ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 28 Απρίλη 2011
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
32η ΜΑΡΑΘΩΝΙΑ ΠΟΡΕΙΑ ΕΙΡΗΝΗΣ
Στην τελική ευθεία οι προετοιμασίες

Σύσκεψη της ΕΕΔΥΕ, χτες, με θέμα και το επικείμενο συνέδριο

Σύσκεψη με τη συμμετοχή των Επιτροπών Ειρήνης της Αθήνας, του Πειραιά και του υπολοίπου Αττικής πραγματοποίησε, χτες το απόγευμα, η ΕΕΔΥΕ με θέμα την προετοιμασία της 32ης Μαραθώνιας Πορείας, αφιερωμένης στη μνήμη του Γρηγόρη Λαμπράκη, και τη διοργάνωση του 16ου Συνεδρίου της. Η Μαραθώνια Πορεία, που φέτος πραγματοποιείται την Κυριακή 8 Μάη, ξεκινά στις 8 το πρωί από τον Τύμβο του Μαραθώνα, για να καταλήξει έξω από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας στις 6.30 μ.μ., όπου θα πραγματοποιηθεί μεγάλη αντιπολεμική, αντιιμπεριαλιστική συγκέντρωση.

Ο Ευάγγελος Μαχαίρας, πρόεδρος της ΕΕΔΥΕ, αναφέρθηκε εισηγητικά στη διοργάνωση του Συνεδρίου που πραγματοποιείται στις 28 - 29 Μάη στην Αθήνα και στα θέματα που θα απασχολήσουν τις συνελεύσεις των επιτροπών. Οπως σημείωσε, στο επίκεντρο της συζήτησης θα βρεθούν οι διεθνείς εξελίξεις, που αποδεικνύουν την ένταση της επιθετικότητας του ιμπεριαλισμού, ο ρόλος της ΕΕΔΥΕ στην κατεύθυνση της αντιιμπεριαλιστικής συσπείρωσης και δράσης, η ανάγκη ενίσχυσης των Επιτροπών Ειρήνης με νέες δυνάμεις.

Η Βέρα Νικολαΐδου, γγ της ΕΕΔΥΕ, μιλώντας στη σύσκεψη, τόνισε ότι «η φετινή Μαραθώνια Πορεία δεν είναι μία επετειακή εκδήλωση καθώς διεξάγεται σε μια περίοδο πολεμικής σύρραξης στη Λιβύη. Σε μία περίοδο που εντείνεται η ιμπεριαλιστική επιθετικότητα και οξύνεται ο ανταγωνισμός, η στρατιωτικοποίηση». Γι' αυτό το λόγο, όπως επισήμανε, στην επιτυχία τόσο της Μαραθώνιας Πορείας όσο και του Συνεδρίου θα συμβάλει καθοριστικά η ακόμα μεγαλύτερη συμμετοχή αγωνιστών του αντιιμπεριαλιστικού κινήματος, των ταξικών δυνάμεων, όλων των εργαζομένων, των γυναικών και της νεολαίας, η ανάγκη να καταδικάσουμε και να βάλουμε φραγμό στα ιμπεριαλιστικά σχέδια και στο σφαγιασμό των λαών.

Στιγμιότυπο από τη χτεσινή σύσκεψη και το προεδρείο
Στιγμιότυπο από τη χτεσινή σύσκεψη και το προεδρείο
Συνεδρίαση του ΠΣΕ στην Κούβα

Στην πρωτεύουσα της Κούβας, Αβάνα, συνέρχεται η Εκτελεστική Επιτροπή του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης, στις 29-30 Απρίλη. Στην ετήσια σύνοδο του ΠΣΕ αναμένεται να λάβουν μέρος 31 αντιιμπεριαλιστικές οργανώσεις και κινήματα από αντίστοιχο αριθμό χωρών, τα οποία θα συμμετέχουν και στις εκδηλώσεις της Πρωτομαγιάς στην Πλατεία της Επανάστασης με την καθιερωμένη συγκέντρωση και πορεία. Επίσης, το Κουβανικό Κίνημα για την ειρήνη και την κυριαρχία των λαών θα οργανώσει από κοινού με το ΠΣΕ διεθνές σεμινάριο στις 4-5 Μάη στην κουβανική επαρχία Γκουαντάναμο, με θέμα τις ξένες στρατιωτικές βάσεις στη Λατινική Αμερική. Σημείο αναφοράς της εκδήλωσης θα είναι η αμερικανική βάση που βρίσκεται σε κουβανικό έδαφος και «φιλοξενεί» το στρατόπεδο συγκέντρωσης των ΗΠΑ από το 2001. Από την Ελλάδα έχουν αναχωρήσει για τις εκδηλώσεις του ΠΣΕ στην Κούβα ο Θανάσης Παφίλης, Γενικός Γραμματέας του ΠΣΕ και βουλευτής του ΚΚΕ, ο Ηρακλής Τσαβδαρίδης, Εκτελεστικός Γραμματέας του ΠΣΕ και μέλος της Γραμματείας της ΕΕΔΥΕ και ο Νίκος Ζώκας, μέλος της Γραμματείας της ΕΕΔΥΕ.

Δραστηριότητες του ΚΚΕ
  • Η ΚΟΒ Λιούμη της Αχτίδας Νοτιοδυτικών συνοικιών του Δυτικού Τομέα της ΚΟΑ του ΚΚΕ, διοργανώνει συζήτηση με θέμα «Η πολιτική πρόταση του ΚΚΕ για τη διέξοδο από την κρίση υπέρ των εργαζομένων», αύριο Παρασκευή 29 Απρίλη, στις 8 μ.μ., στο καφενείο «Το Κλασικό» (Εδέσσης 69, Αιγάλεω). Θα μιλήσει ο Βασίλης Βούλγαρης, μέλος του Γραφείου της ΝΟ Δυτικού Τομέα της ΚΟΑ.
  • Οι κομματικές οργανώσεις Γούβας και Παγκρατίου της Αχτίδας Α' Αθήνας - Γαλατσίου της ΝΟ Κεντρικού Τομέα της ΚΟΑ του ΚΚΕ, διοργανώνουν συζήτηση με θέμα: «Η πολιτική πρόταση του ΚΚΕ για τη διέξοδο από την κρίση υπέρ των εργαζομένων», αύριο Παρασκευή 29 Απρίλη, στις 7.30 μ.μ., στο καφενείο «Του Ανδρέα» (Τιδέως και Πυργοτέλους). Θα μιλήσει ο Μάριος Φωτεινάκης μέλος της Αχτιδικής Επιτροπής Α' Αθήνας - Γαλατσίου.
  • Στο νοσοκομείο και στον πτηνοτροφικό Συνεταιρισμό της Αρτας θα περιοδεύσει αύριο Παρασκευή, ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Μωραΐτης.
  • Εκδήλωση - αφιέρωμα στο «Κάστρο του Υμηττού», προς τιμήν των τριών ΕΠΟΝιτών ηρώων, που έπεσαν στις 28 Απρίλη 1944, μαχόμενοι παλικαρίσια ενάντια σε 200 χιτλερικούς και ταγματασφαλίτες, διοργανώνουν η Αχτίδα Ανατολικών Συνοικιών της ΚΟΑ του ΚΚΕ, η Τομεακή Οργάνωση Ανατολικών Συνοικιών της ΚΝΕ και το Παράρτημα Υμηττού της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, το Σάββατο 30 Απρίλη, στις 7 μ.μ., στην πλατεία Υμηττού. Μετά την εκδήλωση, θα ακολουθήσει πορεία μέχρι το Κάστρο και κατάθεση στεφάνων στον τόπο της θυσίας.
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Επίδειξη αδιαλλαξίας από τον Ερογλου

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Σε ζητήματα που αφορούν την Αστυνομία και την εσωτερική ασφάλεια επικεντρώθηκε η χτεσινή συζήτηση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια, και του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ντερβίς Ερογλου, στο πλαίσιο των απευθείας διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό. Είχαν προηγηθεί την Τρίτη οι δηλώσεις του Τουρκοκύπριου ηγέτη, σε δεξίωση για τα ΜΜΕ, όπου επανέλαβε προκλητικές θέσεις, καλώντας την ελληνοκυπριακή πλευρά να δεχτεί μια συμφωνία στη βάση των «πραγματικοτήτων» η οποία θα προβλέπει τις εγγυήσεις της Τουρκίας, την πολιτική ισότητα και την παρουσία δύο ισότιμων συνιστώντων κρατιδίων. Είπε ακόμα ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά ονειρεύεται την επαναφορά του Κυπριακού στην προ του 1974 κατάσταση, τη συνέχιση της Κυπριακής Δημοκρατίας και την επικυριαρχία της σε όλο το νησί και ισχυρίστηκε ότι «με τέτοιες προθέσεις δεν οδηγούμαστε πουθενά»... Μετά τη χτεσινή συνάντηση ο Δ. Χριστόφιας σημείωσε ότι οι δηλώσεις του Ντ. Ερογλου είναι εκτός πραγματικότητας και πρόσθεσε ότι επιθυμητό είναι να υπάρξει λύση πριν την Κυπριακή προεδρία της ΕΕ, το δεύτερο εξάμηνο του 2012. Ωστόσο, είπε, για να προκύψει η λύση πρέπει να εγκαταλειφθούν οι δηλώσεις περί συνεταιρισμού και να σταματήσει η Τουρκία να αντιμετωπίζει με αλαζονεία και κυνισμό την Κυπριακή Δημοκρατία.

Βιβλιοπαρουσιάσεις
  • Η Αχτίδα Ανατολικών Συνοικιών της Κομματικής Οργάνωσης Αττικής του ΚΚΕ διοργανώνει εκδήλωση - βιβλιοπαρουσίαση με αφορμή τις εκδόσεις της «Σύγχρονης Εποχής» «3η Συνδιάσκεψη της ΚΕ του ΚΚΕ 10-14 Οκτώβρη 1950», «6η Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΕ 11-12 Μάρτη 1956», «12η Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΕ 5-15/2 1968». Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί αύριο Παρασκευή 29 Απρίλη στις 7 μ.μ. στα γραφεία του ΚΚΕ στο Βύρωνα (Χειμάρας και Αϊδινίου). Κεντρικός ομιλητής θα είναι ο Φάνης Παρρής, μέλος της Ιδεολογικής Επιτροπής της ΚΕ του ΚΚΕ.
  • Μπροστά στον εορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς, η ΚΟΒ Εξαρχείων - Νεάπολης της ΚΟΑ του ΚΚΕ διοργανώνει εκδήλωση - παρουσίαση του βιβλίου του Απτον Σίνκλερ «Ο βασιλιάς άνθρακας», το Σάββατο 30 Απρίλη, στις 6.30 μ.μ. στην αίθουσα Λογιστών (Κάνιγγος 27, 5ος όροφος). Στην εκδήλωση θα υπάρχει έκθεση βιβλίου και θα ακολουθήσει προβολή βίντεο.
Εκδήλωση της ΚΟ Βερολίνου του ΚΚΕ

Εκδήλωση - συζήτηση με θέμα «Η καπιταλιστική κρίση και η πρόταση διεξόδου του ΚΚΕ», διοργανώνει το Σάββατο 7 Μάη, στις 7 μ.μ., η Κομματική Οργάνωση Βερολίνου του ΚΚΕ, στους χώρους της Ελληνικής Κοινότητας Βερολίνου (Mittelstr. 33, 12167 Berlin-Steglitz). Θα μιλήσει ο Μανώλης Κοράκης, μέλος της Νομαρχιακής Επιτροπής της Οργάνωσης Γερμανίας του ΚΚΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ