ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 8 Ιούνη 2011
Σελ. /56
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Στις 15 Ιούνη απεργούμε

Κλιμάκωση με νέα γενική απεργία την πρώτη μέρα που το νομοσχέδιο θα συζητιέται στη Βουλή

Να δώσουν άμεση απεργιακή απάντηση στις 15 Ιούνη και ο αγώνας να κλιμακωθεί με νέα γενική απεργία την πρώτη μέρα που το νομοσχέδιο - λαιμητόμος θα συζητηθεί στη Βουλή, καλεί τους εργαζόμενους και τα συνδικάτα το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο. Η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ, που συνεδρίασε χτες, παίρνοντας υπόψη της ότι η κυβέρνηση θα φέρει το νομοσχέδιο για ψήφιση στο τέλος του μήνα καλεί τους εργάτες να δώσουν απάντηση στις 15 Ιούνη και να κλιμακώσουν την πάλη τους με δεύτερη γενική πανελλαδική απεργία. Να είναι η απεργία στις 15 Ιούνη απεργία καταδίκης των μέτρων. Να μην περάσουν. Να είναι απόφαση αγώνα για να αντισταθούν στην αντεργατική λαίλαπα. Να μην επιτρέψουμε να ενταφιαστεί το οχτάωρο, να καταργηθούν οι συλλογικές συμβάσεις. Να αντισταθούμε στην ιδιωτικοποίηση των πρώην ΔΕΚΟ, στην παράδοση του δημόσιου πλούτου στους μονοπωλιακούς ομίλους. Οι εργάτες και οι εργάτριες, οι υπάλληλοι να μην επιτρέψουν την εξαθλίωση των ανέργων, τις περικοπές στις συντάξεις, τη νέα φοροαφαίμαξη, την καρατόμηση των κοινωνικών επιδομάτων.

Το ίδιο πρέπει να κάνουν οι εργαζόμενοι στις πρώην ΔΕΚΟ και το Δημόσιο και στην αυριανή τους κινητοποίηση. Οπως υπογραμμίστηκε στη συζήτηση, όποιος θέλει σήμερα πραγματικά να αντιπαλέψει την πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων να αντιταχθεί στις ανατροπές των πρώην ΔΕΚΟ και στο Δημόσιο, πρέπει να πάρει θέση με το ΠΑΜΕ, να συμπορευτεί με τις ταξικές δυνάμεις, να δηλώσει «παρών» στον αγώνα. Η επιλογή αυτή είναι όσο ποτέ επιβεβλημένη, καθώς, όπως σημειώθηκε στη συζήτηση της Εκτελεστικής Γραμματείας, οι συνδικαλιστικές πλειοψηφίες στις Ομοσπονδίες των ΔΕΚΟ όχι μόνο επιχειρούν να εκτονώσουν τις διαθέσεις των εργαζομένων για αντίδραση, αλλά δίνουν και αντεργατικό περιεχόμενο, αφού δεν αντιπαλεύουν επί της ουσίας την ιδιωτικοποίηση και τις ανατροπές. Σπέρνουν την απογοήτευση, υποβαθμίζουν οι ίδιες την αυριανή απεργία, ενώ σε πολλές περιπτώσεις δεν έβγαλαν ούτε μία ανακοίνωση μπροστά στην κινητοποίηση. Γι' αυτό, όπως υπογράμμισε εισηγητικά ο Γιώργος Πέρρος, η αυριανή απεργία στις ΔΕΚΟ και η στάση εργασίας στο Δημόσιο, πρέπει να αξιοποιηθεί από τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ στο χώρο, για να δυναμώσει ο ταξικός πόλος, ο πόλος της συσπείρωσης και του συνεπούς αγώνα. Το κύριο όπως τονίστηκε, ήταν και παραμένει: Οργάνωση στους τόπους δουλειάς με γραμμή πάλης ενάντια στα μονοπώλια. Σ' αυτά τα πλαίσια και μπροστά στις κρίσιμες αναμετρήσεις, πρέπει να παρθούν πρωτοβουλίες, να αξιοποιηθούν όλες οι μορφές επικοινωνίας και συσπείρωσης με τον εργατόκοσμο, να ανοίξει η κουβέντα στους χώρους δουλειάς. Οι ίδιοι εργαζόμενοι να συζητήσουν για το χαρακτήρα των μέτρων και κυρίως να πάρουν θέση για το τι πρέπει να κάνουν, ποια είναι η πραγματική διέξοδος προς όφελός τους στη σημερινή κατάσταση. Γιατί όπως τονίστηκε στη συζήτηση, παρά τον υπονομευτικό ρόλο του εργοδοτικό και κυβερνητικού συνδικαλισμού, παρά τον καταιγισμό προπαγάνδας και εκβιασμών από την αστική τάξη, τα όργανά της και την κυβέρνηση, παρά τις εκστρατείες εγκλωβισμού τους, μια μεγάλη μάζα εργαζομένων προβληματίζεται, αγανακτεί, αναζητά λύσεις.

Κι εδώ το ΠΑΜΕ μπορεί να παρέμβει αποφασιστικά. Απόδειξη γι' αυτό είναι και η επιτυχία που είχε η πανελλαδική απεργία στις 2 Ιούνη, που προκήρυξαν και υλοποίησαν οι δύο ταξικές Ομοσπονδίες Τύπου και Χάρτου και Τροφίμων - Ποτών, για την υπογραφή νέας συλλογικής σύμβασης εργασίας. Το γεγονός ότι χιλιάδες εργάτες των δύο κλάδων απήργησαν και δεκάδες εργοστάσια δε λειτούργησαν, ότι μέσα σε συνθήκες κρίσης έγινε μια τέτοια απεργία δείχνει τις δυνατότητες που υπάρχουν. Επιβεβαιώνει ότι με καθαρή αγωνιστική κατεύθυνση, με σχέδιο, με επιμονή, με γραμμή συσπείρωσης των εργατών, το ταξικό κίνημα μπορεί να πείθει, μπορεί να κινητοποιεί, μπορεί να μάχεται. Μπορεί να εμπνέει την εργατική τάξη και στις πιο κρίσιμες αναμετρήσεις που έρχονται.

Σύσκεψη για την προετοιμασία της απεργίας, καθώς και για την οργάνωση του αγώνα που θα βάλει εμπόδια στην αντεργατική επίθεση και θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για την οριστική ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων, πραγματοποίησε το βράδυ της Δευτέρας η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ. Συμμετείχαν μαζικά συνδικάτα, συνδικαλιστές και εργαζόμενοι. Αντίστοιχη σύσκεψη προγραμματίζει και η Γραμματεία Ηρακλείου του ΠΑΜΕ, τη Δευτέρα 13 Ιούνη, στις 7 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου.

Απεργιακές αποφάσεις

Απόφαση για απεργία στις 15 Ιούνη και για τη μέρα που θα κατατεθεί στη Βουλή το «μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα» πήρε το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας.

Στο μεταξύ, πληθαίνουν καθημερινά οι αποφάσεις Εργατικών Κέντρων, Ομοσπονδιών και συνδικάτων για γενική απεργία τη μέρα που το νέο αντιλαϊκό πακέτο μέτρων του μεσοπρόθεσμου προγράμματος θα κατατεθεί στη Βουλή. Χτες προστέθηκαν οι αποφάσεις από: Εργατικά Κέντρα Κεφαλλονιάς - Ιθάκης, Ιωαννίνων, Ομοσπονδίες Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων, Τύπου - Χάρτου, Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, Σωματεία Εργαζομένων στην ΕΒΓΑ, Μετάλλου «Ο ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ», Ξενοδοχοϋπαλλήλων και Εργαζομένων στον Επισιτισμό και Τουρισμό Ζακύνθου, Ιδιωτικού Τομέα Ζακύνθου, Οικοδόμων και Κατασκευών Πάτρας, Μετάλλου Πάτρας, εργαζομένων στους ΟΤΑ Νομού Αχαΐας, εργαζομένων στο εμπόριο και υπηρεσίες Νομού Αχαΐας, εργαζομένων «Καρφούρ» Πάτρας, εργαζομένων στη ΔΕΥΑ Καλαμάτας, Οικοδόμων Ζακύνθου, Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αργολίδας, ΕΛΜΕ Κεφαλλονιάς - Ιθάκης, Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Νομού Κορινθίας, ΕΛΜΕ Ζακύνθου, Συνδικάτο Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Νομού Ηλείας, Σωματείο Εργαζομένων και Εργατοτεχνιτών στην Ενέργεια (ΣΕΕΕΝ) Δυτικής Μακεδονίας, Συνδικάτο Οικοδόμων Θεσσαλονίκης, Ενωση Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης.

Κινητοποιούνται και οι δημόσιοι υπάλληλοι

Η 15η Ιούνη είναι η μέρα που θα γίνει απεργία και στο Δημόσιο, όπως αποφασίστηκε στη χτεσινή Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ. Αξίζει να σημειωθεί ότι η πλειοψηφία στην ΑΔΕΔΥ μαζί με αυτή της ΓΣΕΕ έκανε ό,τι μπορούσε για να καθυστερήσει τη λήψη απόφασης κήρυξης της απεργίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι στα τέλη Μάη η πλειοψηφία της ΑΔΕΔΥ είχε πάρει απόφαση να κάνει απεργία στα τέλη Ιούνη! Στάση που αναγκάστηκε να αλλάξει κάτω από την πίεση των εργαζομένων και του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος.

Χτες οι εκπρόσωποι του ΠΑΜΕ επανέφεραν την πρότασή τους για γενική απεργία τη μέρα που θα συζητιούνται τα μέτρα στη Βουλή. Στη βάση αυτής της πρότασης οι ταξικές δυνάμεις ψήφισαν η απεργία να γίνει στις 15 Ιούνη. Σε περίπτωση που η συζήτηση στη Βουλή γίνει μετά τις 15 Ιούνη θα πάνε σε κλιμάκωση της πάλης με νέα γενική απεργιακή κινητοποίηση.

Θέλουν «άσφαιρους» αγώνες

Τη φωνή της με τους «πολίτες στις πλατείες» δηλώνει ότι ενώνει η πλειοψηφία της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων (ΠΑΣΚΕ - ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ). Αφού περιγράφει την τραγική κατάσταση στον κλάδο υπογραμμίζει ότι «η συνταγή τους απέτυχε παταγωδώς» (αναφερόμενη στην ακολουθούμενη πολιτική) και εκτοξεύει αγωνιστικές κορόνες καλώντας τους εργαζόμενους στις πλατείες, στους δρόμους κλπ.

Δεν πρόκειται απλά για κοροϊδία και εμπαιγμό απέναντι στους χιλιάδες εργαζόμενους στον κλάδο που βιώνουν μια άγρια άνευ προηγουμένου επίθεση στο σύνολο των δικαιωμάτων τους, αλλά πρόκειται για καθαρή πρόκληση και βρωμιά! Την ίδια στιγμή που καλεί, υποτίθεται, στις πλατείες και στους δρόμους, η πλειοψηφία ΠΑΣΚΕ - ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ αρνείται ακόμα και την έκτακτη σύγκληση των οργάνων της Ομοσπονδίας για τη συντονισμένη αντίδραση του κλάδου απέναντι στην όξυνση της επιθετικότητας της εργοδοσίας.

Αυτή η πλειοψηφία επιχειρεί να θολώσει τα νερά, να εκτονώσει την οργή και αγανάκτηση των εργαζομένων σε ανώδυνες, για το σύστημα που υπηρετεί, ενέργειες. Δεν λέει κουβέντα για τις πραγματικές αιτίες που γεννούν την κρίση, δεν πήρε και δεν παίρνει κανένα μέτρο για την οργάνωση του κλάδου, γιατί συμφωνεί με τον πυρήνα αυτής της πολιτικής. Αυτή τη γραμμή άλλωστε επιβεβαιώνει και η προχτεσινή τοποθέτηση του στελέχους της ΠΑΣΚΕ στο διοικητικό συμβούλιο του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας που έθεσε σαν όρο, προκειμένου να συμφωνήσει σε σύσκεψη για την οργάνωση του αγώνα των εργαζομένων στις επιχειρήσεις «ΠΡΑΚΤΙΚΕΡ» και «ALEX PACK», να μη γίνει πολιτική συζήτηση! Δε θέλουν η κουβέντα με τους εργαζόμενους να φτάνει στην ουσία γιατί τότε θα αποκαλυφθούν οι τεράστιες ευθύνες τους και η τακτική τους, τακτική υπεράσπισης του σημερινού σάπιου καπιταλιστικού συστήματος.

Αυτή η πλειοψηφία έχει αποδείξει όλα τα προηγούμενα χρόνια ότι υπηρετεί αυτό το σύστημα με τον καλύτερο τρόπο. Προκειμένου να μη θιγούν στο ελάχιστο τα κέρδη της εργοδοσίας έβαλε πλάτη για να περάσει η πιο άγρια, η πιο σκληρή επίθεση στα δικαιώματα των εργαζομένων. Αυτή η πλειοψηφία δεν ήταν που στο αίτημα των ταξικών δυνάμεων για ενιαίο, οργανωμένο ταξικό αγώνα ενάντια σε κάθε μορφή ελαστικής απασχόλησης, έθετε αίτημα για πλαφόν στη μερική απασχόληση; Αυτή η πλειοψηφία δε διαμόρφωσε μισθούς πείνας και εξαθλίωσης στέλνοντας όλα τα προηγούμενα χρόνια τις συλλογικές συμβάσεις στον ΟΜΕΔ, μην τυχόν και εκφραστεί οργανωμένα, αγωνιστικά η διεκδίκηση των εργαζομένων;

Γι' αυτό και χαρακτηρίζουν την εφαρμοζόμενη πολιτική αποτυχημένη συνταγή. Για να κρύψουν ότι η μέχρι σήμερα κυβερνητική συνταγή είναι άρτια εκτελεσμένη και φοβερά επιτυχημένη για λογαριασμό όμως των εργοδοτών τους και σε βάρος της ζωής των εργαζομένων.


Γ. Δ.

Κινητοποιήσεις σε Πειραιά και Ηράκλειο

Με κάθε τρόπο οι ταξικές δυνάμεις δουλεύουν για την αποκάλυψη του ταξικού περιεχομένου των νέων αντιλαϊκών μέτρων, καλώντας το λαό σε ξεσηκωμό και οργάνωση της πάλης του ενάντια στα μονοπώλια. Ετσι, αύριο Πέμπτη η Γραμματεία Πειραιά του ΠΑΜΕ καλεί σε κινητοποίηση στις 7 μ.μ. στην πλατεία Κοραή. Την ίδια μέρα, η Γραμματεία Ηρακλείου του ΠΑΜΕ καλεί σε κινητοποίηση στις 7 μ.μ. στην πλατεία Ελευθερίας, στο Ηράκλειο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ