ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 3 Ιούνη 2011
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ ΤΟΥ ΙΚΑ
Μετανάστρια έβαλε τα κλάματα κι έφυγε επειδή δεν είχε τα 5 ευρώ

Σε απόγνωση ασφαλισμένοι που πήγαν χτες στο 3ο Νοσοκομείο του ΙΚΑ και μην έχοντας να πληρώσουν τα χαράτσια, έφευγαν χωρίς να εξεταστούν!

Τραγικές καταστάσεις εκτυλίχθηκαν χτες στο 3ο Νοσοκομείο του ΙΚΑ, που συγχωνεύτηκε με την Πολυκλινική Αθηνών, στο πλαίσιο της απόφασης της κυβέρνησης για την ένταξη των νοσοκομείων του ΙΚΑ στο ΕΣΥ, καθώς ξεκίνησε η είσπραξη των 5 ευρώ για τους ασφαλισμένους και έπεται συνέχεια και με τις πληρωμές για τις εργαστηριακές εξετάσεις.

Χτες οι ασφαλισμένοι και ασθενείς που έφταναν στο 3ο Νοσοκομείο του ΙΚΑ για τα προγραμματισμένα ραντεβού τους καλούνταν να πληρώσουν 5 ευρώ προκειμένου να εξεταστούν.

Μετανάστρια που είχε ραντεβού έβαλε τα κλάματα μπροστά στο Ταμείο του νοσοκομείου, γιατί δεν είχε να πληρώσει τα 5 ευρώ και έφυγε χωρίς να εξεταστεί!

Πολλοί ήταν οι ασφαλισμένοι και χαμηλοσυνταξιούχοι του ΙΚΑ που διαμαρτύρονταν για το 5ευρω. Κάποιοι αρνούνταν να πληρώσουν και αποχωρούσαν χωρίς να εξεταστούν, ενώ σε μια άλλη περίπτωση που ασθενής δεν είχε να πληρώσει, οι εργαζόμενοι του Ταμείου έβαλαν τα χρήματα απ' την τσέπη τους. Οσοι ασφαλισμένοι είχαν κλεισμένα περισσότερα από ένα ραντεβού με γιατρούς την ίδια μέρα καλούνταν να πληρώσουν και να ξαναπληρώσουν το 5ευρω χαράτσι.

Χτες, στο 3ο Νοσοκομείο του ΙΚΑ, μοιράστηκαν στους εργαζόμενους όλων των τμημάτων τρία έγγραφα, με τα οποία ενημερώνονταν ότι όλοι οι «προσερχόμενοι στα τακτικά πρωινά ιατρεία των νοσοκομείων του ΕΣΥ, καθώς και στα Κέντρα Υγείας καταβάλλουν αμοιβή πέντε ευρώ ως αμοιβή εξέταστρων».

Οι ασφαλισμένοι δεν πλήρωναν χτες για τις εργαστηριακές εξετάσεις, όμως γινόταν αναλυτική καταγραφή των εξετάσεων, αφού όπως έχουν ενημερωθεί οι εργαζόμενοι για όσες εξετάσεις δεν υπάρχει σύμβαση του Δημοσίου με το ΙΚΑ, θα πρέπει να πληρώνουν οι ασθενείς απ' την τσέπη τους και στη συνέχεια να εισπράττουν με την απόδειξη απ' το ΙΚΑ, το 85% των χρημάτων που έδωσαν. Με γοργούς ρυθμούς προωθείται η είσπραξη των χαρατσιών και στα άλλα 4 νοσοκομεία του ΙΚΑ που εντάσσονται στο ΕΣΥ, σύμφωνα και με το υπουργείο Υγείας.

Διαμαρτυρία του ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας Αττικής

Το ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας Αττικής οργανώνει την ερχόμενη Δευτέρα 6 Ιούνη, στις 8 π.μ., στο 3ο Νοσοκομείο, κινητοποίηση ενάντια στις συγχωνεύσεις - κλείσιμο νοσοκομείων, κλινικών και μονάδων, στα χαράτσια που επιβάλλονται στους ασθενείς.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΟΥΣ
«Παίζει» με τη ζωή τους

«Η κυβέρνηση παίζει με τη ζωή μας και την ακτινοβολία».

Μ' αυτή τη δραματική διαπίστωση η Ενωση Τεχνολόγων - Ακτινολόγων Ελλάδας και η Πανελλήνια Ενωση Φυσικών των Δημόσιων Νοσοκομείων κατάγγειλαν χτες την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην κατάργηση της άδειας ακτινοπροστασίας. Οι εργαζόμενοι στα εργαστήρια των δημόσιων νοσοκομείων ανέφεραν ότι η άδεια ακτινοπροστασίας έχει την έννοια της προστασίας των εργαζομένων απ' την ακτινοβολία, οι οποίοι εργάζονται στην πρώτη γραμμή της επικινδυνότητας. «Η ακτινολογική άδεια δεν είναι θεραπεία. Είναι προστασία απ' την ακτινοβολία».

Με τις ρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση, όπως αναφέρθηκε στη συνέντευξη Τύπου, δεν προωθείται η προάσπιση της υγείας των εργαζομένων, αλλά η «ανταπόδοση» στη βλάβη της υγείας των εργαζομένων. Οι εργαζόμενοι, όπως τονίστηκε στη συνέντευξη, διεκδικούν να μη φτάσει ο εργαζόμενος στο σημείο να ζητά την αποκατάσταση της βλάβης, που είναι ανεπανόρθωτη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσαν ακτινολόγοι και φυσικοί, οι εργαζόμενοι στα εργαστήρια πεθαίνουν 5 χρόνια νωρίτερα, καθώς τους χτυπούν λευχαιμίες, λεμφώματα και καρκίνοι του δέρματος. Οι άδειες που παίρνουν οι εργαζόμενοι στα εργαστήρια είναι 30 μέρες συνολικά πέραν της κανονικής άδειας. Επίσης, διεκδικούνται ένα ρεπό, μετά από τις εφημερίες καθώς οι γιατροί δουλεύουν συνεχώς πάνω από 32 ώρες και οι εργαζόμενοι κάνουν δύο βάρδιες το 24ωρο.

Κι όλα αυτά συμβαίνουν γιατί υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις ακτινολόγων και φυσικών σε σχέση και με αυτούς τους οργανισμούς των δημόσιων νοσοκομείων που είχαν υπολογιστεί στη δεκαετία του 1980. Οπως τονίστηκε στη συνέντευξη Τύπου, η επιλογή της κυβέρνησης αποτελεί υπόκλιση στην επιχειρηματική δραστηριότητα - και ειδικότερα στον ιδιωτικό τομέα - καθώς με τις νέες ρυθμίσεις οι ιδιώτες «θα γλιτώνουν» τις ακτινολογικές άδειες και θα πληρώνουν τους εργαζόμενους με 750 ευρώ...

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΕΥΑΘ
Συνεχίζουν τον αγώνα τους

Στο πλαίσιο της κλιμάκωσης του αγώνα τους ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της Εταιρείας Υδρευσης - Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ) οι εργαζόμενοί της, χτες το πρωί, έχτισαν την είσοδο των γραφείων στην οδό Τσιμισκή (παλιό ΟΑΘ). Από νωρίς το πρωί, μετέφεραν τα υλικά και με τη βοήθεια του ταξικού Συνδικάτου Οικοδόμων έχτισαν συμβολικά το δικό τους τείχος αντίστασης στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, που με πρόσχημα την κρίση επιχειρεί να ολοκληρώσει την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ, να παραδώσει δηλαδή και το νερό στο επιχειρηματικό κεφάλαιο.

«ΠΡΑΚΤΙΚΕΡ»
Απεργιακή απάντηση των εργαζομένων

Με 24ωρη πανελλαδική απεργία απάντησαν χτες οι εργαζόμενοι στα «ΠΡΑΚΤΙΚΕΡ» στην εργοδοτική επίθεση που εκφράζεται με χτύπημα των συμβάσεων και μείωση των μισθών τους προκειμένου να μη θιγούν τα κέρδη της πολυεθνικής. Από νωρίς το πρωί στα καταστήματα της πολυεθνικής στήθηκαν ομάδες περιφρούρησης που έδωσαν τη μάχη για την επιτυχία της απεργίας.

Στα καταστήματα της Αθήνας μαζί με τους απεργούς της πολυεθνικής έδωσαν τη μάχη ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, η Γραμματεία Εμπορίου - Υπηρεσιών του ΠΑΜΕ και εργαζόμενοι και συνδικαλιστές από μια σειρά κλαδικά και επιχειρησιακά σωματεία της Αθήνας. Στο κατάστημα του Ταύρου στο πλαίσιο της απεργίας συγκεντρώθηκαν το μεσημέρι απεργοί και από άλλα καταστήματα. Εργαζόμενοι και καταναλωτές, μόλις έφταναν στα καταστήματα και ενημερώνονταν για την απεργία, εκδήλωναν τη συμπαράστασή τους και έφευγαν.

Μαζικά συμμετείχαν στη χτεσινή απεργία και οι εργαζόμενοι στο κατάστημα «ΠΡΑΚΤΙΚΕΡ» της Θεσσαλονίκης. Δίπλα τους, στην περιφρούρηση της απεργίας, από τις 7 το πρωί μέχρι και τις 2 το μεσημέρι, βρέθηκαν οι ταξικές δυνάμεις.

Με άθλιες, τρομοκρατικές πρακτικές προσπάθησε η εργοδοσία των «Praktiker» στα Γιάννενα να υπονομεύσει την απεργιακή κινητοποίηση. Η εργοδοσία ειδοποίησε τους εργαζόμενους να πάνε για δουλειά από το χάραμα, έκλεισε την κεντρική πόρτα εισόδου και απαγόρευε με σεκιούριτι την είσοδο στο χώρο μέχρι την έναρξη λειτουργίας του καταστήματος και ειδοποίησε την αστυνομία.

ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΤΕ
Αμεση πώληση και απαίτηση για μείωση μισθών

Απεργία χτες ενάντια στην παραπέρα ιδιωτικοποίηση του ΟΤΕ

Σχεδόν καθολική ήταν η συμμετοχή των εργαζομένων στον ΟΤΕ στη χτεσινή απεργία ενάντια στην ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης του Οργανισμού.

Στην Αθήνα έγινε συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος και ακολούθησε πορεία στο υπουργείο Οικονομικών. Συμμετείχε και μπλοκ εργαζομένων από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο. Στο υπουργείο Οικονομικών έγινε συνάντηση με τον γενικό γραμματέα Η. Πλασκωβίτη. Ο τελευταίος είπε ότι μέχρι το τέλος του Ιούνη θα γίνει μία τουλάχιστον «αποκρατικοποίηση» και αυτή θα είναι ο ΟΤΕ γιατί δε χρειάζονται πολλές διαδικασίες για την υλοποίησή της. Αποδεχόμενος τα «στοιχεία» των Γερμανών, που ισχυρίζονται ότι οι μισθολογικές αποδοχές στον ΟΤΕ είναι υψηλές, είπε πως οι εργαζόμενοι θα πρέπει να συμφωνήσουν με την εργοδοσία για τη μείωση των μισθών τους για να μην αναγκαστεί να πάρει μέτρα η κυβέρνηση! Μαζί με τον εκβιασμό που εκτόξευσε άφησε να εννοηθεί ότι μπορεί να γίνουν και απολύσεις, μιλώντας για διαφόρους τρόπους μείωσης του κόστους.

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΕΙΣ ΟΡΓΑΝΩΝ
Αντιδράσεις των μεταμοσχευθέντων

Με το νομοσχέδιο για τις μεταμοσχεύσεις, που κατέθεσε στη Βουλή η κυβέρνηση, προσπαθεί να πετάξει το μπαλάκι στην κοινωνία, καθώς δεν ανέπτυξε ένα ολοκληρωμένο σύστημα δωρεάν προσφοράς οργάνων, όπως ήδη προβλέπουν οι μέχρι τώρα νόμοι.

Τα παραπάνω τόνισαν χτες σε συνέντευξη Τύπου οι Σύλλογοι των μεταμοσχευθέντων Καρδιάς και Ηπατος υπογραμμίζοντας πως και μόνο η διάταξη για τους «συναισθηματικούς ζώντες δότες», αποδεικνύει πως το σύστημα απέτυχε. Το πρόβλημα των μεταμοσχεύσεων, όπως τονίστηκε στη συνέντευξη, είναι πρόβλημα του δημόσιου συστήματος Υγείας. Δηλαδή ότι ποτέ δε λειτούργησαν ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ) - έχει 3 αντί για 23 υπαλλήλους - και γιατί δεν υπάρχουν οι τοπικοί συντονιστές, που στην κρίσιμη ώρα του «εγκεφαλικού θανάτου» του ασθενούς θα ευαισθητοποιήσουν τους συγγενείς, ώστε να προχωρήσουν στη δωρεά οργάνων.

Η κυβέρνηση, όπως καταγγέλθηκε στη συνέντευξη, προχώρησε στη σύνταξη και στην κατάθεση στη Βουλή του νομοσχέδιου για τις μεταμοσχεύσεις ερήμην του ΕΟΜ, γεγονός που οδήγησε στην παραίτηση του προέδρου του Γιάννη Βλαχογιάννη.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Νέα πύλη στην ιδιωτικοποίηση

Ιδιωτικά ιατρεία και για τους γιατρούς του ΕΣΥ υπόσχεται ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος

Θέμα λειτουργίας ιδιωτικών ιατρείων από τους γιατρούς του ΕΣΥ και τους πανεπιστημιακούς γιατρούς σε όλη τη χώρα άνοιξε χτες ο υπουργός Υγείας Α. Λοβέρδος μιλώντας στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή.

Συγκεκριμένα, είπε:

«Η πρώτη παρέμβασή μας γίνεται στο χώρο της δυνατότητας των πανεπιστημιακών γιατρών να ασκούν ελεύθερο επάγγελμα στις περιοχές, όπου υπάρχουν πανεπιστημιακά νοσοκομεία, όπως το ασκούν σήμερα στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Αυτό γεννά ένα θέμα το οποίο είμαι πάρα πολύ πρόθυμος να κουβεντιάσω, δηλαδή το θέμα της παροχής δυνατότητας άσκησης ελευθέρου επαγγέλματος και από τους γιατρούς του ΕΣΥ». Με την υπουργική πρόταση έσπευσε να συμφωνήσει ο βουλευτής της ΝΔ Θ. Γιαννόπουλος, ενώ ο Χ. Χαραλάμπους, εκ μέρους του ΚΚΕ, τόνισε ότι μια τέτοια πρόβλεψη «ουσιαστικά διαλύει το ΕΣΥ, αφού βάζει ταφόπλακα στο σύστημα» και είναι αδύνατον με τέτοιες ρυθμίσεις να υπάρξει πια δημόσιο σύστημα δωρεάν Υγείας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ