ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 27 Μάη 2011
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Ψέκασαν με χημικά τους υγειονομικούς

Κλιμακώνεται η αγανάκτηση των υγειονομικών για την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στο χώρο της Υγείας και των δημόσιων νοσοκομείων, σαν αποτέλεσμα της λαίλαπας περικοπών και αντιλαϊκών μέτρων που παίρνονται με ιδιαίτερη σφοδρότητα το τελευταίο διάστημα. Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση επιστρατεύει τους αστυνομικούς και την τρομοκρατία, προκειμένου να «πνίξει» τις αντιδράσεις των υγειονομικών, αποδεικνύοντας ότι πηγαίνουν χέρι χέρι τα αντιλαϊκά μέτρα και η ένταση της κρατικής καταστολής και του αυταρχισμού.

Χτες εργαζόμενοι του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής (ΨΝΑ) και του «Δρομοκαΐτειου» πραγματοποίησαν κοινή συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Υγείας, διαμαρτυρόμενοι για την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στα δυο ψυχιατρικά νοσοκομεία, τις ελλείψεις προσωπικού, για τις απλήρωτες υπερωρίες, νυχτερινά, εξαιρέσιμα που τους οφείλονται από το Δεκέμβρη του 2010. Στην κινητοποίηση συμμετείχαν και εργαζόμενοι του «Θριάσιου», του «Ευαγγελισμού» και ειδικευόμενοι γιατροί του 1ου Νοσοκομείου ΙΚΑ.

Από νωρίς το υπουργείο Υγείας είχε ζωστεί από αστυνομικές δυνάμεις. Οταν οι υγειονομικοί επιχείρησαν να μπουν στο υπουργείο, προκειμένου να συναντηθούν με εκπρόσωπο της πολιτικής ηγεσίας, οι αστυνομικοί κατέβασαν τα ρολά του υπουργείου και τους ψέκασαν με χημικά και δακρυγόνα. Ενας εργαζόμενος κατέρρευσε από τα χημικά και μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ με αναπνευστικό πρόβλημα.

Η κυβέρνηση εντείνει την αστυνομοκρατία, τη βία και την τρομοκρατία, απέναντι στους υγειονομικούς με τις Ενορκες Διοικητικές Εξετάσεις στα νοσοκομεία, την επιστράτευση των εισαγγελέων, τη σύλληψη εφημερευόντων γιατρών κ.ά.

Οι υγειονομικοί κατήγγειλαν την τρομοκρατία και την επίθεση στους υγειονομικούς, αλλά και την εκρηκτική κατάσταση που επικρατεί και στα ψυχιατρικά νοσοκομεία.

Στο πλευρό των υγειονομικών, βρέθηκαν ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Μαυρίκος και αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας Αττικής. Μιλώντας στη συγκέντρωση, ο βουλευτής του ΚΚΕ σημείωσε ότι τα προβλήματα στη δημόσια υγεία και τα δημόσια νοσοκομεία δεν είναι κεραυνός εν αιθρία, αλλά αποτέλεσμα των πολιτικών των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, της ΕΕ και του ΔΝΤ. «Στόχος τους είναι να δώσουν γην και ύδωρ στο ιδιωτικό κεφάλαιο και αυτό υπηρετεί και η συγχώνευση νοσοκομείων, ο πακτωλός χρημάτων που με διάφορους τρόπους δίνεται στους επιχειρηματίες της Υγείας», υπογράμμισε ο Γ. Μαυρίκος. Σε αυτό το πνεύμα επισήμανε ότι αν η κυβέρνηση έδινε το 1/45 απ' όσα έδωσε στους τραπεζίτες το τελευταίο διάστημα θα μπορούσαν να προσληφθούν 25.000 νοσηλευτές και 4.500 γιατροί στα δημόσια νοσοκομεία που στενάζουν από τις ελλείψεις. Τόνισε ότι δεν μπορεί να δοθούν λύσεις στα προβλήματα και στην Υγεία, στα πλαίσια του καπιταλιστικού συστήματος. Κάλεσε σε συστράτευση με το ΚΚΕ και τη στήριξη της πολιτικής του πρότασης για την κοινωνικοπολιτική συμμαχία και τη λαϊκή εξουσία.

Οι υγειονομικοί του ΠΑΜΕ κάλεσαν τους εργαζόμενους, όλο το λαό, να παλέψουν για την ανατροπή της πολιτικής που μετατρέπει την Υγεία σε εμπόρευμα και τα νοσοκομεία σε επιχειρήσεις, που προωθεί την ανατροπή των δικαιωμάτων των ασθενών και υγειονομικών. Να δημιουργήσουν ένα πλατύ λαϊκό μέτωπο που θα διεκδικήσει ένα σύστημα Υγείας αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν, χωρίς επιχειρηματική δραστηριότητα και πληρωμές από τους ασθενείς, με όλο το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης.

Κινητοποίηση και στο Παίδων «Αγία Σοφία»

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο προαύλιο του νοσοκομείου και παράσταση διαμαρτυρίας στον διοικητή πραγματοποίησαν χτες και οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία», που διαμαρτύρονται για τη μη καταβολή των υπερωριών, νυχτερινών, εξαιρέσιμων απ' το Δεκέμβρη του 2011. Σε μια περίοδο που γίνονται περικοπές, μειώσεις κλινών, συγχωνεύσεις και καταργήσεις νοσοκομείων κ.ά., το σωματείο εργαζομένων του νοσοκομείου προχωράει σε κινητοποιήσεις με αποκλειστικό αίτημα την καταβολή των δεδουλευμένων.

Στον αντίποδα, οι εργαζόμενοι που συσπειρώνονται στη «Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία» (στηρίζεται από το ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας Αττικής) κάλεσαν τους υγειονομικούς και ασθενείς να παλέψουν για το δικαίωμά τους σε δωρεάν και υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας, να απαιτήσουν καμία περικοπή, καμία πληρωμή, για εξετάσεις, φάρμακα, νοσηλεία, αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα Υγείας.

ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ
Αγωνιστική υποδοχή στον υπουργό Υγείας

Με το σύνθημα «Δημόσια και Δωρεάν Υγεία για όλο το λαό» εργαζόμενοι από τα νοσοκομεία της Κρήτης, άλλους κλάδους, συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ και συνταξιούχοι υποδέχτηκαν τον υπουργό Yγείας Ανδρέα Λοβέρδο, που χτες είχε συνάντηση με τους διοικητές των νοσοκομείων της Κρήτης στο ξενοδοχείο «Candia Marris» στην Αμμουδάρα Ηρακλείου.

Με μπροστάρηδες τις ταξικές δυνάμεις πραγματοποιήθηκε πορεία μέχρι και τις δύο εισόδους του ξενοδοχείου, όπου οι διαδηλωτές βρέθηκαν αντιμέτωποι με κλούβες των ΜΑΤ και ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις που δεν επέτρεπαν την είσοδο σε κανένα.

Τα μέτρα αστυνόμευσης ήταν πρωτοφανή για το Ηράκλειο, αφού κανένας δεν περνούσε αν δεν βρισκόταν το όνομά του στις λίστες που είχαν δοθεί στους επικεφαλής αστυνομικούς. Επίσης δεν έλειψε και η ρίψη χημικών σε γιατρούς και νοσηλευτές οι οποίοι προσπάθησαν να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό.

Οι διαδηλωτές κατήγγειλαν την τακτική της κυβέρνησης, που είχε μετατρέψει την ευρύτερη περιοχή σε αστακό, αφού δεν επέτρεψαν την είσοδο ούτε καν στους εκλεγμένους συνδικαλιστές.

Από την άλλη μεριά ο υπουργός Υγείας στη σύσκεψη για άλλη μια φορά επιχείρησε να τρομοκρατήσει τις λαϊκές οικογένειες, τους εργαζόμενους στην Υγεία, να δεχτούν τα μέτρα, γιατί αλλιώς, όπως ανέφερε, θα κλείσει το 40% των νοσοκομείων. Επίσης επιχείρησε να εξαπατήσει τους εργαζόμενους νησιού ότι δε θα κλείσουν νοσοκομεία, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως σε ό,τι αφορά τη μετατροπή των νοσοκομείων σε Κέντρα Υγείας αυτό είναι κάτι που δεν αφορά την Κρήτη. Παρ' όλα αυτά, το σχέδιο του επικεφαλής της Επιτροπής των Συγχωνεύσεων - Καταργήσεων καθηγητή Λυκούργου Λιαρόπουλου αναφέρει ότι στο Νομό Λασιθίου, με λιγότερους από 80.000 κατοίκους, έχουν αναπτυχθεί τέσσερις δομές Δευτεροβάθμιας Φροντίδας, η ύπαρξη των οποίων δε δικαιολογείται με βάση την πληρότητά τους. Ετσι, προτείνει την ανάπτυξη νέου νοσοκομείου και τη μετατροπή των τριών υπαρχόντων νοσοκομείων - Κέντρων Υγείας (Αγίου Νικολάου, Ιεράπετρας, Σητείας) σε Κέντρα Υγείας Αστικού Τύπου.

Τέλος, ο υπουργός Υγείας δήλωσε αποφασισμένος να υλοποιήσει την πολιτική της κυβέρνησής του και των νέων μέτρων, αναφέροντας συγκεκριμένα «το υπουργείο είναι αποφασισμένο, δε θα κάνουμε πίσω».

Με ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας καλεί τους εργαζόμενους να δυναμώσουν την πάλη τους για αλλαγή των συσχετισμών δύναμης. Να παλέψουν για Ενιαίο Καθολικό αποκλειστικά Δημόσιο και Δωρεάν Σύστημα Υγείας - Πρόνοιας.

ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Δραματική αύξηση των εισαγωγών

Την τεράστια έλλειψη προσωπικού που αντιμετωπίζουν τα δύο ψυχιατρικά νοσοκομεία, αλλά και τη δραματική αύξηση των εισαγωγών στα ψυχιατρεία, σαν αποτέλεσμα της πολιτικής που σπρώχνει ακόμα πιο μαζικά στην ανεργία και την εξαθλίωση τα λαϊκά στρώματα, κατήγγειλαν στη χτεσινή κινητοποίηση οι εργαζόμενοι του ΨΝΑ και του «Δρομοκαΐτειου».

Οι εργαζόμενοι του ΨΝΑ κατήγγειλαν ότι το νοσοκομείο αντιμετωπίζει τεράστια έλλειψη σε προσωπικό, ότι αναλογεί μια νοσηλεύτρια σε 40 ασθενείς και μάλιστα όταν το τελευταίο διάστημα υπάρχει 30% - 40% αύξηση των εισαγωγών. Υπογράμμισαν ότι στο ψυχιατρείο δουλεύουν πολλοί εργαζόμενοι αορίστου χρόνου, που με τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για απολύσεις στους δημόσιους υπάλληλους, κινδυνεύουν να βρεθούν στην ανεργία, ενώ το ψυχιατρείο δε θα μπορεί να λειτουργήσει χωρίς αυτούς. Διπλασιασμός των εισαγωγών αλλά και των προσερχομένων στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία, εξαιτίας και της ανεργίας και της εξαθλίωσης των λαϊκών στρωμάτων, απ' την αντιλαϊκή πολιτική, παρατηρείται και στο «Δρομοκαΐτειο», όπου το προσωπικό είναι ελλιπέστατο και στις βάρδιες είναι υπεύθυνος ένας νοσηλευτής για 40 ασθενείς.

Διαμαρτυρία για την κατάσταση στο Ταμείο

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας πραγματοποίησαν χτες το πρωί εργαζόμενοι της ΔΕΗ από τη Δυτική Μακεδονία (Κοζάνη, Πτολεμαΐδα, Φλώρινα) με πρωτοβουλία του σωματείου «Σπάρτακος», διεκδικώντας άμεση λύση των προβλημάτων ασφάλισης και περίθαλψης που αντιμετωπίζουν εξαιτίας της πολιτικής της κυβέρνησης. Εξω από το υπουργείο οι εργαζόμενοι δέχτηκαν επίθεση από τις δυνάμεις καταστολής. Η κινητοποίηση έγινε γιατί οι εργαζόμενοι αναγκάζονται να πληρώνουν τα φάρμακα καθώς οι φαρμακοποιοί της περιοχής από τον περασμένο Αύγουστο κατήγγειλαν τη σύμβαση με το Ταμείο τους επειδή δεν τους πληρώνει, εξαιτίας της μη καταβολής της χρηματοδότησής του από το Δημόσιο. Ζήτησαν στελέχωση των ιατρείων του ταμείου τους με όλο το αναγκαίο ιατρικό προσωπικό. Επίσης, κατήγγειλαν τη μεγάλη επιμήκυνση (έως και 13 μήνες) του χρόνου καταβολής της κύριας και επικουρικής σύνταξης, καθώς και του εφάπαξ που δικαιούνται.

  • Σε αποκλεισμό της κεντρικής πύλης των ορυχείων της ΔΕΗ στο λιγνιτικό κέντρο Δυτικής Μακεδονίας προχώρησε χτες ο Σύλλογος Ανέργων Εορδαίας διεκδικώντας προσλήψεις στη ΔΕΗ. Στο πλευρό τους βρέθηκε το ΠΑΜΕ και το Σωματείο Εργαζομένων στην Ενέργεια (ΣΕΕΕΝ) Δυτικής Μακεδονίας.

Την επέκταση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης στους ασφαλισμένους του ΟΓΑ απ' την 1η Ιουνίου 2011, ανακοίνωσε χτες το υπουργείο Υγείας. Πρόκειται για ένα ακόμα «εργαλείο» της κυβέρνησης για την παραπέρα περικοπή των δαπανών του κράτους για το φάρμακο και την αύξηση των πληρωμών από τους ασφαλισμένους, που ήδη πληρώνουν άγρια χαράτσια για περισσότερα από 1.000 φάρμακα που έχουν βγει εκτός λίστας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ