ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 25 Ιούνη 2011
Σελ. /32
Θρασύτατος εμπαιγμός

Παπαγεωργίου Βασίλης

Το χιλιοειπωμένο παραμύθι για την «καλή» κυβέρνηση, που κάνει ό,τι μπορεί για να είναι κοινωνικά δίκαια τα μέτρα και την «κακή» τρόικα που είναι κοινωνικά ανάλγητη, επανέφερε χτες ο υπουργός Οικονομικών, επιχειρώντας να προφυλάξει όσο είναι δυνατόν την κυβέρνηση από τη λαϊκή οργή από το τσουνάμι των άγριων αντιλαϊκών μέτρων. Ο Ευ. Βενιζέλος, μιλώντας χτες στην επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, παραδέχτηκε ότι τα μέτρα είναι άδικα, αλλά έσπευσε να το αποδώσει στο ότι «η χώρα δεν είχε απέναντι στους δανειστές της τα χρονικά, οικονομικά και πολιτικά περιθώρια για να επιλέξει άλλες λύσεις»(!). Από την άλλη, υποστήριξε ότι δεν μπορεί η κυβέρνηση να διορθώσει τις «μεγάλες αδικίες», γιατί όπως είπε «να ξέρετε ότι απέναντί μας συναντάμε τείχος. Επρεπε να κλείσουμε τα ζητήματα και έπρεπε να κλείσουν οι αριθμοί. Εμείς είμαστε υπόλογοι απέναντι σε ανθρώπους, δυστυχώς οι συνομιλητές μας υπολογίζουν μόνο αριθμούς». Πρόκειται, βέβαια, για θρασύτατο εμπαιγμό, που γίνεται μεγαλύτερος από το γεγονός ότι ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι έρχονται και νέα μέτρα, λέγοντας ότι «δεν μπορώ να σας κάνω δήλωση ότι δεν θα ξαναεισηγηθώ να επιβληθούν νέα πρόσθετα μέτρα». Ασφαλώς και δεν μπορεί να κάνει τέτοια δήλωση, γιατί στο μεσοπρόθεσμο, όπως και στο μνημόνιο, υπάρχει σαφής δέσμευση για λήψη διαρκώς νέων μέτρων στην περίπτωση που δεν επιτυγχάνονται «οι στόχοι» του προγράμματος. Προκειμένου, λοιπόν, ο λαός να αποκρούσει τα νέα βάρβαρα μέτρα μια διέξοδο έχει, συμπόρευση με το ΚΚΕ για την ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων.

Η απάντηση στην πτώχευση

Μόνο ο ωμός εκβιασμός με την 5η δόση έχει απομείνει στην κυβέρνηση να τρομοκρατεί το λαό προκειμένου να περάσουν τα νέα εξοντωτικά και θανατηφόρα μέτρα. Φάνηκε καθαρά από τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού στις Βρυξέλλες μετά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ. «Η εναλλακτική είναι η καταστροφή», δήλωσε κυνικά ο Γ. Παπανδρέου, αφήνοντας στην άκρη τις μπαρούφες όπως ότι «φέραμε τη χώρα σε μια ασφαλή πορεία» ή ότι με το νέο δάνειο «εξασφαλίσαμε τη θωράκιση και τη στήριξη της οικονομίας μας». Είναι ολοφάνερο ότι μόνο με το πιστόλι στον κρόταφο επιδιώκουν από κοινού κυβέρνηση και ΕΕ να σκύψει ο λαός το κεφάλι στο μεσοπρόθεσμο και την εκποίηση της δημόσιας περιουσίας. Για πολλοστή φορά ο πρωθυπουργός επέσεισε τον μπαμπούλα της μη πληρωμής των μισθών, της περικοπής των συντάξεων κατά 70-80% ή του κλεισίματος του ΕΣΥ, στην περίπτωση που δεν ψηφιστεί το μεσοπρόθεσμο και ο εκτελεστικός νόμος την ερχόμενη βδομάδα. Ομως η απειλή της χρεοκοπίας έχει τόσο πολύ χρησιμοποιηθεί που όχι μόνο αγγίζει ολοένα και λιγότερους αλλά κινδυνεύει να γίνει μπούμερανγκ για τους εμπνευστές της, για τον απλό λόγο ότι η πλειοψηφία του λαού βρίσκεται στα όρια της χρεοκοπίας και της πτώχευσης. Επιπλέον, έχει ζήσει στο πετσί του ότι μετά από κάθε δόση δανείου η κατάστασή του χειροτερεύει απότομα και βουλιάζει πιο βαθιά στην εξαθλίωση. Είναι καιρός λοιπόν να γίνει συνείδηση ότι χωρίς αποφασιστική οργανωμένη λαϊκή πάλη κατά της ΕΕ και των μονοπωλίων, με στόχο την αποδέσμευση και την ανατροπή της εξουσίας τους, δεν μπορεί να αποκρουστεί η πτώχευση και να δοθεί λύση υπέρ του λαού.

Κραυγαλέα αντιλαϊκή σύμπλευση

Το πόσο υποκριτική και ψεύτικη είναι η διαφωνία της ΝΔ με τη νέα αντιλαϊκή λαίλαπα αναδεικνύει η χτεσινή δήλωση του εκπροσώπου Τύπου για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ. Ούτε λίγο ούτε πολύ ο Γ. Μιχελάκης δηλώνει ότι η ΝΔ ταυτίζεται πλήρως με τα όσα αναφέρονται στα συμπεράσματα για το «ελληνικό πρόβλημα», καυχόμενος μάλιστα ότι πρωτοστατεί για την υλοποίηση των σημαντικότερων αντιλαϊκών ανατροπών. «Χαιρόμαστε γιατί το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, στα συμπεράσματα της συνόδου του, υπογραμμίζει στόχους τους οποίους η ΝΔ υποστηρίζει εξαρχής και σταθερά», τόνισε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος της ΝΔ, επαναλαμβάνοντας μάλιστα «την ανάγκη στήριξης των βασικών στόχων του προγράμματος και των βασικών μέτρων πολιτικής»(!). Δεν παραλείπει μάλιστα να υπογραμμίσει ότι «η ΝΔ πρωτοστατεί στις βασικές πολιτικές, όπως είναι οι αποκρατικοποιήσεις, η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, η πάταξη της κρατικής σπατάλης και οι διαρθρωτικές αλλαγές». Παρά την κραυγαλέα σύμπλευση και συστράτευση στην υλοποίηση των νέων μέτρων που κάνουν κόλαση τη ζωή του λαού, η ηγεσία της ΝΔ επιδιώκει να διασωθεί ως εφεδρεία του αστικού πολιτικού συστήματος και να εγκλωβίσει τη λαϊκή δυσαρέσκεια με εικονικές διαφωνίες και φραστικά πυροτεχνήματα για «άλλο μείγμα πολιτικής» ή για «εναλλακτική πρόταση». Κανέναν όμως δεν εξαπατά, γιατί η ΝΔ όπως και το ΠΑΣΟΚ και τα άλλα κόμματα του κεφαλαίου δεν αλλάζουν, αντίθετα γίνονται ολοένα και πιο επικίνδυνα για το λαό.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Αναπαράγουν τα λαϊκά αδιέξοδα

Ζήτημα ζωής και θανάτου είναι για τη λαϊκή οικογένεια η συμμετοχή όλων στη 48ωρη απεργία της επόμενης βδομάδας με το ΠΑΜΕ. Η πλουτοκρατία κι οι υπηρέτες της ξεκαθαρίζουν πως η επίθεση στις λαϊκές ανάγκες δεν έχει ημερομηνία λήξης, θα είναι ανελέητη και ολόπλευρη. Γι' αυτό και τώρα δε χωρά καμιά αναβολή, καμιά καθυστέρηση, καμιά αυταπάτη για την ανάγκη αποφασιστικά και αταλάντευτα ο εργαζόμενος λαός όχι μόνο να μη σκύψει το κεφάλι στη σφαγή του, αλλά και να οργανώσει εκείνους τους αγώνες που θα την εμποδίσουν.

Οι εργατικοί και λαϊκοί αγώνες για να έχουν αποτελεσματικότητα και να βάζουν εμπόδια στους αντιπάλους του λαού πρέπει να γίνονται με αιτήματα που πραγματικά απαντούν στις ανάγκες του. Να αναδεικνύουν τις αληθινές αιτίες των λαϊκών προβλημάτων. Να ξεμπροστιάζουν και να αποδυναμώνουν όσους τις συσκοτίζουν και - κατά συνέπεια - δε λένε την αλήθεια για το πώς πραγματικά μπορούν να αντιμετωπιστούν τα λαϊκά αδιέξοδα. Διαφορετικά, θα ενισχύονται οι αυταπάτες, θα ευνοούνται ο συμβιβασμός και η ηττοπάθεια.

Η ανάγκη οι εργάτες να παραμερίσουν και να απομονώσουν τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές πλειοψηφίες είναι σήμερα μεγαλύτερη από ποτέ. Γιατί το πλαίσιό τους όχι μόνο δεν υπηρετεί αλλά και υπονομεύει τα λαϊκά συμφέροντα. Για παράδειγμα, τα μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση δεν είναι «άδικα» όπως επιμένουν ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ. Είναι δίκαια και απαραίτητα για να περιφρουρηθεί η ανταγωνιστικότητα και η κερδοφορία του μεγάλου κεφαλαίου την οποία στηρίζει η εργοδοτική-κυβερνητική πλειοψηφία γι' αυτό μιλά για «άδικα μέτρα». Ουσιαστικά στηρίζει τους μεγαλοεπιχειρηματίες. Οποιος λέει ότι είναι «άδικα» είναι σα να λέει πως μπορεί μια απόφαση να είναι δίκαιη ταυτόχρονα για το λαό και τα μονοπώλια. Ομως αυτό δε μπορεί να γίνει. Για παράδειγμα, για τα μονοπώλια είναι δίκαιο να υπάρχουν ιδιωτικές κλινικές και νοσοκομεία στην Υγεία, γιατί έτσι μπορούν να κάνουν επενδύσεις, να αναζητούν νέα κέρδη, να λένε στο λαό πως μπορούν να «διαλέξουν» μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Αυτό ήρθε να υπηρετήσει αρχικά η εγκατάλειψη των δημόσιων νοσοκομείων και μετά η λειτουργία τους με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, δηλαδή ως επιχειρήσεις που ανταγωνίζονται τις υπόλοιπες στο χώρο. Για το λαό όμως, δίκαιο είναι να υπάρχει αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία, ώστε η Υγεία να μην είναι εμπόρευμα, να έχουν όλοι πρόσβαση σε υπηρεσίες και δομές Υγείας σύγχρονες, αντίστοιχες του σημερινού επιπέδου ανάπτυξης της επιστήμης και τεχνολογίας που πρέπει να αναπτύσσεται και αξιοποιείται προς όφελος του λαού. Ζήτησαν ποτέ ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - ΑΠ κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας στην Υγεία; Οχι. Αντίστοιχα υπονομευτική για τα λαϊκά συμφέροντα είναι και η «κριτική» τους πως τα μέτρα είναι «αναποτελεσματικά». Το αντίθετο συμβαίνει. Η μείωση μισθών και συντάξεων, η κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, η επέκταση των ελαστικών σχέσεων εργασίας είναι μέτρα άκρως αποτελεσματικά για τις πολυεθνικές.

Αναδεικνύεται έτσι ότι βασική προϋπόθεση για να πάρει απάντηση η σφοδρή αντιλαϊκή λαίλαπα είναι οι εργάτες να γυρίσουν οριστικά την πλάτη στις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές πλειοψηφίες. Ν' αλλάξουν τους συσχετισμούς στο εργατικό κίνημα υπέρ των ταξικών δυνάμεων. Να συσπειρωθούν νέες δυνάμεις στο ΠΑΜΕ.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ