίδια ώρα στο ίδιο σκηνικό υπάρχουν και άλλες πλευρές του παζλ. Περιπτώσεις ομάδων που καποια στιγμή εξαιτίας της δυναμική τους -και φυσικά της πολυπληθούς μάζας των οπαδών τους-βρέθηκαν για κάποιο χρονικό διάστημα στο άρμα των επιχειρηματιών συμφερόντων και πλεόν βρίσκονται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας, περιπτώσεις σωματείων που εξαιτίας της καθυστέρησης ή της έλλειψης των τακτικών επιχορηγήσεων δεν έχουν ουτε για τα απαραίτητα, κολυμβητήρια που κλείνουν εξαιτίας της κρατικής αδιαφορίας η της πρόθεσης της Πολιτείας να τα μετατρέψει σε ιδιωτικές επιχειρήσεις παιδιά που αναγκάζονται να σταματήσουν το άθλημα αφού δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στα έξοδα ειναι μόνο μερικά απο τα βασικά περιστατικά που υπάρχουν σήμερα στο χώρο του υγρού στίβου.
Motion Team |
Εγκλωβισμένοι στον ανταγωνισμό τους και τα προβλήματά τους παραμένουν Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός στην Α1 ανδρών |
Από την τρικυμία δε γλίτωσαν ούτε ο Ολυμπιακός και ο Παναθηναϊκός, αφού, παρά τη διαφορετική ιστορία και παράδοση στο χώρο του αθλήματος, η κοινή μοίρα που επιβάλλει τον ανταγωνισμό για λόγους κέρδους και συμφερόντων των ιδιοκτητών τους τους οδήγησε στην επίσης κοινή μοίρα των προβλημάτων της επόμενης μέρας. Tο πρώτο και μάλιστα πολύ μεγάλο πρόβλημα δημιουργήθηκε στον Ολυμπιακό. Οι παίκτες δεν έπεφταν στο νερό για την έναρξη της προετοιμασίας τους, αν πρώτα δεν εξοφλούντο τα παλιά οφειλόμενα. Μετά από συνεχείς επαφές με τον τότε πρόεδρο Συγγελίδη, φως δεν είδαν. Μάλιστα, ο τότε πρόεδρος τους πρότεινε να πάρουν 400.000 και να κλείσουν τα παλιά χρέη ποσόν που δεν αντικατόπτριζε ούτε το 50%. Μάλιστα, ο Συγγελίδης τους έλεγε ότι με αυτόν τον τρόπο θα μπορούσε να εξασφαλίσει το επόμενο μπάτζετ, το οποίο είχε ήδη υποστεί μείωση 50%. Οι παραιτήσεις του προέδρου Συγγελίδη, αλλά και του αντιπροέδρου Κεντ που ήταν και υπεύθυνος για τη γυναικεία ομάδα πόλο, μεγάλωσαν τα προβλήματα. Στην αντρική ομάδα ακολούθησαν αποχωρήσεις, ενώ στις γυναίκες με ξαίρεση τις 2 ξένες, οι Ελληνίδες παρέμεναν απλήρωτες από την αρχή του χρόνου, έχοντας πάρει κάποια πολύ λίγα χρήματα έναντι που δεν αντικατοπτρίζουν ούτε ένα μισθό. Στον Παναθηναϊκό τα χρόνια οικονομικά προβλήματα των παικτών φέτος γιγαντώθηκαν, με αποτέλεσμα πότε να αποφασίζουν αποχή πότε προπόνηση, ενώ το πρόβλημα μεγάλωσε μετά και την αποχώρηση της διοίκησης του ερασιτέχνη. Μάλιστα, οι παλιότερες οφειλές σε παίκτες που είχαν αποχωρήσει από το σύλλογο οδήγησαν τους τελευταίους να κινηθούν νομικά.
Λίγο - πολύ ίδια είναι η κατάσταση στους περισσότερους συλλόγους της Α1 έστω και εάν σε κάποιες περιπτώσεις οι αιτίες είναι διαφορετικές. Στον Πανιώνιο πλέον, τα χρωστούμενα έφτασαν τους 7 μήνες και για κάποια περίοδο τέθηκε εν αμφιβόλω και η συμμετοχή της ομάδας στον τελικό του Λεν Τρόφι με αντίπαλο την Σαβόνα.
Στον ΠΑΟΚ, επίσης, κάθε χρόνο αντιμετωπίζουν προβλήματα οικονομικής φύσεως, ενώ αγωγές έχουν κάνει οι παίκτες και προπονητές που έχουν αποχωρήσει από το σύλλογο. Αρκετά οικονομικά προβλήματα αντιμετώπισε και ο άλλοτε κυρίαρχος στο χώρο του ελληνικού πόλο Εθνικός, εξαιτίας και της μη είσπραξης των επιχορηγήσεων. Στην ίδια μοίρα βρέθηκαν και οι ομάδες της Πάτρας, αφού στον ΝΟΠ υπήρξαν αποχές των παικτών, ενώ παρά τη συμφωνία που επιτεύχθηκε για μείωση του μπάτζετ το γεγονός αυτό δεν μπορεί να θεωρηθεί λύση. Στη ΝΕΠ μετά τα πολλά χρέη αποφασίστηκε να μηδενιστεί ουσιαστικά το μπάτζετ και να ξεκινήσει μια νέα προσπάθεια από χαμηλά. Την ίδια ώρα, ανάλογη είναι και η κατάσταση στα περισσότερα σωματεία των γυναικών.