ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 27 Μάη 2011
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ξεσηκώσου λαέ!

Πικετοφορίες και μαζικές εξορμήσεις χτες σε εργατοσυνοικίες της Αθήνας

Από τη χτεσινή εξόρμηση - πικετοφορία στην Πετρούπολη
Από τη χτεσινή εξόρμηση - πικετοφορία στην Πετρούπολη
«Ολοι στο δρόμο, ξεσηκωμός να μην πτωχεύσει ο λαός». Το σύνθημα αυτό αντήχησε χτες το απόγευμα στον κεντρικό δρόμο της Πετρούπολης, στη μαζική εξόρμηση που έκαναν μέλη του ΚΚΕ, παρά τη συνεχή βροχή. Με κόκκινες σημαίες και ντουντούκες μοίρασαν ανακοινώσεις χέρι με χέρι και κάλεσαν το λαό της Πετρούπολης να συμμετάσχει στην αυριανή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ, της ΠΑΣΥ, της ΠΑΣΕΒΕ, του ΜΑΣ και της ΟΓΕ στην πλατεία Ομόνοιας.

Ιδιο το σκηνικό και στο Βύρωνα. Με προμετωπίδα το πανό που έγραφε «Ξεσηκωμός να μην πτωχεύσει ο λαός. Αυτός είναι πατριωτισμός», με την ντουντούκα να ενημερώνει το λαό της περιοχής για τα νέα μέτρα και την ανάγκη του οργανωμένου αγώνα, ο κόσμος έβγαινε από τα μαγαζιά και τα μπαλκόνια των πολυκατοικιών, για να εκφράσει την οργή και την αγανάκτησή του για την εξαθλίωση στην οποία τον καταδικάζει η κυρίαρχη πολιτική.

«Αυτά τα μέτρα θα μας εξοντώσουν. Δεν μπορούμε να τα δεχτούμε. Είναι ζήτημα επιβίωσης. Πρέπει να βρούμε το θάρρος να ξεσηκωθούμε», είπε κάποιος που διασταυρώθηκε με την πικετοφορία, κρατώντας μια τσάντα τρόφιμα με τα απολύτως απαραίτητα. Ενας παππούς με το εγγόνι του γεμάτος οργή έλεγε: «Ρε, πού με φτάσανε! Στα 78 μου χρόνια να σκέφτομαι να πάρω μία γκοφρέτα στο παιδί επειδή δε μου φτάνουν τα λεφτά».

Ενας μικροεπαγγελματίας βγήκε στην πόρτα του μαγαζιού και είπε: «Μας έχουν καταντήσει να δουλεύουμε από το πρωί μέχρι το βράδυ και να μην μπορούμε να τα φέρουμε βόλτα. Πώς να ψωνίσει ο εργαζόμενος σε μένα όταν του κόβουν τον μισθό και τον απολύουν. Μαζί με αυτόν θα πεινάσω κι εγώ». Δίπλα του παρεμβαίνει και ένας ψιλικατζής: «Δεν πάει άλλο. Η κατάσταση έχει φτάσει στο ως εδώ και μη παρέκει. 'Η εμείς ή αυτοί».

Οι πικετοφορίες της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ συνεχίζονται σήμερα, στις 6.30 μ.μ. στο Ιλιον (από τα κομματικά γραφεία) και στους Αγ. Αναργύρους (από την κεντρική πλατεία).

Δε θα δώσουμε το λόγο στους ΝΑΤΟικούς για τη δράση μας

Υπηρεσία του ΝΑΤΟικού στρατηγείου στη Λάρισα τηλεφώνησε στα κεντρικά του ΠΑΜΕ και ζήτησε πληροφορίες για τη χτεσινή συγκέντρωση του ΚΚΕ στο Βόλο!

Από πού ως πού και γιατί, ποιος τους έδωσε το δικαίωμα, το ΝΑΤΟ και οι Αμερικάνοι να αναζητούν πληροφορίες για λαϊκές, για κομματικές συγκεντρώσεις, τη δράση του ταξικού κινήματος και του ΚΚΕ, γενικά για τη λαϊκή δραστηριότητα στην Ελλάδα; Προφανώς με την έγκριση και την ενεργό συμμετοχή της ελληνικής κυβέρνησης. Ετσι, χτες, στο όνομα της «ασφάλειας» δήθεν των πολιτών τρίτων χωρών, και ιδιαίτερα των ΗΠΑ, που συμμετέχουν στα ΝΑΤΟικά κλιμάκια, τα οποία βρίσκονται σταθμευμένα στη χώρα μας, έγινε ανάλογη παρέμβαση προς το ΠΑΜΕ μιας υπηρεσίας που στεγάζεται στο ΝΑΤΟικό Στρατηγείο της Λάρισας και - κατά δήλωση της εκπροσώπου της - στόχο έχει «την υποστήριξη του αμερικανικού στρατού και των ΝΑΤΟικών μελών στην Ελλάδα».

Συγκεκριμένα, χτες το πρωί, τηλεφώνησε στα κεντρικά γραφεία του ΠΑΜΕ στην Αθήνα η γραμματέας - όπως συστήθηκε - του Κλιμακίου υποστήριξης του Αμερικανικού Στρατού, της υπηρεσίας με την επίσημη ονομασία Commander Navy Installations Command, η οποία διατηρεί γραφεία σε κεντρικές ΝΑΤΟικές βάσεις σε όλον τον κόσμο. Η υπάλληλος ζήτησε από το ΠΑΜΕ να την ενημερώσει για το πού θα γινόταν η χτεσινή συγκέντρωση του ΚΚΕ στο Βόλο, με ομιλήτρια την ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος, Αλέκα Παπαρήγα. Στις επίμονες ερωτήσεις του στελέχους του ΠΑΜΕ, είπε ότι ο λόγος που ενδιαφέρεται είναι για να προστατευτούν οι Αμερικανοί πολίτες και τα άλλα μέλη της ΝΑΤΟικής αποστολής από τυχόν επεισόδια!

Πρόκειται για κυνική ομολογία από την πλευρά των ΝΑΤΟικών ότι τους ενοχλεί η δράση του ΚΚΕ, αλλά και του ταξικού κινήματος, όπως δείχνει και το γεγονός ότι το τηλεφώνημα έγινε στα κεντρικά γραφεία του ΠΑΜΕ, αλλά θα τους ενοχλεί η δράση μας ακόμη πιο πολύ. Να κάτσουν στ' αυγά τους, λοιπόν, και να μην προκαλούν. Είναι φανερό ότι οι ξένες και οι ντόπιες υπηρεσίες έχουν στραμμένα το βλέμμα και το αυτί τους στο λαϊκό κίνημα της χώρας μας, στοχοποιώντας το μάλιστα και σαν «επικίνδυνο» για τα μέλη των ΝΑΤΟικών αποστολών. Σε κάθε περίπτωση, η παρέμβαση μιας τέτοιας υπηρεσίας προς το ΚΚΕ και το ΠΑΜΕ στρέφεται ενάντια στο λαό και τους αγώνες του, με τη συνευθύνη και της ελληνικής κυβέρνησης. Ας το πάρουν χαμπάρι και το κράτος στην Ελλάδα και η κυβέρνηση και οι υπηρεσίες των ιμπεριαλιστών συμμάχων τους, ότι δε θα τους δώσουμε το λόγο για τη δράση μας. Και καλά θα κάνουν να μην προκαλούν.

ΕΕΔΥΕ
Ξεκινάει αύριο το 16ο Συνέδριο της ΕΕΔΥΕ

Στις 29 Μάη θα γίνει και η 28η Παμπελοποννησιακή Πορεία Ειρήνης

Αρχίζουν αύριο Σάββατο 28 Μάη στην Αθήνα και ολοκληρώνονται την Κυριακή 29 Μάη, οι εργασίες του 16ου Συνεδρίου της ΕΕΔΥΕ, στο κεντρικό κτίριο του Πανεπιστημίου Αθηνών (Προπύλαια), στο «Νέο Αμφιθέατρο» (είσοδος από την οδό Πανεπιστημίου 30). Το πρόγραμμα του Συνεδρίου ξεκινάει στις 9 π.μ. του Σαββάτου, ενώ στις 10 π.μ. θα γίνει η έναρξη με χαιρετισμό από τον πρόεδρο της ΕΕΔΥΕ Ε. Μαχαίρα και την κεντρική εισήγηση από τη Γραμματεία. Ακολουθούν οι χαιρετισμοί των προσκεκλημένων, η απόδοση τιμητικών διακρίσεων και μέχρι τις 7 μ.μ. προβλέπονται παρεμβάσεις των συνέδρων. Την Κυριακή οι εργασίες ξεκινούν στις 9.30 π.μ. και ολοκληρώνονται το μεσημέρι με το πόρισμα του Συνεδρίου, την έγκριση της απόφασης και των ψηφισμάτων και την εκλογή νέου Εθνικού Συμβουλίου και Γραμματείας της ΕΕΔΥΕ.

Την Κυριακή στις 29 Μάη θα γίνει και η 28η Παμπελοποννησιακή Πορεία Ειρήνης, στην Τρίπολη και την Κερασίτσα, γενέτειρα του αγωνιστή της ειρήνης Γρηγόρη Λαμπράκη, την οποία διοργανώνουν οι Επιτροπές Ειρήνης Πελοποννήσου της ΕΕΔΥΕ. Στις 10.30 π.μ. θα γίνει η συγκέντρωση στην πλ. Αγ. Βασιλείου στην Τρίπολη και θα ακολουθήσει πορεία στους κεντρικούς δρόμους. Στη 1 μ.μ., κατάθεση στεφάνων στο μνημείο του Γρηγόρη Λαμπράκη στην Κερασίτσα και στις 2.30 μ.μ. μουσική εκδήλωση - λαϊκό γλέντι στην παλαιά Επισκοπή Τεγέας.

ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Ετοιμη η συμφωνία για το Αιγαίο;

Κοντά σε συμφωνία για το Αιγαίο βρίσκονται Ελλάδα και Τουρκία, σύμφωνα με χτεσινό δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας «Χουριέτ». Η εφημερίδα ισχυρίζεται ότι οι συζητήσεις έχουν φθάσει σε ένα «υποσχόμενο επίπεδο» μετά από τον τελευταίο γύρο των διμερών διερευνητικών επαφών στον Τσεσμέ στις 16 και 17 Μάη και, κατά συνέπεια, οι δύο χώρες βρίσκονται κοντά σε λύσεις στο θέμα της υφαλοκρηπίδας και του εναέριου χώρου. Η τουρκική εφημερίδα χαρακτηρίζει το αποτέλεσμα των ελληνοτουρκικών συνομιλιών «πακέτο ειρήνης», στο οποίο περιλαμβάνονται επίσης Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) και η ενίσχυση των σχέσεων ανάμεσα στις Ενοπλες Δυνάμεις των δύο χωρών, καθώς και η μείωση των εξοπλισμών. Στην Αθήνα, αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες επικαλούνται άγνοια των όσων γράφει η τουρκική εφημερίδα.

Βιβλιοπαρουσιάσεις
  • Εκδήλωση - βιβλιοπαρουσίαση των ιστορικών ντοκουμέντων του ΚΚΕ διοργανώνει η ΝΕ Κεφαλονιάς - Ιθάκης, αύριο Σάββατο 28 Μάη, στις 8.30 μ.μ., στο Αργοστόλι, στο Εργατικό Κέντρο. Θα μιλήσει ο Χ. Κωνσταντινίδης, μέλος του ΣΠ Πελοποννήσου της ΚΝΕ.
  • Εκδήλωση - βιβλιοπαρουσίαση των ιστορικών ντοκουμέντων του ΚΚΕ διοργανώνει η ΝΕ Ηλείας τη Δευτέρα 30 Μάη, στο Εργατικό Κέντρο στην Αμαλιάδα. Θα μιλήσει η Ε. Μπιρλή, μέλος του Γραφείου της ΕΠ Πελοποννήσου.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ