Φέτος, λοιπόν, η «Παιδική Αυλαία» παρουσιάζει από την Κυριακή (5/11), στο «Βεάκη», το «Ονειρο καλοκαιρινής νύχτας» του Σαίξπηρ, σε διασκευή - σκηνοθεσία Γιάννη Καλατζόπουλου, σκηνικά - κοστούμια Αννας Μαχαιριανάκη, μουσική Δημήτρη Λέκκα και χορογραφίες Βάσιας Λιονάκη. Παίζουν: Ηλίας Ασπρούδης, Γιώργος Σουξές, Αυγουστίνος Ρεμούνδος, Ελενα Αρβανίτη, Εφη Μακρή, Εύα Δημητρίου και Γιάννης Καλατζόπουλος.
Αυτές τις μέρες στο Βελιγράδι πραγματοποιείται η 45η Διεθνής Εκθεση Βιβλίου, στην οποία εκπροσωπείται με ελληνικό περίπτερο και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εκδοτών - Βιβλιοπωλών, καθώς οι Ελληνες εκδότες και η ομοσπονδία τους συμπαραστέκονται επί έξι χρόνια στη μαρτυρική Σερβία, παίρνοντας μέρος στην έκθεση αυτή, ακόμα και αμέσως μετά τη λήξη της ΝΑΤΟικής εισβολής στη Γιουγκοσλαβία. Αντίθετα οι εκδότες των μεγάλων χωρών τής έχουν γυρίσει την πλάτη, εξυπηρετώντας εμμέσως τα βρώμικα «παιχνίδια» σε βάρος της Γιουγκοσλαβίας. Ετσι οι εκδότες των ισχυρών χωρών απέχουν, περιμένοντας τις γενικότερες αλλαγές...
Οπως μας πληροφορεί από μέρους της ΠΟΕΒ ο Νίκος Δεληβοριάς, «η 45η έκθεση μόνο διεθνής δεν είναι. Ξένος εκδότης κανείς. Συμμετέχει μόνο ένας Αγγλος, οι Ιταλοί με το "Casa d'Italia", οι Ελληνες και οι Ιρανοί, που πουλούν ακόμη και είδη χειροτεχνίας». Και ο Ν. Δεληβοριάς, μεταξύ άλλων τονίζει: «Κανείς δε μας υποδέχεται από τις επίσημες πλευρές. Η ελληνική πρεσβεία και το Γραφείο Τύπου μας αγνοούν. Η διεύθυνση της έκθεσης επίσης. Οι Σέρβοι εκδότες μας θέλουν σαν τρελοί, αλλά κάνουν ότι δε μας βλέπουν(...). Ο κόσμος κατακλύζει το ελληνικό περίπτερο. Μας μιλούν στην αρχή σερβικά, γιατί είμαστε ανάμεσα σε σερβικούς εκδοτικούς οίκους. Θέλουν να αγοράσουν βιβλία δικά μας, να μάθουν ελληνικά. Δεν μπορούμε να τους πουλήσουμε. Ακόμα και όταν χαρίζουμε κάτι, προσέχουμε. Το τελωνείο μας περιμένει. Πρέπει να βγάλουμε όσα βάλαμε. Η εμπειρία είναι πολύτιμη». Και καταλήγει με το σύνθημα της ΠΟΕΒ: «Το 2001 δε θα είναι μόνο η Φραγκφούρτη. Θα είναι και το Βελιγράδι, η Κωνσταντινούπολη, και ίσως η Σόφια, το Βουκουρέστι, και τα Τίρανα. Εμπρός να γνωριστούμε με τους γείτονές μας».
Σταύρος Λάντσιας |
Και νέο θεσμό επιχειρεί το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, προς μεγάλη τύχη των μικρών, αυτή τη φορά, θεατών. Μετά τα κινηματογραφικά μεσημέρια και την κινηματογραφική λέσχη, σειρά έχει ο κινηματογράφος για παιδιά, που, κάποτε, είχε γνωρίσει μέρες μεγάλης δόξας σε αίθουσες όπως το «ΣΙΝΕΑΚ».
Τώρα, στο πλαίσιο του εναλλακτικού δικτύου διανομής του ΕΚΚ, «Filmcenter 2000», ο παιδικός κινηματογράφος αναβιώνει σε δύο αίθουσες της Αθήνας, την «Ανδόρα» και το «Τριανόν», όπου οι μικροί σινεφίλ θα έχουν την ευκαιρία να δουν αξιόλογες ταινίες, από κωμωδίες του βωβού κινηματογράφου μέχρι βραβευμένα κινούμενα σχέδια, έτσι ώστε να γνωρίσουν και κάτι άλλο «πέρα από τα χολιγουντιανά καρτούν ή την ποκεμονμανία», όπως σημειώνεται στο δελτίο Τύπου.
Οι προβολές θα γίνονται κάθε Σάββατο(3 μ.μ.) και κάθε Κυριακή (11.30 π.μ.) στην «Ανδόρα» και κάθε Κυριακή (3 μ.μ.) στο «Τριανόν» . Στην«Ανδόρα» , το ερχόμενο Σαββατοκύριακο θα προβληθούν οι ταινίες:«Ο ψεύτης βοσκός» (βουλγάρικα κινούμενα σχέδια),«Ο μπακαλόγατος» (μπουρλέσκ κωμωδία του Μακ Σένετ),«Σαμψών και Σάλι» (δανέζικα κινούμενα σχέδια). Στις 11 και 12/11 θα προβληθούν:«Ο Πέτρος και ο λύκος», «Ο Σαρλό μετανάστης», «Το φτερωτό αλογάκι».
Στο «Τριανόν» στις 5/11 θα προβληθούν οι ταινίες: «Η μεγάλη μάχη των μυρμηγκιών» (βουλγάρικο καρτούν), «Η ιστορία ενός ψύλλου» (κωμωδία του Σένετ),«Ο πόλεμος των πουλιών» (δανέζικο καρτούν). Στις 12/11 θα προβληθούν: «Ο μεθυσμένος ήλιος», «Ο Σαρλό αστυνομικός», «Ο πρίγκιπας του Κιέβου».
Εξάλλου, το «Filmcenter 2000» συνεχίζει τις προβολές μετά μουσικής στο«Τριανόν» . Από 6 έως 9 του Νοέμβρη θα προβληθεί η ταινία «Το κορίτσι των ονείρων σου» του Φερνάντο Τρουέμπα, με τους Πηνελόπη Κρουζ, Χάνα Σιγκούλα, Σαντιάγκο Σεγκούρα . Ανάμεσα στις δύο προβολές θα κρατά μουσική συντροφιά το συγκρότημα«ΟASIS Caravan» με μελωδίες των δεκαετιών '30, '40 και '50.
Οι προτομές δύο μεγάλων μορφών των Ελληνικών Γραμμάτων, των Γεώργιου Θεοτοκά και Αγγελου Τερζάκη θα στηθούν στον περίβολο του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Αθηναίων (Ακαδημίας 50). Τα έργα φιλοτεχνήθηκαν με πρωτοβουλία του Κέντρου Μελέτης και Ερευνας Ελληνικού Θεάτρου - Θεατρικό Μουσείο και την οικονομική αρωγή του Ιδρύματος «Κώστα και Ελένης Ουράνη» από τον γλύπτη Θεόδωρο Παπαγιάννη. Τα αποκαλυπτήρια θα γίνουν σήμερα (12 το μεσημέρι) από το δήμαρχο Αθηναίων. Στην τελετή, μετά από σύντομη αναφορά στους τιμώμενους από τον πρόεδρο του Κέντρου Κώστα Ασημακόπουλο, θα μιλήσουν για τον Γ. Θεοτοκά ο ακαδημαϊκός και πρόεδρος του Ιδρύματος Ουράνη Τάσος Αθανασιάδης και για τον Αγ. Τερζάκη ο Σπύρος Ευαγγελάτος.
Διεθνές συμπόσιο αφιερωμένο στη Μαργκερίτ Γιουρσενάρ, με τίτλο «Μαργκερίτ Γιουρσενάρ, συγγραφέας του 19ου αιώνα;» διοργανώνει το Εργαστήριο Συγκριτικής Γραμματολογίας του Τμήματος Γαλλικής Γλώσσας και Φιλοσοφίας του ΑΠΘ, σε συνεργασία με τη Διεθνή Εταιρεία Μελετών(2-5/11), στη Φιλοσοφική Σχολή του ΑΠΘ.
Στο συμπόσιο 50 επιστήμονες από 21 χώρες με εισηγήσεις τους θα επιχειρήσουν να ερευνήσουν τις διαστάσεις του έργου της Γιουρσενάρ, δίνοντας έμφαση στους αγώνες της για την ειρήνη. Στις παράλληλες εκδηλώσεις του συμποσίου περιλαμβάνονται θεατρική παράσταση με τους μυθολογικούς μονολόγους της Γιουρσενάρ «Ηλέκτρα», «Φαίδρα», «Κλυταιμνήστρα», εκθέσεις βιβλίων της και ελληνικών μεταφράσεων έργων της.
Η συγγραφέας (1903-1987) είναι η πρώτη γυναίκα που έγινε μέλος της Γαλλικής Ακαδημίας και η σχέση της με την Ελλάδα ήταν στενή, αφού έζησε για αρκετό καιρό στη χώρα μας, αλλά και ήταν από τις πρώτες μεταφράστριες στα γαλλικά του Καβάφη. Μετέφρασε επίσης πολλούς αρχαίους συγγραφείς, ενώ η πλοκή πολλών έργων της τοποθετείται στην Ελλάδα.
Ετήσιο διαγωνισμό ποίησης διοργανώνουν οι εκδόσεις «Νέα Σύνορα» - Δημ. Βαλασκαντζής στη μνήμη του δημοσιογράφου Απόστολου Γιαννάκη. Τα τρία πρώτα βραβεία θα είναι χρηματικά (1 εκατ. το πρώτο, 600.000 το δεύτερο και 400.000 το τρίτο), ενώ θα απονεμηθούν και τρεις έπαινοι.
Οι συμμετοχές θα γίνονται με ψευδώνυμο, ενώ τα πραγματικά στοιχεία του συμμετέχοντος (μαζί διεύθυνση και τηλέφωνο) θα περιλαμβάνονται σε ξεχωριστό φάκελο και θα αποσταλούν στον ίδιο φάκελο με τα ποιήματα. Τα ποιήματα πρέπει να είναι δέκα, ανέκδοτα, όχι μεγαλύτερα από 30 στίχους το καθένα. Το θέμα είναι ελεύθερο. Οι φάκελοι πρέπει να ταχυδρομηθούν μέχρι τις 31/12/2000 στη διεύθυνση Εκδόσεις «Νέα Σύνορα» (κ. Δημήτρη Βαλασκαντζή, για το διαγωνισμό ποίησης, Μεγαλοπόλεως 11-13, Γκύζη, 11474, Αθήνα). Τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν στον Τύπο στις 22/1/2001.
«Σταύρος Τορνές: Κινηματογράφος, ποίηση και φιλοσοφικές καταβολές» είναι ο τίτλος του συνεδρίου που θα γίνει στην Αρκαδία(3- 5/11) με συνδιοργανωτές τις μη κερδοσκοπικές εταιρίες Κέντρο Πολιτισμικών Μελετών και «Ελευσις» με την υποστήριξη του περιοδικού «Κινηματογράφος και Επικοινωνία».
Στο συνέδριο θα αναλυθεί το έργο του Τορνέ σε σχέση με το γεωγραφικό τόπο, την Αρκαδία, με το φιλοσοφικό υπόβαθρο του δημιουργού και την αισθητική του, από θεωρητικούς του κινηματογράφου, κριτικούς, σκηνοθέτες, ερευνητές και άλλους. Θα προβληθεί μία ταινία του σκηνοθέτη, θα ακολουθήσει συζήτηση και περιήγηση στα μέρη που κινηματογραφούσε. Στο πλαίσιο του συνεδρίου θα γίνει και μια γιορτή αφιερωμένη στον Νίκο Γκάτσο.