ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 19 Ιούνη 2011
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ενιαία στρατηγική θωράκισης του πολιτικού συστήματος

Στο «Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα» περιλαμβάνει τις αντιδραστικές αλλαγές που σχεδιάζει στον εκλογικό νόμο, στη χρηματοδότηση των κομμάτων και το Σύνταγμα, θωρακίζοντας την εξουσία του κεφαλαίου απέναντι στο λαό και τους ταξικούς αγώνες του

Τα βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα και οι αλλαγές στο πολιτικό σύστημα, που προωθεί η κυβέρνηση, πάνε μαζί και αποτελούν τις δύο όψεις του ίδιου νομίσματος, που είναι η ενιαία στρατηγική του κεφαλαίου, και στοχεύουν στην καλύτερη προσαρμογή του στις σύγχρονες ανάγκες του.

Στο πλαίσιο αυτό η κυβέρνηση επιταχύνει και διευρύνει τις παρεμβάσεις της για την αναμόρφωση του πολιτικού συστήματος σε ακόμα πιο αντιδραστική κατεύθυνση, με στόχο να το εξωραΐσει και να θωρακίσει την αστική εξουσία απέναντι στο λαό και τους ταξικούς αγώνες του.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η κυβέρνηση συμπεριέλαβε στο «Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα» τις προωθούμενες αλλαγές στον εκλογικό νόμο, στη χρηματοδότηση των κομμάτων και στο Σύνταγμα, προαναγγέλλοντας τα σχετικά νομοσχέδια που ετοιμάζεται να καταθέσει το αμέσως επόμενο διάστημα.

Ειδικότερα στη Αιτιολογική Εκθεση του «Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος» (σελίδα 21), που ήδη ψηφίστηκε, την περασμένη Πέμπτη, επί της αρχής από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, η κυβέρνηση συμπεριέλαβε ένα ολόκληρο κεφάλαιο με τον τίτλο «Πολιτικό σύστημα και Σύνταγμα», στο οποίο μεταξύ άλλων σημειώνει:

1 «Η αλλαγή του εκλογικού νόμου αποτελεί μία από τις βασικές προεκλογικές μας δεσμεύσεις (...) Πλέον ήρθε η ώρα να αλλάξουμε οριστικά τον τρόπο εκλογής των βουλευτών μας, ως κοινωνία, ώστε να απαλλαγούμε οριστικά από τις αγκυλώσεις που οδηγούσαν για χρόνια στις πελατειακές σχέσεις, στο έλλειμμα αντιπροσώπευσης». Είναι φανερό ότι οι αλλαγές που ετοιμάζει η κυβέρνηση, στόχο έχουν να θωρακίσουν το αστικό σύστημα και τα κόμματά του από ενδεχόμενους «κλυδωνισμούς» κάτω από την πίεση του λαϊκού παράγοντα.

2 «Είναι αυτονόητο ότι η μεγάλη αυτή μεταρρύθμιση θα αφορά και στον τρόπο που χρηματοδοτούνται τα κόμματα και οι πολιτικοί ώστε, είτε το δημόσιο, είτε το ιδιωτικό χρήμα με το οποίο τροφοδοτούμε την ίδια τη δημοκρατία μας και τους θεσμούς που την υπηρετούν, να είναι απολύτως φανερό και να αξιοποιείται αποκλειστικά και μόνο για το σκοπό που δαπανάται». Οι αντιδραστικές προβλέψεις του νόμου που ετοιμάζει η κυβέρνηση, στόχο έχουν να επιβάλλουν στα κόμματα τρόπους λειτουργίας ανάλογους με αυτούς των επιχειρήσεων και να δυσκολέψουν την πολιτική δράση κομμάτων όπως το ΚΚΕ, που σε μεγάλο βαθμό στηρίζεται οικονομικά στην προσφορά των λαϊκών στρωμάτων από το υστέρημά τους.

3 «Στην κορυφή των προτεραιοτήτων μας, είναι ένα νέο Σύνταγμα. Εύληπτο και κατανοητό στον κάθε πολίτη (...) Είναι αυτονόητο ότι στρεβλώσεις, όπως το άρθρο 86 σχετικά με την ποινική ευθύνη των υπουργών πρέπει να εκλείψουν οριστικά. Το Σύνταγμα (...) για την κοινωνία αποτελεί παράλληλα το αξιακό και ηθικό πλαίσιο λειτουργίας και εξέλιξής της (...) Γι' αυτό και τους επόμενους μήνες ξεκινάμε έναν ευρύ, συστηματικό και απόλυτα ανοιχτό διάλογο με ολόκληρη την ελληνική κοινωνία, που θα καταλήξει στο σχέδιο αλλαγής του Συντάγματος». Η κυβέρνηση επιχειρεί μέσω αλλαγών στο Σύνταγμα να μερεμετίσει την αστική εξουσία, να θωρακίσει παραπέρα την προστασία της ατομικής ιδιοκτησίας στα μέσα παραγωγής, αλλά και να περάσει διατάξεις για την ενσωμάτωση, χειραγώγηση, ακόμα και την καταστολή του λαϊκού κινήματος.

Αξονες της συναίνεσης

Τα παραπάνω μαζί με το όλο πλαίσιο που διαμορφώνει το «Μεσοπρόθεσμο», αποτελούν και τους άξονες της συναίνεσης που προωθεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και στην οποία απλώνει χέρι η ΝΔ. Συναίνεση που προετοιμάζει το έδαφος και για μελλοντική κυβερνητική συνεργασία μεταξύ των δύο εταίρων του δικομματισμού, με συμμετοχή και άλλων δορυφορικών πολιτικών σχηματισμών. Στόχος τους, η σταθεροποίηση του πολιτικού συστήματος από ενδεχόμενους κλυδωνισμούς, προερχόμενους από τη λαϊκή δυσαρέσκεια και την οργανωμένη πάλη κόντρα στην κυρίαρχη πολιτική.

Σ' αυτό το πλαίσιο αναμένεται να κινηθεί ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου. Το προανήγγειλε κατά την πρώτη συνεδρίαση, προχτές Παρασκευή, του Υπουργικού Συμβουλίου μετά τον κυβερνητικό ανασχηματισμό. «Συνεχίζουμε, είπε, τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις που έγιναν στη Δημόσια Διοίκηση, όπως αυτή του "Καλλικράτη" και πολλές άλλες, που είναι πρωτόγνωρες για τη χώρα μας».

Μια μέρα πριν, την Πέμπτη, κατά τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, είπε πως έχει προτείνει στους αρχηγούς των κομμάτων «να υπάρξει συνεννόηση για τα μεγάλα θέματα που ταλανίζουν τη χώρα ακόμη κι αν χρειαστεί να συμφωνήσουμε στο σχηματισμό ευρύτερης κυβέρνησης εθνικής συνεργασίας», περιλαμβάνοντας τον εκλογικό νόμο, τη λειτουργία και χρηματοδότηση των κομμάτων, την έναρξη διαδικασίας αναθεώρησης του Συντάγματος. Ζήτησε δε «την κοινή δέσμευσή μας ότι στην επόμενη Βουλή θα προχωρήσουμε σε ό,τι συμφωνήσουμε», για να προσθέσει ότι «πολλές από αυτές τις θεσμικές αλλαγές, θα αποτελέσουν αντικείμενο ενός δημοψηφίσματος».

Επί της ουσίας ο Γ. Παπανδρέου προανήγγειλε ότι η κυβέρνηση θα επιχειρήσει με ψευτοδιλήμματα και εκβιασμούς να «νομιμοποιήσει» τις αλλαγές στην οικονομία και στην πολιτική της διαχείριση, για να θωρακίσει το αστικό σύστημα σε βάρος του λαού, φθάνοντας στο σημείο να ισχυριστεί, σε συνέντευξή του στο «Βήμα», ότι «αυτό πιστεύω ζητεί κάθε σκεπτόμενος πολίτης, είτε διαδηλώνει στις πλατείες είτε όχι: Αλλαγές παντού, αλλαγές τώρα, στο κράτος, στο πολιτικό σύστημα, στο οικονομικό και παραγωγικό μοντέλο».


Κ. Ζ.

Ομιλίες μελών του ΠΓ
  • Σε πολιτική συγκέντρωση του ΚΚΕ στη στρογγυλή πλατεία στην Πετρούπολη, την Τρίτη 21 Ιούνη, τις 8 μ.μ., θα μιλήσει η Λουίζα Ράζου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.
  • Συγκέντρωση με θέμα: «Με οργανωμένο λαό και ισχυρό ΚΚΕ για τη λαϊκή εξουσία το σοσιαλισμό» διοργανώνουν οι Κομματικές Οργανώσεις 3ου - 4ου διαμερίσματος της Α' Αθήνας της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ, την Πέμπτη 23 Ιούνη, στις 8 μ.μ., στην πλατεία Πέτρουλα στον Κολωνό. Θα μιλήσει ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.
Πατριδογνωμόνιο
Σωθήκαμε κι η βάρκα γέρνει...

Η αγωνιώδης μάχη επιβίωσης της καθεστωτικής μικροαστικής σοσιαλδημοκρατίας, που κυριάρχησε στην ελληνική πολιτική αρένα μεταπολιτευτικά, έλαβε προσωρινώς τέλος. Ανάμεσα στο «πλέγμα από οχιές», που περισφίγγει την κοινωνία κατά Φλωρίδη, αναδεικνύεται «Ηρακλής» ο πρωθυπουργός, όρθιος (;) μεταξύ δύο ομοειδών παλαιστών βαρέων πολιτικών βαρών όπως οι Βενιζέλος και Πάγκαλος.

Κακά τα ψέματα, δεν υπάρχουν πολλά «τυχερά» καράβια σαν το ΠΑΣΟΚ, που συνεργάζονται με τους μεγάλους πειρατές του κόσμου τούτου, όπως το ΔΝΤ, η ΕΚΤ, η ΕΕ, το ΝΑΤΟ, τα θηριώδη καπιταλιστικά «τραστ» και «φαντ», που βαφτίζονται «ιδιώτες επενδυτές» και ταυτόχρονα οι ληστές να προασπίζονται το ληστευόμενο! Κι αυτό γιατί στόχος του ρεσάλτου είναι οι εργαζόμενοι στα κουπιά ανεξαρτήτως εθνικότητος.

Το σηπτικό σοκ του αστικού πολιτικού συστήματος ξεπερνιέται ανέκαθεν με ανθρωποφαγία. Οπότε το μεγάλο φαγοπότι, μετά τα ιδρωμένα γέλια της οπερέτας του τριημέρου «νέο, παλιό, βαθύ ΠΑΣΟΚ χαρά γεμάτο», σαν την αιδήμονα αλαζονεία του Παντελή Οικονόμου και τον επαγγελματικό ερασιτεχνισμό του Ηλία Μόσιαλου, τώρα αρχίζει. Το μεσοπρόθεσμο, θυμηθείτε με, θα μεταξελιχθεί σε μια υπερήφανη γκιλοτίνα για το λαό. Η εξόντωση τεράστιου τμήματος του πληθυσμού θα περιβληθεί επικοινωνιακώς το μανδύα της «θυσίας», που δε σώζει πλέον την πατρίδα, όπως πούλαγαν μέχρι τώρα, αλλά την ευρωζώνη, τις ΗΠΑ, τον κόσμο όλο!!! Αυτό θα είναι το περίβλημα της συνέχισης της άθλιας, βάρβαρης, αντιλαϊκής πολιτικής: Δεν θα μας αφήσουν να χρεοκοπήσουμε οι προστάτες μας, γιατί έτσι προστατεύονται οι ίδιοι. Κι αργά ή γρήγορα, φιλάνθρωποι καθώς είναι, θα θυμηθούν το έπος των Ελλήνων και θα μας ανταμείψουν.

Θέλει προσοχή ο διαστρεβλωτικός μύθος στην εποχή της διαδραστικής τεχνολογικά ταχύτατης επικοινωνίας - προπαγάνδας: Ο λόρδος Βύρων πολέμησε στο Μεσολόγγι. Συνώνυμος του φιλελληνισμού. Η Ελλάδα τώρα θα πολεμήσει στο πλευρό της πολιορκημένης ευρωζώνης. Θα γίνει συνώνυμο του φιλοευρωπαϊσμού... Οσο τραβηγμένο και τρελό ν' ακούγεται, είναι η σκαστή πραγματικότητα. Ο τρόπος αντιμετώπισης και εκτόνωσης της λαϊκής οργής θα πάρει απ' το άρωμα Βενιζέλου αυτήν την οσμή του διεστραμμένου εθνικοϋπερήφανου μαζοχιστή λαού που έχει την ιστορική «ελευθερία να διαλέξει τη σκλαβιά του».

Είναι επικίνδυνη η κυβέρνηση αυτή. Οχι λόγω προσώπων, βεβαίως. Αλλά γιατί προορίζεται να λειτουργήσει ως επιταχυντής στον εμπρησμό της κοινωνίας και τη μετατροπή των δικαιωμάτων που απέμειναν στη συνείδηση των μαζών σε στάχτες. Υστερα θα φτιάξουν, με αφετηρία το 2020, τα ανθρωπότουβλα αναστήλωσης των κερδών τους.

Δεν θα είναι δύσκολο για αποπροσανατολισμένες μάζες που διανύουν περίοδο στέρησης της καταναλωτικής εξάρτησης, κι όχι ακόμα σκληρής φτώχειας, ν' αγκιστρωθούν σε τέτοιο ρόλο. Ετσι το σύστημα μπορεί να κερδίσει εκείνο τον πολιτικό χρόνο που θα του επιτρέψει μετά το μεσοπρόθεσμο να μιλάει από θέση ισχύος για την «τελική λύση». Το εκφασισμένο πλάνο της Ευρώπης μετά το 2020 θα περιλαμβάνει τους εργαζόμενους ως λογιστικό αντικείμενο μιας νομισματικής «αυτοκρατορίας» των μονοπωλίων σ' ένα πολιτικό κονσόρτσιουμ εταιρειών - κρατών του ομίλου Ευρώπη...

Ολα θα εξαρτηθούν από μας, απ' το λαό και τη θέση απ' την οποία θα αντισταθούμε και θα παλέψουμε. Ο Ράμφος είπε με περισσή μεγαλοαστική πλέον «νεοορθόδοξη» αλαζονεία ότι «το ΚΚΕ κι η Παπαρήγα είναι εκτός κρίσης» γιατί είπε «έχουν μείνει πίσω στο χρόνο».

Η απάντηση είναι απλή και εξοντωτική για την ίδια του την απωλεσθείσα παρθενία κρίσης. Την έχει ο Ελύτης. «Αν δεν στηρίξεις το ένα σου πόδι έξω απ' τη Γη, ποτέ σου δεν θα μπορέσεις να σταθείς επάνω της».


Της
Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ

ΚΟ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Αύριο το αφιέρωμα στο πολιτικό τραγούδι

Στις 8.30 μ.μ. στο Θέατρο «Βράχων» Βύρωνα

Πλημμυρισμένη από τραγούδια του αγώνα, που περιγράφουν την ηθική ανωτερότητα του αγωνιζόμενου λαού, τραγούδια που γράφτηκαν για την πρωτόγνωρη αντοχή των κομμουνιστών και του λαού στις φυλακές, στις εξορίες, στις διώξεις του αστικού κράτους θα είναι η μεγάλη συναυλία, με τίτλο «Μην καρτεράτε να λυγίσουμε», που διοργανώνει η Κομματική Οργάνωση Αττικής του ΚΚΕ, αύριο Δευτέρα 20 Ιούνη, στις 8.30 μ.μ., στο Θέατρο «Βράχων» Βύρωνα.

Στη συναυλία, που είναι αφιερωμένη στο πολιτικό τραγούδι, θα συμμετέχουν (με αλφαβητική σειρά) οι: Ρίτα Αντωνοπούλου, Γιώργος Γεωργακάκης, Σύλβια Καπερνάρου, Γιάννης Κούτρας, Σταυρούλα Μανωλοπούλου, Γιώργος Μεράντζας, Σταύρος Σκουρτόπουλος και το συγκρότημα «Κολλεκτίβα». Θα απαγγείλει ο ηθοποιός Γιώργος Τσαγκαράκης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ