Προστέθηκε και το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθήνας στην συμμαχία των «αγανακτισμένων». Οχι αυτών που συγκεντρώνονται στις πλατείες. Των άλλων, που «αγανακτούν» με την απεργία της ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ και τις διακοπές ηλεκτροδότησης. Δηλώνει μάλιστα ότι θα χρησιμοποιήσει κάθε νόμιμο μέσο για να αποζημιωθούν οι πληγέντες...
Επαναλαμβάνεται η προκλητική και αδιέξοδη λογική της ουσιαστικής απαγόρευσης των εργατικών κινητοποιήσεων. «Διαδηλώστε, αλλά μην κλείνετε τους δρόμους, έχουμε και τις δουλειές μας». Απεργήστε, αλλά μη σταματήσετε να δουλεύετε». «Διαμαρτυρηθείτε, αλλά σιωπηλά, δε φταίμε να σας ακούμε».
Ενας χυδαίος «κοινωνικός αυτοματισμός» που αγνοεί τις αιτίες και τις στοχεύσεις, τα προβλήματα και τις συνέπειές τους, με μοναδικό σκοπό την προστασία ενός πολύ συγκεκριμένου μικροσυμφέροντος.
Είναι προφανές ότι η πλειοψηφία του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου συμφωνεί με την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ. Η πολιτική της «απελευθέρωσης» και της ιδιωτικοποίησης έχει οδυνηρές συνέπειες και για τους μικροβιοτέχνες. Τόσοι και τόσοι δεν μπορούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς και τους κόβει η ΔΕΗ το ρεύμα. Νέες, μεγάλες, ανατιμήσεις αναμένονται.
Κι όμως, η πλειοψηφία θεωρεί ότι δεν είναι δική της υπόθεση η τύχη της ΔΕΗ...
Είναι φανερό ότι η κυβερνητική πολιτική προσανατολίζεται όλο και περισσότερο το πρόβλημα των ναρκωτικών - υλοποιώντας ευρωενωσιακές ντιρεκτίβες - να εγκλωβιστεί στα προγράμματα χορήγησης υποκαταστάτων, με σκοπό τη διαιώνιση και συντήρησή του. Στην ουσία ανοίγει την κάνουλα της μεθαδόνης, επιδιώκοντας μια άλλου τύπου καταστολή, τη φαρμακευτική. Ο «ΣΥΝ», στο όνομα του θεραπευτικού πλουραλισμού, κάνει λόγο με αφορμή την αυριανή «Παγκόσμια Ημέρα Κατά των Ναρκωτικών» για ...καθιέρωση υψηλών προδιαγραφών προγραμμάτων υποκατάστασης, «ώστε να στοχεύουν στην απεξάρτηση και κοινωνική επανένταξη». Είναι γνωστό ότι στα 15 χρόνια λειτουργίας αυτών των προγραμμάτων δεν έχει επιτευχθεί απεξάρτηση κανενός νέου που παρακολουθεί τέτοια προγράμματα. Κανένας αγώνας «για διεκδίκηση μιας ζωής με αλληλεγγύη και κοινωνική δικαιοσύνη» δεν μπορεί να επιτευχθεί με φαρμακευτική καταστολή, ακόμη κι αν αυτή είναι ...υψηλών προδιαγραφών.
Ολως παραδόξως, εμείς, παρότι δεν είμαστε υπουργοί Οικονομίας, ...ξέρουμε! Θα πάρει και άλλα μέτρα. Είναι απολύτως και μαθηματικά βέβαιο. Η επίθεσή τους μόλις ξεκίνησε.
Και δε θα είναι μόνο φορολογικά, γιατί η αφαίμαξη του λαού μέσω φόρων προς όφελος του κεφαλαίου είναι μόνο το ένα σκέλος της υπόθεσης. Το σχέδιο είναι ευρύτερο και σαφέστερο και εφαρμόζεται σε όλη την ΕΕ, είτε υπάρχει κρατικό χρέος, είτε όχι.
Τα εργασιακά και τα ασφαλιστικά δικαιώματα είναι αυτά που θα μπουν επίσης στο στόχαστρο. Αν προσέξετε τις ανακοινώσεις και τις δηλώσεις της ΕΕ και του ΔΝΤ, κάθε άλλο παρά έχουν σταματήσει να μιλάνε για «διαρθρωτικά μέτρα στην αγορά εργασίας».
Κι ούτε θα σταματήσουν, γιατί ακριβώς αυτή είναι η δουλειά τους, να μειώσουν το εργατικό κόστος για τις επιχειρήσεις, να μεγαλώσουν την κερδοφορία τους. Να δημιουργήσουν νέες δυνατότητες υπερκερδών στα συντρίμμια της κρίσης.
Ακριβώς αυτή είναι, άλλωστε, η πολιτική του κεφαλαίου: Οταν ...«στομώνει» το σύστημα της εκμετάλλευσης, να καταστρέφει (λαούς ολόκληρους, αν χρειαστεί) προκειμένου να ξαναλειτουργήσει.
Τα χρήματά τους βλέπετε - αυτά που κέρδισαν από τη δουλειά των εργαζομένων - δεν μπορούν να κάθονται και να περιμένουν. Πρέπει να επενδυθούν, με σίγουρες αποδώσεις για να ταΐσουν την αχόρταγη κάστα τους.
Α, ΜΑΛΙΣΤΑ, ΣΤΟ 15% θα πάει η συμμετοχή στα προγράμματα του ΕΣΠΑ, μας ανακοινώνει ο υπουργός Ανάπτυξης, και, μάλιστα, περιχαρής.
Είναι βέβαιο ότι το νέο είναι ευχάριστο για τους μεγαλοκατασκευαστές, τις πολυεθνικές, τους μεγαλοεισαγωγείς και όσους θα λάβουν τα σχετικά κοινοτικά κονδύλια.
Οι υπόλοιποι μπορούν, απλά, να κοιτάνε - ένα ακόμη - μεγάλο φαγοπότι...