ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 5 Ιούλη 2011
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΒΥΗ
Αντιπαραθέσεις εντός και εκτός

ΤΡΙΠΟΛΗ - ΒΕΓΓΑΖΗ - ΣΟΤΣΙ.--

Τη διαφωνία τους ως προς το τι σημαίνουν οι αποφάσεις του ΟΗΕ για τη Λιβύη επαναβεβαίωσαν, κατά την προγραμματισμένη, Σύνοδό τους στο Σότσι, η Ρωσία και το ΝΑΤΟ αναδεικνύοντας ολοένα και πιο γλαφυρά τις ενδο-ιμπεριαλιστικές αντιθέσεις που έχουν ανακύψει με γνώμονα το συγκεκριμένο ζήτημα. Ο γγ της Συμμαχίας, Αντερς Φογκ Ράσμουσεν, υπεραμύνθηκε της επέμβασης και προσπάθησε να δικαιολογήσει τη γαλλική πρωτοβουλία, αν και επανέλαβε ότι το ΝΑΤΟ δεν ήταν ενήμερο, λέγοντας ότι «αποσκοπεί στην προστασία των αμάχων».

Από την πλευρά του, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ επανέλαβε ότι τόσο η στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη όσο και η γαλλική χορήγηση, από αέρος, όπλων προς τους αντικαθεστωτικούς «παραβιάζει κατάφωρα την απόφαση επιβολής εμπάργκο όπλων». Ο Λαβρόφ επιβεβαίωσε, επίσης, ότι φθάνει στη ρωσική πρωτεύουσα ο Νοτιοαφρικανός Πρόεδρος Τζέικομπ Ζούμα, ως εκπρόσωπος της Αφρικανικής Ενωσης, προκειμένου οι δύο πλευρές να εξετάσουν περιθώρια συντονισμού.

Την ίδια ώρα, την επανεμφάνισή του, με μια συνέντευξη στο γαλλικό δίκτυο TF1, έκανε ο Σαΐφ αλ Ισλάμ. Ο γιος του Καντάφι, απευθυνόμενος στις δυτικές ηγεσίες, και κυρίως στη Γαλλία, διατύπωσε σειρά ερωτημάτων, όπως «δεν ήσασταν ευχαριστημένοι που δεν αγοράσαμε τα όπλα σας; Δεν ήσασταν ευχαριστημένοι με τις πετρελαϊκές συμφωνίες; Ας το λέγατε. Πάντως, δε θα κερδίσετε παραπάνω υποστηρίζοντας τους αντικαθεστωτικούς γιατί δεν πρόκειται να κερδίσουν τον πόλεμο και δεν θα τον κερδίσετε ούτε εσείς με τις αεροπορικές επιδρομές σας». Συμπλήρωσε, επίσης, ότι η λιβυκή ηγεσία έχει δεχτεί και την προοπτική εκλογών, και της αλλαγής Συντάγματος και πολλά άλλα, που δε δέχονται οι αντικαθεστωτικοί. Κατέληξε, δε, ότι «λύση χωρίς τον Καντάφι δεν πρόκειται να υπάρξει».

Αντίθετη άποψη διατύπωσε ο επικεφαλής του αντικαθεστωτικού Μεταβατικού Συμβουλίου, υπογραμμίζοντας ότι «δεν υπάρχει καμία πιθανότητα παραμονής του Καντάφι στην εξουσία και στη χώρα». Ο Μουστάφα Αμπντελ Τζαλίλ έσπευσε να αυτοδιαψευστεί, καθώς, ένα 24ωρο νωρίτερα, είχε δηλώσει ότι ο Καντάφι θα μπορούσε να μείνει στη χώρα, εγκαταλείποντας την εξουσία, δήλωση που οδήγησε πολλούς κατοίκους της Βεγγάζης να βγουν διαμαρτυρόμενοι στο δρόμο. Ο Αμπντέλ Τζαλίλ δήλωσε, επίσης, ότι όταν το Συμβούλιο αναλάβει την εξουσία, προσωρινά, θα σεβαστεί τις υπάρχουσες συμφωνίες με ξένες εταιρείες με στόχο την επαναδιαπραγμάτευση.

Τέλος, και η Τουρκία συγκαταλέγεται από χθες στη λίστα των χωρών που αναγνωρίζουν ως μοναδικό εκπρόσωπο του λιβυκού λαού το αντικαθεστωτικό Μεταβατικό Συμβούλιο. Μάλιστα, ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Νταβούτογλου, υποσχέθηκε, από τη Βεγγάζη, βοήθεια 200 εκατομμυρίων δολαρίων.

Ολα αυτά συνέβαιναν, ενώ το ΝΑΤΟ κλιμάκωνε τις αεροπορικές επιδρομές και κατά μη πολιτικών στόχων όπως το λιμάνι της Ζουάρα και άλλες υποδομές στην Μπάνι Ουαλίντ.

ΝΤΟΜΙΝΙΚ ΣΤΡΟΣ - ΚΑΝ
«Ελεύθερος» εντός ΗΠΑ

ΜΑΝΧΑΤΑΝ.--

Την Παρασκευή, δικαστήριο του Μανχάταν, διατηρώντας αμφιβολίες για την αξιοπιστία της 32χρονης καμαριέρας, αποφάσισε την άρση των περιοριστικών όρων (κατ' οίκον περιορισμό) σε βάρος του πρώην γενικού διευθυντή του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος-Καν, επιστρέφοντας την εγγύηση 1 εκατομμυρίου δολαρίων αλλά όχι και το διαβατήριό του, καθώς δεν έχουν αποσυρθεί ακόμη επίσημα οι κατηγορίες σε βάρος του για σεξουαλική επίθεση στο γαλλικών συμφερόντων ξενοδοχείο «Σοφιτέλ» στη Νέα Υόρκη το Μάη φέτος. Η υπάλληλος από την Αφρική εμφανίζεται να έπεσε σε αντιφάσεις στις καταθέσεις της και να «ήταν ιεροδούλη», ενώ υπήρξε και υποκλοπή συνομιλίας με καταδικασμένο για εμπόριο ναρκωτικών συμπατριώτη της. Την ίδια στιγμή, βγήκαν και σενάρια, που στην όλη υπόθεση Καν εμπλέκουν και αξιωματούχους της κυβέρνησης Σαρκοζί.

Πάντως, λίγες ώρες μετά την εξέλιξη στη Νέα Υόρκη, η Γαλλίδα συγγραφέας Τριστάν Μπανόν δήλωσε ότι πρόκειται να καταθέσει μήνυση για απόπειρα βιασμού από τον Στρος-Καν το 2002. Η 22χρονη τότε Τριστάν είχε αποθαρρυνθεί από τη μητέρα της - περιφερειακή σύμβουλο του «Σοσιαλιστικού Κόμματος» για τη δυτική Γαλλία - να καταθέσει μήνυση. Πάντως, ο Καν δήλωσε ότι θα καταθέσει μήνυση για συκοφαντική δυσφήμηση.

Η όλη εξέλιξη στις ΗΠΑ αναζωπύρωσε τις εκτιμήσεις για πιθανή επάνοδο του Καν στην πολιτική ζωή της Γαλλίας, ωστόσο εκπρόσωπος του Στρος Καν το θεώρησε απίθανο. Σημειώνεται ότι η προθεσμία για υποψηφιότητα για το χρίσμα των «σοσιαλιστών» στις προεδρικές εκλογές λήγει στις 13 Ιούλη, πέντε ημέρες πριν από την επόμενη προγραμματισμένη εμφάνισή του στο δικαστήριο που αναμένεται να αποφασίσει αν θα απαλλαγεί οριστικά από τις κατηγορίες.

ΔΙΚΗ ΜΛΑΝΤΙΤΣ ΣΤΗ ΧΑΓΗ
Απομακρύνθηκε από το δικαστήριο

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ, ΧΑΓΗ._

Αρνήθηκε να δηλώσει αθώος ή ένοχος ο ε.α. στρατηγός των Σέρβων της Βοσνίας Ράτκο Μλάντιτς, ενώ απομακρύνθηκε από την αίθουσα λόγω της άρνησής του να ακούσει την ανάγνωση του κατηγορητηρίου. Ο Ρ. Μλάντις έχει εξ αρχής ζητήσει περισσότερο χρόνο και να εκπροσωπηθεί από νομικούς τους οποίους έχει ο ίδιος επιλέξει χωρίς ωστόσο να υπάρχει απόφαση επί του παρόντος από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης (που στήθηκε για να δικαιολογήσει τα ιμπεριαλιστικά εγκλήματα στην πρώην Γιουγκοσλαβία). Χαρακτηριστική ήταν η φράση του Μλάντιτς, προς τον δικαστή: «θέλετε να μου επιβάλετε την υπεράσπισή μου, τι είδους δικαστήριο είστε εσείς;».

Κατά την ανάγνωση του κατηγορητηρίου, ο Μλάντιτς διέκοψε αρκετές φορές λέγοντας: «δεν πρόκειται να ακούσω καθόλου. Χωρίς το δικηγόρο μου δε θα ακούσω άλλο», με αποτέλεσμα ο προεδρεύων δικαστής, Αλφόνς Οριέ, να ζητήσει την απομάκρυνσή του από την αίθουσα. Σύμφωνα με τον κανονισμό του Δικαστηρίου, όταν ο κατηγορούμενος αρνήθηκε να δηλώσει αθώος ή ένοχος, ο προεδρεύων δικαστής δήλωσε «αθώος» εκ μέρους του Ρ. Μλάντιτς, στις κατηγορίες που του αποδίδονται για τον πόλεμο της Βοσνίας.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΚΑΡΑΚΑΣ.-- Ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας, Ούγκο Τσάβες, επέστρεψε χθες στη χώρα του από την Κούβα, όπου υποβλήθηκε σε δύο επεμβάσεις, μια για κύστη κόκκυγος και μια για αφαίρεση καρκινικών κυττάρων. Υπήρξε υποδοχή από κόσμο στο αεροδρόμιο, ενώ αναμενόταν ο Τσάβες θα μιλήσει στο λαό από το προεδρικό μέγαρο.

ΜΠΑΝΓΚΟΚ.-- Νικήτρια των εκλογών με 265 έδρες από τις 500 του Κοινοβουλίου αναδείχθηκε η Γινκγλούκ Σιναουάτρα, αδελφή του πρώην πρωθυπουργού της Ταϊλάνδης Τακσίν Σιναουάτρα που εκδιώχθηκε για διαφθορά. Ηγείται του κόμματος «για τους Ταϊλανδούς» (Πουέα Τάι - ΡΤΡ) και εξήγγειλε πεντακομματική κυβέρνηση. Το κόμμα του απερχόμενου πρωθυπουργού Αμπχισίτ Βετζατζίβα κατέλαβε 159 έδρες.

ΠΕΚΙΝΟ.-- Νέα ατυχήματα σημειώθηκαν σε δύο κινεζικά ανθρακωρυχεία, με αποτέλεσμα 40 εργαζόμενοι να εγκλωβιστούν, ενώ οι διασώστες προσπαθούν να τους απεγκλωβίσουν.

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-- Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ανακοίνωσε χθες ότι προχωρά σε νέες οικονομικές «ενέσεις» προς την Τουρκία, διαθέτοντας πακέτο 445 εκατομμυρίων ευρώ για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας που αναφέρονται στην κλιματική αλλαγή.

ΑΓΚΥΡΑ.-- Πέντε στρατηγοί και ένας συνταγματάρχης, οι οποίοι παραδόθηκαν μόνοι τους στο δικαστήριο, συνελήφθησαν χθες στην Τουρκία, αναφορικά με την υπόθεση «Βαριοπούλα» και την ανατροπή της κυβέρνησης, το 2003.

ΜΑΪΝΤΟΥΓΚΟΥΡΙ.-- Τουλάχιστον 10 άνθρωποι σκοτώθηκαν από επιθέσεις που σημειώθηκαν το Σαββατοκύριακο στην πόλη Μαϊντουγκούρι της Νιγηρίας, σύμφωνα με αξιωματούχους της χώρας. Τουλάχιστον πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν την Κυριακή από έκρηξη βόμβας σε μπαρ, ενώ το Σάββατο ένοπλοι άνοιξαν πυρ και σκότωσαν τέσσερις και έναν την Κυριακή. Οι αρχές βλέπουν πίσω από τις επιθέσεις την ισλαμιστική οργάνωση «Μπόκο Χαράμ».

ΤΟΡΙΝΟ.-- Συγκρούσεις σημειώθηκαν την Κυριακή κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας στην κοιλάδα Σούσα της Ιταλίας ενάντια στην κατασκευή υπερταχείας σιδηροδρομικής γραμμής που θα συνδέει την Ιταλία με τη Γαλλία. Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στην περιοχή, καθώς θεωρούν πως η κατασκευή αυτή θα προκαλέσει σημαντικά περιβαλλοντικά προβλήματα, και ήρθαν αντιμέτωποι με ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις που έκαναν χρήση δακρυγόνων και προχώρησε σε 4 συλλήψεις. Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, τραυματίστηκαν 233 διαδηλωτές και 188 αστυνομικοί.

ΜΕΞΙΚΟ.-- Δεκατρείς νεκροί και περίπου 300.000 άστεγοι είναι ο τραγικός απολογισμός της τροπικής καταιγίδας «Αρλίν» στην πολιτεία Βερακρούς του Μεξικού. Η καταιγίδα έπληξε την Πέμπτη το ανατολικό και κεντρικό Μεξικό προκαλώντας κατολισθήσεις και υπερχείλιση ποταμών.

ΗΠΑ
Νέα διαρροή πετρελαίου

ΜΠΙΛΙΝΓΚΣ.--

Αγωγός της εταιρείας «Exxon Mobil» στην πολιτεία της Μοντάνα υπέστη διαρροή την περασμένη Παρασκευή προκαλώντας, απ' ό,τι φαίνεται μια νέα οικολογική καταστροφή στις ΗΠΑ καθώς χύθηκαν στον ποταμό Γελοστόουν περίπου 750 με 1.000 βαρέλια αργού πετρελαίου. Σημειώνεται πως ο αγωγός και οι εγκαταστάσεις της εταιρείας βρίσκονται κοντά στον ποταμό Γελοστόουν της Μοντάνα, ενώ ο αγωγός μεταφέρει αργό πετρέλαιο από το Ουαϊόμινγκ σε διυλιστήριο στη Μπίλινγκς.

Και ενώ τα αίτια παραμένουν ακόμα άγνωστα, η εταιρεία ανακοίνωσε πως «ανακάλυψε» τη διαρροή το Σάββατο το πρωί, όταν το πετρέλαιο χύθηκε στο νερό εξαιτίας ρήγματος στον υπόγειο αγωγό, ο οποίος έχει διάμετρο περίπου μισό μέτρο και περνά κάτω από το ποτάμι. Η διαρροή έχει ήδη κλείσει, όπως υποστήριξε εκπρόσωπος της εταιρείας σημειώνοντας ότι έχει επιβραδυνθεί η επεξεργασία στο διυλιστήριο. Από τη διαρροή έχει σχηματιστεί μια κηλίδα στην επιφάνεια του ποταμού μήκους 40 χιλιομέτρων, θέτοντας σε κίνδυνο το οικοσύστημα. Οι κάτοικοι της περιοχής αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους και απομακρύνθηκαν από μια απόσταση 32 χλμ κατά μήκος της κοίτης, τελικά όμως έλαβαν άδεια να επιστρέψουν στα σπίτια τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ