ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 24 Ιούνη 2011
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ιδιωτικοποιείται και ο έλεγχος της οικοδομής

Παράταση τουλάχιστον μέχρι τα τέλη Οκτώβρη για την «τακτοποίηση» ημιυπαίθριων

Καταργούνται οι πολεοδομίες και άλλοι δημόσιοι φορείς άσκησης πολεοδομικής πολιτικής, όπως οι Επιτροπές Αρχιτεκτονικού και Πολεοδομικού Ελέγχου (ΕΠΑΕ) και τα Συμβούλια Χωροταξίας Οικισμού και Περιβάλλοντος (ΣΧΟΠ), ενώ τον έλεγχο για την εφαρμογή της οικοδομικής άδειας κατά τα στάδια ανέγερσης μιας οικοδομής, αναλαμβάνει ένα Σώμα Ελεγκτών Δόμησης, που θα αποτελείται από ιδιώτες μηχανικούς. Δηλαδή, τους ιδιώτες μηχανικούς θα ελέγχουν ιδιώτες μηχανικοί.

Ολες αυτές οι ρυθμίσεις που κατατίθενται με πρόσχημα δήθεν την καταπολέμηση της διαφθοράς, προβλέπονται σε σχέδιο νόμου, που συζητήθηκε προχτές στο Υπουργικό Συμβούλιο και παρουσίασαν χτες στους δημοσιογράφους ο υπουργός ΠΕΚΑ Γ. Παπακωνσταντίνου και ο αναπληρωτής υπουργός Ν. Σηφουνάκης, ενώ προβλέπεται να κατατεθεί στη Βουλή το φθινόπωρο.

Σύμφωνα με τις ρυθμίσεις που προωθούνται, καταργούνται τα πολεοδομικά γραφεία με τη μορφή και τις αρμοδιότητες που σήμερα γνωρίζουμε και δημιουργείται σε κάθε καλλικρατικό δήμο Υπηρεσία Δόμησης. Η διαδικασία έκδοσης της οικοδομικής άδειας διαχωρίζεται σε δύο στάδια: την έγκριση δόμησης και την άδεια δόμησης, που θα χορηγούνται από τις υπηρεσίες δόμησης των Δήμων. Για την έγκριση δόμησης θα απαιτούνται τοπογραφικό διάγραμμα, διάγραμμα κάλυψης (με τομές, συντελεστή δόμησης, ποσοστό κάλυψης) και αποδεικτικά καταβολής εισφορών και κρατήσεων. Η έγκριση θα χορηγείται σε διάστημα πέντε ημερών. Η άδεια δόμησης θα εκδίδεται σε δύο ημέρες, με ευθύνη των μηχανικών που έχουν συντάξει τις μελέτες και μετά από έλεγχο πληρότητας του φακέλου από τις υπηρεσίες Δόμησης του Δήμου.

Ο έλεγχος των οικοδομών θα γίνεται με αυτοψία σε τουλάχιστον ένα από τα τρία στάδια κατασκευής (θεμελίωση, ολοκλήρωση φέροντα οργανισμού και ολοκλήρωση οικοδομής). Κάθε στάδιο θα ελέγχεται από διαφορετικό ιδιώτη ελεγκτή, που θα επιλέγεται με κλήρωση από την Υπηρεσία Επιθεωρητών Δόμησης και Ενέργειας του ΥΠΕΚΑ, που θα συσταθεί. Ερωτηματικό παραμένει αν το κόστος του ελέγχου που θα πληρώσει ο ιδιοκτήτης της οικοδομής θα συμπεριλαμβάνεται στο κόστος της οικοδομικής άδειας ή θα αποτελεί ένα ξεχωριστό χαράτσι.

Με την ολοκλήρωση του ελέγχου θα εκδίδεται Πιστοποιητικό Ελέγχου Κατασκευής που θα είναι απαραίτητο για τη σύνδεση της κατασκευής με τα δίκτυα κοινωνικής ωφέλειας (ρεύμα, νερό κ.λπ.)

Παράταση για τους ημιυπαίθριους

Ο Γ. Παπακωνσταντίνου ανακοίνωσε επίσης την παράταση, τουλάχιστον μέχρι τα τέλη Οκτώβρη, της προθεσμίας υποβολής δηλώσεων για ημιυπαίθριους και λοιπές αλλαγές χρήσης χώρων. Οπως ανέφεραν, μέχρι σήμερα έχουν κατατεθεί 618.334 αιτήσεις και οι εισπράξεις από τα παράβολα και τις πρώτες δόσεις πληρωμής των χαρατσιών ξεπερνούν ήδη τα 600 εκατ. ευρώ. Οι περισσότερες αιτήσεις έχουν πραγματοποιηθεί στα πολεοδομικά γραφεία Αθηνών, Ανατολικής Αττικής, Θεσσαλονίκης, Πειραιά, Κυκλάδων και Χαλκιδικής. Ο υπουργός δήλωσε επίσης ότι σε 2 - 3 βδομάδες θα ανακοινώσει ρυθμίσεις για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων, με αντίστοιχα χαράτσια για τους ιδιοκτήτες τους, αφού συνεννοηθεί με το Συμβούλιο της Επικρατείας, ώστε η ρύθμιση να είναι συνταγματική. Από τη ρύθμιση, όπως πρόσθεσε, θα εξαιρεθούν όσοι έχτισαν αυθαίρετα τα τελευταία 2 - 3 χρόνια.

ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ
«Συνάντηση» στη Νάουσα

Η ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ διοργανώνει - και φέτος - την Κυριακή 26 Ιουνίου στη Νάουσα (Πάρκο Αγίου Νικολάου), την ετήσια εκδήλωση - συνάντηση των αγωνιστών της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης, των μαχητών και μαχητριών του ΔΣΕ, των επαναπατρισμένων Πολιτικών Προσφύγων, των απογόνων και των φίλων. Η εκδήλωση, φέτος, είναι αφιερωμένη στα 70χρονα του ΕΑΜ. Κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση θα είναι ο Θεοδόσης Κωνσταντινίδης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, ενώ χαιρετισμό θα απευθύνει εκπρόσωπος της Διοίκησης της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ.

  • Το Παράρτημα Λάρισας της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ δρομολογεί πούλμαν για τη συμμετοχή την ερχόμενη Κυριακή 26 Ιούνη, στην εκδήλωση - συνάντηση των αγωνιστών της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης, των μαχητών ΔΣΕ, των επαναπατρισθέντων Πολιτικών Προσφύγων, των απογόνων και φίλων. Το πούλμαν θ' αναχωρήσει, στις 7 π.μ., από την πλατεία Εβραίων. Για πληροφορίες στο τηλέφωνο 2410252611.

Θάνατος αγωνιστή

Χρήστος Παριανός
Χρήστος Παριανός
φωτό

«Εφυγε» από τη ζωή προχτές σε ηλικία 91 ετών ο Χρήστος Παριανός, μέλος του ΚΚΕ και από τους ιδρυτές του ΔΣΕ στο νησί της Ικαρίας. Η κηδεία του έγινε χτες το πρωί στο χωριό του την Αρέθουσα Ικαρίας, ενώ το τελευταίο «αντίο» του απηύθυνε πλήθος συντρόφων, συγγενών και φίλων.

Ο Χρήστος Παριανός γεννήθηκε το 1920 στην Ικαρία, ήταν παντρεμένος με την Μοσχάνθη και απέκτησαν 4 παιδιά. Στα μέσα του '45 και αφού είχε γυρίσει από κάτεργα της Μ. Ανατολής, έγινε μέλος του ΚΚΕ και παράλληλα εντάχθηκε στον ΔΣΕ όπου ανέπτυξε πλούσια δράση, ενώ πρωτοστάτησε στην ίδρυση τμήματος του ΔΣΕ στην Ικαρία. Εξορίστηκε στο κολαστήριο του Αϊ - Στράτη, πέρασε βασανιστήρια και φυλακές. Μέχρι το τέλος της ζωής του παρέμεινε πιστός στο Κόμμα του, το ΚΚΕ, υπερασπιστής των ιδανικών του για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, για τη λαϊκή ευημερία, το σοσιαλισμό.

Αποχαιρετώντας τον Χρ. Παριανό από τη μεριά της Κομματικής Οργάνωσης Ικαρίας ο σ. Ν. Κουτούφαρης, επισήμανε ότι η ζωή του Χρ. Παριανού ήταν συνυφασμένη με την αγωνιστική πορεία του λαού της Ικαρίας. Τόνισε ότι η γενναία στάση ζωής, οι αγώνες του Χρ. Παριανού αποτελούν παράδειγμα και πλούσια παρακαταθήκη για τις νεότερες γενιές. Τον Χρ. Παριανό αποχαιρέτησε αντιπροσωπεία της Νομαρχιακής Επιτροπής Ικαρίας του ΚΚΕ και αντιπροσωπεία του ψηφοδελτίου του Κόμματος με επικεφαλής τον πρώην δήμαρχο Ευδήλου Στ. Σταμούλο.

* Η ΚΟΒ Ευδήλου του ΚΚΕ αντί για στεφάνι, στη μνήμη του Χρ. Παριανού, προσφέρει στον «Ρ» 50 ευρώ.

Αθώος με την ψήφο των ενόρκων

Με την ψήφο των ενόρκων αθωώθηκε χτες από το δικαστήριο, ο Αρης Σειρηνίδης που κατηγορούνταν ότι πυροβόλησε εναντίον αστυνομικής κλούβας στα Εξάρχεια, τον Ιούλη του 2009, με μοναδικό στοιχείο τη μάσκα με το DNA. Ο Α.Σειρηνίδης κρίθηκε αθώος κατά πλειοψηφία (4 ένορκοι) αφού οι τρεις τακτικοί δικαστές τον έκριναν ένοχο.

Να σημειωθεί, ότι λίγο νωρίτερα η πρόταση της εισαγγελέως της έδρας Ολ. Κλειτσάκη ήταν να κριθεί ένοχος για δύο ανθρωποκτονίες κατά συρροή και οπλοφορία και οπλοχρησία. Το σκεπτικό της απόφασης πήρε ως βασικό δεδομένο την έκθεση της Αστυνομίας για το γενετικό υλικό η οποία χαρακτηρίστηκε «πλήρως αντικειμενική και αξιόπιστη», όπως επίσης και τα όσα είπαν οι «αμερόληπτοι βιολόγοι της Αστυνομίας». Η έκθεση DNA χρησιμοποιήθηκε επί της ουσίας, «υποβαθμίζοντας» τις καταθέσεις των αυτοπτών μαρτύρων. Επίσης, η εισαγγελέας της έδρας έλαβε εμμέσως πλην σαφώς στην πρότασή της και τα πιστεύω του κατηγορουμένου λέγοντας πως είπε «εμμέσως ότι είναι υπέρ του ένοπλου αγώνα όταν αναφέρθηκε στην Γαλλική Επανάσταση», θέση που οδήγησε τους συνηγόρους υπεράσπισης να υπογραμμίσουν στην αγόρευσή τους ότι είναι επικίνδυνο «η πολιτική θεωρία ενός ανθρώπου να οδηγήσει σε στοχοποίηση του, πολύ περισσότερο στην καταδίκη του».

Εκδήλωση της ΠΕΚΑΜ

Η Πανελλήνια Ενωση Κρατουμένων Αγωνιστών Μακρονήσου (ΠΕΚΑΜ), σε συνεργασία με τον Οργανισμό Ελληνικού Θεάτρου ΑΙΧΜΗ, προσκαλεί τα μέλη και τους φίλους της να παρακολουθήσουν την τραγωδία του Ευριπίδη «ΑΝΔΡΟΜΑΧΗ» (η σκηνοθεσία είναι του Γιάννη Νικολαΐδη), που θα παιχτεί στο χώρο του Μουσείου Μακρονήσου (Αγ. Ασωμάτων 31 -Θησείο), ώρα 9 μ.μ. με είσοδο ελεύθερη.

Συγκέντρωση εργαζομένων στα Σώματα Ασφαλείας

Συγκέντρωση στην πλατεία Κολοκοτρώνη πραγματοποίησαν χτες εργαζόμενοι στα Σώματα Ασφαλείας. Στη συγκέντρωση που διοργάνωσαν οι ομοσπονδίες αστυνομικών, λιμενικών και πυροσβεστών πήραν μέρος ένστολοι από όλη την Ελλάδα, ενώ οι πρόεδροι των ενώσεων στις ομιλίες τους στάθηκαν στις περικοπές που κάνει η κυβέρνηση και στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν από τις περικοπές των μισθών τους. Αντιπροσωπεία του «Συνδέσμου υποστήριξης για την εργασία μελών Ενόπλων Δυνάμεων» συναντήθηκε με εκπροσώπους των ομοσπονδιών. Προηγήθηκε «περίπατος» ενστόλων από τους τρεις κλάδους από τη Δ. Αρεοπαγίτου στην παλιά Βουλή. Στη συγκέντρωση παραβρέθηκε και μίλησε ο βουλευτής του ΚΚΕ Σπύρος Χαλβατζής και ο Δ. Αγκαβανάκης.

Στο ΣτΕ προσέφυγε ο αρεοπαγίτης Ι. Σίδερης κατά της μη προεπιλογής του από το Υπουργικό Συμβούλιο για τη θέση του αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου. Αντίθετα, προεπιλέγησαν οι Σπ. Ζιάκας, Αθ. Κουτρομάνος, Β. Λυκούδης, Γ. Γιαννούλης, Β. Φούκας, Γ. Χρυσικός, Ν. Ζαϊρης και Δ. Παπαντωνοπούλου. Ο Ι. Σιδέρης υποστηρίζει ότι το υπουργικό συμβούλιο θα πρέπει να αιτιολογεί την απόφασή του για τις προαγωγές.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ