Την κήρυξη τετράωρης στάσης εργασίας στο Μουσικό Σχολείο Πειραιά, την ερχόμενη Τρίτη 17 Μάη, αποφάσισε το ΔΣ της ΕΛΜΕ Πειραιά. Την ίδια μέρα, στις 10 π.μ., θα πραγματοποιήσει παράσταση διαμαρτυρίας στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πειραιά. Αιτία είναι το γεγονός πως οι ωρομίσθιοι εκπαιδευτικοί του Μουσικού Σχολείου Πειραιά είναι απλήρωτοι από την αρχή της σχολικής χρονιάς (προσλήφθηκαν μέσα στο Νοέμβρη του 2010).
H ΕΛΜΕ Πειραιά καταγγέλλει το υπουργείο Παιδείας, συνολικά την κυβέρνηση για την απαράδεκτη, όπως χαρακτηρίζει, καθυστέρηση στην καταβολή των δεδουλευμένων των ωρομίσθιων εκπαιδευτικών. «Δεν καταβάλλεται ολόκληρη τη χρονιά ακόμα και αυτή η εξευτελιστική αμοιβή των 9 ευρώ την ώρα (μεικτά). Ολη τη χρονιά μοιράζονται απλόχερα υποσχέσεις για καταβολή μέρους των δεδουλευμένων και αθετούνται ακόμα και αυτές. Αυτές είναι οι εργασιακές σχέσεις που επιβάλλουν σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα κυβέρνηση - ΕΕ - ΔΝΤ, με τη στήριξη ΝΔ και ΛΑ.Ο.Σ. Αυτές θα είναι οι εργασιακές σχέσεις στο νέο σχολείο της αγοράς», σημειώνει σε ανακοίνωσή της η ΕΛΜΕ.
Το ΔΣ της ΕΛΜΕ απαιτεί:
Η προώθηση της πρακτικής άσκησης των μαθητών των Επαγγελματικών Σχολών (ΕΠΑΣ) Μαθητείας του ΟΑΕΔ ήταν το αντικείμενο συνάντησης που πραγματοποιήθηκε πριν λίγες μέρες με τη συμμετοχή εκπροσώπων εργοδοτικών φορέων που συνεργάζονται με τις ΕΠΑΣ, καθώς και των διευθυντών των εκπαιδευτικών Μονάδων Μαθητείας του λεκανοπεδίου Αττικής. Αντίστοιχες συναντήσεις πραγματοποιούνται σε όλες τις ΕΠΑΣ Μαθητείας όλης της χώρας, προκειμένου να προσαρμοστούν «οι ειδικότητες των σχολών προς τις σύγχρονες απαιτήσεις της αγοράς εργασίας» και να «απλοποιηθούν οι διαδικασίες για την απασχόληση των σπουδαστών στους εργοδότες που συνεργάζονται με τις ΕΠΑΣ του ΟΑΕΔ».
Πίσω από τις Σχολές Μαθητείας του ΟΑΕΔ, κρύβεται η βάρβαρη υπερεκμετάλλευση παιδιών των εργατικών και λαϊκών οικογενειών, που το ίδιο το εκπαιδευτικό σύστημα τα εξωθεί σ' αυτά. Υπενθυμίζεται ότι σ' αυτές τις Σχολές πηγαίνουν παιδιά 16 - 23 ετών, τα οποία καταρτίζονται σε μια ειδικότητα και παράλληλα στέλνονται 16χρονα να κάνουν πρακτική άσκηση με μισό μεροκάματο ανειδίκευτου εργάτη και μισό ένσημο. Τα μαθήματα αφορούν εκμάθηση τεχνικών δεξιοτήτων χωρίς το θεωρητικό υπόβαθρο, ενώ από την εφηβεία τους τα παιδιά διαπιστώνουν ότι τα πράγματα δεν είναι ρόδινα γιατί κυριαρχεί το δίκιο του εργοδότη.
Συνεχίζουν τον αγώνα ώστε να δοθεί λύση στο πρόβλημα στέγασης των Δημοτικών Σχολείων της Καρύστου οι Σύλλογοι Γονέων του 1ου και 2ου Δημοτικού. Σε γενική συνέλευση που έκαναν την περασμένη Τετάρτη, αποφάσισαν να συνεχίσουν την κατάληψη των σχολείων μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα και να αρνηθούν οι γονείς να πάρουν μέρος στην απογραφή μέχρι εκείνη την ημέρα.
Το 2ο Δημοτικό Σχολείο στεγάζεται σε ένα ακατάλληλο κτίριο που είχε φτιαχτεί για μαγαζί, με αίθουσες χωρίς αερισμό και φωτισμό, με ένα κομμάτι του δρόμου που κλείνεται με αλυσίδες να χρησιμοποιείται σαν αυλή. Σοβαρότατα προβλήματα αντιμετωπίζει και το 1ο Δημοτικό, μέρος του οποίου στεγάζεται σε κοντέινερ και ενοικιαζόμενες αίθουσες. Οι γονείς, μαζί με άλλους φορείς και εργαζόμενους της Καρύστου διεκδικούν να χτιστεί νέο σχολείο. Με αυτό το αίτημα έκαναν συγκέντρωση στην Αθήνα την Τετάρτη 10 Μάη στο υπουργείο Μεταφορών, από το οποίο, όπως σημειώνουν, «δεν δόθηκε καμία ικανοποιητική απάντηση», γι' αυτό και συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους.