ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 7 Ιούλη 2011
Σελ. /28
Χωρίς διακοπές η αντεργατική επέλαση

Εκεί που όλα έδειχναν να πηγαίνουν κατ' ευχήν για τους καπιταλιστές, αποκαλύπτεται πως ο μεταξύ τους ανταγωνισμός όχι μόνο καλά κρατεί, αλλά και γίνεται εξαιρετικά απειλητικός για ορισμένους εξ αυτών.

Ας βουλιάξουν. Κανένα πρόβλημα για την εργατική τάξη.

Στο σύνολό τους, οι άνθρωποι των λαϊκών στρωμάτων πρέπει να πάρουν τα μέτρα τους, ώστε ο ενδοκαπιταλιστικός ανταγωνισμός να μη γίνει ένα ακόμα δικό τους πρόβλημα. Γιατί, όλα δείχνουν πως μόνο στο επίθετο θα είναι καλός ο καιρός το καλοκαίρι. Η κυβέρνηση έχει στόχο να περάσει όλο το αντεργατικό οπλοστάσιό της, ενόσω οι εργαζόμενοι θα προσπαθούν να κάνουν ένα διάλειμμα, για να τα βγάλουν πέρα το χειμώνα.

Η κυβέρνηση γνωρίζει πως κανείς δε θα κάτσει να τον σφάξουν και παίρνει πρόσθετα μέτρα. Εντείνει την προπαγάνδα έτσι που κάθε οργανωμένη λαϊκή δράση κόντρα στην πολιτική σφαγής του λαού να αντιμετωπίζεται ως αντικοινωνική.

Την προδίδει το λεξιλόγιο. Ο αρμόδιος για την κρατική καταστολή υπουργός βγήκε στα κανάλια να κλάψει, γιατί απειλείται η οικογενειακή του γαλήνη. Αυτός το είπε...

Δεν υπάρχει απεργία που τ' αφεντικό να μην έκανε μήνυση στους εργάτες για «διατάραξη οικιακής γαλήνης».

Δεν υπάρχει διαδήλωση που να μην καταγγέλθηκε για «διασάλευση της τάξης».

Δεν υπάρχει άνθρωπος που όταν σήκωσε κεφάλι, κόντρα σε κεφάλαιο - αντιλαϊκή πολιτική, δεν καταγγέλθηκε ως ταραξίας.

Η γλώσσα του νομικού οπλοστασίου της αστικής τάξης είναι από τα πιο καθυστερημένα υλικά.

Είναι η γλώσσα που αντιστοιχεί σ' ένα ξεπερασμένο σύστημα.

Οι αστοί θα χρησιμοποιήσουν διάφορα μπιχλιμπίδια για να εμφανίσουν το σύστημά τους ως πρόοδο, όταν όμως φτάνει η ώρα της κρίσης η γλώσσα του συστήματός τους αποκαλύπτει την οπισθοδρόμηση.

Χαρακτηρίζουν αθέμιτο προνόμιο τη σύνταξη. Αθέμιτο προνόμιο το μισθό. Αθέμιτο προνόμιο το επίδομα ανεργίας. Αθέμιτο δικαίωμα τη δωρεάν Παιδεία. Αθέμιτο δικαίωμα την πρόσβαση σε δημόσιες υποδομές Υγείας. Κάθε δικαίωμα το θεωρούν αθέμιτο (ήταν εξαιρετικά αποκαλυπτικός χτες ο Παπανδρέου, όταν με στόμφο δήλωσε πως στην πολιτική του αντιτάσσονται όσοι δε θέλουν να θιγούν τα αθέμιτα προνόμιά τους).

Η κυβέρνηση επιταχύνει την εφαρμογή της πολιτικής της και προσπαθεί να διαμορφώσει κοινωνική συμμαχία υπέρ της πολιτικής της. Η γλώσσα που χρησιμοποιεί το βεβαιώνει.

«Ακρωτηριάζουν τη δημοκρατία», είπε ο Παπανδρέου. Ποιοι; Οι ναυτεργάτες απεργοί; Οι ηθοποιοί απεργοί; Οι ταξιτζήδες απεργοί; Αφησε την κατηγορία να πλανάται, μιλώντας γενικά για βία όταν η βία εκπορεύεται από το κράτος, μαζί και οι προβοκάτσιες.

Στο σύνολό της η κυβέρνηση ασκείται σε επικίνδυνα πεδία όταν - από κατηγορούμενη για το μπαράζ των αντιλαϊκών μέτρων που παίρνει - επιχειρεί να βγει από πάνω μιλώντας για απειλή κατά των αστικών θεσμών.

Προβάλλουν τέτοιον κίνδυνο, γιατί θέλουν να θωρακίσουν το σύστημά τους, ενόψει όξυνσης της ταξικής σύγκρουσης. Ξέρουν πως οι εργάτες δεν θα κάτσουν να πάνε άκλαυτοι. Αυτό που σήμερα οι κυβερνητικοί προβάλλουν ως απειλή για την οικογενειακή γαλήνη τους, αύριο θα το επικαλούνται για την οικογενειακή γαλήνη του κάθε βιομήχανου.

Ο λαός πρέπει να γυρίσει την πλάτη στις απειλές. Να οργανωθεί. Να συσπειρωθεί στα μέτωπα του αγώνα. Να ενισχύσει αποφασιστικά το ΚΚΕ που έγκαιρα προειδοποίησε για ό,τι έρχεται και οργάνωσε τη λαϊκή πάλη έτσι που να μην περάσει σαν οδοστρωτήτας η αντεργατική πολιτική.

***

Τηλεοπτική διαστροφή: Υπάρχουν άνθρωποι γύρω μας που δεν ξέρουν πώς είναι το σανίδι ενός θεάτρου, που δεν ξέρουν πού είναι η Αίγινα.

Κανείς στα κανάλια δε μιλά γι' αυτούς. Αλλά μέγας θρήνος γιατί οι ταβέρνες στο Ληγουριό δεν δούλεψαν ένα σαββατοκύριακο, εξαιτίας της απεργίας των ηθοποιών.

Υπάρχουν άνθρωποι, που στα ξενοδοχεία πάνε μόνο για να καθαρίσουν σκάλες, κανείς στα κανάλια δε μιλά γι' αυτούς. Αλλά χαμός μέγας γιατί μειώθηκαν για μια μέρα οι ένοικοι ενός ξενοδοχείου μ' αφορμή μια διαδήλωση.

Η αστική τάξη, ελέγχοντας τα κανάλια της ενημέρωσης, επιχειρεί να ελέγξει τις συνειδήσεις. Προσπαθεί να στρέψει αυτούς που πλήττονται πρόσκαιρα ενάντια σ' αυτούς που πλήττονται μόνιμα. Μέχρι τα θύματα να καταλάβουν ότι έχουν κοινό εχθρό.

***

Λεπτομέρεια: Η «Καθημερινή» επαινεί την κυβέρνηση για τις ανατροπές στην Παιδεία. Η «Καθημερινή» χειροκροτεί την κυβέρνηση για το στόχο της σ' ένα μήνα να έχει εφαρμόσει όλο το αντεργατικό πρόγραμμά της. Οταν η αστική τάξη παίρνει τόσο ξεκάθαρα θέση, τα σχόλια περισσεύουν. Ας το σκεφτούν οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ που αρκούνται ακόμη σε ανώδυνες διαμαρτυρίες και δεν κατανοούν ότι τον αντίπαλο τον χτυπάς εκεί που πονά. Στους χώρους δουλειάς κόντρα στους καπιταλιστές και με ενίσχυση του ΚΚΕ πολιτικά.

Ασχετο: Εξαιρετικός ο συμβολισμός: Η κυβέρνηση δήλωσε ότι θέλει να υλοποιηθεί η πολιτική της με αυστηρό χρονοδιάγραμμα όπως στους ολυμπιακούς αγώνες. Σωστά, τότε για να κερδίσουν μια χούφτα μονοπώλια τηρήθηκαν χρονοδιαγράμματα εξπρές έτσι που μέχρι να καταλάβει ο λαός τι υπήρχε πίσω από τη «μεγάλη ιδέα» είχε χάσει και το σώβρακο. Το ίδιο επιχειρείται και σήμερα.

Κάθε εμπόδιο σ' αυτήν την πολιτική είναι για καλό. Βέλτιστο, όμως, η λαϊκή συσπείρωση που θα βάζει απέναντι το σύνολο του αστικού πολιτικού κόσμου, θα οργανώνει τη δράση της, έτσι που να γίνεται ευθεία η διεκδίκηση της ίδιας της πολιτικής εξουσίας κόντρα στην εξουσία των μονοπωλίων.


Επιμέλεια:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


ΤΡΕΧΟΥΝ ΝΑ ΠΡΟΛΑΒΟΥΝ

ΑΞΕΠΕΡΑΣΤΗ ΚΡΙΣΗ: «Μέχρι πρότινος οι μεγαλύτερες ευρωπαϊκές χώρες (Γερμανία, Γαλλία), οι οποίες καταρτίζουν το σχέδιο για την αντιμετώπιση του ελληνικού χρέους, έτρεμαν στην ιδέα ότι οι οίκοι αξιολόγησης θα χαρακτήριζαν "πιστωτικό γεγονός", δηλαδή ένα είδος χρεοκοπίας, το ενδεχόμενο να συμμετάσχουν και ιδιώτες στο νέο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα. Και οι οίκοι αυτό ακριβώς σκοπεύουν να κάνουν. Κάπου εδώ η σύγκρουση συμφερόντων κορυφώνεται (...) έτσι εξηγείται το χθεσινό μπαράζ ευρωπαϊκών αντιδράσεων εναντίον των οίκων αξιολόγησης (...) φαίνεται ότι ωριμάζει πλέον και η ιδέα για σύσταση ευρωπαϊκού οίκου αξιολόγησης, την οποία επανέφερε χθες ο καγκελάριος της Αυστρίας, καταγγέλλοντας ταυτόχρονα τους τρεις αμερικανικούς οίκους ότι συνέβαλαν στην κερδοσκοπία αντί να φροντίσουν για τη σταθερότητα της παγκόσμιας οικονομίας. Μέσα σ' αυτό το κλίμα η κυβέρνηση "καίγεται" να περάσει μέσα στο καλοκαίρι όλες τις αλλαγές που έχει συμφωνήσει με τους δανειστές (...) πριν βρεθεί προ νέων, απρόβλεπτων σήμερα, καταστάσεων στο δύσκολο φθινόπωρο που έρχεται» (από το κύριο άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ).

ΚΑΥΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ: «Η κυβέρνηση προσπαθεί να επιταχύνει τις διαδικασίες υλοποίησης του επικαιροποιημένου Μνημονίου, προκειμένου να στείλει ένα μήνυμα ισχυρής πολιτικής βούλησης στις αγορές και την τρόικα, ενόψει των κρίσιμων αποφάσεων για το νέο πακέτο βοήθειας. Τα χρονοδιαγράμματα είναι ασφυκτικά. Μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου πρέπει να ψηφιστούν 12 νομοσχέδια, εκ των οποίων τα επτά εντός του τρέχοντος μηνός. Συνολικά, το επικαιροποιημένο Μνημόνιο προβλέπει ότι σε λιγότερο από 90 ημέρες πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί και να εφαρμόζονται 30 κρίσιμες παρεμβάσεις στην οικονομία, μεταξύ των οποίων το ενιαίο μισθολόγιο, η αναμόρφωση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, η τακτοποίηση των αυθαιρέτων και φυσικά η σύσταση του Ταμείου Αξιοποίησης Δημόσιας Περιουσίας και η υλοποίηση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων (...) Η εφαρμογή των προβλέψεων του Μνημονίου και η επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων είναι καθοριστικής σημασίας, καθώς αυτή την περίοδο συζητείται το νέο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα με τη συμμετοχή των ιδιωτών. Οποιαδήποτε απόκλιση θα μπορούσε να αποθαρρύνει τις τράπεζες να συμμετάσχουν και θα ενίσχυε τις πιέσεις για παροχή ενεχύρων» (το πρώτο θέμα στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΑΝΩΤΑΤΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ με το νέο αντιδραστικό «νόμο - πλαίσιο».

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Τόλμησε τη μεγάλη αλλαγή στα πανεπιστήμια η Διαμαντοπούλου

ΤΑ ΝΕΑ: Μοντέλο 2004 για το Μεσοπρόθεσμο

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Αγώνας δρόμου για 30 αλλαγές στην οικονομία σε 90 ημέρες

Ο ΛΟΓΟΣ: Ονειρα θερινής νυκτός...

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Μειώνουν στα κρυφά τις κατώτατες συντάξεις

Η ΑΥΓΗ: Θερίζουν τις κατώτατες συντάξεις!

ΕΘΝΟΣ: Πιο... ελαφριά η λίστα με βαρέα - ανθυγιεινά

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Βαρέα. Ποιοι εντάσσονται άμεσα και ποιοι υπό προϋποθέσεις

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: «Ασε να λένε οι υπουργοί...»

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Ανοιχτός πόλεμος με τους ξένους οίκους

ΑΥΡΙΑΝΗ: Τρέμουν την οργή του κόσμου βουλευτές και υπουργοί

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: 668.158 οι κρατικοδίαιτοι του Ελληνικού Δημοσίου!!!

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ

Αυτοί που κολάκευαν την «πλατεία»

«Ποιος ωθούσε στην τυφλή βία ενάντια στους "κλέφτες πολιτικούς"; Ποιος κολάκευε την πλατεία με τις μούντζες, τα συνθήματα "να καεί η Βουλή", "οι 300 στην κρεμάλα", ή "όποιος ψηφίσει τα μέτρα να πάει στο Γουδή"; (τόπος εκτελέσεων στο παρελθόν). Ποιος καλλιέργησε αυτό το υπόβαθρο; Τα αστικά κόμματα και τα επιτελεία τους, μαζί και τα αστικά ΜΜΕ. Ετσι, για παράδειγμα, τη μέρα της απεργίας, ακροδεξιά στοιχεία, τραμπούκοι των γηπέδων, μπράβοι της νύχτας έσπρωχναν τους "αγανακτισμένους" σε τέτοια δράση και σε απόλυτο συντονισμό με τους κουκουλοφόρους, στήνοντας την προβοκάτσια για να χτυπηθεί το οργανωμένο ταξικό κίνημα, προκαλώντας την κρατική καταστολή ενάντιά του. Στη συνέχεια εμφανίζονται και κάποιοι του ΣΥΝ να συμμετέχουν σε παρόμοιες δράσεις

Υπονομεύουν τη λαϊκή πάλη

Ετσι ξετυλίγεται μια οξυμένη αντιπαράθεση (...) που δεν έχει στόχο μόνο τον αποπροσανατολισμό και την εκτόνωση των λαϊκών αντιδράσεων. Θέλουν να συκοφαντηθεί η λαϊκή αντίδραση και να "νομιμοποιηθεί" η καταστολή της οργανωμένης λαϊκής ανυπακοής και της ταξικής πάλης, που αποτελεί το εμπόδιο στην αντιδραστική αναμόρφωση του πολιτικού συστήματος και τον πραγματικό αντίπαλο που μπορεί να το ανατρέψει. Εχουν τεράστια ευθύνη όσοι συνέβαλαν στην κατασκευή τέτοιων φαινομένων, τα οποία σήμερα αποδίδουν σε άλλες αιτίες. Οι ίδιοι συνέβαλαν στη δημιουργία και έκφραση αυτής της βίας, επιτελώντας τάχα δημοκρατικό καθήκον ως ταγοί της ενημέρωσης, όταν πρόβαλλαν ως λύση "οι κλέφτες στη φυλακή" αλλά και την πλατεία με την κρεμάλα για τους 300.

Εχουν στόχο το οργανωμένο κίνημα

Δεν πείραξε τους δημοσιολόγους, τους βουλευτές των αστικών κομμάτων, το πανό με την κρεμάλα, τους πείραξε όμως το πανό του ΚΚΕ στην Ακρόπολη που καλούσε σε λαϊκό ξεσηκωμό. Αφού, λοιπόν, το αστικό πολιτικό σύστημα και η προπαγάνδα του κατασκεύασαν αυτά τα φαινόμενα, τώρα μιλούν για κινδύνους για τη δημοκρατία, κινδύνους που οι ίδιοι δημιούργησαν συνειδητά. Και το χρησιμοποιούν ως μοχλό ενάντια στο οργανωμένο κίνημα εκτοξεύοντας απειλές» (το σχόλιο στο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ