ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 28 Ιούνη 2011
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«Οχι» στη μονάδα μεθαδόνης στο «ΕΛΠΙΣ»

Τη μεταφορά της μονάδας στο δημοτικό νοσοκομείο συζήτησε χτες το Δημοτικό Συμβούλιο Αθήνας. Αντίθετοι οι σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης»

Την αντίθεσή τους στη λειτουργία μονάδας χορήγησης μεθαδόνης στο Δημοτικό Νοσοκομείο «ΕΛΠΙΣ» τόνισαν οι δημοτικοί σύμβουλοι Αθήνας της «Λαϊκής Συσπείρωσης». Παρουσίασαν παράλληλα συγκεκριμένες προτάσεις για αντιμετώπιση της τοξικοεξάρτησης με έμφαση στην πρόληψη και την ενίσχυση των στεγνών προγραμμάτων.

Συγκεκριμένα, χτες σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Αθήνας ο δήμαρχος Γ. Καμίνης υπεραμύνθηκε της μεταφοράς μονάδας χορήγησης μεθαδόνης του ΟΚΑΝΑ στο δημοτικό νοσοκομείο «ΕΛΠΙΣ» αλλά και των προγραμμάτων μεθαδόνης. Την υποστήριξή της στα προγράμματα χορήγησης μεθαδόνης δήλωσε και η επικεφαλής της παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ Ε. Πορτάλιου.

Στον αντίποδα, ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και δημοτικός σύμβουλος Αθήνας αντιτάχθηκε στη λειτουργία μονάδας υποκατάστασης στο «ΕΛΠΙΣ». Τόνισε ότι τα προγράμματα υποκατάστασης του ΟΚΑΝΑ δε σώζουν αλλά συντηρούν τον ναρκομανή. Ακόμα, κατήγγειλε το γεγονός ότι υπάρχει και προωθείται κεντρικά η κυβερνητική πολιτική υποχρηματοδότησης των στεγνών προγραμμάτων και προώθησης των προγραμμάτων (17 τον αριθμό) υποκατάστασης με παράλληλη ίδρυση και λειτουργία ιδιωτικών μονάδων απεξάρτησης που θα λειτουργούν με κρατική επιχορήγηση. Εθεσε και το ζήτημα ότι προωθείται η λειτουργία μονάδας μεθαδόνης στο «ΕΛΠΙΣ» δίχως διασφαλίσεις ότι θα υπηρετεί εκεί έστω το αναγκαίο προσωπικό, ως μια μονάδα δηλαδή που απλά θα χορηγεί δόσεις σε τοξικοεξαρτημένους, και σε χώρο του νοσοκομείου που είναι μεσοτοιχία με σχολείο, σε χώρο του νοσοκομείου που προοριζόταν για ανέγερση σχολείου. Την ίδια ώρα μάλιστα που δε λειτουργεί Κέντρο Πρόληψης στο 7ο Δημοτικό Διαμέρισμα. Υπογράμμισε δε ότι γύρω από τις μονάδες του ΟΚΑΝΑ αποδεδειγμένα αναπτύσσεται πιάτσα και εμπόριο μεθαδόνης δημιουργώντας πολλά προβλήματα στους κατοίκους.

Χαρακτήρισε επιτακτική ανάγκη τη δημιουργία πανελλαδικού δημόσιου φορέα με αποκλειστικά δωρεάν παροχή υπηρεσιών πρόληψης, απεξάρτησης, κοινωνικής επανένταξης, στο πλαίσιο του υπουργείου Υγείας, με πλήρη χρηματοδότηση από το κράτος και επαρκές επιστημονικό προσωπικό, χωρίς τη συμμετοχή των ιδιωτών, με δομές που θα απλώνονται σε κάθε συνοικία, δήμο και νομό που θα διακατέχονται από φιλοσοφία και κατεύθυνση σύγκρουσης με τις αιτίες του προβλήματος των ναρκωτικών.

Να σημειωθεί ότι στο Δήμο Αθηναίων υπάρχουν 4 Κέντρα Πρόληψης τα οποία λειτουργούν χάρη στις ηρωικές προσπάθειες των εργαζομένων, ενώ θα έπρεπε να είναι τουλάχιστον 7 για να καλυφθούν στοιχειωδώς όλα τα Δημοτικά Διαμερίσματα (δεν υπάρχουν στα διαμερίσματα 4ο, 6ο, και 7ο).

Σε συζήτηση που έγινε για το Δημοτικό Βρεφοκομείο, ο Ν. Σοφιανός στηλίτευσε την απουσία προσχολικής αγωγής υπογραμμίζοντας ότι αυτή απαιτείται να υπάρχει ως ευθύνη αποκλειστικά του κράτους και καθολικό δικαίωμα όλου του λαού. Κατήγγειλε το γεγονός ότι οι συμβασιούχοι εργαζόμενοί του παραμένουν απλήρωτοι το Μάη, όπως και το γεγονός ότι αυξάνεται κατά 10 ώρες εβδομαδιαίως το ωράριο για το εκπαιδευτικό προσωπικό με μεγάλους κινδύνους για τα παιδιά, δεδομένων των κενών που υπάρχουν στο προσωπικό και τη δυσαναλογία στη σχέση παιδιών προς παιδαγωγό. Οτι ετοιμάζονται νέες συγχωνεύσεις παιδικών σταθμών, άρα εκατοντάδες αιτήσεις εγγραφής παιδιών από λαϊκές οικογένειες να απορρίπτονται. Εθεσε δε, και το ζήτημα της κατάργησης καταβολής τροφείων σε καιρούς κρίσης και δραματικής μείωσης του εισοδήματος. Ζήτησε κατάργηση των ελαστικών μορφών απασχόλησης στο προσωπικό του, μόνιμη δουλειά, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα για όλους τους εργαζομένους. Τέλος, κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις για ίδρυση νέων σταθμών σε χαρακτηρισμένους χώρους, αξιοποιώντας άμεσα σημαντική περιουσία του Δημοτικού Βρεφοκομείου.

ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ
Κυνηγητό για... «εθελούσια επιστροφή»

Στην πολιτική - ανθρωποκυνηγητό που εφαρμόζει η κυβέρνηση σε βάρος των προσφύγων του ιμπεριαλισμού αναφέρθηκε χτες ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Χρ. Παπουτσής, κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε ημερίδα του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης.

Ο τελευταίος έχει αναλάβει να υλοποιήσει τμήμα της πολιτικής της λεγόμενης «εθελούσιας επιστροφής» όσων αλλοδαπών αποθαρρύνονται να μείνουν ή να διέλθουν από τη χώρα μας με προοπτική τη μετάβασή τους σε άλλες χώρες της ΕΕ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που αναφέρθηκαν στην ημερίδα με θέμα «Η δυνατότητα της εθελούσιας επιστροφής υπηκόων τρίτων χωρών στη χώρα καταγωγής τους», ο αριθμός των λεγόμενων εκούσιων επιστροφών μεταναστών χωρίς χαρτιά, από τις υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ, για το 2009 ήταν 473 άτομα, το 2010 έφτασε τα 823 και μόνο για το Α΄ 4μηνο του 2011, τα 203 άτομα.

Επίσης, όσον αφορά τη δράση παρόμοιων επιστροφών από το Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ), έχει ήδη, ολοκληρωθεί η Α' φάση υλοποίησης της δράσης «εθελούσιας» επιστροφής 586 υπηκόων τρίτων χωρών - όπως Αφγανιστάν, Ιράκ, Μαρόκο, Πακιστάν, Μπαγκλαντές, Νιγηρία κ.ά. - στις χώρες καταγωγής τους σε συνεργασία με τις αστυνομικές αρχές. Ηδη, υλοποιείται η Β' φάση, με την οποία προβλέπεται να επιστρέψουν στην πατρίδα τους τουλάχιστον άλλοι 500 υπήκοοι τρίτων χωρών, ως την 30ή Ιούνη 2011.

ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΟΥ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ
Παράνομα και καταχρηστικά τα «έξοδα καθυστέρησης»

Σε αυτεπάγγελτη έρευνα για τις καταχρηστικές χρεώσεις Τραπεζών κατά δανειοληπτών και κατόχων πιστωτικών καρτών ως «έξοδα καθυστέρησης» για υπερήμερες οφειλές, προχωρεί ο Συνήγορος του Καταναλωτή.

Σε ανακοίνωσή του, επισημαίνει ότι έχει δεχτεί αναφορές από δανειολήπτες και κατόχους πιστωτικών καρτών για επιβάρυνσή τους με «έξοδα καθυστέρησης» για υπερήμερες οφειλές τους από ορισμένες τράπεζες. Η Αρχή ερευνώντας το θέμα, διαπίστωσε ότι οι χρεώσεις αυτές επιβλήθηκαν κυρίως μεταγενέστερα, χωρίς να περιλαμβάνονται στους υπογεγραμμένους όρους, κάτι που συνιστά μονομερή τροποποίηση των συμβατικών τους όρων. Διαπίστωσε ακόμη ότι οι επιβαρύνσεις μεταβάλλονται ανάλογα και με το χρόνο καθυστέρησης, ενώ σημειώνει ότι σε κάθε περίπτωση, η επιβολή «εξόδων καθυστέρησης», πέρα από την επιβάρυνση για υπερήμερες οφειλές, είναι καταχρηστική.

Η Αρχή καλεί την Ελληνική Ενωση Τραπεζών να παρέμβει στα μέλη της για να παύσουν αυτές τις χρεώσεις και να επιστρέψουν τα εισπραχθέντα. Την Τράπεζα της Ελλάδος να προβεί σε έλεγχο για τυχόν παραβάσεις και επιβολή κυρώσεων. Την Επιτροπή Ανταγωνισμού να προβεί σε έρευνα για τυχόν εναρμονισμένη πρακτική μεταξύ των Τραπεζών. Τη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή να προβεί σε έλεγχο και στην επιβολή προστίμων.

Ζημιές σε τράπεζα από γκαζάκια

Σοβαρές ζημιές υπέστη το υποκατάστημα της «Αγροτικής Τράπεζας» στα Πετράλωνα μετά από έκρηξη εμπρηστικού μηχανισμού τα ξημερώματα της Κυριακής. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, από την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε μετά την ανάφλεξη του μηχανισμού - που αποτελούνταν από γκαζάκια - σημειώθηκαν σοβαρές ζημιές στο ΑΤΜ, στο εσωτερικό της Τράπεζας αλλά και σε μία μοτοσυκλέτα που ήταν σταθμευμένη στην είσοδο του καταστήματος.

Μόνο μια ποινή για οικονομική οφειλή

Οι οφειλέτες δεν μπορεί να τιμωρούνται δύο φορές για το αυτό αδίκημα επισημαίνει ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Φ. Μακρής σε γνωμοδότησή του με την οποία ερμηνεύει τη διάταξη εκείνη του Ν. 3943/2011 που προβλέπει ότι όποιοι δεν αποδίδουν χρέη προς τις ΔΟΥ κλπ. πλέον των τεσσάρων μηνών από την ημέρα βεβαίωσής τους τιμωρούνται με φυλάκιση. Ο αντιεισαγγελέας απάντησε στο ερώτημα του διευθυντή της Γενικής Διεύθυνσης Φορολογίας, προκειμένου να διευκρινιστεί το χρονικό διάστημα που χρειάζεται για να ολοκληρωθεί το αδίκημα ώστε να τιμωρηθεί με ποινή φυλάκισης όποιος δεν καταβάλλει τα βεβαιωμένα.

Εκδήλωση ΠΕΚΑΜ

Η Πανελλήνια Ενωση Κρατουμένων Αγωνιστών Μακρονήσου (ΠΕΚΑΜ), σε συνεργασία με τον Οργανισμό Ελληνικού Θεάτρου ΑΙΧΜΗ, προσκαλεί τα μέλη και τους φίλους της να παρακολουθήσουν την τραγωδία του Ευριπίδη «ΑΝΔΡΟΜΑΧΗ» (σκηνοθεσία είναι του Γιάννη Νικολαΐδη), που θα παιχτεί, Παρασκευή 1.7.2011, στο χώρο του Μουσείου Μακρονήσου (Αγ. Ασωμάτων 31 - Θησείο), ώρα 9 μμ με είσοδο ελεύθερη.

Εκδηλώσεις αντιστασιακών

Τα Παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ Αμφιλοχίας, Δ. Στερεάς, Ηπείρου και Ιονίων Νήσων, τιμώντας την Επέτειο της διήμερης μεγάλης μάχης της Αμφιλοχίας, που έδωσε η VIII Μεραρχία του ΕΛΑΣ κατά των Γερμανών κατακτητών που κατέληξε στην κατάληψη της Αμφιλοχίας, διοργανώνουν εκδήλωση - πολιτικό μνημόσυνο, την Κυριακή 3 Ιουλίου 20011, ώρα 9.30 το πρωί στην Αμφιλοχία. Στα πλαίσια των φετινών εκδηλώσεων, που είναι αφιερωμένες στα 70 χρόνια από την ίδρυση του ΕΑΜ, την Παρασκευή 1 Ιούλη, ώρα 9 μμ, στην αίθουσα πολλαπλών εκδηλώσεων του Δήμου θα προβληθεί το βραβευμένο ντοκιμαντέρ της Αλίντας Δημητρίου «Η ζωή στους Βράχους».

Πυρκαγιές σε Ηγουμενίτσα και Σάμο

Υπό έλεγχο τέθηκαν οι δύο πυρκαγιές που ξέσπασαν χτες σε Σάμο και Ηγουμενίτσα και οι οποίες δεν απείλησαν κατοικημένες περιοχές. Συγκεκριμένα, η φωτιά στην Πλαταριά Ηγουμενίτσας εκδηλώθηκε χτες τα ξημερώματα, σε δύσβατη περιοχή καθιστώντας το έργο των πυροσβεστών εξαιρετικά δύσκολο. Με το πρώτο φως της ημέρας, τα εναέρια μέσα που συνέδραμαν στην κατάσβεση έπαιξαν σημαντικό ρόλο αφού λίγο πριν το μεσημέρι η πυρκαγιά τέθηκε υπό έλεγχο, έχοντας κάψει περί τα 180 στρέμματα θαμνώδους, κυρίως, βλάστησης.

Με το που αντιμετωπίστηκε η παραπάνω φωτιά, άλλη μία εκδηλώθηκε στη Σάμο και ειδικότερα στην περιοχή Μακρόχωρο - Φλόκα κοντά στο Βαθύ. Αν και στο σημείο έπνεαν ισχυροί άνεμοι, οι 21 πυροσβέστες, το πεζοπόρο τμήμα και το ελικόπτερο που έκανε ρίψεις νερού κατάφεραν να τη θέσουν γρήγορα υπό έλεγχο.

Περίπου 20 στρέμματα δασικής έκτασης κάηκαν από την πυρκαγιά που ξέσπασε στις 4 τα ξημερώματα της Κυριακής στον Αγιο Γεώργιο Νηλείας, στο νότιο Πήλιο. Στην επιχείρηση κατάσβεσης της φωτιάς, που τέθηκε υπό έλεγχο στις 10 πρωί, συμμετείχαν 32 πυροσβέστες με 15 οχήματα, και τρεις ομάδες πεζοπόρων τμημάτων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ