Καλλιτέχνες: Από τη ζωγραφική, τη γλυπτική, τη χαρακτική, τη φωτογραφία, το video, τη μουσική, το τραγούδι, το θέατρο, παρουσιάζουν το έργο τους.
Στη Ζώνη Περάματος, ένα χώρο εργασιακά πληγωμένο από τα εκατοντάδες εργατικά ατυχήματα, την ασύδοτη κερδοσκοπία των μεγαλοεφοπλιστών, την καθημερινή απειλή της ανεργίας, την υποβάθμιση της ζωής των εργαζομένων και των κατοίκων της γύρω περιοχής, οι εικαστικοί δημιουργοί καταθέτουν τη δική τους μαρτυρία.
Η σπίθα άναψε το 2005, όταν μία ομάδα παρουσίασε τη δημιουργία της στην Ενωση Σπάρτης Μικράς Ασίας, στη Νέα Ιωνία. Μία ομάδα, που συναντήθηκε με κίνητρο την Τέχνη και την επιθυμία να παρουσιαστούν έργα σε ένα σύλλογο, έναν μη εμπορικό χώρο. Λίγους μήνες αργότερα, ήρθε η πρόταση για την έκθεση με θέμα τη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη. Οι καλλιτέχνες ήρθαν σε επαφή με τα σωματεία της Ζώνης, επισκέφτηκαν τη Ζώνη, φωτογράφισαν, ζωγράφισαν, μίλησαν με τους εργαζόμενους. «Καρπός» αυτής της προσπάθειας, η έκθεση έργων 24 εικαστικών (Φλεβάρης 2006), στο Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα Μερκούρη» του Δήμου Κερατσινίου. Ακολούθησε (Μάης 2006) η μεγάλη έκθεση - αφιέρωμα στην Εργατική Πρωτομαγιά - μέσα στη Ζώνη, με τη συμμετοχή ογδόντα εικαστικών, αλλά και με διοργάνωση παράλληλων πολιτιστικών εκδηλώσεων (μουσική, θέατρο, συζητήσεις...).
Ετσι, κάθε χρόνο, οι καλλιτέχνες, όλο και περισσότεροι, επισκέπτονται τη Ζώνη, ζωγραφίζουν, φωτογραφίζουν και καταγράφουν τη ζωή των εργατών, χρησιμοποιώντας αυτό το υλικό σαν βάση για τη δουλειά που παρουσιάζουν, τέτοια εποχή.
Περισσότεροι από 180 εικαστικοί δημιουργοί, σε συνεργασία με τα σωματεία των εργαζομένων της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, τοπικούς συλλόγους και φορείς της περιοχής, θα δώσουν και φέτος το δικό τους χρώμα στην αγωνία και τον αγώνα για την επιβίωση στη Ζώνη.
Επιβεβαιώθηκε η επισήμανση του ΣΕΗ όσον αφορά στην πρόθεση του ΥΠΠΟ-Τ για τις επιχορηγήσεις στο θέατρο, όταν το υπουργείο έθεσε σε «δημόσια διαβούλευση» - παγίδα, το θέμα αυτό. «Είναι ξεκάθαρο» - επισημαίνεται στο κοινό πλαίσιο ΣΕΗ και εκπροσώπων του θεάτρου, του χορού, καλλιτεχνικών σχημάτων και ανεξάρτητων δημιουργών - «ότι το ΥΠΠΟ-Τ προσπαθεί μέσω της παραπάνω διαδικασίας να στρέψει σε εντελώς διαφορετική κατεύθυνση την κρατική επιχορήγηση του "ελευθέρου θεάτρου", με σκοπό την ενίσχυση της μεγάλης - συγκεντρωμένης επιχειρηματικότητας».
Η ηγεσία του ΥΠΠΟ Τ - μετά από πολύμηνη άρνηση να συναντηθεί με τους εκπροσώπους των επιχορηγούμενων θιάσων - έσπασε χτες τη σιωπή της με μια προκλητική ανακοίνωση - εμπαιγμό στον κόσμο του θεάτρου.
Μιλά για «διαφανείς διαδικασίες και σαφή κριτήρια» που θα θεσπίσει σαν να μην ήταν οι εκάστοτε κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ που αποφάσιζαν. «Επρεπε» - λέει - «να αλλάξει ριζικά η κατάσταση που είχε παγιωθεί στις επιχορηγήσεις και η νοοτροπία που είχε καλλιεργηθεί στους επί μακρόν επιχορηγούμενους φορείς και δημιουργούς, κάποιοι απ' τους οποίους έφτασαν να θεωρούν την κρατική επιχορήγηση ως εκπλήρωση κάποιας υποχρέωσης έναντί τους». Γι' αυτό, δήθεν, αποφάσισε να αλλάξει το σύστημα των επιχορηγήσεων, «ώστε να πάψει να αναπαράγει τις παθογένειες που είχε το ίδιο δημιουργήσει, να κλείσει οριστικά ο φαύλος κύκλος της αδιαφάνειας και να οικοδομήσουμε ένα νέο σύστημα που να ανταποκριθεί στις σύγχρονες ανάγκες της θεατρικής τέχνης».
Ούτε λίγο ούτε πολύ το ΥΠΠΟ - Τ λέει ότι πρέπει να απαλλαγούμε από «αναχρονιστικές» αντιλήψεις περί δικαιωμάτων των δημιουργών και υποχρέωσης του κράτους να χρηματοδοτεί την τέχνη και όλα αυτά στο όνομα πάλι της διαφάνειας και της αξιοκρατίας. Ομως, μια προϋπόθεση της «διαφάνειας» είναι η συμμετοχή αιρετών και ανακλητών εκπροσώπων των καλλιτεχνικών φορέων στις επιτροπές των επιχορηγήσεων, τους οποίους όμως ο υπουργός αποστρέφεται, ενώ αφιερώνει ατέλειωτες ώρες σε συναντήσεις με τουριστικούς πράκτορες και μεγαλοξενοδόχους.
Την προσεχή πάντως βδομάδα το ΥΠΠΟ-Τ «θα» παρουσιάσει το νέο πρόγραμμα για τις επιχορηγήσεις στον πολιτισμό.
Θυμίζουμε ότι το ΣΕΗ και οι προαναφερόμενοι φορείς στις θέσεις που κατέθεσαν στο ΥΠΠΟ-Τ και αγνοήθηκαν, μεταξύ άλλων ζητούν «τη διεύρυνση του δικτύου των επιχορηγούμενων θεάτρων και σχημάτων με αύξηση της συνολικής επιχορήγησης για το θέατρο, την ενίσχυση και αναβάθμιση σε κρατικό επίπεδο των ΔΗΠΕΘΕ, την έξοδο των κρατικών θεάτρων από το καθεστώς των πρώην ΔΕΚΟ» κ.ά, και επισημαίνουν ότι «το πρόβλημα επιχορήγησης προς το θέατρο και το χορό, όπως γενικά το πρόβλημα της επιχορήγησης της τέχνης, είναι πρόβλημα του ελληνικού πολιτισμού, πρόβλημα του λαού - αποδέκτη του και των εργατών στο χώρο της τέχνης. Για να υπάρξει άνοδος του πολιτισμού στον τόπο μας, πρέπει η ρύθμιση της κρατικής ενίσχυσης προς την τέχνη να συνδυαστεί με την άνοδο του βιοτικού επιπέδου των δημιουργών και των εργαζομένων στην τέχνη, τον περιορισμό της εμπορευματοποίησης και της αναπτυσσόμενης μονοπωλιακής εκμετάλλευσης του πολιτισμού, την αναβάθμιση της θεατρικής παιδείας σε δημόσιο πανεπιστημιακό επίπεδο, την εξασφάλιση των μορφωτικών και των υλικών προϋποθέσεων για την ανεμπόδιστη πρόσβαση του ελληνικού λαού στην επαφή του με τον πολιτισμό μας. Ολα αυτά όμως δεν μπορούν να γίνουν χωρίς γενναία αύξηση της κρατικής επιχορήγησης για τον πολιτισμό».
-----
Το κάστρο της Σπιναλόγκας |
Οπως «αλίευσε» ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, σε «αποστροφή του πρωθυπουργού κου Γεώργιου Α. Παπανδρέου για τη Σπιναλόγκα, από την ομιλία του σε τοπικούς φορείς της Αργολίδας: "Είχε πάει πρόσφατα ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού στην Κρήτη, στην περιοχή Λασιθίου, όπου υπάρχει ένα νησάκι, το οποίο ήταν εγκαταλειμμένο. Δεν υπήρχε κανένα τουριστικό ενδιαφέρον μέχρι πρότινος και, όμως, έχει γίνει πια επίκεντρο ενδιαφέροντος διεθνώς. Είναι η Σπιναλόγκα"».
Ο ΣΕΑ σημειώνει ότι η Σπιναλόγκα είναι... ο δεύτερος σε επισκεψιμότητα αρχαιολογικός χώρος της Κρήτης, «που προσελκύει κάθε χρόνο χιλιάδες επισκέπτες από όλο τον κόσμο»! Ετσι και παρόλο που δεν είναι προσβάσιμη κατά τους χειμερινούς μήνες, το 2010 ήταν ο τέταρτος σε επισκεψιμότητα αρχαιολογικός χώρος της Ελλάδας με 249.940 επισκέπτες, ενώ και το 2009 δέχτηκε 226.301 επισκέπτες. «Υπάρχει επίσης πλήθος συναδέλφων εργαζομένων στο υπουργείο Πολιτισμού, που έχουν φροντίσει για την προστασία και την ανάδειξη των μνημείων - του Ενετικού Κάστρου, των εγκαταστάσεων του οικισμού των 18ου - 19ου αιώνα και του Λεπροκομείου - της Σπιναλόγκας, ενός τόπου ιστορικής μνήμης και μαρτυρίου (...)».
Προσθέτει ότι «η ιδιαίτερη δημοσιότητα που απέκτησε η Σπιναλόγκα ως τουριστικός προορισμός λόγω της πρόσφατης εγχώριας επιτυχημένης τηλεοπτικής σειράς είναι ευπρόσδεκτη από όλους, δεν μπορεί όμως να παρουσιάζεται ως επιχείρημα περί προηγούμενης "εγκατάλειψης", τουλάχιστον από τις αρμόδιες Υπηρεσίες Πολιτισμού».
Και καταλήγει τονίζοντας ότι η κυβέρνηση «όφειλε να γνωρίζει ότι σήμερα η Σπιναλόγκα δε διαθέτει ακόμη το αναγκαίο προσωπικό φύλαξης και καθαριότητας, για να εξυπηρετήσει τους χιλιάδες επισκέπτες! (...)».
Οι θεατές θα απολαύσουν τις επτά κωμωδίες σε σκηνοθεσία και παραγωγή του ίδιου του Βέγγου, με την εταιρεία του, «ΘΒ Ταινίες Γέλιου»: 26/5, 6.30 μ.μ.: «Τρελός, παλαβός και Βέγγος», 27/5, 5 μ.μ.: «Ενας άνθρωπος παντός καιρού» και 6.30 μ.μ: «Βοήθεια! Ο Βέγγος φανερός πράκτωρ 000», 28/5, 5 μ.μ.: «Ενας άνθρωπος παντός καιρού» και 6.30 μ.μ.: «Δόκτορ ΖΙ- Βέγγος», 29/5, 12 μ.: «Ενας άνθρωπος παντός καιρού» και 8 μ.μ.: «Ποιος Θανάσης!», 30/5, 6.30 μ.μ.: «Ενα ασύλληπτο κορόιδο», 31/5, 6.30 μ.μ.: «Θου - Βου. Φαλακρός πράκτωρ - Επιχείρησις: Γης μαδιάμ», 1/6, 6.30 μ.μ.: «Ο άνθρωπος που έτρεχε πολύ».
Επιπλέον από 27/5 - 29/5, με το ίδιο εισιτήριο (5 ευρώ), οι θεατές μπορούν να παρακολουθήσουν και το βιογραφικό ντοκιμαντέρ του Γιάννη Σολδάτου για τον Θανάση Βέγγο, «Ενας άνθρωπος παντός καιρού».
Οι «Ιστορίες για κρουστά» του περκασιονίστα Βασίλη Βασιλάτου και οι «Ρόδες», δύο μπάντες με τις δυναμικές εμφανίσεις τους, προσκαλούν σ' ένα νέο φολκ πανηγύρι (27/5), στην «Αυλαία» (Αγ. Ορους 15 και Κωνσταντινουπόλεως 115, Βοτανικός). Τις «Ιστορίες για Κρουστά» αφηγούνται οι: Βασίλης Βασιλάτος, Ελλη Βασιλάτου, Δημήτρης Κούστας, Claudia Rossini, Γιάννης Σιφναίος και Σταύρος Ράπτης, με τη σύμπραξη των «Percussion System» (Ξένια Κατσικοκέρη, Παναγιώτης Βρυζάλας, Χάρης Νείλας, Νικολέττα Ρουσογιάννη, Ιράνα Σάμιτα, Στράτος Κρυσταλλίδης). Τις «Ρόδες» απαρτίζουν οι: Νικήτας Κλιντ, Χρήστος Τσάμπουρας, Μάριος Χασαλεύρης, Σκάπατορ, Μάρω Αλιφαντάρη.
Εκδήλωση - παρουσίαση του βιβλίου του Απτον Σίνγκλερ «Ο βασιλιάς άνθρακας» των εκδόσεων «Σύγχρονη Εποχή» από τη μεταφράστριά του Βασιλεία Παπαρήγα θα πραγματοποιηθεί στα Γιάννενα, αύριο (8.30 μ.μ.), στο βιβλιοπωλείο «Κατώφλι»( Στοά Ορφέα).