ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 31 Οχτώβρη 2000
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ισχυρό μήνυμα αντι-ΝΑΤΟικής πάλης

Συγκέντωση διαμαρτυρίας έξω από το στρατηγείο του ΝΑΤΟ στο Καραμπουρνάκι πραγματοποιήθηκε ανήμερα της 28ης του Οκτώβρη

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το στρατηγείο του ΝΑΤΟ στο Καραμπουρνάκι πραγματοποίησαν ανήμερα της 28ης του Οκτώβρη οι πολίτες της Θεσσαλονίκης, που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη και της «Νεανικής Δράσης για την Ειρήνη» και έστειλαν αποφασιστικό μήνυμα αντίστασης στο σύγχρονο φασισμό, που εκφράζεται από την ιμπεριαλιστική πολιτική του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

Η εκδήλωση διαμαρτυρίας αποτέλεσε μήνυμα προς τη νέα γενιά, κάλεσμα αντίστασης, αγώνα και συσπείρωσης ενάντια στην ιμπεριαλιστική «νέα τάξη», για να μην επιστρέψει ο πόλεμος στην πατρίδα μας, όπως επέστρεψε στη Γιουγκοσλαβία, στην Παλαιστίνη και σε άλλες γωνιές του πλανήτη, όπου ο ιμπεριαλισμός επεμβαίνει και με τη βία επιχειρεί να επιβάλει τα συμφέροντά του.

Ο χώρος επιλέχθηκε ακριβώς γιατί στο Καραμπουρνάκι εδρεύει ένα από τα ΝΑΤΟικά στρατηγεία που έχουν εγκατασταθεί στην πατρίδα μας. Και εκεί έξω, τη μέρα που ο λαός μας γιόρταζε το ΟΧΙ του '40, οι νέοι αγωνιστές της ειρήνης διατράνωσαν το σύγχρονο ΟΧΙ στο νέο φασισμό, στη «νέα τάξη πραγμάτων» των ιμπεριαλιστών. Τα πανό απλώθηκαν απέναντι από τις δυνάμεις καταστολής, που τοποθετήθηκαν μπροστά στην είσοδο του στρατηγείου προκειμένου να περιφρουρήσουν τις εγκαταστάσεις της νέας κατοχικής δύναμης στην περιοχή, του ΝΑΤΟ. Τριγύρω, στις ταράτσες των πολυκατοικιών είχαν ακροβολιστεί και ελεύθεροι σκοπευτές.

Απέναντι στη νέα φασιστική επέλαση, οι διαδηλωτές, ανυπόταχτοι, με πείσμα και αποφασιστικότητα, διαδήλωναν: «Αλληλεγγύη στον παλαιστινιακό λαό, έξω η Ελλάδα από το ΝΑΤΟ», «28η Οκτωβρίου 1940 ΟΧΙ στο φασισμό - 28η Οκτωβρίου 2000 ΟΧΙ στην τρομοκρατία ΝΑΤΟ-ΕΕ σε Βαλκάνια, Κύπρο, Παλαιστίνη».

Στη συγκέντρωση μίλησε ο πρόεδρος της ΕΔΥΕΘ, Μιχάλης Σπυριδάκης, που διαμήνυσε πως «οι παρελάσεις και οι τιμές στους ήρωες πρέπει να γίνονται με το λαό σε επαγρύπνηση και στους δρόμους, να καταγγέλλει και να αγωνίζεται ενάντια στο νέο φασισμό του ΝΑΤΟ». Και ο Μ. Σπυριδάκης κατέληξε: «Οπως και τότε, και τώρα και πάντα είμαστε ενάντια στο φασισμό και τον ιμπεριαλισμό. Ενάντια στο σύγχρονο ιμπεριαλιστικό φασιστικό μηχανισμό, το ΝΑΤΟ. Ο λαός μας πρέπει να τιμά στο σύνολό του τους αγωνιστές του '40. Ομως, δεν πρέπει να του διαφεύγει πως ο σύγχρονος φασισμός εκφράζεται από την ιμπεριαλιστική πολιτική του ΝΑΤΟ, η οποία απειλεί και αμφισβητεί τα εθνικά και κυριαρχικά μας δικαιώματα. Η συνέχιση της εμπλοκής μας σ' αυτό το μηχανισμό επιφέρει τον κίνδυνο εμπλοκής μας σε μεγάλες νέες τραγωδίες για το λαό μας. Γι' αυτό οφείλουμε να επαγρυπνούμε και να είμαστε όλοι στο δρόμο του αγώνα, της αντίστασης και της πάλης».

«Εφυγε» ο Παύλος Πετρίδης

Ο Παύλος Πετρίδης
Ο Παύλος Πετρίδης
Δημοσία δαπάνη θα γίνει σήμερα στις 2 το μεσημέρι από το ναό της Αγίας Σοφίας στη Θεσσαλονίκη, η κηδεία του καθηγητή Πολιτικής Ιστορίας του ΑΠΘ Παύλου Πετρίδη, που πέθανε σε ηλικία 54 χρόνων τα ξημερώματα του Σαββάτου από οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου. Ο Παύλος Πετρίδης ήταν πρόεδρος του ΔΣ του Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων (ΜΠΕ) και μέλος του Εθνικού Συμβουλίου της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη. Πολυγραφότατος, δίδαξε σε πανεπιστημιακές σχολές, ενώ διατέλεσε πρόεδρος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, της Κρατικής Σχολής Ορχηστρικής Τέχνης και αντιπρόεδρος του Ιδρύματος Γ. Παπανδρέου.

Ο Παύλος Πετρίδης, εκλέχθηκε παμψηφεί καθηγητής της Πολιτικής και Συνταγματικής Ιστορίας, στη Νομική Σχολή του ΑΠΘ το 1982. Παράλληλα, ως επισκέπτης καθηγητής, δίδαξε και σε πανεπιστημιακές σχολές του εσωτερικού και του εξωτερικού. Διατέλεσε επιστημονικός συνεργάτης του Πανεπιστημίου Βιέννης, της Εταιρείας Κερκυραϊκών Σπουδών, της Αναγνωστικής Εταιρείας Κερκύρας και άλλων πνευματικών ιδρυμάτων. Πολυγραφότατος συγγραφέας, είχε στο ενεργητικό του πάνω από 40 βιβλία, κυρίως ιστορικά, μερικά από τα οποία γνώρισαν κυκλοφοριακή επιτυχία και πραγματοποίησαν αλλεπάλληλες εκδόσεις.

Τελευταία, ο Παύλος Πετρίδης ασχολούνταν με την αξιοποίηση σπάνιου ανέκδοτου αρχειακού υλικού της περιόδου 1944-'46. Το έργο του αυτό έμεινε στη μέση.

Το ΔΣ του ΜΠΕ αποφάσισε να διατεθεί το ποσό των 500.000 δρχ. στη μνήμη του σε ιδρύματα και να θεσπιστεί ετήσιο βραβείο δεοντολογίας και ήθους «Π. Πετρίδης», το οποίο θα απονέμεται στους εργαζόμενους του Πρακτορείου.

Δηλώσεις

Για το θάνατο του καθηγητή Π. Πετρίδη δηλώσεις έκαναν ο Πρωθυπουργός, οι αρχηγοί όλων των πολιτικών κομμάτων, ο υπουργός Τύπου, πολιτικοί, πνευματικοί άνθρωποι της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, καθώς και η πανεπιστημιακή κοινότητα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

«Με το θάνατο του καθηγητή Παύλου Πετρίδη, η ακαδημαϊκή κοινότητα και ο πνευματικός κόσμος της χώρας στερούνται έναν επιφανή λειτουργό τους», δήλωσε ο πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής.

«Ο θάνατος του καθηγητή Παύλου Πετρίδη είναι μια άδικη απώλεια για την πανεπιστημιακή κοινότητα και το δημόσιο βίο», δήλωσε ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, Κώστας Σκανδαλίδης.

«Είμαι συγκλονισμένος. Πέθανε ο Παύλος Πετρίδης, ένας επιστήμονας ο οποίος προσέφερε τόσα πολλά στην πόλη μας, στην ευρύτερη περιοχή, στη Μακεδονία. Είναι μία μεγάλη απώλεια για την πόλη μας και για όλη την Ελλάδα», ανέφερε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Β. Παπαγεωργόπουλος.

Για παράλογη και άδικη απώλεια κάνει λόγο ο πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Μιχάλης Παπαδόπουλος: «Ο Παύλος Πετρίδης ξεχώρισε από νωρίς στην πανεπιστημιακή οικογένεια, τόσο για το διδακτικό και ερευνητικό έργο του, όσο και για τη συνεχή συμμετοχή του στη δημόσια ζωή, όχι μόνο της Θεσσαλονίκης αλλά και ολόκληρης της χώρας».

ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΙΔΡΥΣΗ ΕΑΜ
Την Κυριακή η πανθεσσαλονίκεια εκδήλωση των αντιστασιακών

Η επέτειος των 59 χρόνων από την ίδρυση του ΕΑΜ και των 56 χρόνων από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης από τα φασιστικά στρατεύματα κατοχής θα τιμηθεί με τιμητική πανθεσσαλονίκεια εκδήλωση, που διοργανώνεται από την Ομοσπονδία αντιστασιακών οργανώσεων ΠΕΑΕΑ, ΠΕΕΠΠ και ΠΕΑΤΑΘ την Κυριακή 5 του Νοέμβρη, στις 10.30 π.μ., στο συνεδριακό κέντρο «Ι. Βελλίδης» της ΔΕΘ.

Στο μεταξύ, χτες, 30 του Οκτώβρη, επέτειο της απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης, κάτω από τα χτυπήματα τμημάτων του ΕΛΑΣ, κατατέθηκαν, παρουσία πλήθους κόσμου, στεφάνια σε 4 χώρους όπου εκτελέστηκαν αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης από τους κατακτητές και τους ντόπιους συνεργάτες τους. Κατάθεση στεφανιών έγινε στο στρατόπεδο «Παύλου Μελά», στο Επταπύργιο, στο «Κόκκινο Σπίτι» και στο Μνημείο της Εθνικής Αντίστασης, στη Νέα Παραλία.

Στην ομιλία του στη διάρκεια της τελετής κατάθεσης στεφανιών στο Μνημείο της Αντίστασης στη Νέα Παραλία, ο εκπρόσωπος της ΠΕΑΕΑ στη Θεσσαλονίκη Γ. Πατσακίδης και μαχητής του 3ου Τάγματος του 13ου Συντάγματος του ΕΛΑΣ, που έλαβε μέρος στην επιχείρηση απελευθέρωσης της πόλης, αναφέρθηκε στα δραματικά γεγονότα της αλησμόνητης αυτής μέρας, τα οποία έμειναν χαραγμένα στις μνήμες όλων όσοι τα έζησαν.

«Στις 30 Οκτώβρη», τόνισε, «έγινε η κάθοδος των τμημάτων του ΕΛΑΣ από τους 3 τομείς της πόλης. Από μέρες είχε κυκλωθεί η Θεσσαλονίκη από το 31ο Σύνταγμα Χαλκιδικής, που κάλυπτε την περιοχή από το αεροδρόμιο, τη Γεωργική Σχολή, μέχρι την Πυλαία. Από εκεί μέχρι το Επταπύργιο ήταν ανεπτυγμένο το 19ο Τάγμα του Ραφτούδη και από εκεί μέχρι την οδό Λαγκαδά και την Πολίχνη ήταν ακροβολισμένο το 3ο Τάγμα του 13ου Συντάγματος».

Αναφέρθηκε στη συνέχεια στα σχέδια των Γερμανών για την ανατίναξη τμημάτων της πόλης. Τα σημεία που είχαν παγιδεύσει για ανατίναξη ήταν το Κεντρικό Υδραγωγείο στην Παναγία Φανερωμένη και η Ηλεκτρική Εταιρία Φωτισμού της πόλης, επί της Αγίου Δημητρίου.

Ο ομιλητής υπογράμμισε την αυτοθυσία και αποφασιστικότητα των μαχητών του ΕΛΑΣ, που κινήθηκαν ταχύτατα και συντονισμένα και κατάφεραν να ματαιώσουν τα σχέδια των κατακτητών, να σώσουν την πόλη και να κερδίσουν παντοτινή τιμή και δόξα.

ΛΑΡΙΣΑ
«Βαλκάνια, 78 μέρες στόχος του ΝΑΤΟ»

Το βιβλίο του Νίκου Μπογιόπουλου «Βαλκάνια, 78 μέρες στόχος του ΝΑΤΟ» θα παρουσιαστεί σε εκδήλωση που διοργανώνουν την Πέμπτη στις 7 μ.μ. στο «Χατζηγιάννειο Πνευματικό Κέντρο» στη Λάρισα, η Κίνηση Επιστημόνων Διανοουμένων Καλλιτεχνών για την Ειρήνη, τον Πολιτισμό και το Περιβάλλον (ΚΕΔΙΚΑ), η Τοπική Επιτροπή Ειρήνης και οι εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή».

Στην εκδήλωση θα παραβρεθούν και θα μιλήσουν ο συγγραφέας του βιβλίου και δημοσιογράφος Νίκος Μπογιόπουλος, ο γραμματέας του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης Θανάσης Παφίλης και η Ευαγγελία Τσιάχα, μέλος της Γραμματείας της Επιτροπής Ειρήνης Λάρισας.

Σήμερα στην τηλεόραση του «902»

Παρακολουθήστε σήμερα Τρίτη στην τηλεόραση του «902»:

  • Στις 16.00 τον ποδοσφαιρικό αγώνα της Α' Εθνικής κατηγορίας «Πανηλειακός - Ολυμπιακός».
  • Στις 18.10 «Ματιές στον κόσμο» με θέμα: «Η επίσκεψη της αντιπροσωπείας του ΚΚΕ, με επικεφαλής τη ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα στην Παλαιστίνη και το Ισραήλ». Επιμέλεια - παρουσίαση Αννα Μπαλλή.
  • Στις 22.00 στα πλαίσια του 16ου Συνεδρίου του ΚΚΕ και στην εκπομπή «Προεκτάσεις» μια ενδιαφέρουσα συζήτηση, με θέμα: «Ο χαρακτήρας του ΑΑΔΜ». Ο Κ. Καραχάλιος συνομιλεί με τα μέλη της ΚΕ του ΚΚΕ, Ελένη Κατροδαύλη και Σήφη Κοτσαντή.
  • Στις 23.00 Πολιτική Επικαιρότητα. Θα μεταδοθεί η συνέντευξη Τύπου της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκας Παπαρήγα, για την επίσκεψή της, ως επικεφαλής κλιμακίου του Κόμματος, σε Παλαιστίνη και Ισραήλ.
Συλλυπητήρια από το ΚΚΕ

Ο Επίτιμος Πρόεδρος του ΚΚΕ Χαρίλαος Φλωράκης, έστειλε στην οικογένεια του Παύλου Πετρίδη, καθηγητή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και προέδρου του Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, το παρακάτω τηλεγράφημα: «Δεχτείτε τα ειλικρινή συλλυπητήριά μου για το θάνατο του καθηγητή Παύλου Πετρίδη».

Επίσης, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, μόλις πληροφορήθηκε το θάνατο του καθηγητή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και προέδρου του Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων Παύλου Πετρίδη, εξέφρασε τη θλίψη της για τον αιφνίδιο θάνατό του και τα θερμά της συλλυπητήρια προς την οικογένειά του.

Συλλυπητήριο τηλεγράφημα έστειλε στην οικογένειά του και η ΚΟΘ του ΚΚΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ