ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 11 Ιούνη 2011
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΜΕΤΩΠΟ ΑΓΩΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ
Ούτε ευρώ για τη στέγαση

Κινητοποίηση χτες στο υπουργείο Παιδείας με αφορμή τη συγχώνευση του Εθνικού Ιδρύματος Νεότητας

Το δικαίωμα των φοιτητών και των σπουδαστών στη στέγαση διεκδίκησε, χτες, το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών, με την κινητοποίηση που διοργάνωσε μπροστά στο υπουργείο Παιδείας. Αφορμή της παράστασης διαμαρτυρίας ήταν η απόφαση της κυβέρνησης να συγχωνεύσει το Εθνικό Ιδρυμα Νεότητας (ΕΙΝ) στο πλαίσιο των συγχωνεύσεων - καταργήσεων φορέων του Δημοσίου. Το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών στο παρελθόν έχει αποκαλύψει τα σχέδια της κυβέρνησης για ιδιωτικοοικονομική λειτουργία των Εστιών, προχωρώντας σε κινητοποιήσεις για το θέμα.

Οπως δήλωσε ο Στέφανος Σάρας, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΜΑΣ, «υπήρχαν ήδη σχέδια που προωθούσαν τη λειτουργία των Εστιών και γενικά της φοιτητικής μέριμνας με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια». «Ξέρουμε πού το πάνε», είπε χαρακτηριστικά, και συμπλήρωσε: «Θα πετάξουν εργαζόμενους και συμβασιούχους και τους μόνιμους με όχημα την αξιολόγηση. Για τους εστιακούς φοιτητές αυτό που φαίνεται είναι πως θα προχωρήσουν σε συγχωνεύσεις εστιών, με ενοίκια, ρεύμα, λογαριασμούς, ίντερνετ, δηλαδή όλα αυτά που είναι απαραίτητα για ένα φοιτητή ώστε να σπουδάζει με ανθρώπινους όρους».

Κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης, οι φοιτητές φώναξαν συνθήματα όπως «Ξεπουλάν εστίες, ξεπουλάν σπουδές, την κρίση να πληρώσουν οι πολυεθνικές», «Η μόρφωση δεν είναι κονσέρβα να πουλιέται. Δικαίωμά μας είναι, με αγώνες κατακτιέται» κ.ά.

Οι απαντήσεις που έδωσε, σε συνάντηση με αντιπροσωπεία του ΜΑΣ, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Β. Κουλαϊδής, δεν έπεισαν τους φοιτητές και σπουδαστές, οι οποίοι δήλωσαν πως θα συνεχίσουν τον αγώνα τους. Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας, εκτός απ' τη γενικόλογη απάντηση πως δε θα κινδυνεύσουν θέσεις εργαζομένων φοιτητών στις εστίες, ευχήθηκε (!) να υλοποιηθούν και ορισμένα αιτήματα του ΜΑΣ... Τα αιτήματα του ΜΑΣ, βέβαια, βρίσκονται σε πλήρη αντίθεση με την πολιτική της κυβέρνησης:

  • Ούτε ευρώ για σίτιση - στέγαση - μετακίνηση - βιβλία - αναλώσιμα - δίδακτρα! Ανέγερση νέων σύγχρονων Εστιών, Εστιατορίων, κυλικείων στην ευθύνη του κράτους, που θα καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες της λαϊκής οικογένειας.
  • Καμία απόλυση. Πρόσληψη προσωπικού, με βάση τις σύγχρονες ανάγκες με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.
  • Μηνιαίο επίδομα ενοικίου και σίτισης 600 ευρώ σε όλους τους φοιτητές και τους σπουδαστές που είναι από άλλες πόλεις.
  • Δωρεάν μετακίνηση στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς για όλο το χρόνο και ελεύθερη πρόσβαση σε μουσεία, θέατρα, αθλητικές εγκαταστάσεις.
  • Να κηρυχθούν υπό διωγμό οι επιχειρήσεις από ιδρύματα, εστίες, λέσχες σίτισης.
Το «ακηδεμόνευτο» συνδικαλιστικό κίνημα

Παράσταση διαμαρτυρίας του ΠΑΜΕ στο 30ό Συνέδριο του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης

MotionTeam

Παράσταση διαμαρτυρίας του ΠΑΜΕ στο 30ό Συνέδριο του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης
Για έναν ακηδεμόνευτο, άχρωμο και μακριά από παρατάξεις συνδικαλισμό, κάνει λόγο η πλειοψηφία της διοίκησης του κλαδικού Συνδικάτου Φαρμακοϋπαλλήλων Νομού Βοιωτίας και καλεί τους εργαζόμενους της μεγάλης φαρμακοβιομηχανίας «ΦΑΜΑΡ» σε κάθε απεργιακή κινητοποίηση να συγκεντρώνονται στο Μουσείο, ως δείγμα ότι δεν ακολουθούν ούτε την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, ούτε το ΠΑΜΕ.

Ωστόσο:

1. Στα μέσα του Μάη, η συνδικαλιστική αυτή πλειοψηφία ανακοίνωσε την αυτοδιάλυση του κλαδικού συνδικάτου και τη μετατροπή του σε επιχειρησιακό του εργοστασίου της «ΦΑΜΑΡ», που βρίσκεται στο 48ο χλμ. Αθηνών - Λαμίας στον Αυλώνα και όχι του διπλανού εργοστασίου της «ΦΑΜΑΡ» στο 49ο χλμ. Αθηνών - Λαμίας! Λες και οι εργαζόμενοι στο διπλανό εργοστάσιο έχουν άλλες ανάγκες, άλλα συμφέροντα... Κι αυτό σε μια συγκυρία που η εργοδοσία, η κυβέρνηση κι η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ κάνουν τα πάντα για την κατάργηση των κλαδικών ΣΣΕ και το στήσιμο επιχειρησιακών σωματείων που οι εργοδότες θα τα έχουν στο χέρι. Αυτό συμφέρει και την εργοδοσία της «ΦΑΜΑΡ», η οποία μάλιστα συμμετέχει πάντοτε ως ισχυρή εταιρεία στη διαπραγματευτική ομάδα των φαρμακοβιομηχάνων για την ΣΣΕ με την Ομοσπονδία του Φαρμάκου.

2. Η ίδια πλειοψηφία δεν αντέδρασε καθόλου, όταν ανατέθηκαν οι γενικές αποθήκες της «ΦΑΜΑΡ» στη Θήβα και η καθαριότητα του εργοστασίου σε εργολαβίες.

3. Πρόκειται για ένα σωματείο, το οποίο συνδιαλέγεται με την εργοδοσία για καθετί, χωρίς καμία αγωνιστική και διεκδικητική δράση. Είναι χαρακτηριστικό ότι στις απεργίες βγάζει μια ανακοίνωση χωρίς διεκδικητικό πλαίσιο, που λέει, απλά, ότι θα συγκεντρωθούν στο Μουσείο επειδή είναι ανεξάρτητοι κι ακομμάτιστοι! Αλήθεια, ποια είναι η θέση αυτού του συνδικάτου για το φάρμακο; Πρέπει να είναι εμπόρευμα στα χέρια των εταιρειών ή πρέπει να είναι δημόσιο αγαθό; Γιατί μόνο με φάρμακο δημόσιο αγαθό και οι εργαζόμενοι του κλάδου θα μπορούν να δουλεύουν με δικαιώματα.

Τα παραπάνω φανερώνουν ότι και το συγκεκριμένο σωματείο κάθε άλλο παρά «ανεξάρτητο» και «ακηδεμόνευτο» είναι. Ισα ίσα, στηρίζει τα κυβερνητικά μέτρα και τα εργοδοτικά συμφέροντα, την πολυδιάσπαση του κλάδου, των εργαζομένων. Δε θα μπορούσε να είναι διαφορετικά, αφού δύο είναι τα τινά που θα ακολουθήσει το συνδικαλιστικό κίνημα: `Η με τις ανάγκες των εργαζομένων και της κοινωνίας ή με τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων. Οσοι στηρίζουν τα δεύτερα, έχουν συμφέρον να παρουσιάζονται «ανεξάρτητοι» και «ακομμάτιστοι», να κρύβουν ότι τα κόμματα, οι πολιτικές τους θέσεις, αντικειμενικά υπάρχουν και δρουν μέσα στην κοινωνία, άρα και στα συνδικάτα. Και πάνω απ' όλα να κρύβουν ποια κόμματα ευθύνονται για την αντιλαϊκή λαίλαπα. Να κρύβουν ποια συνδικάτα παζαρεύουν και βάζουν πλάτη στο πετσόκομμα των εργατικών δικαιωμάτων και ποια πρωτοστατούν στη δράση, ώστε οι εργαζόμενοι να συνειδητοποιούν τις ανάγκες τους και τη δύναμή τους ως τάξη.


Ε. Μ.

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ...
Οι ΗΠΑ και το χρέος της Ελλάδας

«Ο Αμερικανός πρόεδρος είπε ευγενικά ότι το Βερολίνο πρέπει να έχει το νου του στην Ελλάδα. Η Γερμανίδα καγκελάριος μίλησε για τη σημασία του ευρώ και την ανάγκη να είναι οι χώρες της ευρωζώνης ανταγωνιστικές. Κάθε φορά που ο γερμανικός οικονομικός εξτρεμισμός χτυπούσε κόκκινο, η Ουάσιγκτον έδειχνε τα ανακλαστικά της για το θέμα της Ελλάδας. Φυσικά, ο Ομπάμα ξέρει ότι αν "σκάσουμε" τους επόμενους μήνες, θα "ρίξουμε" τη διεθνή οικονομία, που θα πέσει πάνω στις αμερικανικές εκλογές του 2012. Οπως πάντα, όλα στην πολιτική είναι τοπικά. Κάπως έτσι οι Αμερικανοί έβαλαν τους Γερμανούς στη γραμμή τους. Φάνηκε στις χθεσινές δημόσιες τοποθετήσεις Μέρκελ και Σόιμπλε για το ελληνικό πρόβλημα»...

Αυτά γράφουν τα χτεσινά «Νέα» για ένα ζήτημα που απασχολεί τα αστικά ΜΜΕ στην Ελλάδα εδώ και μια βδομάδα περίπου, με την υπόμνηση ότι οι ΗΠΑ νοιάζονται για την Ελλάδα, σε αντίθεση με τη Γερμανία που δε νοιάζεται, αφού αυτή εμποδίζει μια συμφέρουσα για την ελληνική καπιταλιστική οικονομία λύση για το χρέος. Βεβαίως, το ότι καταγράφεται η συμφωνία των Μέρκελ-Σόιμπλε να αντιμετωπιστεί το κρατικό χρέος στην Ελλάδα, συγκαλύπτει το γεγονός ότι αυτό που συμφώνησαν ήταν η επιμονή της Μέρκελ από την έναρξη της διαδικασίας αντιμετώπισης του κρατικού χρέους της Ελλάδας στην ΕΕ, για συμμετοχή των ιδιωτών στο χρέος. Αυτό φαίνεται να γίνεται εν μέσω βεβαίως οξύτατων ενδοευρωενωσιακών ανταγωνισμών. Που σημαίνει πως ήδη ανοίγεται δρόμος για μια συνολική διευθέτηση στην ΕΕ των κρατικών χρεών και μέσω αυτών της έναρξης διαδικασίας της ελεγχόμενης πτώχευσης, αφού αυτή η διαδικασία, έστω και για την Ελλάδα, σημαίνει ρίσκο των ιδιωτών, τραπεζών και άλλων χρηματοοικονομικών οίκων, μέσω της αγοράς νέων ομολόγων του ελληνικού κράτους, που θα αντικαταστήσουν αυτά που λήγουν, με αποπληρωμή σε μεταγενέστερο χρόνο ή άλλης μορφής επιμήκυνσης της αποπληρωμής, «κούρεμα», αφού ήδη στην αγορά τα ελληνικά ομόλογα πουλιούνται στο 60%-70% της αξίας τους.

***

Βεβαίως, η εκτίμηση του αστικού Τύπου περί αρνητικής επίδρασης στη διεθνή οικονομία της χρεοκοπίας της Ελλάδας, που αναγκάζει τον Ομπάμα να υποδεικνύει στην Μέρκελ να φροντίσει ώστε να μη χρεοκοπήσει, δε στέκει. Ούτε η εκτίμηση ότι το κάνει ο ίδιος λόγω εκλογών. Η ελληνική καπιταλιστική οικονομία είναι το 2,5% της καπιταλιστικής οικονομίας της ΕΕ. Τι επηρεασμό να έχει στην παγκόσμια οικονομία; Από την άλλη η δήθεν αναζήτηση από την Μέρκελ οικονομικής συνταγής για τη σταθερότητα του ευρώ και ταυτόχρονα αντιμετώπιση του χρέους της Ελλάδας, αλλά με τη συνταγή της Μέρκελ που δυσκολεύει την Ελλάδα, εκφράζει οξύτατες αντιθέσεις εντός της ΕΕ για το ποιου κράτους τα μονοπώλια θα χάσουν λιγότερα ή περισσότερα, ποια μονοπώλια θα βγουν ισχυρότερα από την καταστροφή κεφαλαίου για την αντιμετώπιση της κρίσης. Εκφράζει αντιθέσεις μερίδων του κεφαλαίου στη Γερμανία που δε νοιάζονται για το μέγεθος της ευρωζώνης αλλά τη θέλουν ισχυρή, άρα δε νοιάζονται να πετάξουν έξω κράτη με μεγάλο χρέος, και άλλες μερίδες που φοβούνται ότι θα χάσουν από την απότομη χρεοκοπία. Εδώ συγκαταλέγονται τράπεζες που διαχειρίζονται χρέη αλλά και μονοπώλια που κάνουν εξαγωγές.

***

Κάποιος, βεβαίως, μπορεί να αναρωτηθεί αφενός για τις αντιθέσεις ΗΠΑ - Γερμανίας που εκδηλώθηκαν και στο θέμα της Ελλάδας, αλλά και τη στήριξη των ΗΠΑ στην Ελλάδα... Οι αντιθέσεις μεταξύ τους εκφράστηκαν και στον πόλεμο στη Λιβύη. Η Γερμανία δε συμμετέχει. Οι ΗΠΑ γιατί στηρίζουν την Ελλάδα; Αυτό έχει σχέση με τα γεωστρατηγικά τους συμφέροντα στην περιοχή της Μεσογείου, ιδιαίτερα της Ανατολικής, και τη γεωστρατηγική θέση της Ελλάδας. Και η ελληνική κυβέρνηση εντάσσει την Ελλάδα, σε όφελος των μονοπωλίων, σ' αυτήν την υπόθεση. Αντιθέσεις με τις πηγές ενέργειας, τη μεταφορά της, τις διαφορετικές ιμπεριαλιστικές συμμαχίες ΗΠΑ και Γερμανίας (η τελευταία έχει στρατηγική συμμαχία με τη Ρωσία στην Ενέργεια), αλλά και ποιος θα βάλει εμπόδια στην ανάπτυξη των μονοπωλίων του άλλου σε όλη την περιοχή της Ευρασίας και της Αφρικής. Ας μην ξεχνάμε και την προσέγγιση Κίνας με ΕΕ και Γερμανία, όταν η Κίνα ζορίζει τις ΗΠΑ, αφού διαχειρίζεται τεράστιο μέρος του εξωτερικού τους χρέους, αλλά και γενικότερα το διεθνή ανταγωνισμό. Ας μην ξεχνάμε επίσης ότι οι ΗΠΑ θέλουν συμμάχους εντός της ΕΕ για να ανταγωνίζονται τη Γερμανία.


Ι.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ