Επίκαιρη Ερώτηση κατέθεσε το ΚΚΕ
Σε άμεσο κίνδυνο θέτουν τη ζωή των ασθενών οι περικοπές που κάνει η κυβέρνηση στον τομέα της Υγείας. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Αρεταίειου Νοσοκομείου, όπου, εξαιτίας των περικοπών, οι καρκινοπαθείς αναγκάστηκαν να διακόψουν τη θεραπεία τους με ραδιοϊσότοπα. Το θέμα αυτό έφερε στη Βουλή ο βουλευτής του ΚΚΕ Σπ. Χαλβατζής, με Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε προς τους υπουργούς Παιδείας και Υγείας.
«Οι περικοπές των κοινωνικών δαπανών, ιδιαίτερα των κονδυλίων που προορίζονται για τον τομέα της Υγείας, έχουν δραματικές επιπτώσεις για τους εργαζόμενους και τα φτωχά λαϊκά στρώματα. Σε ορισμένες μάλιστα περιπτώσεις, οι συνέπειες αυτές βάζουν σε κίνδυνο ακόμα και την ίδια τη ζωή των ασθενών, που έχουν ανάγκη ειδικών και μακροχρόνιων θεραπειών για την αντιμετώπιση σοβαρότατων νόσων, όπως είναι ο καρκίνος.
Το παραπάνω συμπέρασμα επιβεβαιώνει και η περίπτωση του Τμήματος Πυρηνικής Ιατρικής του Αρεταίειου Νοσοκομείου, το οποίο είναι το μοναδικό πανελλαδικά που πραγματοποιεί αγωγές με ραδιοϊσότοπα (Ινδιο 111, Υτριο 90 και Λουτήτιο 117), σε ασθενείς με νευροενδοκρινείς όγκους κυρίως στο πεπτικό σύστημα. Οι υπεύθυνοι του νοσοκομείου, επικαλούμενοι τις περικοπές στον προϋπολογισμό, το υψηλό κόστος και τα μεγάλα χρέη προς τους προμηθευτές, αποφάσισαν τη διακοπή των παραγγελιών για τα αναγκαία ραδιοϊσότοπα, με αποτέλεσμα να διακοπεί η θεραπεία δεκάδων ασθενών, πριν αυτή ολοκληρωθεί», υπογραμμίζει ο βουλευτής του ΚΚΕ.
Ο Σπ. Χαλβατζής επισημαίνει ότι είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα των 31 ασθενών πανελλαδικά που κάνουν στο Αρεταίειο αγωγή με το ραδιοϊσότοπο Ινδιο 111, των οποίων η θεραπεία διακόπηκε ξαφνικά, πριν ολοκληρωθούν οι 12 προβλεπόμενες και απαραίτητες μηνιαίες δόσεις του φαρμάκου, προκειμένου να φανούν τα αποτελέσματα, τα οποία συνήθως είναι πολύ ενθαρρυντικά.
«Γίνεται έτσι φανερό πως η κυβέρνηση, προκειμένου να εφαρμόσει τα αντιλαϊκά μέτρα που έχει συναποφασίσει με την τρόικα και τους εταίρους της στην ΕΕ, δε διστάζει να βάζει τους ασθενείς με καρκίνο σε άμεσο κίνδυνο, αφαιρώντας τους το δικαίωμα να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες της επιστήμης για τη ζωή τους», τονίζει ο βουλευτής του ΚΚΕ.
Και ρωτά τους υπουργούς πώς τοποθετούνται στο γεγονός ότι η πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση στον τομέα της Υγείας και κυρίως οι περικοπές των δαπανών βάζουν σε άμεσο κίνδυνο ακόμα και την ίδια τη ζωή ασθενών. Τέλος, ποια άμεσα μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση για τη χρηματοδότηση του Αρεταίειου, προκειμένου να συνεχιστεί απρόσκοπτα η θεραπεία των ασθενών με ραδιοϊσότοπα.
Στη διάρκεια χτεσινής συνέντευξης Τύπου, ο υπουργός Υγείας ρωτήθηκε σχετικά με τις ελλείψεις στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Λάρισας (όπου αναβάλλονται χημειοθεραπείες λόγω έλλειψης φαρμάκων), «Αρεταίειο» και Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής (που έμεινε χωρίς σύριγγες μιας χρήσης και ινσουλίνης). Ο Ανδρ. Λοβέρδος αρνήθηκε ότι υπάρχουν ελλείψεις. Ισχυρίστηκε ότι οι έλεγχοι των επιθεωρητών Υγείας δείχνουν το αντίθετο και μίλησε για σπατάλες από την «άχρηστη χρήση υλικών» και την «άχρηστη συνταγογράφηση». Κατά τα άλλα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε ότι θα δοθεί μέρος των χρεών των προμηθευτών των νοσοκομείων στις 13 - 15 Μάη και ότι έως τον Ιούνη - Ιούλη θα έχουν εξοφληθεί τα χρέη του 2010.
Τα προβλήματα ανέδειξαν χτες με συγκέντρωση και παράσταση διαμαρτυρίας στη διοίκηση εργαζόμενοι του νοσοκομείου, το ΔΣ του σωματείου εργαζομένων και υγειονομικοί του ΠΑΜΕ.
Οι εργαζόμενοι κατήγγειλαν τη μεγάλη έλλειψη προσωπικού, αλλά και τις περικοπές που γίνονται, με αποτέλεσμα να υποβαθμίζονται οι υπηρεσίες υγείας που προσφέρονται στους καρκινοπαθείς και τους ασθενείς των οικογενειών από τα λαϊκά στρώματα και να ενισχύεται ο ιδιωτικός τομέας.
Οπως καταγγέλλουν με ανακοίνωση - καταγγελία που κυκλοφόρησαν οι εργαζόμενοι του ΠΑΜΕ στον «Αγιο Σάββα», οι τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό οδηγούν σε εντατικοποίηση της εργασίας και η έλλειψη μέτρων υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων επιβαρύνουν ακόμα περισσότερο την καθημερινότητα των υγειονομικών, επιδρούν στην αύξηση των εργατικών ατυχημάτων και των επαγγελματικών ασθενειών.
Τα προβλήματα διαπίστωσε και αντιπροσωπεία του ΚΚΕ που επισκέφτηκε προχτές το νοσοκομείο, με επικεφαλής το βουλευτή του Κόμματος Γιάννη Πρωτούλη.
Στη χτεσινή παράσταση διαμαρτυρίας οι εργαζόμενοι έθεσαν στο διοικητή του νοσοκομείου τα προβλήματα της έλλειψης προσωπικού, της έλλειψης συνθηκών υγείας και ασφάλειας. Ο διοικητής απάντησε ότι οι ελλείψεις σε υποδομές και παθολογοανατόμους που καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι θα λυθούν με τη συγχώνευση με το 6ο Νοσοκομείο του ΙΚΑ... Οταν οι συγχωνεύσεις και καταργήσεις τμημάτων οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στην υποβάθμιση των υπηρεσιών που θα παρέχονται στους ασθενείς, και τα νοσοκομεία του ΙΚΑ μαστίζονται από τις ελλείψεις, που η κυβέρνηση προσπαθεί να τις κουκουλώσει χωρίς να κάνει τις αναγκαίες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Για τις διαλύσεις των κυτταροστατικών φαρμάκων ισχυρίστηκε ότι δεν υπάρχει διεθνώς κανόνας για την ασφάλεια των εργαζομένων, ενώ υπάρχει ολοκληρωμένο νομοθετικό πλαίσιο που αφορά τους καρκινογόνους παράγοντες και το πώς θα προστατεύονται οι εργαζόμενοι από αυτούς.
Σε 24ωρη απεργία και συγκέντρωση έξω από το νοσοκομείο προχώρησαν χτες οι εργαζόμενοι του «Ευγενιδείου Θεραπευτηρίου ΑΕ» αντιδρώντας στην αντεργατική μεθόδευση του ΔΣ να επιβάλλει εκ περιτροπής εργασία σε όλο το προσωπικό, πλην του νοσηλευτικού. Ωστόσο και το νοσηλευτικό προσωπικό, εργαζόμενοι και φοιτητές του Πανεπιστημίου Αθηνών στήριξαν τη χτεσινή κινητοποίηση.
Αν και το «Ευγενίδειο» ανήκει κατά 99,9% στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, σύμφωνα με τους νόμους της αγοράς. Ετσι, η διοίκηση επικαλέστηκε το μεγάλο κόστος των μισθών και διαμήνυσε στους εργαζόμενους, ότι θα προχωρήσει είτε σε μείωση των αποδοχών τους κατά 15%, είτε σε εκ περιτροπής εργασία, είτε σε απολύσεις ή και σε συνδυασμό όλων των παραπάνω! Οπως τόνιζαν οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου δεν ευθύνονται οι ίδιοι για τα όποια οικονομικά προβλήματα αντιμετωπίζει το νοσοκομείο. Αντίθετα, σημείωναν οι νοσηλευτές, τα μεγάλα κενά σε νοσηλευτικό προσωπικό ποτέ δεν καλύφθηκαν, με αποτέλεσμα την εντατικοποίηση της δουλειάς τους για να αντεπεξέλθουν. Συνολικά απασχολούνται περίπου 242 εργαζόμενοι, από τους οποίους οι 183 είναι μόνιμο προσωπικό.
Πάντως και η συγκεκριμένη περίπτωση αναδεικνύει πως μόνο μέσα σε ένα αποκλειστικά Δημόσιο και Δωρεάν σύστημα Υγείας, εργαζόμενοι και ασθενείς θα είναι εξασφαλισμένοι. Δεν μπορεί ένα νοσοκομείο να λειτουργεί στη λογική μιας επιχείρησης και αυτό θα συμβαίνει όσο η Υγεία και το Φάρμακο αποτελούν εμπόρευμα.
Η ίδια η διοίκηση στη χτεσινή συνάντηση με τους εργαζόμενους παραδέχτηκε, ότι το «Ευγενίδειο» πρέπει να γίνει μια κερδοφόρα επιχείρηση για να ανταγωνιστεί τις άλλες επιχειρήσεις στην Υγεία... Στο πλαίσιο των «9 Πυλώνων της Υγείας», όλα τα πανεπιστημιακά νοσοκομεία θα συγχωνευτούν κάτω από το «Λαϊκό» Νοσοκομείο και το καθένα θα λειτουργεί σαν τμήμα του. Το «Ευγενίδειο» προβλέπεται να λειτουργεί μόνο σαν διαγνωστικό τμήμα και να απαξιωθούν τα νοσηλευτικά τμήματά του ως κοστοβόρα. Αυτό θα σημάνει και μείωση του προσωπικού. Οι εργαζόμενοι τόνιζαν χτες πως η εκ περιτροπής εργασία στρώνει το έδαφος για άλλες, αντεργατικές μεθοδεύσεις.