ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 9 Ιούλη 2011
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Ριζική η αντίθεση με το νόμο - πλαίσιο

Συνάντηση με αντιπροσωπεία των πρυτάνεων της χώρας είχε χτες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Στιγμιότυπο από τις δηλώσεις αμέσως μετά τη συνάντηση
Στιγμιότυπο από τις δηλώσεις αμέσως μετά τη συνάντηση
Με αντιπροσωπεία της Συνόδου των Πρυτάνεων συναντήθηκε χτες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, στην έδρα της ΚΕ του Κόμματος στον Περισσό. Μετά τη συνάντηση, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Οπως έχουμε δηλώσει - και έγκαιρα και αυτές τις μέρες - είμαστε ριζικά αντίθετοι με το νόμο - πλαίσιο, που ετοιμάζει η κυβέρνηση.

Πρέπει να σας πω ότι ιδιαίτερα συγκεντρώνουμε την προσοχή μας στα εξής ζητήματα: Καταρχήν στο γεγονός ότι τα Πανεπιστήμια θα βγάζουν πτυχιούχους πολλαπλής ταχύτητας. Ετσι θα βγαίνει μέσα από το Πανεπιστήμιο η μεγάλη μάζα των επιστημόνων που θα δουλεύουν με ημιαπασχόληση, ετεροαπασχόληση, ελαστικές εργασιακές σχέσεις. Υποβαθμίζεται το επιστημονικό αντικείμενο του Πανεπιστημίου, όταν μέσα στις γραμμές τους υπάρχουν πολλαπλής ταχύτητας πτυχία.

Δεύτερο, θεωρούμε ότι θα αναπαραχθεί και θα οξυνθεί η αναρχία στη σύνθεση των πτυχιούχων. Από τη στιγμή που και η ίδια η οικονομία αναπτύσσεται άναρχα, άλλοι τομείς αναπτύσσονται, άλλοι υποβαθμίζονται, και στα ίδια τα Πανεπιστήμια θα ενταθεί αυτή η αναρχία και αναντιστοιχία ανάμεσα στο πτυχίο και τη δυνατότητα να βρεθεί δουλειά. Η ανεργία θα πιστοποιηθεί και μέσα από την ανεργία των πτυχιούχων, πράγμα που γίνεται και τώρα.

Επίσης διαπιστώνουμε το εξής: Ενισχύεται ο αυταρχισμός μέσα στα Πανεπιστήμια, στο όνομα της καταπολέμησης της διαφθοράς. Οποιες δημοκρατικές διαδικασίες και ελευθερίες υπήρχαν συρρικνώνονται απελπιστικά. Μάλιστα χρησιμοποιείται εδώ, πέρα από τη διαφθορά, και το πρόσχημα της καταπολέμησης της κομματικοποίησης. Η ζωή έχει δείξει ότι πίσω από συνθήματα που μπορεί για το λαό να ακούγονται σωστά ή αν θέλετε να απαντάνε σε υπαρκτά προβλήματα, μπορεί να περάσει η πιο αντιδραστική επιλογή. Κι ακόμα να υπογραμμίσουμε ότι ανοίγει ο δρόμος για ένα Πανεπιστήμιο, που όχι μόνο η διαδικασία να πάρεις μέρος στις εξετάσεις και η προετοιμασία για να μπεις, αλλά και η συμμετοχή στην εκπαιδευτική διαδικασία του Πανεπιστημίου θα κοστίζει πολύ ακριβά.

Επομένως, για εμάς δε διορθώνεται αυτό το νομοσχέδιο και θέλουμε να κάνουμε κάθε προσπάθεια και να στηρίξουμε κάθε προσπάθεια και με τη δική μας πρωτοβουλία αυτό το νομοσχέδιο να μην ψηφιστεί».

Από την πλευρά των πρυτάνεων, ο Γιάννης Μυλόπουλος, πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, σε δήλωσή του, μετά τη συνάντηση, μετέφερε τις γνώμες των πρυτάνεων και περιέγραψε την ενημέρωση που έγινε στην ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Είπε, μεταξύ άλλων, πως με το σχέδιο νόμου, το Πανεπιστήμιο μεταλλάσσεται «από ένα ακαδημαϊκό ίδρυμα, σε έναν οργανισμό ο οποίος θα λειτουργεί με κανόνες αγοράς», ενώ αφαιρείται το δικαίωμα «να εκλέγει τα όργανα διοίκησής του το Πανεπιστήμιο, τον πρύτανη, τους κοσμήτορες». Συμπλήρωσε πως «το νέο σύστημα θα ενισχύσει και θα ενθαρρύνει τις εξαρτήσεις του Πανεπιστημίου από οικονομικά και άλλα συμφέροντα», ενώ υποστήριξε πως «θα υπάρξει υποβάθμιση των σπουδών, θα υπάρξει ένα σύστημα ταχύρρυθμων προγραμμάτων σπουδών, τα οποία θα υποβαθμίσουν την ποιότητα των Πανεπιστημίων» κ.ά. Τέλος, ο Γ. Μυλόπουλος είπε ότι οι πολιτικοί αρχηγοί που επισκέφτηκαν οι πρυτάνεις μέχρι τώρα, με διαφορετική λογική βεβαίως ο καθένας, «συμφωνούν όλοι ότι το νομοθέτημα αυτό θα βλάψει την Παιδεία, θα βλάψει τα Πανεπιστήμια και θα ζημιώσει την ελληνική κοινωνία».

ΝΟΜΟΣ - ΠΛΑΙΣΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΩΤΑΤΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Κυβερνητική πρόθεση η ψήφισή του τον Αύγουστο

Συνεχίζονται οι συναντήσεις και οι συσκέψεις για το σχέδιο του νόμου - πλαισίου για την Ανώτατη Εκπαίδευση, με τον οποίο διαλύονται τα επιστημονικά αντικείμενα των προγραμμάτων σπουδών, προωθούνται τα πτυχία πολλών ταχυτήτων, ενώ τα ιδρύματα θα λειτουργούν σαν επιχειρήσεις. Σύμφωνα με όσα είπε η υπουργός Παιδείας σε τηλεοπτική εκπομπή στη ΝΕΤ, προχτές το βράδυ, σκοπός της κυβέρνησης είναι να ξεκινήσει η νέα ακαδημαϊκή χρονιά με ψηφισμένο το νόμο - πλαίσιο, δηλώνοντας πως η κοινοβουλευτική διαδικασία θα ολοκληρωθεί στα τέλη Αυγούστου.

Επίσης, η υπουργός άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο επανεξέτασης του θέματος κατάργησης της δωρεάν διανομής βιβλίων το 2014. Πάντως, η πρόθεση του υπουργείου να μειώσει στο ελάχιστο τη δωρεάν διανομή βιβλίων υλοποιείται ήδη και από Σεπτέμβρη θα διανεμηθεί δωρεάν μόνο ένα βιβλίο ανά μάθημα. Τέλος, από τις τοποθετήσεις της υπουργού στην προχτεσινή εκπομπή αναφορικά με το σύστημα πρόσβασης στην ανώτατη εκπαίδευση, προέκυψε ότι η κυβέρνηση εγκαταλείπει το σχέδιο να εισάγονται οι φοιτητές αρχικά σε σχολή και μετά να επιλέγουν Τμήμα και προκρίνεται το μοντέλο εισαγωγής σε «πρόγραμμα σπουδών».

Χτες, έγινε σύσκεψη της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας με τον πρωθυπουργό. Η Α. Διαμαντοπούλου ενημέρωσε για τις συναντήσεις που είχε για το νόμο - πλαίσιο, τις προηγούμενες μέρες. Οπως προέκυψε και απ' τη σύσκεψη, η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να μην κάνει πίσω στην προώθηση του σχεδίου νόμου, παρά το «παζάρι» για ορισμένα ζητήματα.

Επίσης χτες, η υπουργός Παιδείας είχε συνάντηση με αντιπροσωπεία των προέδρων ΤΕΙ, οι οποίοι της παρέδωσαν τις θέσεις τους για το νόμο. Οι πρόεδροι των ΤΕΙ δήλωσαν πως δεν αποδέχονται το περιεχόμενο του προσχεδίου και ζήτησαν «ριζικές αναπροσαρμογές». Οι πρόεδροι των ΤΕΙ θεωρούν πως το σχέδιο «αφήνει τα Τεχνολογικά Ιδρύματα με έναν αμφίβολο ακαδημαϊκό ρόλο», «υπάρχουν και ενδείξεις υποβάθμισης», ενώ είναι «γραφειοκρατικό και μη λειτουργικό, αφού για την εφαρμογή του απαιτεί 11 Προεδρικά Διατάγματα και 17 υπουργικές αποφάσεις»... Επιπλέον, «δεν περιλαμβάνει μέτρα για την ακαδημαϊκή ολοκλήρωση των ΤΕΙ, με την οργάνωση ολοκληρωμένου τρίτου κύκλου σπουδών με βάση την ευρωπαϊκή πρακτική. Θέτει σε δεύτερη μοίρα την έρευνα, η οποία αποτελεί κριτήριο αξιολόγησης, πιστοποίησης και χρηματοδότησης» κ.ά.

Οπως φαίνεται και απ' τα παραπάνω οι πρόεδροι ΤΕΙ δε θέτουν ζητήματα για τον πυρήνα του νόμου - πλαισίου (πολλαπλά πτυχία, ίδρυμα - επιχείρηση κ.ά.), ενώ βρίσκουν ακόμα και «θετικά στοιχεία» που τάχα... «χάνονται εξ αιτίας των βασικών αυτών αδυναμιών του σχεδίου νόμου». Η υπουργός Παιδείας, μετά τη συνάντηση, δήλωσε πως περιμένει την επόμενη βδομάδα «πιο συγκεκριμένα κείμενα, τα οποία θα ληφθούν σοβαρά υπόψη στην τελική διαμόρφωση του κειμένου».

Αντιδρά και το Εικαστικό Επιμελητήριο

Το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας, σε ανακοίνωσή του, για το νόμο - πλαίσιο που προωθείται, τονίζει πως πρόκειται για μια σαρωτική αλλαγή «που έρχεται σε αντιστοιχία με τις σαρωτικές αλλαγές στην οικονομία και τις εργασιακές σχέσεις». Οπως αναφέρει «σχολεία, ιδρύματα και προγράμματα σπουδών και προγράμματα "επαγγελματικής προοπτικής", πολλών ταχυτήτων και κατηγοριών, που προσομοιάζουν σε κατάρτιση, θεσμοθέτηση τριετών Πανεπιστημίων, τίτλοι σπουδών και πτυχία που θα αποκτώνται με "πιστωτικές μονάδες". Αξιολόγηση με τα κριτήρια της αγοράς σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Η Εκπαίδευση αφήνεται στα χέρια των επιχειρήσεων που θα καθορίζουν σαν "χορηγοί" τα προγράμματα σπουδών και την έρευνα, ενώ η Εκπαίδευση συνολικά γίνεται ένα εμπόρευμα... Και αυτό υποβαθμίζει τη μόρφωση, την ίδια την έννοια της Επιστήμης και βάζει φραγμούς στη μόρφωση των παιδιών του μεγαλύτερου μέρους των εργαζομένων».

Προσθέτει πως οι αλλαγές αυτές «θα έχουν σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις στην κοινωνία σε όλα τα επίπεδα: Τι γνώσεις τελικά θα δίνει αυτό το νέο Πανεπιστήμιο, ποιος τελικά θα είναι ο νέος πτυχιούχος επιστήμονας ή καλλιτέχνης; Θα είναι ένας μερικά καταρτισμένος αλλά βέβαια ημιμαθής και επαγγελματικά αναλώσιμος, που αντικειμενικά δεν θα έχει εκείνα τα αναγκαία εφόδια και εχέγγυα που απαιτεί η σύγχρονη επιστημονική γνώση σε όλους τους τομείς».

ΜΕΤΩΠΟ ΑΓΩΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ
Σύσκεψη εργαζομένων, φοιτητών, διδασκόντων

Η Εκτελεστική Γραμματεία του ΜΑΣ καλεί σε κοινή σύσκεψη ενάντια στο νόμο - πλαίσιο

Σύσκεψη εργαζομένων, φοιτητών - σπουδαστών, εργαζομένων σε Πανεπιστήμια - ΤΕΙ και διδακτικού προσωπικού όλων των βαθμίδων διοργανώνει η Εκτελεστική Γραμματεία του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ), την Τρίτη 12 Ιούλη στις 11 το πρωί στην αίθουσα της Ομοσπονδίας Οικοδόμων (Ζήνωνος 7-9).

Η Εκτελεστική Γραμματεία και η παναθηναϊκή συνάντηση των Επιτροπών Αγώνα του ΜΑΣ, που έγινε στις αρχές της βδομάδας, αποφάσισε τη διοργάνωση της παραπάνω κοινής σύσκεψης με εργαζόμενους και διδακτικό προσωπικό, με σκοπό την οργάνωση της πάλης ενάντια στο νέο νόμο - έκτρωμα για την Ανώτατη Εκπαίδευση που δημοσιοποίησε η κυβέρνηση.

«Σκοπός της σύσκεψης είναι να προχωρήσουμε κοινό σχέδιο δράσης, ενημέρωσης και κοινές αγωνιστικές πρωτοβουλίες», σημειώνει η Εκτελεστική Γραμματεία του ΜΑΣ και προσθέτει: «Καλούμε σε συμμετοχή εκπροσώπους συλλόγων φοιτητών, συλλόγους και σωματεία εργαζομένων, εκπροσώπους συλλόγων διδακτικού προσωπικού».

  • Επίσης, παράσταση διαμαρτυρίας στη Στατιστική Υπηρεσία Θεσσαλονίκης προγραμματίζουν την Τρίτη 12 Ιούλη, στις 10 το πρωί, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ και του ΜΑΣ, με αίτημα την άμεση πληρωμή των δεδουλευμένων και την ασφαλιστική κάλυψη σε όλους τους απογραφείς και τομεάρχες που εργάστηκαν στην πρόσφατη απογραφή πληθυσμού.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ