ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 11 Ιούνη 2011
Σελ. /32
ΝΕΟΛΑΙΑ
37ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ»
Σήμερα το φεστιβαλικό ραντεβού των φοιτητών

Στη Γεωπονική Σχολή της Αθήνας, από τις 7 μ.μ.

Από τις περσινές εκδηλώσεις στα ΤΕΙ
Από τις περσινές εκδηλώσεις στα ΤΕΙ
Μεγάλο νεολαιίστικο φεστιβαλικό ραντεβού δίνει σήμερα η ΚΝΕ με τους φοιτητές και φοιτήτριες της Αθήνας. Στο πλαίσιο του 37ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», με σύνθημα «Ο δικός σου δρόμος - για τις δικές σου ανάγκες με το ΚΚΕ για το σοσιαλισμό», σήμερα Σάββατο γίνεται η κεντρική φεστιβαλική εκδήλωση της Νομαρχιακής Οργάνωσης ΑΕΙ Αττικής της ΚΝΕ, στη Γεωπονική Σχολή Αθήνας (Ιερά οδός).

Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ της σπουδάζουσας νεολαίας έχει ως εξής:

-- 09.00 Τουρνουά μπάσκετ 3Χ3.

-- 19.00 Συζήτηση με θέμα «Η Ιστορία του ΚΚΕ, όπλο στα χέρια του λαϊκού κινήματος» και ομιλητή τον Διονύση Αρβανιτάκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και του Τμήματος Ιστορίας της ΚΕ.

-- 20.30 Μουσικό αφιέρωμα στην επαναστατική ποίηση.

-- 21.30 Μεγάλη πολιτική συγκέντρωση με ομιλητή τον Nίκο Σοφιανό, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- 23.00 Λαϊκό γλέντι.

Φεστιβαλικά ραντεβού την επόμενη βδομάδα

Την επόμενη βδομάδα τη σκυτάλη του 37ου Φεστιβάλ παίρνουν οι Οργανώσεις του Πειραιά και των ΤΕΙ Αττικής.

  • Στον Πειραιά οι εκδηλώσεις θα γίνουν στο πάρκο Δηλαβέρη, την Παρασκευή 17 Ιούνη και το Σάββατο 18 Ιούνη, οπότε και θα μιλήσει ο Θοδωρής Χιώνης, Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ.

Συγκεκριμένα το πρόγραμμα των διήμερων εκδηλώσεων έχει ως εξής:

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 17 ΙΟΥΝΗ: 19.00 Βιβλιοπαρουσίαση του βιβλίου με τίτλο «Ο άνθρωπος αυτός ο Γίγας». 20.00 Εκδήλωση με θέμα: «Τι σχολείο θέλουμε σε ποια κοινωνία». 21.00 Ερασιτεχνική δημιουργία, μαθητικά συγκροτήματα. 22.30 Λαϊκό τραγούδι από το συγκρότημα «Ο δρόμος».

ΣΑΒΒΑΤΟ 18 ΙΟΥΝΗ: 19.00 Εκδήλωση με θέμα: «Ζωή ολόκληρη, όχι με δόσεις». 20.00 Συζήτηση με νέους εργαζόμενους με θέμα: «Η οικονομική κρίση του καπιταλισμού, οργάνωσε την πάλη σου για την αντεπίθεση». 21.00 Θεατρικό από το Γυναικείο Σύλλογο Πειραιά (μέλος της ΟΓΕ). 21.30 Ομιλία από τον Γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ Θοδωρή Χιώνη. 22.30 Ερασιτεχνική δημιουργία. 23.00 Λαϊκό τραγούδι με τον Βαγγέλη Κορακάκη.

  • Αντίστοιχα, το Φεστιβάλ της Οργάνωσης ΤΕΙ Αττικής της ΚΝΕ θα γίνει το Σάββατο 18 Ιούνη στο χώρο του ΤΕΙ Πειραιά και το πρόγραμμά του έχει ως εξής: 09.00 Τουρνουά μπάσκετ 5x5. 19.00 Βιβλιοπαρουσίαση του μυθιστορήματος του Απτον Σίνκλερ «Ο βασιλιάς άνθρακας». 20.00 Μουσικό αφιέρωμα στον Κώστα Βάρναλη. 20.30 Σύσκεψη μεταναστών σπουδαστών και φοιτητών. 21.00 Μεγάλη πολιτική συγκέντρωση, όπου θα μιλήσει ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. 22.00 Λαϊκό γλέντι.
Μάθημα ανυποταγής και ανυπακοής

Παιδιά δημοτικού σχολείου επισκέφτηκαν το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης στη Περιστέρι

Μάθημα Ιστορίας από αυτά που σκόπιμα δεν αναφέρονται στις σελίδες των σχολικών βιβλίων είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν χτες δεκάδες μαθητές, άλλης μια τάξης δημοτικού (του 32ου Περιστερίου) στο Μουσείο ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας. Στα τέσσερα χρόνια λειτουργίας του Μουσείου έχουν επισκεφθεί το χώρο περίπου 20 σχολεία, γυμνάσια και λύκεια, σπουδαστές των ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά, ομάδες από πανεπιστημιακά τμήματα κ.ά. Στις σημερινές συνθήκες, οι επισκέψεις στο Μουσείο αποκτούν ιδιαίτερο βάρος, καθώς τα διάφορα ιμπεριαλιστικά κέντρα της ΕΕ ξαναγράφουν την ιστορία και τη στρεβλώνουν, κάνοντας το άσπρο μαύρο, τους θύτες θύματα.

Στόχος του Μουσείου «να διαπαιδαγωγηθεί η νέα γενιά σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς που περνάμε της κρίσης, της ανεργίας, ώστε να έχει αγωνιστικό φρόνημα, να μην υποτάσσεται στους αυριανούς εργοδότες», λέει ο Θοδωρής Αυγέρος, υπεύθυνος του Μουσείου. «Είναι υποχρέωσή μας να φέρουμε τους μαθητές μας σε επαφή με την πραγματική Ιστορία του τόπου τους και να γνωρίσουν με αυτό τον τρόπο τους ηρωικούς αγώνες του ελληνικού λαού για ειρήνη, δημοκρατία και λαϊκή κυριαρχία», υπογραμμίζει ο Θωμάς Κασσελούρης, διευθυντής του 32ου Δημοτικού Σχολείου Περιστερίου.

Το ταξίδι της Ιστορίας ξεκινάει από τη δικτατορία του Μεταξά και οι μαθητές ζουν από κοντά ζωντανές μαρτυρίες αγωνιστών, βλέπουν φωτογραφικό υλικό, κειμήλια, ντοκουμέντα, δημιουργήματα εξόριστων στη Μακρόνησο, στον Αϊ - Στράτη, στην Ανάφη, κρατούμενων στις φυλακές «Αφέρωφ». Διαπιστώνουν πως τα σχολικά εγχειρίδια αποσιωπούν τους ηρωικούς αγώνες του ελληνικού λαού για ύψιστα ιδανικά. Και έκπληκτοι βλέπουν σε φωτογραφίες «παιδιά λίγο μεγαλύτερα από μας; Πώς μπόρεσαν να αγωνιστούν τόσο ηρωικά; Πώς τα κατάφερναν;». «Οταν παλεύεις για όμορφα ιδανικά όπως η λευτεριά, αξίζει και να πεθάνεις. Μπορούμε να είμαστε ήρωες στην καθημερινότητά μας», είναι η απάντηση που συγκινεί και εμπνέει τους πιτσιρικάδες ώστε να λένε «θα επισκεφτώ πάλι το μουσείο μαζί με τους γονείς μου»...

Διδάσκουν μόνο καπιταλισμό...

Την περασμένη Τετάρτη, φοιτητές και μέλη της ΚΝΕ παρουσίαζαν εργασία για το μάθημα Διοίκηση Ανθρώπινων Πόρων στο τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΑΣΟΕΕ).

Στην εργασία, οι φοιτητές καλούνταν με βάση άρθρο σε περιοδικό να σχολιάσουν την πολιτική αμοιβών των επιχειρήσεων και πιο συγκεκριμένα τη μέθοδο «συνιδιοκτησίας των εργαζομένων», δηλαδή να δίνονται από τους εργοδότες κάποιες μετοχές της επιχείρησης στους εργαζόμενους για να αυξάνεται η παραγωγικότητά τους.

Τα μέλη της ΚΝΕ απάντησαν πως ο βασικός οικονομικός νόμος του καπιταλισμού είναι η ιδιοποίηση της υπεραξίας που δημιουργείται από την εργασία των μισθωτών εργατών αλλά δεν πληρώνεται από τον καπιταλιστή. Και ότι κάθε καπιταλιστής προσπαθεί με κάθε τρόπο να αυξήσει το μερίδιο της υπεραξίας που απομυζά από τον εργάτη, χρησιμοποιώντας και τη μέθοδο της αύξησης της παραγωγικότητας. Και αυτό γιατί η αύξηση της παραγωγικότητας της εργασίας στον καπιταλισμό σημαίνει παραγωγή περισσότερων εμπορευμάτων στη διάρκεια του ημερήσιου χρόνου εργασίας, επομένως και περισσότερος κλεμμένος ιδρώτας των εργατών.

Συμπέρασμα: Αύξηση της παραγωγικότητας στον κεφαλαιοκρατικό τρόπο παραγωγής σημαίνει άνοδο του βαθμού εκμετάλλευσης της εργατικής δύναμης. Οποιαδήποτε επιχείρηση υπάρχει και λειτουργεί μόνο στο βαθμό και στο μέτρο που από τη λειτουργία της βγαίνει κέρδος για τον καπιταλιστή. Αρα και η όποια πολιτική αμοιβών, και η συγκεκριμένη που ζητήθηκε να εξετάσουμε υποτάσσεται σε αυτό το σκοπό δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να καλύψει τις ανάγκες των λαϊκών νοικοκυριών και των παιδιών τους.

Η κ. «ακαδημαϊκός» - υπεύθυνη του μαθήματος - κάπου εκεί διέκοψε την παρουσίαση και ωρυόμενη κάλεσε τα μέλη της ΚΝΕ σε συμμόρφωση λέγοντας ότι «δεν μπορείτε να λέτε τέτοια πράγματα εδώ στην ΑΣΟΕΕ έχουμε αποφασίσει ότι θα μιλάμε μόνο για τον καπιταλισμό», «είστε εκτός θέματος», «αν θέλετε διαβάστε Μαρξ μόνοι σας εδώ δεν διδάσκουμε». Οταν την ρώτησαν αν υπάρχει υπεραξία, αυτή είπε πως «δεν ασχολούμαστε με τέτοια θέματα εδώ». Στην ερώτηση των μελών της ΚΝΕ γιατί αυτά είναι λάθος η καθηγήτρια απάντησε πως αυτά είναι «της μαρξιστικής σχολής κατά Leninistproject (;!;!)».

Τι αποδεικνύουν τα παραπάνω περιστατικά και η «λαμπρή επιστήμων»; Οτι το αστικό πανεπιστήμιο δεν είναι κοιτίδα ελεύθερης διακίνησης ιδεών αλλά διδάσκει καπιταλισμό.

Πρέπει να απολογηθούν αστοί κονδυλοφόροι, ΜΜΕ, οπορτουνιστές και οι παρατάξεις τους που τόσον καιρό μιλούν για δήθεν «ελευθερία διακίνησης ιδεών», «άσυλο», «δημοκρατία» κ.ά. Εννοούν «ελευθερία διακίνησης των σάπιων αστικών και οπορτουνιστικών θεωριών», και για όσους τολμούν να αμφισβητούν με τη δράση τους την κυριαρχία και το μονόδρομο του καπιταλισμού, ιδεολογική καταστολή!

Η ίδια η ζωή και η πείρα των εργατικών λαϊκών στρωμάτων τους βγάζει «εκτός θέματος»! Φοβούνται και τρέμουν την αλήθεια, διαστρεβλώνουν την επιστήμη έχουν στόχο να καθυποτάξουν κάθε νεανική συνείδηση να βάλουν τα παιδιά της εργατικής τάξης να υπερασπίζονται το δίκιο των εφοπλιστών και των βιομηχάνων, να υπερασπίζονται επιστημονικά τις μειώσεις μισθών, συντάξεων και άλλα πολλά!

Αφού στην ΑΣΟΕΕ και στα άλλα οικονομικά πανεπιστήμια θέλουν να διδάσκουν τον καπιταλισμό τόσο φανατικά τουλάχιστον ας τον διδάσκουν σωστά, σαν τέτοιος που είναι. Ας μιλήσουν για την υπεραξία, το κέρδος και τη νόμιμη κλεψιά από την κλεμμένη δουλειά των εργαζομένων. Να μην στραμπουλάνε τη γλώσσα τους όλοι αυτοί οι γκουρού της πολιτικής οικονομίας.

Εμείς το έχουμε ξαναπεί. Ας μην πάρουμε άριστα στις εξετάσεις της υποταγής. Θέλουμε άριστα στις εξετάσεις της ζωής.


Σ. Σ.

ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΒΟΡΕΙΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
Μαθητικό Φεστιβάλ ενάντια στο ρατσισμό και τα ναρκωτικά

Με ξεχωριστές πρωτοβουλίες που προάγουν το μαζικό - λαϊκό αθλητισμό και τάσσονται ενάντια στη βία στα γήπεδα, το ρατσισμό και τα ναρκωτικά ξεκινούν οι εκδηλώσεις των μαθητικών φεστιβάλ με σύνθημα «Επιλέγουμε το δρόμο της ανατροπής! Για το σχολείο και τη ζωή που μας αξίζει!» στο πλαίσιο του 37ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή».

Η Νομαρχιακή Οργάνωση Βορείου Τομέα Αττικής της ΚΝΕ διοργανώνει Μαθητικό Φεστιβάλ στη Νέα Ιωνία το Σάββατο 18 Ιούνη στο χώρο του 4ου Δημοτικού σχολείου.

Στα πλαίσια του Μαθητικού Φεστιβάλ, η Οργάνωση προχωράει το Σάββατο 11 και την Κυριακή 12 Ιουνίου, στη διεξαγωγή τουρνουά 5x5 στα δημοτικά γήπεδα της Ν. Φιλαδέλφειας (ΗΣΑΠ Περισσού) και του Χαλανδρίου. Χθες πραγματοποιήθηκε σύσκεψη - εκδήλωση στην αίθουσα του ΔΟΝΝΙΑ και η κλήρωση των ομάδων.

Η Οργάνωση καλεί τους μαθητές να πορευτούν στο δρόμο «της πάλης για την ανατροπή του καπιταλισμού». Να παλέψουν «για μία ζωή χωρίς φτώχεια, πολέμους και ναρκωτικά, για μια ζωή χωρίς καταπίεση και εκμετάλλευση. Με προβάδισμα στην ολόπλευρη μόρφωση, τον πολιτισμό και τον αθλητισμό. Για ένα σχολείο που διαπλάθει ανθρώπους ικανούς να αντιμετωπίσουν δημιουργικά την εργασία τους και τη ζωή τους, όποιο επάγγελμα και αν ακολουθήσουν».

Για την πληρωμή και την ασφάλιση των εργαζομένων στην απογραφή

Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή

Για το ζήτημα της άμεσης καταβολής των δεδουλευμένων και της ασφάλισης των εργαζομένων στην απογραφή που πραγματοποιήθηκε από την Ελληνική Στατιστική Αρχή, κατέθεσε Επίκαιρη Ερώτηση στη Βουλή, προς τους υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας, ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Μαυρίκος.

Στο κείμενο της Ερώτησης επισημαίνει: «Κατά τη διάρκεια της απογραφής, που πραγματοποιήθηκε το Μάιο του 2011 από την Ελληνική Στατιστική Αρχή, απασχολήθηκαν δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι, κυρίως νέοι, άνεργοι. Μόνο στην Αττική ήταν 30.000 εργαζόμενοι. Εργάστηκαν χωρίς να έχουν υπογράψει σύμβαση, ανασφάλιστοι, με αμοιβές πείνας. Κάποιοι από αυτούς εργάστηκαν για 4 μήνες με 300 ευρώ το μήνα καθαρά. Αυτό το χρονικό διάστημα με τα αντίστοιχα ένσημα που θα έπρεπε να πάρει ο κάθε εργαζόμενος θα αρκούσαν για την έκδοση βιβλιαρίου ασθενείας. Αντίστοιχη είναι η κατάσταση για τους απογραφείς που εργάστηκαν για 20 μέρες.

Την ίδια στιγμή που η Στατιστική Αρχή ως "εργοδοσία" δε δίνει τη δική της εισφορά για να ασφαλίσει τους εργαζόμενους κάνει κρατήσεις κοντά στο 25% πάνω στα δεδουλευμένα. Κρατήσεις που αφορούν διάφορους οργανισμούς που δεν έχουν σχέση με την εργασία των απογραφέων π.χ., ΟΓΑ, διάφορους φόρους. Πρόκειται για σύγχρονη μισθωτή σκλαβιά με τη σφραγίδα του επίσημου κράτους.

Το ΚΚΕ κρίνει τις συλλογικές διαμαρτυρίες των νέων που εργάστηκαν στην Ελληνική Στατιστική Αρχή απολύτως δικαιολογημένες και τις στηρίζει ολόπλευρα».

Ο βουλευτής του ΚΚΕ ρωτά τους υπουργούς:

  • Τι μέτρα θα ληφθούν για την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων όσων εργάστηκαν για την πραγματοποίηση της απογραφής.
  • Αν η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε όλες τις αναγκαίες ρυθμίσεις ώστε να μην υπάρξει η παραμικρή περιστολή του δικαιώματος επιδότησης ανεργίας.
  • Τι μέτρα θα ληφθούν για την ασφαλιστική κάλυψη όσων εργάστηκαν στην ΕΛΣΤΑΤ.
ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
Εκδρομή στις Πρέσπες

Εκδήλωση - εκδρομή στις Πρέσπες, στους τόπους που αποτέλεσαν τα κάστρα του αγώνα του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, διοργανώνει στις 17 και 18 Ιούνη η Οργάνωση Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας της ΚΝΕ.

Την Παρασκευή 17/6 θα γίνει ξενάγηση σε ιστορικά μέρη και το βράδυ λαϊκό γλέντι.

Το Σάββατο 18/6 συγκέντρωση στο μνημείο που έστησε η ΚΝΕ για το ΔΣΕ στο χωριό Πύλη, όπου θα μιλήσει στέλεχος της Οργάνωσης. Στη συνέχεια επίσκεψη στη σπηλιά του Ν. Ζαχαριάδη στην Πύλη και στο νοσοκομείο του ΔΣΕ στο Βροντερό. Την ίδια μέρα θα παρουσιαστεί το βιβλίο «Ανθρωπος αυτός ο γίγας».

Αλλες εκδηλώσεις στην περιοχή

Επίσης, οι Οργανώσεις Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ διοργανώνουν πολύμορφες εκδηλώσεις, έξω από χώρους δουλειάς και γειτονιές, με ομιλίες, συναυλίες από νεανικά συγκροτήματα και το συγκρότημα της ΚΝΕ, αφιερώματα, βιντεοπροβολές.

Την Κυριακή 19 Ιούνη, στις 7 μ.μ., στα Ρουμάνικα της Νεάπολης, θα γίνει εκδήλωση με θέμα τους μετανάστες.

Τη Δευτέρα 20 Ιούνη θα γίνει εκδήλωση έξω από το εργοστάσιο κουφωμάτων «ΠΛΑΙΣΙΟ».

ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΑΕΙ - ΤΕΙ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
Εκδηλώσεις για την Παρισινή Κομμούνα

Οι Οργανώσεις ΑΕΙ και ΤΕΙ Αττικής της ΚΝΕ διοργανώνουν εκδηλώσεις αφιερωμένες στα 140 χρόνια από την Παρισινή Κομμούνα, με ομιλίες, φωτογραφικό αφιέρωμα και προβολή σχετικού DVD.

Είχαν προηγηθεί τις προηγούμενες μέρες τέτοιες εκδηλώσεις στις σχολές των Πανεπιστημίων και τις επόμενες μέρες συνεχίζονται οι εκδηλώσεις σε σχολές των ΤΕΙ. Το πρόγραμμά τους έχει ως εξής:

Την Τρίτη 14/6

-- Στη ΣΤΕΦ Αθήνας και τη ΣΤΕΡΤΟΔ, στις 2 μ.μ., αίθουσα Ν3.

-- Στη ΣΤΕΦ Πειραιά, στις 2 μ.μ., αίθουσα Β218.

-- Στη ΣΕΥΠ Αθήνας, στις 4 μ.μ., αίθουσα Δ2 στο Σαρακάκη.

Την Πέμπτη 16/6

-- Στη ΣΓΤΚΣ Αθήνας, στη 1 μ.μ.

-- Στη ΣΔΟ Αθήνας, στις 2 μ.μ., αίθουσα Β23.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ