ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 11 Ιούνη 2011
Σελ. /32
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΗ ΞΕΝΗ ΓΛΩΣΣΑ
Εμπαιγμός και μετά τις «διευκρινίσεις»

Το υπουργείο Παιδείας συνεχίζει τον εμπαιγμό σε μαθητές και καθηγητές ξένων γλωσσών και μετά τις διευκρινιστικές αποφάσεις και ανακοινώσεις

Με διευκρινιστική ανακοίνωση και νέα απόφαση, με την υπογραφή της υφυπουργού Παιδείας, Ε. Χριστοφιλοπούλου, το υπουργείο Παιδείας συνεχίζει τον εμπαιγμό των μαθητών Γυμνασίων που είχαν ξεκινήσει φέτος μια δεύτερη ξένη γλώσσα, ενώ αφήνει - και πάλι - στον «αέρα» τους εκπαιδευτικούς ξένων γλωσσών που δεν έχουν οργανική θέση. Υπενθυμίζουμε πως σύμφωνα με την πρώτη απόφαση, που είχε την υπογραφή της υφυπουργού και ημερομηνία 2 Ιούνη, οι μαθητές που φέτος είχαν διδαχτεί ξένη γλώσσα στο Γυμνάσιο διαφορετική από αυτή που θα διδάσκεται στο σχολείο τους του χρόνου ή θα απαλλάσσονται απ' την ξένη γλώσσα ή θα παίρνουν μετεγγραφή για άλλο σχολείο όπου διδάσκεται η γλώσσα την οποία είχαν κάνει στην Α' Γυμνασίου.

Σύμφωνα με τη νέα απόφαση ισχύουν τα παρακάτω:

«Οι μαθητές της Β' και Γ' τάξης του Γυμνασίου του επόμενου σχ. έτους θα συνεχίσουν να διδάσκονται τη γλώσσα που έχουν διδαχθεί κατά το σχ. έτος 2010-11 με τις εξής προϋποθέσεις:

α) Ο ελάχιστος αριθμός μαθητών που απαιτείται για τη δημιουργία τμήματος είναι δεκαπέντε (15). Σε περιπτώσεις ειδικών λειτουργικών συνθηκών (νησιωτικότητα, ορεινότητα, δυσχέρειες πρόσβασης κλπ.) μπορούν να λειτουργήσουν τμήματα με ελάχιστο αριθμό δώδεκα (12) μαθητών μετά από απόφαση του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης και

β) Η ύπαρξη οργανικής θέσης εκπαιδευτικού της ξένης γλώσσας που διδάσκονται οι μαθητές».

Ομως σε περίπτωση που δεν καλύπτονται οι παραπάνω προϋποθέσεις, θα ισχύσει ό,τι όριζε η πρώτη απόφαση, δηλαδή ή θα απαλλάσσονται απ' την ξένη γλώσσα ή θα παίρνουν μετεγγραφή για άλλο σχολείο, όπου διδάσκεται η γλώσσα την οποία είχαν διδαχθεί στην Α' Γυμνασίου. Να σημειώσουμε πως εκτός απ' το γεγονός ότι μπορεί να μη συμπληρωθούν τα τμήματα 15 ή 12 ατόμων, στην πλειοψηφία των σχολείων οι καθηγητές που διδάσκουν το μάθημα της ξένης γλώσσας δεν κατέχουν οργανική θέση!

Στον «αέρα» οι καθηγητές ξένων γλωσσών

Απ' τις ...διευκρινίσεις του υπουργείου Παιδείας δεν γλίτωσαν ούτε οι εκπαιδευτικοί ξένων γλωσσών που δεν έχουν οργανική θέση, αφού παραμένουν στον «αέρα». Πάντως, νέα κατάσταση θα έχουν να αντιμετωπίσουν και οι καθηγητές με οργανική θέση, αφού σύμφωνα με δήλωση της υφυπουργού Παιδείας Ε. Χριστοφιλοπούλου, «το υπουργείο Παιδείας θα αξιοποιήσει όλους τους καθηγητές ξενόγλωσσης εκπαίδευσης, όχι μόνο στη διδασκαλία του αντικειμένου τους στα Γυμνάσια και στα Δημοτικά, αλλά και με τη Β' ανάθεση συναφών μαθημάτων». Οι ισχυρισμοί της υφυπουργού πως η «αξιοποίηση των δυνατοτήτων τους (σ.σ. των καθηγητών ξένων γλωσσών), έτσι ώστε και εκείνοι να προσφέρουν και να μην υπάρχει η περίπτωση να χαθούν θέσεις εργασίας» δεν αποτυπώνουν όλη την αλήθεια. Θέσεις εργασίας μπορεί να αφαιρεθούν (και όχι να «χαθούν») απ' τους εκπαιδευτικούς που δεν έχουν οργανική θέση.

Νέο κείμενο «διαβούλευσης» για το νόμο - πλαίσιο

Συνάντηση, με την ΠΟΣΔΕΠ, την ΟΣΕΠ - ΤΕΙ και την Ενωση Ερευνητών είχε χτες η υπουργός Παιδείας

Δεν άλλαξε τίποτα μετά τη χτεσινή συνάντηση που είχαν η ΠΟΣΔΕΠ, η ΟΣΕΠ - ΤΕΙ και η Ενωση Ελλήνων Ερευνητών (ΕΕΕ), με την υπουργό Παιδείας, Α. Διαμαντοπούλου. Η κατάσταση παραμένει ίδια: Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να περάσει όλες τις αναδιαρθρώσεις στην Ανώτατη Εκπαίδευση, δεν είναι διατεθειμένη να δώσει ούτε ένα ευρώ παραπάνω για τα πανεπιστήμια και ΤΕΙ και οι ηγεσίες της ΠΟΣΔΕΠ και της ΟΣΕΠ - ΤΕΙ είναι πρόθυμες να βάλουν πλάτη στο σχέδιο για ιδρύματα - επιχειρήσεις με φοιτητές και σπουδαστές πελάτες.

Το μόνο «καινούριο» είναι πως μέσα στο καλοκαίρι το υπουργείο θα δώσει ένα νέο κείμενο για το νόμο - πλαίσιο, ώστε να γίνει μια ακόμη «διαβούλευση» με τους «γνωστούς» πρόθυμους συνομιλητές της κυβέρνησης. Κατά τα άλλα, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας επανέλαβε όλες τις κυβερνητικές προθέσεις για την Ανώτατη Εκπαίδευση και την έρευνα, υποστηρίζοντας ότι λεφτά δεν υπάρχουν και πως η λειτουργία των πανεπιστημίων είναι σε δύσκολη κατάσταση και πρέπει βρεθούν άλλοι τρόποι χρηματοδότησής τους. Για το θέμα των εκτάκτων ειπώθηκε πως τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ γνώριζαν απ' το Μάρτη για τις περικοπές κονδυλίων και δεν έπρεπε να προχωρήσουν σε συμβάσεις, ενώ για τις εξελίξεις και το διορισμό, για μια ακόμη φορά υποστηρίχτηκε πως κάποια στιγμή θα γίνουν.

Επιπλέον, η πολιτική ηγεσία αναφέρθηκε στα σχέδια για συγχωνεύσεις τμημάτων και μαθημάτων, καλώντας και τα ιδρύματα να πάρουν τέτοιες πρωτοβουλίες. Οι πανεπιστημιακοί και καθηγητές ΤΕΙ θα είναι σε ειδικό μισθολόγιο και όχι στο ενιαίο μισθολόγιο. Οι ηγεσίες της ΠΟΣΔΕΠ και της ΟΣΕΠ - ΤΕΙ, στη συνηθισμένη γραμμή τους, «κατανόησαν» την κατάσταση και ζήτησαν μια καλύτερη επικοινωνία με το υπουργείο Παιδείας. Μάλιστα, όπως υποστήριξε η υπουργός Παιδείας, στη δήλωσή της μετά τη συνάντηση είχε θετική ανταπόκριση στην «ιδέα» να δουλεύουν οι πανεπιστημιακοί περισσότερες ώρες, καλύπτοντας, στην ουσία, τα κενά που θα δημιουργηθούν.

ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ
Στενάζει από περικοπές και έλλειψη προσωπικού

Συζητήθηκε σχετική Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή

Oι περικοπές στην Παιδεία πλήττουν και το ΤΕΙ Ηπείρου, για το οποίο το υπουργείο Παιδείας ενέκρινε μόνο 176 θέσεις - πιστώσεις για τα 13 τμήματα του ιδρύματος, ενώ μέχρι τώρα υπήρχαν 267 επιστημονικοί και εργαστηριακοί συνεργάτες. Επιπλέον, με εγκύκλιο του υπουργείου της 1ης Ιουνίου ορίζεται ότι για τις θέσεις έκτακτου και ωρομίσθιου προσωπικού σε τμήματα που έχουν έως 15 μέλη επιστημονικού προσωπικού στα ΤΕΙ και 25 στα ΑΕΙ, δε θα δίνονται πιστώσεις για νέο προσωπικό.

Το θέμα έφερε χτες στη Βουλή με Επίκαιρη Ερώτηση ο βουλευτής του ΚΚΕ Ν. Καραθανασόπουλος και απαντώντας ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας Γ. Πανάρετος είπε ότι για το ΤΕΙ Ηπείρου υπάρχει προϋπολογισμός τριών εκατομμυρίων ευρώ για ωρομίσθιους και έχει ήδη εκταμιευθεί ποσό 840.000 ευρώ.

Κατά τον υπουργό, σήμερα κανένας δεν ξέρει πόσες και ποιες είναι οι ανάγκες σε προσωπικό στα ΤΕΙ συνολικά, κάτι που οδηγεί την κυβέρνηση να δει πώς θα κατανεμηθούν οι θέσεις σε όλα τα ιδρύματα με γνώμονα τις πραγματικές τους ανάγκες χωρίς προτιμήσεις σε ένα ή άλλο ίδρυμα.

Στην παρέμβασή του ο Ν. Καραθανασόπουλος υπογράμμισε ότι το ΚΚΕ δεν κάνει κριτική με γνώμονα τοπικά κριτήρια και υπενθύμισε ότι το Κόμμα είχε αντιδράσει σφοδρά τη λογική των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ «κάθε πόλη και ΑΕΙ, κάθε χωριό και ΤΕΙ» γιατί ήταν μια συνειδητή επιλογή να οδηγηθεί σε υποβάθμιση συνολικά η τριτοβάθμια εκπαίδευση και να οδηγηθούμε σε πτυχία χωρίς αντίκρισμα.

Εμείς, τόνισε, δεν είμαστε της λογικής του πόσοι ωρομίσθιοι χρειάζονται, αλλά ζητάμε οι θέσεις αυτές να καλυφθούν με μόνιμο προσωπικό, αφού αυτή τη στιγμή στα ΤΕΙ το έκτακτο προσωπικό καλύπτει το 70% των θέσεων.

Σχετικά με τους περιορισμούς στις προσλήψεις προσωπικού κατήγγειλε ότι πρόκειται για μια διαδικασία συρρίκνωσης των ιδρυμάτων που προωθείται μέσα και από απολύσεις εκπαιδευτικού προσωπικού.

ΕΙΔΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΩΦΩΝ ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ
Καλούνται σε ΕΔΕ τέσσερις εργαζόμενοι

Να καταθέσουν την ερχόμενη Τρίτη σε Ενορκη Διοικητική Εξέταση (ΕΔΕ) που γίνεται για τη λειτουργία του Ειδικού Σχολείου Κωφών Βαρήκοων Αθήνας στους Αμπελόκηπους κλήθηκαν τις προηγούμενες μέρες τέσσερις επιστήμονες και εκπαιδευτικοί του σχολείου. Οι εργαζόμενοι δεν έχουν ενημερωθεί για το περιεχόμενο της ΕΔΕ. Στο έγγραφο με το οποίο καλούνται να καταθέσουν αναφέρεται μόνο ότι η ΕΔΕ διενεργείται με εντολή του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης Αττικής και ότι αφορά τη λειτουργία του σχολείου.

Την κλήση σε ΕΔΕ καταγγέλλει ως τρομοκρατική η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ) υπογραμμίζοντας ότι οι τέσσερις εργαζόμενοι πρωτοστάτησαν στις κινητοποιήσεις που έγιναν το προηγούμενο διάστημα για να μην κλείσει το σχολείο. Η ΣΕΑΑΝ προειδοποιεί ότι αυτές οι μεθοδεύσεις δεν θα μπορέσουν να κάμψουν τον αγώνα ενάντια στο κλείσιμο του συγκεκριμένου σχολείου και των άλλων ειδικών σχολείων, αλλά και τον αγώνα για αποκλειστικά δημόσια δωρεάν Πρόνοια - Ειδική Αγωγή.

Την κλήση σε ΕΔΕ καταγγέλλουν και δυνάμεις του ΠΑΜΕ στους εκπαιδευτικούς, που από κοινού με τη ΣΕΑΑΝ και τον Ενιαίο Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων ΑμΕΑ Αττικής και Νήσων θα πραγματοποιήσουν παράσταση διαμαρτυρίας την ερχόμενη Τρίτη 9:30 π.μ. στα γραφεία της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Αττικής (Τσόχα 15, Αμπελόκηποι).

ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ
Για το δικαίωμα στη μόρφωση και τη δουλειά

Κοινές δράσεις ΠΑΜΕ - ΜΑΣ - ΔΗΠΑΚ

Η ανάγκη να ανοίξει η συζήτηση για την Παιδεία μέσα στους χώρους εργασίας και αντίστροφα η συζήτηση για τις συνθήκες που επικρατούν στους εργασιακούς χώρους να μεταφερθεί στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ, προκειμένου να διαμορφωθεί ενιαία αντίληψη για τις αιτίες που ενιαία χτυπούν το δικαίωμα στη μόρφωση και τη δουλειά και να δυναμώσει ο κοινός αγώνας για την ανατροπή της βάρβαρης πολιτικής, αναδείχθηκε στη διάρκεια σύσκεψης που έγινε το βράδυ της Πέμπτης στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, με πρωτοβουλία του ΠΑΜΕ, του ΜΑΣ και της ΔΗΠΑΚ.

Στη διάρκεια της σύσκεψης, προγραμματίστηκαν και συγκεκριμένες δράσεις για την επιτυχία της απεργίας στις 15 Ιούνη. Στο πλαίσιο αυτό, τη Δευτέρα και την Τρίτη θα γίνουν μαζικές εξορμήσεις του ΜΑΣ σε χώρους δουλειάς και του ΠΑΜΕ στα πανεπιστήμια. Την Τρίτη, θα γίνει παράσταση διαμαρτυρίας του ΜΑΣ στην πρυτανεία του ΑΠΘ και πορεία προς τη ΓΓ Μακεδονίας - Θράκης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ