ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 16 Ιούνη 2011
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Πλημμύρισε εργατόκοσμο το λιμάνι

Οι διαδηλωτές φτάνουν στο λιμάνι
Οι διαδηλωτές φτάνουν στο λιμάνι
Πλημμύρισε διαδηλωτές χτες και το πρώτο λιμάνι της χώρας! Χιλιάδες απεργών, εργάτες από τα καράβια, τα εργοστάσια, τη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη, τα γιαπιά, φοιτητές, σπουδαστές, απόμαχοι της δουλειάς και μαζί τους μικροί ΕΒΕ και αυτοαπασχολούμενοι, γυναίκες της εργατιάς συγκρότησαν μία από τις μαζικότερες απεργιακές διαδηλώσεις. Με τις σημαίες του ΠΑΜΕ στα χέρια, τα πανό, τα οργανωμένα μπλοκ, τα οποία όλα ήταν ενισχυμένα με «νέο αίμα», έστειλαν σαφέστατο ταξικό μήνυμα στις δυνάμεις του κεφαλαίου και των πολιτικών τους εκπροσώπων.

Η απεργιακή συγκέντρωση είχε καθοριστεί στις 11 το πρωί στην πλατεία του Ηλεκτρικού Σταθμού. Ωστόσο, ο Πειραιάς από τα χαράματα παλλόταν στους ρυθμούς της 24ωρης απεργίας, σε στεριά και θάλασσα. Πριν τις 6 το πρωί οι απεργιακές φρουρές είχαν πάρει τις θέσεις τους πάνω στους καταπέλτες, υψώνοντας ασπίδα αλληλεγγύης στους απεργούς ναυτεργάτες για να κουρελιάσουν για πολλοστή φορά το έσχατο μέτρο της πολιτικής επιστράτευσης που επί 7 μήνες εξακολουθεί να έχει σε ισχύ η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ κατ' εντολή των εφοπλιστών. Την ίδια ώρα με αποφασιστικότητα δινόταν η μάχη της περιφρούρησης στο Σταθμό Εμπορευματοκιβωτίων στο Ικόνιο - που το κινεζικό μονοπώλιο της COSCO έχει καταντήσει σε εργασιακό γκέτο - στο Βιομηχανικό Πάρκο Σχιστού, σε όλους τους τόπους δουλειάς.

Με όπλο την αλληλεγγύη

Ιδιαίτερο στιγμιότυπο της χτεσινής απεργιακής μάχης ήταν η συμβολική κατάληψη που έγινε στα γραφεία της εταιρείας ΟΙΚΟΜΕΤ, η οποία έχει αναλάβει το έργο καθαρισμού του ΗΣΑΠ, από τις καθαρίστριες που δουλεύουν εκεί και δυνάμεις από απεργούς άλλων κλάδων που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ. Με τον τρόπο αυτό οι εργαζόμενες κατάφεραν να αποσπάσουν από την εταιρεία ότι από την ερχόμενη Δευτέρα θα αρχίσει η καταβολή των δεδουλευμένων 4 μηνών που τους οφείλονται. Οι ίδιες έδωσαν μαζικό «παρών» στο μπλοκ του κλαδικού τους ταξικού σωματείου στη διάρκεια της διαδήλωσης.

Οταν ήρθε πια η ώρα της απεργιακής συγκέντρωσης, η πλατεία του Ηλεκτρικού Σταθμού είχε ήδη γεμίσει ασφυκτικά. Ομιλητής της συγκέντρωσης ήταν ο Ηλίας Πατίδης, από την Πανελλήνια Γραμματεία ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών και μέλος της διοίκησης της ΟΛΜΕ.

Αμέσως μετά ξεκίνησε η πορεία που κατέληξε μέσα στο λιμάνι του Πειραιά για να ενισχύσει την περιφρούρηση της απεργίας στα καράβια.

Στο πλευρό των εργαζομένων του Πειραιά ήταν πολυμελής αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Γιώργο Μαρίνο, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του Κόμματος.


ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ - ΒΟΡΕΙΟΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ
Πίσω εμείς δεν κάνουμε δεν υποχωρούμε!

Πλήθος απεργών στην πορεία του ΠΑΜΕ στην Πάτρα
Πλήθος απεργών στην πορεία του ΠΑΜΕ στην Πάτρα
Με μια μεγάλη απεργιακή συγκέντρωση που οργάνωσε το ΠΑΜΕ στην πλατεία Τριών Συμμάχων στην Πάτρα, οι εργαζόμενοι της πόλης έδωσαν το δικό τους αγωνιστικό «παρών». Από το χάραμα οι ταξικές δυνάμεις έδωσαν τη μάχη της περιφρούρησης στη Βιομηχανική Περιοχή όπου το μεγαλύτερο μέρος των εργοστασίων έβαλε λουκέτο, καθώς και σε εμπορικά καταστήματα και σούπερ μάρκετ όπως σε: ΖΑΡΑ, ΜΕΤΡΟ. Ακολούθησε μαζική, μαχητική πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης. Η χτεσινή απεργία ολοκληρώθηκε με δεύτερη συγκέντρωση που οργάνωσαν οι ταξικές δυνάμεις το απόγευμα στην πλατεία Τριών Συμμάχων, η οποία ολοκληρώθηκε το βράδυ με συναυλία αφιερωμένη στο εργατικό τραγούδι.

Μαζικές απεργιακές συγκεντρώσεις και πορείες έγιναν στην Καλαμάτα, στον Πύργο και στη Σπάρτη. Στο Αργος η απεργιακή συγκέντρωση έγινε στην πλατεία της πόλης με ιδιαίτερα μεγάλη τη συμμετοχή των αγροτών και κτηνοτρόφων. Ακολούθησε μηχανοκίνητη πορεία με τρακτέρ και αγροτικά αυτοκίνητα μέχρι το Ναύπλιο στην Περιφερειακή Διοίκηση Αργολίδας. Εκεί οι απεργοί πραγματοποίησαν συμβολικό αποκλεισμό, κρέμασαν ένα γιγαντοπανό στην πρόσοψη του κτιρίου, αποκαθήλωσαν τις σημαίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης και στη θέση τους τοποθέτησαν σημαίες της ΠΑΣΥ. Συμβολικά έχυσαν έξω από το κτίριο λάδι και γάλα. Τέλος, απεργιακές συγκεντρώσεις και πορείες έγιναν σε Κόρινθο, Κεφαλονιά και Ζάκυνθο.

Βορειοδυτική Ελλάδα

Εντυπωσιακή σε παλμό ήταν η απεργιακή συγκέντρωση και η πορεία του ΠΑΜΕ στα Γιάννενα. Από νωρίς το πρωί δόθηκε η μάχη της περιφρούρησης στη Βιομηχανική Ζώνη σε: ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΘΡΑΚΗΣ, φαρμακαποθήκες Epirus και New Farm. Στην φαρμακαποθήκη της ΠΡΟΣΥΦΙΠΕ απέργησαν καθολικά οι εργαζόμενοι, ενώ μάχη για να σπάσει η εργοδοτική τρομοκρατία δόθηκε και στα Praktiker.

Εκατοντάδες ήταν οι εργαζόμενοι που διαδήλωσαν με το ΠΑΜΕ στην Κέρκυρα, ενώ αισθητή ήταν η παρουσία στη συγκέντρωση των ξενοδοχοϋπαλλήλων. Οι ταξικές δυνάμεις έδωσαν τη μάχη της περιφρούρησης στα ξενοδοχεία «Χανδρής» και «Αγιος Γόρδης», αλλά και στο Συνεταιρισμό Ξυλουργών όπου απέργησε το 80%.

Ηχηρό ταξικό μήνυμα έδωσαν οι εργαζόμενοι και στο Αγρίνιο με μεγάλη συμμετοχή της νεολαίας. Δυναμικές ήταν οι πορείες του ΠΑΜΕ σε Ναύπακτο και Μεσολόγγι. Στην Αρτα το αγωνιστικό στίγμα έδωσαν εργαζόμενοι από τον Πτηνοτροφικό Συνεταιρισμό, εργαζόμενοι νέας ηλικίας από τα σούπερ μάρκετ «Καρφούρ - Μαρινόπουλος». Πετυχημένες ήταν οι απεργιακές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ σε Λευκάδα, Πρέβεζα και Ηγουμενίτσα.


ΚΡΗΤΗ - ΝΗΣΙΑ
Με πορείες και συγκεντρώσεις

Μαζική συγκέντρωση και πορεία στο Ηράκλειο Κρήτης
Μαζική συγκέντρωση και πορεία στο Ηράκλειο Κρήτης
Στην Κρήτη, η συμμετοχή στην απεργία ήταν μεγάλη σε όλους τους κλάδους δουλειάς. Στο Ηράκλειο εργάτες από εργοστάσια της Βιομηχανικής Περιοχής, οικοδόμοι, εμποροϋπάλληλοι, εργαζόμενοι στον τουρισμό κλπ., ένωσαν τις φωνές τους με επαγγελματοβιοτέχνες, αγρότες, γυναίκες, συνταξιούχους και νεολαία. Η συγκέντρωση έγινε στην πλατεία Ελευθερίας και ακολούθησε δυναμική πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης.

Στα Χανιά, από το χάραμα συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ και εργαζόμενοι έστησαν απεργιακές φρουρές έξω από πολυκαταστήματα και σούπερ μάρκετ. Η απεργιακή συγκέντρωση έγινε στην πλατεία Νέων Καταστημάτων και ακολούθησε πορεία μέσα στην πόλη.

Συγκέντρωση και πορεία έγινε και στο Ρέθυμνο ενώ συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ προχώρησαν σε συμβολικό αποκλεισμό της Εφορίας. Απεργιακές συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν και στο Λασίθι, σε Ιεράπετρα, Αγιο Νικόλαο με συμβολικό αποκλεισμό του ΟΑΕΔ, και στη Σητεία.

Στα υπόλοιπα νησιά

Απεργιακός παλμός, αγωνιστικός ενθουσιασμός και νέες συμμετοχές στην απεργία χαρακτήρισαν τη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στη Ρόδο. Η προσυγκέντρωση έγινε στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου και η κεντρική συγκέντρωση στο ξενοδοχείο «Ολύμπικ Παλλάς». Η μαζική πορεία που ακολούθησε «επισκέφτηκε» όλα τα ξενοδοχεία στη διαδρομή της και κατέληξε στο δημαρχείο της πόλης. Μαζική ήταν η συμμετοχή στην απεργία και στην απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στη Χίο. Από το πρωί απεργοί και φοιτητές έδωσαν με επιτυχία τη μάχη της περιφρούρησης στο Πανεπιστήμιο του νησιού. Η απεργιακή συγκέντρωση έγινε στην είσοδο της Απλωταριάς και ακολούθησε πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης.

Η απεργιακή πορεία έκανε στάση έξω από κάθε ξενοδοχείο στη Ρόδο
Η απεργιακή πορεία έκανε στάση έξω από κάθε ξενοδοχείο στη Ρόδο
Στην Κω, η απεργιακή συγκέντρωση έγινε στο Εργατικό Κέντρο, ενώ στην Κάλυμνο η συγκέντρωση ήταν μαζική και με παλμό. Λουκέτο έβαλαν στα καταστήματά τους οι αυτοαπασχολούμενοι στη Μυτιλήνη. Η απεργιακή συγκέντρωση που έγινε στην πλατεία Σαπφούς ήταν μαζική και ακολούθησε πορεία στη Γραμματεία Νησιωτικής Πολιτικής. Μαζική ήταν και η απεργιακή συγκέντρωση στον Εύδηλο της Ικαρίας. Από το πρωί οι ταξικές δυνάμεις έδωσαν τη μάχη της περιφρούρησης στα εργοτάξια της ΔΕΗ, ενώ καθολικό ήταν το κλείσιμο των καταστημάτων. Τέλος, απεργιακές συγκεντρώσεις και πορείες έγιναν σε: Νάξο, Σάμο και Λήμνο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ