ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 27 Απρίλη 2011
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
Συναυλία αφιερωμένη στην Εργατική Πρωτομαγιά

Στις 6 Μάη, στις 7.30 μ.μ., η συναυλία του Χρήστου Λεοντή στην αίθουσα Συνεδρίων του ΚΚΕ

Αφίσα του ΚΚΕ για την Εργατική Πρωτομαγιά
Αφίσα του ΚΚΕ για την Εργατική Πρωτομαγιά
Με μια μεγάλη συναυλία του Χρήστου Λεοντή, στις 6 Μάη, στις 7.30 μ.μ., με ελεύθερη είσοδο, στην αίθουσα των Συνεδρίων του, στον Περισσό, τιμά την Εργατική Πρωτομαγιά η ΚΕ του ΚΚΕ. Δημιουργός που έχει αφήσει το ευδιάκριτο στίγμα του στο ελληνικό τραγούδι, ο Χρ. Λεοντής έχει προσφέρει κορυφαία τραγουδιστικά έργα - καρποί της συνάντησής του με τη μεγάλη ποίηση των Λόρκα, Νερούντα, Ρίτσου, Βάρναλη και άλλων.

Στη συναυλία - διάρκειας δυόμισι ωρών - θ' ακουστούν κάποια απ' αυτά τα γνωστά τραγούδια του, μαζί με άλλα νεότερα, αρκετά σε πρώτη εκτέλεση. Ερμηνευτές των τραγουδιών του θα είναι οι: Μανώλης Μητσιάς, Λάκης Χαλκιάς, Μίλτος Πασχαλίδης, Ιωάννα Φόρτη, Γιώργος Καλογήρου. Παράλληλα, ο συνθέτης θα παρουσιάσει τρεις νέους συνθέτες, τους Γιώργο Καλογήρου, Μανόλη Ανδρουλιδάκη και Νεοκλή Νεοφυτίδη, οι οποίοι θα ερμηνεύσουν τραγούδια τους. Την ορχήστρα απαρτίζουν οι: Νεοκλής Νεοφυτίδης (πιάνο), Μανόλης Ανδρουλιδάκης (κιθάρες), Τεό Λαζάρου (κοντραμπάσο), Αντώνης Παπαγγελής (κλασική κιθάρα), Σταύρος Κεκές (μπουζούκι), Νίκος Παπαναστασίου (ακορντεόν).

Το πρόγραμμα, εκτός από κομμάτια από το κορυφαίο «Καπνισμένο τσουκάλι» σε ποίηση Γιάννη Ρίτσου και την «Καταχνιά» σε στίχους Κώστα Βίρβου, τραγούδια του σε ποίηση Λόρκα, αλλά και τον «Θούριο» του Ρήγα Φεραίου, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων: Τον «Οδηγητή» σε ποίηση Βάρναλη που δεν το έχει παρουσιάσει ο συνθέτης ποτέ δημόσια, αλλά και τον «Δούλο τρίδουλος» επίσης σε ποίηση Βάρναλη, που θ' ακουστεί για πρώτη φορά. Επίσης, σε πρώτη εκτέλεση, τρία μελοποιημένα ποιήματα του Γ. Σουρή («Ρωμιός», «Η ζωγραφιά μου», «Στον ίσκιο μου») και άλλα κομμάτια που δεν έχουν παιχτεί σε συναυλίες του συνθέτη: «Ο Μοραζάν» από το «Κάντο Χενεράλ», το «Σε τούτη τη γωνιά της γης», το «Χάθηκε η επανάστασή μας», τα τραγούδια «Τα μάτια που δακρύζουνε» και «Θαλασσινή αναφορά» από τον «Ερωτα Αρχάγγελο» (εκδόθηκε πέρσι) κ.ά.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΝΕΟΛΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Εκδήλωση για νέα ζευγάρια και νέες γυναίκες

Εκδήλωση για τα νέα ζευγάρια και τις νέες γυναίκες διοργανώνει το ΚΣ της ΚΝΕ την Παρασκευή 29 Απρίλη, στις 19.00, στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Πετρούπολης (Μπουμπουλίνας και Αθανασίου Διάκου), με ομιλήτρια την Βιβή Δάγκα, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ. Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει θεατρικό δρώμενο, ενώ παράλληλα θα υπάρχουν στο χώρο δραστηριότητες για τα μικρά παιδιά. Με την πρωτοβουλία αυτή, η ΚΝΕ θέτει στο επίκεντρο τα οξυμένα προβλήματα και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν η νεολαία και οι γυναίκες της εργατικής - λαϊκής οικογένειας, αλλά και τις σύγχρονες ανάγκες και τη δυνατότητα που υπάρχει σήμερα να ικανοποιηθούν.

Οπως υπογραμμίζει η Βιβή Δάγκα, «η εκδήλωση αυτή αποτελεί συνέχεια μιας σειράς πρωτοβουλιών της ΚΝΕ σχετικά με τις νέες γυναίκες και τα νέα ζευγάρια. Δε θέλουμε απλά να αναδείξουμε τις δυσκολίες που συνοδεύουν τους νέους σε κάθε βήμα που κάνουν για να δημιουργήσουν τη δική τους οικογένεια. Στόχος μας είναι να φωτίσουμε την αιτία των δυσκολιών αυτών και να τονίσουμε ότι υπάρχει λύση στα σημερινά αδιέξοδα. Να συζητήσουμε με τους νέους και τις νέες εργαζόμενες πώς θα οργανώσουμε την πάλη, με βάση τις δικές μας ανάγκες. Προϋπόθεση για την ικανοποίησή τους είναι να διεκδικήσουμε τον πλούτο που εμείς παράγουμε, να βρεθεί στο προσκήνιο ο λαός, να αλλάξει η τάξη που έχει στα χέρια της την εξουσία, να οργανωθεί η παραγωγή με βάση τις σύγχρονες ανάγκες και όχι τα κέρδη.

Ιδιαίτερη προετοιμασία έχουμε κάνει και για τα μικρά παιδιά που θα βρεθούν στην εκδήλωση μαζί με τους γονείς τους. Εχουμε ετοιμάσει μπροστά στην Εργατική Πρωτομαγιά δραστηριότητες με άξονα την έννοια του εργάσιμου χρόνου, το 8ωρο, με στόχο να γνωρίσουν σημαντικούς σταθμούς και αιτήματα των αγώνων της εργατικής τάξης».

ΜΕΤΩΠΟ ΑΓΩΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ
Η Πρωτομαγιά να είναι αφετηρία νέων αγώνων

Κάλεσμα του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών για την Πρωτομαγιά

Με στίχους του Γ. Ρίτσου («Θυμηθείτε το, αν η Ελευθερία/ Δε βαδίσει στα χνάρια του αίματός μας/ Εδώ θα μας σκοτώνουν κάθε μέρα...») το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ) «καλεί όλους τους φοιτητές και σπουδαστές να συμμετάσχουν μαζικά και δυναμικά στις φετινές πρωτομαγιάτικες εκδηλώσεις τιμής και δόξας στους αγώνες και τις θυσίες της εργατικής τάξης, ώστε να αποτελέσουν ένα σημαντικό βήμα κλιμάκωσης των αγώνων. Η φετινή Πρωτομαγιά μπορεί και πρέπει να είναι μέρα ξεχωριστή για όλους μας, αφετηρία νέων αγώνων». Καλεί τους φοιτητές και τους σπουδαστές να συμμετάσχουν μαζικά στην απεργιακή συγκέντρωση με το ΠΑΜΕ, στο Σύνταγμα, στις 10 το πρωί.

Στην ανακοίνωση τονίζεται: «Εχουμε να διδαχθούμε πολλά από την Πρωτομαγιά, από τους ταξικούς αγώνες και τις κατακτήσεις που την έχουν σημαδέψει. Η 1η του Μάη, βαμμένη από το αίμα της εργατιάς, ήταν, είναι και θα είναι "καρφί" στο μάτι της πλουτοκρατίας και του αστικού κράτους. Σήμερα, οι φοιτητές των φτωχών λαϊκών στρωμάτων μαζί με τους εργαζόμενους, συνεχίζουμε τους αγώνες του Σικάγο του 1886, της Θεσσαλονίκης του 1936, της Καισαριανής του 1944. Η ηρωική στάση πολλών αγωνιστών, μεταξύ αυτών και οι Τάσος Τούσης, Ναπολέων Σουκατζίδης, οι 200 αθάνατοι της Καισαριανής καλλιεργούν την πίστη μας για τη δύναμη της οργανωμένης ταξικής πάλης, μας διδάσκουν ότι τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο. Πολλές νέες και νέοι σήμερα ακολουθούν το παράδειγμά τους, που στέκονται αταλάντευτα απέναντι στην εργοδοσία, κόντρα στα κελεύσματα υποταγής και συμβιβασμού. Οι σύγχρονοι ήρωες είναι οι απολυμένοι, οι άνεργοι, οι φοιτητές που αναγκάζονται να εργάζονται για να μπορέσουν να σπουδάσουν.

Σήμερα, μας καλούν να θυσιαστούμε με πρόσχημα την κρίση τους, την κρίση του καπιταλισμού! Δε φταίμε εμείς για την κρίση! Δεν αναγνωρίζουμε κανένα χρέος! Δε θα γίνουμε η γενιά που θα γνωρίσει το 8ωρο, το δικαίωμα στη δωρεάν Υγεία και Παιδεία στα βιβλία της Ιστορίας! Απέναντι στο αντιλαϊκό μπλοκ της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, της ΕΕ, των κομμάτων του ευρωμoνόδρομου, που τσακίζουν εμάς και τις οικογένειές μας, μόνη λύση είναι να ισχυροποιήσουμε τη δική μας πραγματική κοινωνική συμμαχία, μόνη λύση είναι να ισχυροποιήσουμε το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών που όλο το προηγούμενο διάστημα πρωτοστάτησε στην οργάνωση της πάλης των φοιτητών. Αλλάζουμε το συσχετισμό, οργανώνουμε τον αγώνα, δίνουμε πνοή και ζωντάνια στους συλλόγους. Δυναμώνουμε παντού τις Επιτροπές Αγώνα, σε κάθε έτος, σε κάθε εργαστήριο, σε κάθε σχολή. Ενώνουμε τις δυνάμεις μας με τους εργάτες, με τους φτωχούς αγρότες, τους μικρούς μαγαζάτορες που υποφέρουν, το ριζοσπαστικό γυναικείο κίνημα, στον κοινό αγώνα ενάντια στα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό».

ΚΚΕ - ΚΝΕ
Εκδηλώσεις για την 1η Μάη

Στο πλαίσιο του αγωνιστικού εορτασμού της 1ης Μάη, εκδήλωση στο μνημείο Λαϊκών Αγωνιστών στις 11 π.μ. διοργανώνει το Σάββατο 30 Απρίλη, η Κομματική Οργάνωση Μανταμάδου του ΚΚΕ.

Οι Οργανώσεις Κοζάνης της ΚΝΕ πραγματοποιούν περιοδείες, εξορμήσεις και εκδηλώσεις: Από χτες ξεκίνησαν εξορμήσεις σε στέκια νεολαίας και εμπορικά καταστήματα. Αύριο Πέμπτη 28 Απρίλη, το πρωί, στελέχη της ΚΝΕ θα περιοδεύσουν στον ΑΗΣ Καρδιάς και το βράδυ θα γίνει σύσκεψη με μαθητές στα γραφεία της Οργάνωσης στην Κοζάνη.

Την Παρασκευή 29 Απρίλη, στελέχη της ΚΝΕ θα περιοδεύσουν στο ορυχείο του Νότιου Πεδίου της ΔΕΗ. Την ίδια μέρα, στις 8 το βράδυ, στο Εργατικό Κέντρο Κοζάνης, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση και προβολή της ταινίας των Στιούαρτ Μπερντ - Ντέμπορα Σάφερ «The Wobblies», που αναφέρεται στους «Βιομηχανικούς Εργάτες του Κόσμου» («ΒΕΚ» - «IWW»), του πρώτου ταξικού εργατικού κινήματος στις ΗΠΑ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ