ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 19 Ιούνη 2011
Σελ. /32
ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΝΟΥΣΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ
Ενίσχυση του ΚΚΕ από το υστέρημα των εργαζομένων

Πιο λίγα από πιο πολλούς

Εκτακτη δίμηνη οικονομική εξόρμηση πραγματοποιεί η Κομματική Οργάνωση Αττικής, για την ενίσχυση της δράσης του ΚΚΕ και της ίδιας της Οργάνωσης, για να δυναμώσει η πολιτική παρέμβαση και προπαγάνδα, σε μια περίοδο που από τη μια οι οικονομικοί πόροι του Κόμματος είναι συρρικνωμένοι και από την άλλη απαιτείται ένταση της πολιτικής παρέμβασης και δράσης για την οργάνωση της λαϊκής πάλης. Αλλωστε, βασικός αιμοδότης και οικονομικός ενισχυτής του ΚΚΕ ήταν, είναι και θα είναι ο λαός. Για την οικονομική εξόρμηση, τα συμπεράσματα από την, μέχρι σήμερα, ανταπόκριση των εργαζομένων και τα μέτρα που παίρνει η οργάνωση για την επιτυχία της, ο «Ρ» συζήτησε με τον Γιάννη Μανουσογιαννάκη, μέλος της ΚΕ και του Γραφείου της Επιτροπής Περιοχής Αττικής του ΚΚΕ.

-- Η ΚΟ Αττικής διεξάγει οικονομική εξόρμηση μέχρι τα τέλη του Ιούλη. Από πού προκύπτει η ανάγκη για ένταση της οικονομικής δουλειάς; Λύνονται κεντρικές ανάγκες ή και τοπικές ανάγκες της Οργάνωσης;

-- Η οικονομική εξόρμηση γίνεται για να καλύψουμε κεντρικές ανάγκες του Κόμματος οι οποίες έχουν προκύψει, είναι επείγουσες και πρέπει να αντιμετωπιστούν. Ταυτόχρονα, έχει στόχο την καλύτερη αντιμετώπιση των αναγκών της ίδιας της Κομματικής Οργάνωσης Αττικής, σε μια περίοδο που απαιτείται ένταση της πολιτικής δράσης και της προπαγανδιστικής δουλειάς της οργάνωσης. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να δημιουργήσουμε και καλύτερες οικονομικές προϋποθέσεις και για να το πετύχουμε προχωράμε σε αυτήν την έκτακτη οικονομική εξόρμηση για το διάστημα του Ιούνη και του Ιούλη.

Η Κομματική Οργάνωση έχει πάρει μέτρα περιορισμού των δαπανών της, όσο γίνεται περισσότερο. Εχουμε πάρει μέτρα περιορισμού δαπανών από ενοίκια, από λειτουργικά έξοδα γραφείων κ.ά. Αυτός όμως ο περιορισμός των δαπανών προσπαθούμε να μην επηρεάσει την πολιτική δράση της οργάνωσης και τις ανάγκες της προπαγάνδας. Δηλαδή, μας χρειάζεται η αφίσα, μας χρειάζεται το φυλλάδιο, μας χρειάζεται η ανακοίνωση, το ενημερωτικό υλικό που θα διακινήσουμε στους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα. Ολα αυτά είναι αναγκαία αυτή τη στιγμή περισσότερο από ποτέ. Η οικονομική εξόρμηση αποσκοπεί και στην ενίσχυση αυτής της προσπάθειας, ώστε να μπορούμε να ανταποκριθούμε, να μην έχουμε υστέρηση σε αυτόν τον τομέα.

-- Πώς ανταποκρίνονται οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα στο κάλεσμα της Κομματικής Οργάνωσης για οικονομική ενίσχυση του ΚΚΕ, με δεδομένο ότι το λαϊκό εισόδημα δέχεται σφοδρό πλήγμα από την αντιλαϊκή πολιτική;

-- Ξέρουμε ότι απευθυνόμαστε σε συνθήκες βαθιάς, παρατεταμένης οικονομικής κρίσης στους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα, που αντιμετωπίζουν πρόσθετες δυσκολίες σε σχέση με το παρελθόν. Πάντα όμως το ΚΚΕ από το υστέρημα των εργαζομένων ενισχύονταν και όχι από το περίσσευμα. Ετσι κι αλλιώς οι εργαζόμενοι ούτε και προηγουμένως είχαν περίσσευμα. Και είναι γεγονός ότι πάντα οι εργαζόμενοι και στις πιο δύσκολες συνθήκες ανταποκρίθηκαν σε αυτό το κάλεσμα του ΚΚΕ και το στήριξαν με αποφασιστικότητα, με αυταπάρνηση και με αυτοθυσία πολλές φορές. Το ίδιο συμβαίνει και τώρα.

Εχουμε χαρακτηριστικά παραδείγματα, αυτή τη μικρή περίοδο που διεξάγουμε την οικονομική εξόρμηση, τα οποία πραγματικά είναι συγκινητικά και δείχνουν πώς οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν το ΚΚΕ.

Είχαμε, για παράδειγμα, έναν εργαζόμενο, ο οποίος είναι για πολλούς μήνες άνεργος μετά την απόλυσή του από την εργασία του. Χωρίς μεροκάματο, χωρίς χρήματα να επιβιώσει, αντιμετωπίζει πολύ δύσκολη προσωπική και οικογενειακή κατάσταση. Μάλιστα, τον τελευταίο καιρό έτρωγε σε συσσίτιο. Αυτός ο εργαζόμενος, βρισκόταν στα δικαστήρια με την προηγούμενη εργοδοσία του, διεκδικώντας μια αποζημίωση για την απόλυσή του, την οποία τελικά πήρε και έδωσε το ένα τρίτο της αποζημίωσης στο Κόμμα, ως οικονομική ενίσχυση. Αλλος εργαζόμενος, που δούλευε σε επιχείρηση και απολύθηκε, έδωσε όλη την αποζημίωση στο Κόμμα για ενίσχυση. Και οι δυο εργαζόμενοι δε θέλουν να δημοσιοποιηθεί το όνομά τους, η εισφορά τους στο Κόμμα είναι ανιδιοτελής.

Αναφέρουμε δυο πολύ χαρακτηριστικά παραδείγματα, και ενδεικτικά του πώς αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι, η εργατική τάξη την ενίσχυση στο ΚΚΕ και πώς αντιλαμβάνονται αυτήν την ανάγκη.

Είναι εκατοντάδες οι περιπτώσεις εργαζομένων, οι οποίοι με παρόμοιο ηρωισμό και αυταπάρνηση ανταποκρίνονται σε αυτό το κάλεσμα του ΚΚΕ και στην ανάγκη να ενισχύσουν κυριολεκτικά από το υστέρημά τους την προσπάθεια που κάνει το Κόμμα να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις που υπάρχουν και να αντιμετωπίσει την προσπάθεια οικονομικού στραγγαλισμού που επιχειρεί να επιβάλλει στο Κόμμα και η κυβέρνηση και κύκλοι της άρχουσας τάξης. Η θετική ανταπόκριση των εργαζομένων στο κάλεσμα για οικονομική ενίσχυση του ΚΚΕ, δείχνει πώς καταλαβαίνει ο εργάτης την ανάγκη να ενισχύσει οικονομικά το Κόμμα του για να μπορέσει να ανταποκριθεί σε αυτές τις ανάγκες. Η προσπάθεια να απευθυνθούμε σε μεγαλύτερο αριθμό εργαζομένων έχει αποτελέσματα και αποτυπώνεται στα πλάνα των Κομματικών Οργανώσεων σε χώρους που μαστίζονται από μεγάλη και παρατεταμένη ανεργία.

Αυτή την προσπάθεια πρέπει να ενισχύσουμε, γνωρίζοντας ότι σήμερα είναι πιο δύσκολα τα πράγματα για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα. Να ανοιχτούμε πιο θαρραλέα και αποφασιστικά στους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα, στη νεολαία, συνδυάζοντας την καθημερινή δράση που έχει το Κόμμα μας, οι οργανώσεις μας στους τόπους δουλειάς, στις γειτονιές, σε κάθε μαζικό χώρο με την ανάγκη στήριξης και οικονομικά του Κόμματος, απευθυνόμενοι σε όλους αυτούς που έχουν συμφέρον να στηρίξουν οικονομικά το ΚΚΕ. Μέχρι στιγμής, η ανταπόκριση σε αυτό το κάλεσμα, επιβεβαιώνει την πίστη μας ότι οι εργαζόμενοι είναι αποφασισμένοι να στηρίξουν και οικονομικά, εκτός από πολιτικά και οργανωτικά, το Κόμμα τους.

Αυτό θα εξαρτηθεί όμως από το σχεδιασμό της δικής μας δουλειάς, των οργανώσεών μας. Το πόσο πιο θαρρετά, πιο πλατιά, πιο μαζικά θα απευθυνθούμε στους εργαζόμενους και θα συζητήσουμε μαζί τους την πολιτική πρόταση του Κόμματος, την πρόταση διεξόδου υπέρ του λαού, την ανάγκη για ενίσχυση της πάλης των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων, για ενίσχυση του ΚΚΕ σε αυτές τις συνθήκες και μέσα σε αυτή τη συζήτηση, θα συζητήσουμε και την ανάγκη της οικονομικής στήριξης στο ΚΚΕ.

-- Πώς προχωράει μέχρι στιγμής η κάλυψη των στόχων της Οργάνωσης; Ποια μέτρα παίρνει για την επιτυχία της οικονομικής εξόρμησης;

-- Τα στοιχεία μέχρι στιγμής είναι θετικά. Είμαστε σε καλό δρόμο. Αυτό όμως δεν πρέπει να δημιουργήσει κανέναν εφησυχασμό. Απεναντίας, πρέπει να εντείνει τις προσπάθειες όλων των κομμουνιστών και των μελών της ΚΝΕ για την επιτυχία της οικονομικής εξόρμησης.

Οπου διαπιστώνουμε καθυστέρηση να πάρουμε τα αναγκαία ιδεολογικά, πολιτικά και οργανωτικά μέτρα για να την αντιμετωπίσουμε. Στόχος μας είναι να μονιμοποιήσουμε έναν τέτοιο τρόπο δουλειάς για την ενίσχυση των οικονομικών του Κόμματος, ώστε πέρα από τη συνδρομή των κομματικών μελών και των μελών της ΚΝΕ να απευθυνόμαστε σταθερά και μόνιμα στους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα, ούτως ώστε το ΚΚΕ να μπορεί να ανταποκριθεί στις οικονομικές απαιτήσεις της δράσης του, ανεξάρτητα από την όποια εξέλιξη, από την όποια απόφαση πάρει η κυβέρνηση και οι μηχανισμοί του κράτους σχετικά με τις προϋποθέσεις καταβολής της κρατικής επιχορήγησης. Είναι καθαρό ότι εμείς στον εκβιασμό να δώσουμε τα ονόματα των εργαζομένων που μας ενισχύουν δε θα υποκύψουμε. Αυτός ο εκβιασμός γίνεται για να φέρουν σε δύσκολη θέση το ΚΚΕ, και δεν έχει σχέση με το λεγόμενο «μαύρο πολιτικό χρήμα», τις μίζες κλπ., οι οποίες αφορούν τα αστικά κόμματα και κυρίως αυτά που ασκούν την εξουσία, τα κόμματα που έχουν κυβερνήσει. Αυτοί υπογράφουν τις συμβάσεις, αυτοί είναι που μοιράζουν τις δουλειές και αυτοί ξέρουν καλύτερα από πού τα παίρνουν, αλλά ξέρουν και να τα κρύβουν κιόλας. Εδώ στόχος τους είναι να τρομοκρατήσουν τους εργαζόμενους, να στριμώξουν το ΚΚΕ. Αυτό δε θα το πετύχουν, ανεξάρτητα από το ποιο μέτρο θα πάρουν. Και γι' αυτό οι εργαζόμενοι πιο αποφασιστικά, πιο μαζικά θα στηρίξουν και οικονομικά το ΚΚΕ.


Χ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ