Τετάρτη 11 Μάη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΡΕΤΑΙΕΙΟ
Διακόπηκε η θεραπεία καρκινοπαθών εξαιτίας των περικοπών!

Επίκαιρη Ερώτηση κατέθεσε το ΚΚΕ

Σε άμεσο κίνδυνο θέτουν τη ζωή των ασθενών οι περικοπές που κάνει η κυβέρνηση στον τομέα της Υγείας. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Αρεταίειου Νοσοκομείου, όπου, εξαιτίας των περικοπών, οι καρκινοπαθείς αναγκάστηκαν να διακόψουν τη θεραπεία τους με ραδιοϊσότοπα. Το θέμα αυτό έφερε στη Βουλή ο βουλευτής του ΚΚΕ Σπ. Χαλβατζής, με Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε προς τους υπουργούς Παιδείας και Υγείας.

«Οι περικοπές των κοινωνικών δαπανών, ιδιαίτερα των κονδυλίων που προορίζονται για τον τομέα της Υγείας, έχουν δραματικές επιπτώσεις για τους εργαζόμενους και τα φτωχά λαϊκά στρώματα. Σε ορισμένες μάλιστα περιπτώσεις, οι συνέπειες αυτές βάζουν σε κίνδυνο ακόμα και την ίδια τη ζωή των ασθενών, που έχουν ανάγκη ειδικών και μακροχρόνιων θεραπειών για την αντιμετώπιση σοβαρότατων νόσων, όπως είναι ο καρκίνος.

Το παραπάνω συμπέρασμα επιβεβαιώνει και η περίπτωση του Τμήματος Πυρηνικής Ιατρικής του Αρεταίειου Νοσοκομείου, το οποίο είναι το μοναδικό πανελλαδικά που πραγματοποιεί αγωγές με ραδιοϊσότοπα (Ινδιο 111, Υτριο 90 και Λουτήτιο 117), σε ασθενείς με νευροενδοκρινείς όγκους κυρίως στο πεπτικό σύστημα. Οι υπεύθυνοι του νοσοκομείου, επικαλούμενοι τις περικοπές στον προϋπολογισμό, το υψηλό κόστος και τα μεγάλα χρέη προς τους προμηθευτές, αποφάσισαν τη διακοπή των παραγγελιών για τα αναγκαία ραδιοϊσότοπα, με αποτέλεσμα να διακοπεί η θεραπεία δεκάδων ασθενών, πριν αυτή ολοκληρωθεί», υπογραμμίζει ο βουλευτής του ΚΚΕ.

Ο Σπ. Χαλβατζής επισημαίνει ότι είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα των 31 ασθενών πανελλαδικά που κάνουν στο Αρεταίειο αγωγή με το ραδιοϊσότοπο Ινδιο 111, των οποίων η θεραπεία διακόπηκε ξαφνικά, πριν ολοκληρωθούν οι 12 προβλεπόμενες και απαραίτητες μηνιαίες δόσεις του φαρμάκου, προκειμένου να φανούν τα αποτελέσματα, τα οποία συνήθως είναι πολύ ενθαρρυντικά.

«Γίνεται έτσι φανερό πως η κυβέρνηση, προκειμένου να εφαρμόσει τα αντιλαϊκά μέτρα που έχει συναποφασίσει με την τρόικα και τους εταίρους της στην ΕΕ, δε διστάζει να βάζει τους ασθενείς με καρκίνο σε άμεσο κίνδυνο, αφαιρώντας τους το δικαίωμα να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες της επιστήμης για τη ζωή τους», τονίζει ο βουλευτής του ΚΚΕ.

Και ρωτά τους υπουργούς πώς τοποθετούνται στο γεγονός ότι η πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση στον τομέα της Υγείας και κυρίως οι περικοπές των δαπανών βάζουν σε άμεσο κίνδυνο ακόμα και την ίδια τη ζωή ασθενών. Τέλος, ποια άμεσα μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση για τη χρηματοδότηση του Αρεταίειου, προκειμένου να συνεχιστεί απρόσκοπτα η θεραπεία των ασθενών με ραδιοϊσότοπα.

«Σπατάλες» βλέπει το υπουργείο

Στη διάρκεια χτεσινής συνέντευξης Τύπου, ο υπουργός Υγείας ρωτήθηκε σχετικά με τις ελλείψεις στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Λάρισας (όπου αναβάλλονται χημειοθεραπείες λόγω έλλειψης φαρμάκων), «Αρεταίειο» και Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής (που έμεινε χωρίς σύριγγες μιας χρήσης και ινσουλίνης). Ο Ανδρ. Λοβέρδος αρνήθηκε ότι υπάρχουν ελλείψεις. Ισχυρίστηκε ότι οι έλεγχοι των επιθεωρητών Υγείας δείχνουν το αντίθετο και μίλησε για σπατάλες από την «άχρηστη χρήση υλικών» και την «άχρηστη συνταγογράφηση». Κατά τα άλλα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε ότι θα δοθεί μέρος των χρεών των προμηθευτών των νοσοκομείων στις 13 - 15 Μάη και ότι έως τον Ιούνη - Ιούλη θα έχουν εξοφληθεί τα χρέη του 2010.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ