ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 9 Ιούλη 2011
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΜΕ - ΠΑΣΕΒΕ - ΠΑΣΥ - ΜΑΣ - ΟΓΕ
Συλλαλητήρια για το δικαίωμα σε Υγεία - Πρόνοια

Με συλλαλητήρια σε πόλεις όλης της χώρας στις 20 του Ιούλη οι ταξικές δυνάμεις στο εργατικό κίνημα, οι επαγγελματοβιοτέχνες, οι αγρότες, οι σπουδαστές, οι γυναίκες των λαϊκών στρωμάτων οργανώνουν την αντίστασή τους στην αντιλαϊκή πολιτική στην Υγεία, διεκδικώντας το δικαίωμα του λαού σε σύγχρονες υψηλού επιπέδου δημόσιες υπηρεσίες Υγείας.

Το ΠΑΜΕ, η ΠΑΣΕΒΕ, η ΠΑΣΥ, το ΜΑΣ, η ΟΓΕ καλούν τους εργαζόμενους να αντισταθούν στη βάρβαρη πολιτική της εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης της Υγείας, να παλέψουν στους τόπους δουλειάς, τις συνοικίες, τα νοσοκομεία, τις σχολές, τις πόλεις τους για ανατροπή της πολιτικής που κατακρεουργεί την υγεία και τη ζωή των λαϊκών στρωμάτων για να σωθούν τα κέρδη των μονοπωλίων.

Στην Αθήνα το συλλαλητήριο ορίστηκε στην Ομόνοια στις 7 μ.μ.

Στη Θεσσαλονίκη το ΠΑΜΕ, η ΠΑΣΕΒΕ, η ΠΑΣΥ, το ΜΑΣ, η ΟΓΕ διοργανώνουν συλλαλητήριο, ενάντια στα νέα βάρβαρα μέτρα της κυβέρνησης στη Δημόσια Υγεία και Πρόνοια την ίδια μέρα, στις 7.30 μ.μ., στο Αγαλμα Βενιζέλου. Καλούν τον εργαζόμενο λαό και τη νεολαία της Θεσσαλονίκης να διεκδικήσουν σύγχρονες αποκλειστικά δημόσιες δωρεάν υπηρεσίες Υγείας - Πρόνοιας για όλους. Με κοινωνική συμμαχία και οργάνωση του αγώνα να παλέψουν για την προστασία της υγείας των εργαζομένων και των λαϊκών οικογενειών.

Κάλεσμα συμμετοχής στα συλλαλητήρια για την Υγεία σε όλη τη χώρα απευθύνει σε όλα τα σωματεία και τους εργαζόμενους του κλάδου με ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Εργαζομένων Φαρμακευτικών και Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας (ΟΕΦΣΕΕ).

«Να οργανώσουμε αντίσταση στη βάρβαρη πολιτική εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης της Υγείας σε κάθε τόπο δουλειάς. Να μην επιτρέψουμε να μετατραπεί η λαϊκή ανάγκη και το δικαίωμα στην Ιατροφαρμακευτική Περίθαλψη και στην Πρόνοια σε ακριβοπληρωμένο εμπόρευμα, απρόσιτο για όλο και περισσότερους», υπογραμμίζει η ΟΕΦΣΕΕ.

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ
Επικίνδυνες για την ανθρώπινη ζωή οι περικοπές

Νεογέννητο στην Ξάνθη κινδύνεψε να πεθάνει εξαιτίας της πολιτικής περικοπών στη Δημόσια Υγεία. Με δικαστικές διώξεις επιχειρείται η φίμωση των γιατρών επειδή κατήγγειλαν την προμήθεια ελαττωματικών υλικών

Οι επιπτώσεις της αντιλαϊκής πολιτικής, που εφαρμόζει η κυβέρνηση στην Υγεία, ήρθαν στο προσκήνιο με τον πιο δραματικό τρόπο, πριν λίγες μέρες (25/6) στην Ξάνθη. Νεογέννητο κινδύνεψε να πεθάνει επειδή το μανταλάκι που τοποθετήθηκε στον ομφάλιο λώρο (ομφαλοκλίπ) αποδείχθηκε ελαττωματικό, με αποτέλεσμα να παρουσιάσει ακατάσχετη αιμορραγία. Το νεογέννητο μεταφέρθηκε στη Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών στην Αλεξανδρούπολη, όπου οι γιατροί κατάφεραν να το κρατήσουν στη ζωή, αν και όπως διαπιστώθηκε είχε χάσει το μισό του αίμα. «Ενα τελείως υγιές παιδί ήρθε στα πρόθυρα του θανάτου για 10 σεντς. Τόσο κοστολογείται η ανθρώπινη ζωή», δήλωσε ο Δημήτρης Αδαμίδης, μέλος του ΔΣ της Ενωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Ξάνθης, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσε χτες η ΟΕΝΓΕ.

Οπως καταγγέλλουν οι νοσοκομειακοί γιατροί της Ξάνθης, ήταν θέμα χρόνου να συμβεί, καθώς πολλά από τα μανταλάκια και άλλο υγειονομικό υλικό που προμηθεύτηκε το νοσοκομείο αποδείχθηκαν ελαττωματικά. Αντίστοιχα περιστατικά, μικρότερου κινδύνου, παρουσιάσθηκαν και τις επόμενες μέρες, όμως αντιμετωπίστηκαν από τους γιατρούς και τους νοσηλευτές με τη χρήση 2 και 3 κλιπ.

Είχαν προειδοποιήσει οι γιατροί

Η Ενωση Νοσοκομειακών Γιατρών Ξάνθης είχε καταγγείλει το γεγονός στο διοικητή του νοσοκομείου, προφορικά από τον Γενάρη και εγγράφως από τον περασμένο Μάρτη. Ενημέρωσε ότι τα ομφαλοκλίπ ήταν προβληματικά και ζήτησε να αντικατασταθούν με άλλα, το επιπλέον κόστος των οποίων ήταν 10 λεπτά του ευρώ.

Στην επιστολή τους ενημέρωναν ότι «ορισμένα υγειονομικά υλικά καθημερινής χρήσης είναι ακατάλληλα έως επικίνδυνα για χρήση στους ασθενείς». Ανάμεσα σε αυτά αναφέρονταν: Ρινογαστρικοί καθετήρες (Levine), Ουροσυλλέκτες, Αποστειρωμένες ποδιές χειρουργείου μιας χρήσεως, Μη αποστειρωμένα γάντια, Φλεβοκαθετήρες (Abocath).

Ειδικά για τα κλιπς ομφαλίου λώρου (μανταλάκια) σημείωναν: «Μεγάλο ποσοστό αυτών δεν ασφαλίζει σωστά με αποτέλεσμα να ανοίγουν και να κινδυνεύουν τα νεογνά από αιμορραγία. Το προσωπικό συχνά αναγκάζεται να τοποθετεί και δεύτερο μανταλάκι».

Η καταγγελία της Ενωσης Νοσοκομειακών Γιατρών κατατέθηκε στις 10 Μάρτη. Περί τα τέλη του Μάρτη, ο διοικητής του νοσοκομείου, με αφορμή δημοσίευμα εφημερίδας (17/3) που αναφερόταν σε στοιχεία της καταγγελίας, έκανε αναφορά στον εισαγγελέα ο οποίος άσκησε αυτεπάγγελτα μήνυση για διασπορά ψευδών ειδήσεων και γύρω στις 20 Ιούνη άρχισε να στέλνει τις κλήσεις σε απολογία στα μέλη του ΔΣ της Ενωσης, με στόχο τη φίμωσή τους. Λίγες μέρες μετά, στις 25 Ιούνη ήρθε η δραματική επιβεβαίωση της επικίνδυνα ανθυγιεινής πολιτικής της κυβέρνησης, που έστειλε ένα βήμα πριν το θάνατο ένα νεογνό.

Η ΟΕΝΓΕ ζητάει την άμεση απόσυρση της μήνυσης και προκηρύσσει στάση εργασίας και συγκέντρωση στο Νοσοκομείο Ξάνθης την 19/7/2011.

Απέναντι σε όλα αυτά το Νοσοκομείο Ξάνθης, σε απαντητικό δελτίο Τύπου που εξέδωσε χτες και διανεμήθηκε από το υπουργείο Υγείας, αναφέρει μεταξύ άλλων: «Το συγκεκριμένο υλικό (ομφαλοκλίπς) χρησιμοποιείται εδώ και δεκαπέντε μήνες χωρίς ποτέ να παρουσιασθεί κάποιο πρόβλημα, όπως βεβαιώνεται και εγγράφως από 17/3/2011 από τους αρμόδιους γιατρούς της Γυναικολογικής Μαιευτικής Κλινικής του Νοσοκομείου μας και του Διευθυντή της Παιδιατρικής Κλινικής του Νοσοκομείου μας. Σημειωτέον ότι στο νοσοκομείο μας κατά το έτος 2010 πραγματοποιήθηκαν 1.301 τοκετοί και 278 έως 17/3/2011 χωρίς καμία επιπλοκή από τη χρήση του εν λόγω υλικού».

Να μην περάσει η ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης

Η Γραμματεία Ξάνθης του ΠΑΜΕ καταδικάζει την προσπάθεια ποινικοποίησης της συνδικαλιστικής δράσης του ΔΣ της Ενωσης Νοσοκομειακών Γιατρών. Σε ανακοίνωσή της σημειώνει: «Σε μια περίοδο που η εμπορευματοποίηση του κοινωνικού αγαθού της Υγείας προχωρά όλο και περισσότερο, που η υποβάθμιση των παροχών Υγείας από το δημόσιο σύστημα Υγείας εντείνεται (π.χ. στο Νοσοκομείο Ξάνθης καταργείται το 1/6 των κλινών), επιχειρείται η τρομοκράτηση των εργαζομένων στο χώρο του Νοσοκομείου.

Η λειτουργία του συστήματος Υγείας με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια απαιτεί ένα εργατικό δυναμικό που δε θα αντιδρά, πειθήνια θα παρακολουθεί τη μετατροπή του κοινωνικού αγαθού της Υγείας σε εμπόρευμα.

Μόνη λύση η συστράτευση υγειονομικών, εργαζομένων, αυτοαπασχολούμενων πόλης και χωριού στον αγώνα για την κατάκτηση του ώριμου και ρεαλιστικού στόχου: Η Υγεία να παρέχεται ισότιμα από ένα καθολικό, αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύγχρονο σύστημα Υγείας - Πρόνοιας και επείγουσας ιατρικής με πλήρη στελέχωση και σύγχρονο εξοπλισμό. Κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης. Χρηματοδότηση από τον Κρατικό Προϋπολογισμό και κατάργηση των εισφορών στον κλάδο Υγείας για όλους τους ασφαλισμένους».

Εγκληματικές οι συνέπειες των συγχωνεύσεων

Και οι εργαζόμενοι στον «Ευαγγελισμό» αρχίζουν κινητοποιήσεις

Με τρεις κινητοποιήσεις θα απαντήσουν οι εργαζόμενοι και οι γιατροί του «Ευαγγελισμού» στα σχέδια της κυβέρνησης για τις συγχωνεύσεις και την παράταση, όπως σε όλους τους δημοσίους υπαλλήλους, του ωραρίου.

Στη χτεσινή γενική συνέλευση οι γιατροί και οι εργαζόμενοι του μεγαλύτερου νοσοκομείου της χώρας αποφάσισαν να κάνουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας την ερχόμενη Τρίτη (12.7.2011), στα επείγοντα του νοσοκομείου και ώρα 8.30 π.μ. Την ερχόμενη Πέμπτη (14.7.2011) θα πάρουν μέρος στην τετράωρη στάση εργασίας (11 π.μ. - 3 μ.μ.) και στη συγκέντρωση, στις 12 το μεσημέρι, στο υπουργείο Υγείας, που αποφάσισε η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών - Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ).

Στις 20 Ιούλη θα πάρουν μέρος στο Συλλαλητήριο των ΠΑΜΕ, ΠΑΣΕΒΕ, ΠΑΣΥ, ΜΑΣ και ΟΓΕ στην Ομόνοια στις 7 το βράδυ. Τέλος, η Γενική Συνέλευση των γιατρών και των εργαζομένων αποφάσισαν να κάνουν 24ωρη απεργία όταν αρχίσει η προώθηση των μέτρων συγχώνευσης απ' την κυβέρνηση.

Κλείνουν κρεβάτια και σε ΜΕΘ

Οι εγκληματικές συνέπειες της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης στην Υγεία και ειδικότερα μέσω των συγχωνεύσεων αναδείχτηκαν σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε χτες η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ).

Κατήγγειλαν, συγκεκριμένα:

  • Οτι κλείνουν αντί ν' ανοίξουν κρεβάτια στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) «ένα έγκλημα εκ προμελέτης αφού ήδη απ' τις σημερινές ελλείψεις πεθαίνουν ετησίως 2.500 άνθρωποι εκτός κλίνης ΜΕΘ». Στην Ελλάδα, λειτουργούν μόλις 650 δημόσιες κλίνες ΜΕΘ και το υπουργείο προωθεί τη μείωση των κλινών κατά 10% - 12%, ενώ ήδη υπάρχουν περίπου 70 - 80 δημόσιες κλίνες, πλήρως εξοπλισμένες που παραμένουν κλειστές.
  • Τους κινδύνους απ' τη μεικτή εφημερία τμημάτων στο όνομα της εξοικονόμησης χρημάτων. Αναφέρθηκε χαρακτηριστικά ότι στο νοσοκομείο «Χατζηκώστα» των Ιωαννίνων εφημερεύει ένας γιατρός για τη χειρουργική και οφθαλμολογική κλινική, με αποτέλεσμα να πρέπει ένας οφθαλμίατρος να είναι υπεύθυνος για κάθε είδους χειρουργικό περιστατικό.
  • Χαρακτηριστικά ανέφεραν ότι στη στελέχωση των νοσοκομείων με γιατρούς ΕΣΥ, προσθέτουν και τους αγροτικούς και ειδικευόμενους γιατρούς, για να ανεβάσουν τον αριθμό τους σε 21.000, ενώ στην πραγματικότητα είναι 12.353. Επισήμαναν ακόμα ότι ενώ είχαν εξαγγελθεί απ' την κυβέρνηση προσλήψεις 2.000 γιατρών σχεδιάζεται να γίνουν μόλις 80 για όλη τη χώρα.

Μιλώντας στη συνέντευξη, ο Ηλίας Σιώρας, μέλος του ΓΣ της ΟΕΝΓΕ και στέλεχος της Δημοκρατικής Πανεπιστημονικής Κίνησης Γιατρών (ΔΗΠΑΚ) ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση και οι συγχωνεύσεις έχουν βάλει στο στόχαστρο τα πλέον κερδοφόρα για τον ιδιωτικό τομέα κομμάτια της Υγείας, την Ψυχική Υγεία, τις χειρουργικές κλίνες, τα εργαστήρια που η δυναμικότητά τους μειώνεται κατά 10% κ.λπ.

Η ΟΕΝΓΕ εξήγγειλε 4ωρη στάση εργασίας (11 π.μ. - 3 μ.μ.) στις 14.7.2011 και συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας στις 12 το μεσημέρι.

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΝΑΟΥΣΑΣ
«Οχι» στο κλείσιμο κλινικών του νοσοκομείου

Συλλαλητήριο την Τρίτη 12 Ιούλη στις 8 μ.μ., στην πλατεία Καρατάσου

Συλλαλητήριο ενάντια στα αντιλαϊκά μέτρα της κυβέρνησης στην Υγεία και στο κλείσιμο κλινικών του νοσοκομείου και αντίστοιχη μείωση κρεβατιών, διοργανώνει το Εργατικό Κέντρο Νάουσας, την Τρίτη 12 Ιούλη, στις 8 μ.μ. στην πλατεία Καρατάσου.

Στο νοσοκομείο της Νάουσας σχεδιάζεται το κλείσιμο 3 κλινικών (μαιευτικής - γυναικολογικής, παιδιατρικής και ΩΡΛ) και η κατάργηση 20 κλινών από τις 120 που υπάρχουν σήμερα. Οι 20 κλίνες αντιστοιχούν σε 42 εργαζόμενους - γιατρούς, νοσηλευτές, διοικητικό και βοηθητικό προσωπικό.

«Αυτά είναι μόνο η αρχή, θα ακολουθήσει κλείσιμο και άλλων κλινικών», σημειώνει σε ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο Νάουσας και προσθέτει: «Στο νοσοκομείο και στο ΙΚΑ Νάουσας οι ελλείψεις σε γιατρούς, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό είναι τραγικές. Δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τους 34.500 κατοίκους της περιοχής μας. Ιδιαίτερα ταλαιπωρούνται οι συνταξιούχοι, οι υπερήλικες, συμπολίτες μας με κινητικά προβλήματα και ΑμΕΑ.

Το Εργατικό Κέντρο Νάουσας είχε έγκαιρα προειδοποιήσει γι' αυτές τις εξελίξεις. Οι καθησυχαστικές δηλώσεις τοπικών βουλευτών και παραγόντων στόχο είχαν και έχουν να κάμψουν την αγωνιστικότητα των εργαζομένων και του λαού».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ