Οι διασυνδέσεις των Κυκλάδων και έπειτα της Κρήτης, σε συνδυασμό με αιολικά που ξεπερνούν τα 3.000 MW, διαμορφώνουν νέο πεδίο υπερκερδοφορίας
Πυρετώδεις είναι για μια ακόμη φορά οι εξελίξεις στον ενεργειακό τομέα, προς όφελος του μεγάλου ντόπιου και ξένου ενεργειακού κεφαλαίου και σε βάρος των λαϊκών νοικοκυριών. Οι κυβερνητικές ρυθμίσεις για την περαιτέρω «απελευθέρωση» της αγοράς ενέργειας, όπως ο διαχωρισμός δικτύων Μεταφοράς και Διανομής, η προωθούμενη εκχώρηση λιγνιτικών κοιτασμάτων, ο «εξορθολογισμός» των τιμολογίων με απαιτούμενο τη συνεχόμενη αύξησή τους, οι μεταβολές στον υπολογισμό της χοντρικής τιμής ώστε να αυξηθεί, «συντονίζονται» με τις κινήσεις της «αγοράς» στον τομέα των επενδύσεων, ιδίως σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και τον προγραμματισμό για νέο γύρο ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ κατά 17%, αλλά και με πώληση μονάδων - «φιλέτων». Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση προωθεί επίπονα και αποτελεσματικά τη «σύμπραξη» ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, με επιχορηγήσεις και τη ΔΕΗ σε «διατεταγμένη υπηρεσία», για την ανάπτυξη των διασυνδέσεων, ως βασική προϋπόθεση για τη λειτουργία μεγάλων ιδιωτικών έργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) στα νησιά.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, προκηρύχθηκε, πριν λίγες μέρες, ο διαγωνισμός της ΔΕΗ για την ηλεκτρική διασύνδεση των Κυκλάδων, προϋπολογισμού 400 εκατ. ευρώ, με ημερομηνία κατάθεσης προσφορών τις 13 του Οκτώβρη και προθεσμία αποπεράτωσης τους 42 μήνες. Η διασύνδεση των νησιών με το ηπειρωτικό Σύστημα θα γίνει με υποβρύχια καλώδια, με σημείο σύνδεσης το Λαύριο και θα καλύψει τα νησιά Ανδρο, Τήνο, Μύκονο, Σύρο, Πάρο, Αντίπαρο, Νάξο και κάποια μικρότερα που σήμερα είναι συνδεδεμένα με τη Νάξο. Ανάλογα με τις τελικές τεχνικές προδιαγραφές των καλωδίων, ενδέχεται να ενταχθεί στη διασύνδεση και η Κύθνος. Λίγες μέρες νωρίτερα, η ΔΕΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ, 100% θυγατρική της ΔΕΗ, είχε καταθέσει αιτήσεις στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) για την ανάπτυξη αιολικών έργων σε 2 νησιά του Αιγίου και στην Κρήτη, συνολικής ισχύος 1.300 MW. Ο προϋπολογισμός της επένδυσης ξεπερνά τα 3 δισ. ευρώ και συμπεριλαμβάνει και έργα διασυνδέσεων με το ηπειρωτικό σύστημα.
Η ΔΕΗ, μια «ανάσα» πριν από τη νέα ιδιωτικοποίηση, έχει ριχτεί στη μάχη των έργων προκειμένου να αυξήσει τα κέρδη των μετόχων της, αυξάνοντας και την αξία του τμήματος που θα πουληθεί (αλλά όχι απαραίτητα και την τιμή του). Οι διασυνδέσεις είναι εξαιρετικά σημαντικό στοιχείο της υπόθεσης. Χωρίς αυτές, τα μεγάλα αιολικά και άλλα έργα που σχεδιάζουν ή υλοποιούν οι ενεργειακοί όμιλοι στα νησιά και την Κρήτη δε θα έχουν κανένα νόημα! Γιατί σκοπός τους δεν είναι, βεβαίως, η κάλυψη των τοπικών αναγκών, αλλά η εκμετάλλευση του πλούσιου αιολικού δυναμικού των νησιών για την πώληση ηλεκτρικού ρεύματος στο ηπειρωτικό σύστημα, αλλά και οι εξαγωγές, στη βάση της ενιαίας εσωτερικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας που δημιουργεί η ΕΕ. Και για να το κάνει αυτό η ΕΕ, δίνει έμφαση στην ανάπτυξη υποδομών, όπως οι διασυνδέσεις, με δημόσιο χρήμα, χρηματοδοτήσεις από το ΕΣΠΑ, συμμετοχή στο κόστος από εταιρείες δημοσίου συμφέροντος - όπως η ΔΕΗ - διευκολύνσεις στα ζητήματα χωροθετήσεων και περιβαλλοντικών αδειών. Κυβέρνηση - ΕΕ - ιδιώτες τα έχουν κανονίσει ώστε σε 2-3 χρόνια το χρήμα να ρέει άφθονο στα πορτοφόλια των μεγαλοεπιχειρηματιών με το δημόσιο χρήμα να έχει στηρίξει τις απαραίτητες και ακριβές υποδομές.
Η ΔΕΗ, μέσω της θυγατρικής της, έχει ήδη συμμετοχή σε μεγάλα επενδυτικά σχέδια. Εκτός των άλλων, με τη ΡΟΚΑΣ (ισπανική «Ibedrola») συνεργάζονται στο σχέδιο «Αιγαία Ζεύξη» για την ανάπτυξη 706 MW σε Χίο, Λέσβο, Λήμνο!!! Η διασύνδεση των Κυκλάδων είναι καθοριστική γι' αυτά τα έργα. Θα ακολουθήσει το μεγαλεπήβολο έργο διασύνδεσης της Κρήτης με το ηπειρωτικό σύστημα. ΔΕΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ και ΕΛΙΚΑ (Κοπελούζος - Σαμαράς) έχουν ήδη υπογράψει για συνεργασία. Η ΕΛΙΚΑ έχει άδειες για 39 αιολικά έργα ισχύος 850 MW στην Κρήτη. Η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ έχει άδειες για περίπου 950 MW. Ο όμιλος Κοπελούζος σχεδιάζει και τη διασύνδεση της Κρήτης με την Αίγυπτο, όπου ετοιμάζεται αιολικό έργο 3.000 MW! Η συνεργασία των τριών για τη διασύνδεση της Κρήτης θεωρείται βέβαιη, όπως και τα κέρδη από τις αγορές της δυτικής και βόρειας Ευρώπης.
Συμμετέχουν στις σημερινές κινητοποιήσεις του ΠΑΜΕ
Να συμμετάσχουν μαζικά στη σημερινή απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στις 10 το πρωί στην Ομόνοια καλούν τους αυτοαπασχολούμενους ταξιτζήδες η Ενωτική Προοδευτική Συνεργασία (ΕΠΣ) και οι Τοπικές Επιτροπές Αγώνα στα ταξί, για να διαδηλώσουν την αντίθεσή τους στο επερχόμενο «άνοιγμα» του επαγγέλματος, που με μαθηματική ακρίβεια τους οδηγεί στην ανεργία.
Η αντίσταση στα σχέδια κυβέρνησης - ΕΕ - μονοπωλίων αποτελεί χρέος για τους αυτοαπασχολούμενους, σημειώνεται στο κάλεσμα και προστίθεται: «Αν δεν αντισταθείς, πολύ σύντομα θα βρεθείς χωρίς δουλειά. Καθημερινά κυνηγάμε το μεροκάματο, γιατί κυβέρνηση, τρόικα και ΕΕ μείωσαν μισθούς και συντάξεις, επιδείνωσαν την αγοραστική δυνατότητα των εργαζομένων. Η ανεργία καλπάζει με τις χιλιάδες απολύσεις. Δεν υπάρχουν λεφτά στις τσέπες του κόσμου, γι' αυτό δεν έχουμε δουλειά».
Η ΕΠΣ υπογραμμίζει ότι «η κατάσταση θα επιδεινωθεί με τα νέα μέτρα του μεσοπρόθεσμου, αφού μειώνεται το αφορολόγητο και προχωρούν σε νέα φορολογική ληστεία, αυξάνουν το ΦΠΑ, επιβάλλουν έκτακτη εισφορά, οδηγούν στη χρεοκοπία χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους ταξιτζήδες».
Τέλος, καλεί τους αυτοαπασχολούμενους του κλάδου να συσπειρωθούν στις τοπικές Επιτροπές Αγώνα και να τις αναδείξουν ως το βασικό «εργαλείο» για την οργάνωση των αγώνων τους, ενάντια στην πολιτική που θέλει να τους μετατρέψει σε φτηνό εργατικό δυναμικό για τις εταιρείες επιβατικού έργου που βρίσκονται στα «σκαριά».
Μια ακόμη πηγή χρηματοδότησης επιχειρηματικών δραστηριοτήτων που συνάδουν με τους σχεδιασμούς του μεγάλου κεφαλαίου για το είδος της «οικονομικής ανάπτυξης» που το εξυπηρετεί, αποτελεί και η Τράπεζα Εμπορίου και Ανάπτυξης Ευξείνου Πόντου (ΤΕΑΕΠ).
Στην 13η ετήσια σύνοδο του Συμβουλίου των Διοικητών της, που έγινε στα Τίρανα, εγκρίθηκε και η στρατηγική της για την Ελλάδα την περίοδο 2011-2014. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Ανάπτυξης, αναμένεται η χρηματοδότηση ελληνικών επιχειρήσεων με 42 εκατ. ευρώ ετησίως, στους τομείς των ΜΜΕ, Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, για την αύξηση έργων ΣΔΙΤ και των διαπεριφερειακών έργων, καθώς και για δραστηριότητες που ενισχύουν τις εξαγωγές προϊόντων και υπηρεσιών.
Μέτρα για το λαθρεμπόριο και για τον «αθέμιτο ανταγωνισμό» ζητά ο Σύνδεσμος Εταιρειών Εμπορίας Πετρελαιοειδών (ΣΕΕΠΕ), έως και κλείσιμο των πρατηρίων υγρών καυσίμων που εντοπίζονται με «πειραγμένες» αντλίες. Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Γ. Ψυχογιός εκτίμησε ότι θα ενταθούν οι πιέσεις σε εταιρείες και πρατήρια, καθώς η κρίση συνεχίζεται και διαψεύστηκαν οι προβλέψεις για εξισορρόπηση των πωλήσεων.
Η μείωση των πωλήσεων αφορά κυρίως τη βιομηχανία, το μαζούτ και το ντίζελ κίνησης, ενώ ο Σύνδεσμος εκτιμά ότι είναι εκτεταμένη η χρήση «πειραγμένων» αντλιών, παρά το μικρό αριθμό κρουσμάτων που έχουν εντοπιστεί από τους ελέγχους.
Ο ΣΕΕΠΕ τάσσεται υπέρ της πλήρους εξίσωσης του ειδικού φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης, με μηχανισμό επιστροφής χρημάτων σε ορισμένες κατηγορίες καταναλωτών. Μεταξύ άλλων, θεωρεί αναγκαία την άμεση εφαρμογή του συστήματος ελέγχου εκροών στα Πρατήρια Υγρών Καυσίμων, την εξάρθρωση των κυκλωμάτων εικονικών εξαγωγών καυσίμων, καθώς και τον έλεγχο της διακίνησης ναυτιλιακών καυσίμων και των εξαγωγών. Ζητά, επίσης, την εφαρμογή μιας σειράς μέτρων ελέγχου και σημάνσεων στα βυτιοφόρα, όπως την τοποθέτηση σε αυτά συστήματος εντοπισμού GPS.
Στην αξιολόγηση των δύο προσφορών που κατατέθηκαν και έγιναν δεκτές, στο πλαίσιο του διαγωνισμού για την κατασκευή της νέας λιγνιτικής μονάδας «5» στην Πτολεμαΐδα, θα προχωρήσει η ΔΕΗ. Η μονάδα, ισχύος 550 MW, έχει προϋπολογισμό 1,32 δισ. ευρώ.
Προσφορές κατέθεσαν η «ΤΕΡΝΑ ΑΕ», για μικτή ισχύ 660 MW και από κοινού οι εταιρείες «Alstom Power System SA», «Alstom Power Systems GmbH», «Alstom Hellas ΑE», «METKA AE» και «DAMCΟ Energy ΑΕ», με επικεφαλής την «Alstom Power System SA», για μονάδα μικτής ισχύος 598,9 MW.