ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 5 Μάη 2011
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΣΕΝΓΚΕΝ
Τροποποιήσεις που φέρνουν πιο άγριο κυνήγι προσφύγων

Eurokinissi

Ακόμα πιο άγριο ανθρωποκυνηγητό σε βάρος των προσφύγων του ιμπεριαλισμού, τόσο στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ όσο και στα σύνορα μεταξύ των κρατών - μελών, ανήγγειλε χθες η Κομισιόν, στο πλαίσιο τροποποίησης της ονομαζόμενης απόφασης Σένγκεν. Ετσι, παίρνοντας υπόψιν τα κύματα προσφυγιάς που προκαλούν οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και επιθυμώντας μόνον όσους μετανάστες χρειάζεται το μεγάλο κεφάλαιο, επαναφέρουν ελέγχους στα εθνικά σύνορα ταυτόχρονα με την ενίσχυση αυτών στα εξωτερικά.

Συγκεκριμένα, η Κομισιόν παρουσίασε «πρωτοβουλίες» για το Μεταναστευτικό, όπως «ενισχυμένοι διασυνοριακοί έλεγχοι». Η αρμόδια επίτροπος Σεσίλια Μάλμστρομ αναφερόμενη σε όσα «λαμβάνουν χώρα στη Βόρειο Αφρική» τόνισε ότι χρειάζεται «επίδειξη αλληλεγγύης (...) προς τα κράτη - μέλη μας που αντιμετωπίζουν τη μεγαλύτερη εισροή μεταναστών διά θαλάσσης. Είναι επίσης σαφές ότι η ΕΕ θα επωφελείτο από μια εστιασμένη μετανάστευση εργατικού δυναμικού, ώστε να αντιμετωπίσει τις αναμενόμενες ελλείψεις σε εργατικό δυναμικό σε πολλούς τομείς και να επανορθώσει τη διαφαινόμενη (...) μείωση του ενεργού πληθυσμού στην Ευρώπη. Ταυτόχρονα, όμως, πρέπει να γίνει ορθή διαχείριση της μετανάστευσης (...) να διασφαλιστούν οι αποτελεσματικοί συνοριακοί έλεγχοι και η επιστροφή των παράνομων μεταναστών. Τούτο σημαίνει, επίσης, ότι δεν πρέπει να αφήσουμε τη διαχείριση έκτακτων μεταναστευτικών καταστάσεων αποκλειστικά στα κράτη - μέλη που βρίσκονται στα εξωτερικά μας σύνορα».

Η Κομισιόν εκτιμά ότι με «τα γεγονότα στη νότια Μεσόγειο (...) ορισμένα κράτη - μέλη της ΕΕ είναι πιο άμεσα εκτεθειμένα σε σχέση με άλλα στις μαζικές αφίξεις μεταναστών, αλλά η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί αποκλειστικά στο εθνικό επίπεδο. Απαιτεί την κινητοποίηση όλων των κρατών - μελών». Προτείνει να αποκατασταθούν έλεγχοι στα εθνικά σύνορα εντός του χώρου Σένγκεν, όπως ζήτησαν πρώτα οι Γάλλοι, ανησυχώντας για την άφιξη στη Γαλλία Τυνήσιων μεταναστών που περνούν από την Ιταλία λαμβάνοντας εκεί ταξιδιωτικά έγγραφα.

Η Μάλμστρομ δήλωσε χαρακτηριστικά ότι χρειάζεται να εξασφαλιστεί αποτελεσματικός έλεγχος των εξωτερικών συνόρων «ενδεχομένως να προβλεφθεί η προσωρινή επαναφορά περιορισμένων ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα σε έκτακτες περιστάσεις, όπως όταν αντιμετωπίζεται απροσδόκητη έντονη πίεση σε τμήμα των εξωτερικών συνόρων».

Ταυτόχρονα, η Κομισιόν προτείνει:

  • Ολοκλήρωση του Κοινού Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου μέχρι το 2012. Ενίσχυση των διασυνοριακών ελέγχων και της «διακυβέρνησης Σένγκεν» για την αντιμετώπιση της «παράνομης μετανάστευσης».
  • Καλύτερα εστιασμένη νόμιμη μετανάστευση στην ΕΕ, προκειμένου να διευκολυνθεί η μετανάστευση ατόμων με «χρήσιμες δεξιότητες για την ΕΕ, η οποία θα καλύψει τις αναμενόμενες ελλείψεις σε εργατικό δυναμικό και δεξιότητες και θα συμβάλει στην αντιμετώπιση της αναμενόμενης μείωσης του ενεργού της πληθυσμού».
  • Ανταλλαγή «βέλτιστων πρακτικών» σχετικά με τις προσεγγίσεις των κρατών - μελών στην ένταξη των «νόμιμων μεταναστών» στην ΕΕ, ώστε να διασφαλίσει τη «μεγιστοποίηση του οικονομικού οφέλους από τη μετανάστευση και θα διασφαλίσει την κοινωνική αρμονία στην Ενωση».

Οι προτάσεις της Κομισιόν θα συζητηθούν σε Συνάντηση των υπουργών Εσωτερικών στις 12 Μάη και ακολούθως τον Ιούνη στη Σύνοδο των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ.

Σύσκεψη για την αντιπυρική περίοδο

Σύσκεψη για την αντιπυρική περίοδο έγινε χτες στις εγκαταστάσεις της Πυροσβεστικής στο Χαλάνδρι. Εκεί, καταγγέλθηκε πως τα δασαρχεία διαθέτουν ανεπαρκή κονδύλια για έργα πρόληψης. Επίσης, ότι τα χρήματα για έργα αποψιλώσεων δεν έχουν διατεθεί ακόμα στην Περιφέρεια Αττικής. Αναφέρθηκε δε πως θα δοθούν τον Ιούνη και μέχρι να προκηρυχτούν οι σχετικοί διαγωνισμοί, τα έργα αποψίλωσης θα γίνουν τον... Ιούλη.

Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Θ. Μωραΐτης υποστήριξε ότι οι αποψιλώσεις δεν μπορούσαν να γίνουν λόγω των βροχοπτώσεων... Πρόσθεσε δε ότι άμεσα θα ολοκληρωθεί η διαδικασία πρόσληψης προσωπικού 8μηνης απασχόλησης για έργα πρόληψης στα δάση και ότι πρέπει τα σχετικά κονδύλια να διοχετευθούν άμεσα στις περιφέρειες για τα έργα πρόληψης. Για τον τομέα της πολιτικής προστασίας ο υφυπουργός Εσωτερικών Γ. Ντόλιος είπε πως θα δοθούν 600 εκατομμύρια ευρώ στην Τοπική Διοίκηση, όταν πρόπερσι ήταν 900 εκατομμύρια.

Χαρακτηριστικό της κατάστασης που επικρατεί ήταν η καταγγελία του δημάρχου Σάμου. Συγκεκριμένα, τα 75 οχήματα που διαθέτει ο δήμος στα εθελοντικά κλιμάκια πυροπροστασίας είναι ακινητοποιημένα, διότι, με βάση τη νομοθεσία, χρειάζεται ειδική άδεια για τους οδηγούς των δημόσιων οχημάτων. Η τελευταία για να χορηγηθεί, πρέπει να καταβληθούν 15.000 ευρώ από τον «καλλικρατικό» Δήμο Σάμου, προκειμένου να αλλάξουν οι προηγούμενες άδειες κυκλοφορίας. Αξίζει να σημειωθεί πως ο Δήμος Σάμου καλύπτει ήδη με 250.000 ευρώ τα έξοδα αυτού του στόλου.

ΜΙΚΡΕΣ - ΜΙΚΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΕ ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ ΦΥΛΑΚΙΣΗ χωρίς αναστολή καταδίκασε το έκτο τριμελές Πλημμελειοδικείο τον νευροχειρουργό Δ. Ρολόγη για ιατρική αμέλεια εις βάρος του Γ. Αλβέρτη, συζύγου της Αλ. Εβερτ. Η οικογένεια του Γ. Αλβέρτη είχε υποβάλει μήνυση κατά τριών νευροχειρούργων. Τον Γενάρη του 2005 είχαν κάνει χειρουργική επέμβαση αφαίρεσης εγκεφαλικής κύστης σε ιδιωτικό θεραπευτήριο, στον Γ. Αλβέρτη. Μετά την επέμβαση, είχε πλήρη συνείδηση, αλλά αργότερα άρχισαν οι επιπλοκές από τραγικά λάθη, σύμφωνα με τις καταγγελίες της συζύγου του ασθενούς. Σήμερα είναι πλήρως εξαρτώμενο άτομο. Το δικαστήριο καταδίκασε τον γνωστό νευροχειρουργό και απήλλαξε των κατηγοριών τον συγκατηγορούμενό του Α. Γρίβα. Να υπενθυμίσουμε ότι ο τρίτος γιατρός αυτοκτόνησε αμέσως μετά τις κατηγορίες εις βάρος του. Ο Δ. Ρολόγης κατέθεσε έφεση επί της απόφασης.

ΠΑΡΑΤΑΣΗτης κράτησης του Αρη Σειρινίδη (σε 18 μήνες) αποφάσισε, χτες, το Συμβούλιο Εφετών, που εξέτασε το θέμα λόγω συμπλήρωσης του 12μηνου από την προφυλάκισή του. Αξίζει να σημειωθεί ότι ενώ η δίκη είχε φτάσει σχεδόν στο τέλος, όχι μόνο αποφασίστηκε από το Μεικτό Ορκωτό στις 15 Απρίλη να ακυρωθεί (σ.σ. επί της ουσίας) και να αρχίσει από την αρχή λόγω κωλύματος δικαστή, αλλά επιπροσθέτως, αφού «εξοβέλισε» τους ενόρκους, δήλωσε και αναρμόδιο να αποφασίσει για το θέμα της παράτασης ή όχι της προφυλάκισης... Για τη χτεσινή απόφαση του Δικαστικού Συμβουλίου, ο συνήγορός του, Σ. Φυτράκης, μίλησε ανάμεσα σε άλλα «για εσφαλμένη απόφαση παράτασης της κράτησης γιατί δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις που θέλει ο νόμος. Με βάση αυτά τα δεδομένα και τη συζήτηση στο Συμβούλιο, η συνέχιση της κράτησης παραβιάζει την αρχή της δίκαιης δίκης».

Εκδηλώσεις αντιστασιακών

-- Εκδήλωση μνήμης και τιμής για τη μάχη του Φαρδύκαμπου (1943), το κορυφαίο γεγονός του λαϊκού απελευθερωτικού αγώνα στη Δυτική Μακεδονία, διοργανώνουν, την Κυριακή 8 Μάη, η Περιφερειακή Επιτροπή Δυτικής Μακεδονίας της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ και το Παράρτημα Σιάτιστας. Η εκδήλωση θα γίνει στις 11 το πρωί στο Φαρδύκαμπο.

-- Εκδήλωση τιμής και μνήμης για τους 120 εκτελεσθέντες το 1944 από τους κατακτητές και ντόπιους συνεργάτες τους πραγματοποιεί το τοπικό Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, την Κυριακή 8 Μάη και ώρα 10.30 π.μ. στο χώρο εκτέλεσης στην Αγία Τριάδα Αγρινίου.

Προσφορές

Η σ. Δήμητρα Σπανού απέκτησε δισεγγονή (νέο μέλος, νέα αγωνίστρια για το Κόμμα!).

Συμμετέχοντας στη χαρά τους, προσφέρουμε στο ΚΚΕ 50 ευρώ.

Σάσα - Στάθης

***

Ο σύντροφος Τσολάντης Δημήτρης προσφέρει το ποσό των 500 ευρώ, μέσω της ΚΟΒ Αϊ - Γιώργη Κοκκινιάς, στην μνήμη όλων των αγωνιστών που χάθηκαν για την υπόθεση του σοσιαλισμού.

***

Στη μνήμη των Πειραιωτών κομμουνιστών, που «έφυγαν» από τη ζωή παλεύοντας για καλύτερες μέρες, ο Σ. Κ. προσφέρει 160 ευρώ στο ΚΚΕ και 100 ευρώ στον «Ριζοσπάστη», μέσω της ΚΟΒ Β - Γ Διαμερίσματος Πειραιά του ΚΚΕ.

***

Στην μνήμη των 200 ηρώων κομμουνιστών που εκτελέστηκαν την Πρωτομαγιά του 1944 στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής από τους χιτλερικούς κατακτητές φωνάζοντας: «Ζήτω το ΚΚΕ», το Παράρτημα ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ Χολαργού, αντί για στεφάνι, προσφέρει 50 ευρώ στο «ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΑΓΩΝΙΣΤΗ».

Διεθνής Συνάντηση της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ

Η Διοίκηση της Πανελλήνιας Ενωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού (ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ) διοργανώνει Διεθνή Συνάντηση Αντιστασιακών Οργανώσεων, στην Αθήνα, το διήμερο Κυριακή - Δευτέρα, 8 και 9 Μάη. Θέματα της Συνάντησης είναι:

α) 70 χρόνια από την ίδρυση του ΕΑΜ.

β) 66 χρόνια από τη μεγάλη Αντιφασιστική Νίκη των Λαών, την 9η Μάη 1945.

Στη Συνάντηση θα πάρουν μέρος αντιπροσωπείες από τη Βουλγαρία, τη Δανία, την Κύπρο, την Ουκρανία και την Τσεχία.

Εκδήλωση στο Τρίκερι

Εκδήλωση μνήμης και τιμής στις χιλιάδες αγωνίστριες του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ που, στην περίοδο του εμφυλίου και μετά (1948 - 1953), βασανίστηκαν και μαρτύρησαν στο νησάκι Τρίκερι του Παγασητικού, διοργανώνουν την Κυριακή, στις 12 το μεσημέρι, ο Δημοκρατικός Σύλλογος Γυναικών Μαγνησίας και οι Σύλλογοι Γυναικών της ΟΓΕ, των νομών Λάρισας, Καρδίτσας, Τρικάλων, Θεσσαλονίκης και Λιτόχωρου. Η εκδήλωση θα γίνει εκεί, στο χώρο του μαρτυρίου, όπου έζησαν σε άθλιες συνθήκες, πρώτα άντρες εξόριστοι και στη συνέχεια γυναίκες και παιδιά, πολλές μωρομάνες με τα παιδιά τους στην αγκαλιά και έγκυες που γέννησαν εκεί στον τόπο της εξορίας τα παιδιά τους.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης, που πραγματοποιείται στα πλαίσια της μέρας της Αντιφασιστικής Νίκης των λαών και της Παγκόσμιας Μέρας της Μητέρας, περιλαμβάνει:

  • Ξενάγηση στο χώρο εξορίας, αποκαλυπτήρια τιμητικής πλάκας και κατάθεση στεφανιού ως ελάχιστο φόρο τιμής και μνήμης στις, περίπου, πέντε χιλιάδες γυναίκες που κρατήθηκαν σ' εκείνο το κολαστήριο της μεταβαρκιζιανής βαρβαρότητας, γιατί αρνήθηκαν να προδώσουν τα ιδανικά τους και να αποκηρύξουν τις ιδέες τους, όπως ζητούσαν επίμονα οι δεσμοφύλακές τους, υποβάλλοντάς τες σε φρικτά βασανιστήρια
  • Εκδήλωση στην παραλία με ομιλίες, μαρτυρίες, αναφορές, απονομή πλακετών.
  • Μουσική εκδήλωση.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ