ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 27 Απρίλη 2011
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
FRONTEX
Οργιο καταστολής στη Μεσόγειο

Απάνθρωπο δίκτυο έστησαν τα κράτη - μέλη της ΕΕ στη Μεσόγειο ενάντια στους πρόσφυγες του ιμπεριαλισμού. Ο Frontex (στρατιωτικοαστυνομικός οργανισμός που εποπτεύει τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ) ανακοίνωσε επέκταση χωρική και χρονική της επιχείρησης «Hermes» στην κεντρική Μεσόγειο. Πρόσφατα, ανακοίνωσε χωρική επέκταση και της «Poseidon» (καλύπτει το Αιγαίο) μέχρι και νότια της Κρήτης, ενώ ετοιμάζει και την «Aeneas» για το Ιόνιο.

Η επιχείρηση συνοριοφύλαξης «Hermes» διοργανώνεται συνεχώς από το 2007 για επιτήρηση με θαλάσσια και εναέρια μέσα των ιταλικών θαλασσών, γενικά της κεντρικής Μεσογείου. Φέτος, επρόκειτο να ξεκινήσει Ιούνη, όμως κατόπιν αίτησης της ιταλικής κυβέρνησης ξεκίνησε 20 Φλεβάρη για να απαγορεύσει την αποβίβαση «λαθρομεταναστών» στο ιταλικό νησάκι Λαμπεντούζα (λίγα μίλια από τις αφρικανικές ακτές), τη Σικελία, γενικά την Ιταλία. Τώρα αποφασίστηκε να επεκταθεί κατά πέντε μήνες ως τον Αύγουστο 2011. Παράλληλα, θα καλύπτει και τη Σαρδηνία προκειμένου να απωθεί/ συλλαμβάνει/ περιορίσει τα κύματα προσφύγων από τη βόρεια Αφρική μετά τις εκεί εξελίξεις. Ηδη, βρίσκονται στην Ιταλία να συντονίζουν την καταστολή αξιωματούχοι του Frontex. Υπό την επίβλεψή τους κατέφτασαν και επιχειρούν σκάφη και αεροσκάφη από άλλες χώρες της ΕΕ.

Ταυτόχρονα, ο Frontex συντονίζει σε Αιγαίο και Λιβυκό πέλαγος την αντίστοιχη επιχείρηση «Poseidon» (εξελίσσεται καθ' όλη τη διάρκεια του έτους, με θαλάσσια και εναέρια μέσα επιτήρησης), ενώ στο Ιόνιο προετοιμάζει την αντίστοιχη επιχείρηση «Aeneas» (υλοποιείται πρώτη φορά φέτος, στο διάστημα Ιούνης - Οκτώβρης).

Φαίνεται έτσι η υποκρισία των κρατούντων, καθώς από τη μια χρησιμοποιούν τους δύσμοιρους αυτούς ανθρώπους ως πρόσχημα για τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις τους, τους ονομάζουν «αμάχους» που τάχα πρέπει να προστατευθούν γιατί κινδυνεύουν τα ανθρώπινα δικαιώματά τους. Μόλις αυτοί βρεθούν στα εδάφη ή τα νερά της ΕΕ, τους βαφτίζουν «λαθρομετανάστες», τους φυλακίζουν σε απάνθρωπα κέντρα κράτησης όπου καταπατιέται βάναυσα η στοιχειώδης ανθρώπινη υπόσταση. Τους αρνούνται άσυλο και νομιμοποίηση ή να μεταβούν σε όποια χώρα της ΕΕ επιθυμούν. Τους αφήνουν έρμαια της εργοδοτικής εκμετάλλευσης, της αστυνομικής καταστολής - χειραγώγησης και των ρατσιστικών συμμοριών.

ΕΝΩΣΗ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ζητούν λύση για καθαριότητα και οδοιπορικά

Την άμεση λύση του προβλήματος της έλλειψης καθαριότητας σε πυροσβεστικές υπηρεσίες και κλιμάκια, αλλά και την καταβολή των οδοιπορικών εξόδων μετάθεσης στους δικαιούχους ζητά, με επιστολή της προς τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, η Ενωση Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.

Στην επιστολή τονίζεται πως οι απαντήσεις τόσο του ίδιου του υπουργού όσο και του υφυπουργού σε Ερωτήσεις εκπροσώπων του Κοινοβουλίου γι' αυτά τα δύο θέματα, δείχνουν «ότι είτε έχετε λανθασμένη πληροφόρηση από τις σχετικές διευθύνσεις του Αρχηγείου Πυροσβεστικού Σώματος, είτε είναι πολιτική επιλογή η μη παραδοχή των προβλημάτων μας, άρα και η μη λήψη μέτρων για την ικανοποίησή τους».

Η Ενωση επισημαίνει πως «ενώ υφίσταται πραγματικό και διαπιστωμένο πρόβλημα καθαριότητας στις Υπηρεσίες Καρπενησίου και Οινοφύτων, καθώς και στο Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Δερβενοχωρίων, εσείς απαντάτε ότι "κατόπιν τούτου δεν τίθεται ζήτημα ελλιπούς καθαριότητας των υπηρεσιών του Πυροσβεστικού Σώματος". Σας παραπέμπουμε, λοιπόν, στους υπαλλήλους και τις διοικήσεις των συγκεκριμένων υπηρεσιών για να διαπιστώσετε κατ' ιδίαν ότι από αρχάς του έτους και μέχρι σήμερα δεν παρέχεται κανενός είδους και με οποιονδήποτε τρόπο υπηρεσία καθαριότητας, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για την υγεία των υπαλλήλων και τη δημόσια υγιεινή».

Παράλληλα, στην επιστολή τονίζεται πως στις απαντήσεις του υφυπουργού, αλλά του ίδιου του υπουργού Χ. Παπουτσή σχετικά με το θέμα των οδοιπορικών εξόδων, υπάρχουν διαβεβαιώσεις «όπως: "...έχει και αυτό πλήρως ικανοποιηθεί", "...δεν υπάρχουν σε εκκρεμότητα δικαιολογητικά που αφορούν καταβολή οδοιπορικών λόγω μεταθέσεων στο πυροσβεστικό προσωπικό της χώρας", "οι αιτήσεις των οδοιπορικών εξόδων των ...βρίσκονται ήδη σε διαδικασία ελέγχου των δικαιολογητικών"», τη στιγμή που ο διευθυντής της Διαχείρισης Χρηματικού του Αρχηγείου, τον Οκτώβρη του 2010, «αρνείται ρητώς κατά παράβαση των σχετικών διατάξεων την καταβολή των οδοιπορικών εξόδων στους δικαιούχους που έχουν υποβάλει δικαιολογητικά και βάζει φραγμό στην κατάθεση δικαιολογητικών για τους υπολοίπους».

ΜΙΚΡΕΣ - ΜΙΚΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΟΙ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΕΣ που απασχολούνται με σύμβαση ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου δικαιούνται τη μηνιαία πρόσθετη παροχή (επίδομα) των 176 ευρώ του άρθρου 14 του Ν. 3016/2002, έκρινε ο Αρειος Πάγος με την υπ' αριθμ. 588/2011 απόφασή του. Σύμφωνα με την απόφαση, η μη καταβολή του συγκεκριμένου επιδόματος παραβιάζει τη συνταγματική αρχή της ισότητας. Υπενθυμίζεται ότι η ειδική παροχή των 176 ευρώ χορηγήθηκε αρχικά με το νόμο 3016/2002 και αποσκοπούσε στο να εξομαλυνθούν οι υπάρχουσες μισθολογικές διαφορές υπέρ των χαμηλόμισθων υπαλλήλων που δε λαμβάνουν πρόσθετες μισθολογικές παροχές. Από το 2002 το επίδομα επεκτάθηκε και σε άλλες κατηγορίες απασχολουμένων.

ΝΕΚΡΟΣ ΑΠΟ ΠΥΡΚΑΓΙΑ: Ενας άνδρας βρέθηκε απανθρακωμένος προχθές το βράδυ, σε εγκαταλειμμένο κτίριο στο Μεταξουργείο. Συγκεκριμένα, οι πυροσβέστες κλήθηκαν να σβήσουν την πυρκαγιά που είχε ξεσπάσει σε κτίριο στη συμβολή των οδών Αγ. Ορους και Παραμυθιάς. Οταν μπήκαν στο σπίτι και κατέβηκαν στο υπόγειο, βρήκαν τον άτυχο άνδρα, τα στοιχεία του οποίου ακόμα δεν έχουν γίνει γνωστά. Προανάκριση για τα αίτια θανάτου του, διενεργεί η Αστυνομία, ενώ από την πυρκαγιά δεν κινδύνεψαν γειτονικά σπίτια.

Ο ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ Αθηνών, με προσφυγή του στο ΣτΕ, υποστηρίζει ότι είναι αντισυνταγματική και παράνομη η υπουργική απόφαση (Υ9/137380/2011) που δεν επιτρέπει στους δημόσιους υπαλλήλους ασφαλισμένους στον Οργανισμό Περίθαλψης Ασφαλισμένων του Δημοσίου να χρησιμοποιούν γιατρούς, οι οποίοι δεν είναι συμβεβλημένοι με τον ΟΠΑΔ. Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση, σε περίπτωση που δημόσιοι υπάλληλοι χρησιμοποιήσουν γιατρό μη συμβεβλημένο με τον ΟΠΑΔ, ιατρική αμοιβή δεν καλύπτεται.

ΗΣΑΠ: Συνεχίζονται, όπως φαίνεται, οι εργασίες ανακαίνισης στη γραμμή του ΗΣΑΠ στο τμήμα Μοναστηράκι - Θησείο (μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν επανακατάχωση του αρχαίου ναού «Βωμού του Ελέους»). Το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθήνας έκανε δεκτή αίτηση ανάκλησης της προσωρινής διαταγής που εκδόθηκε 15 Απρίλη κατά του αναδόχου του έργου, του ΗΣΑΠ και των υπουργείων Πολιτισμού και Οικονομικών. Διαταγή με την οποία αποφασίστηκε παύση κάθε εργασίας σχετικά με τον αρχαίο ναό και την προστασία αυτού ως ότου συζητηθεί η αίτηση δικαστικής προστασίας που κατέθεσαν πολίτες και η ΜΚΟ «Πλειάδες». Ζητούν να προστατευτεί ο αρχαιολογικός χώρος από τα έργα ανακαίνισης της γραμμής του ηλεκτρικού και να μη γίνει κατάχωση του βωμού (η εκδίκαση προσδιορίστηκε για τις 2/8/2011). Την αίτηση ανάκλησης κατέθεσε η κοινοπραξία «Ακτορας ΑΤΕ - Μοχλός ΑΕ» που έχει αναλάβει την κατασκευή του έργου. Σημειωτέον ότι το δικαστήριο απέρριψε αντίστοιχη αίτηση που είχαν καταθέσει ΗΣΑΠ και τα δύο υπουργεία.


Θάνατος δημοσιογράφου

Πέθανε τα ξημερώματα της Κυριακής του Πάσχα ο δημοσιογράφος Γιάννης Σπυριδάκης σε ηλικία 86 ετών. Ο Γ. Σπυριδάκης ήταν ο πρώτος δημοσιογράφος που, με αλλεπάλληλα άρθρα του στην Εφημερίδα «ΜΑΧΗ», αποκάλυψε τα μαρτύρια των εξορίστων αντιστασιακών της Μακρονήσου, κάτι για το οποίο πλήρωσε με διώξεις, πέρασε εφτά στρατοδικεία και εξορίστηκε στην Αρεθούσα Ικαρίας. Αργότερα, εργάστηκε σε διάφορες εφημερίδες ως συντάκτης ασφαλιστικών και εργατικών θεμάτων. Το 1962 εξέδωσε το βιβλίο «Ασφαλιστικά θέματα» έναν οδηγό ασφαλισμένων στο ΙΚΑ. Το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ, με ανακοίνωσή του, αποχαιρετά τον εξαίρετο συνάδελφο και εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στην αγαπημένη του κόρη.

Η κηδεία του Γιάννη Σπυριδάκη γίνεται, αύριο Πέμπτη 28.4.2011 στις 16.00 στο Α' Νεκροταφείο Αθηνών.

ΔΗΜΟΣ ΜΟΣΧΑΤΟΥ - ΤΑΥΡΟΥ
Επιβάλλει νέα δημοτικά χαράτσια

Πρόσθετα χαράτσια καλούνται να πληρώσουν το επόμενο διάστημα οι κάτοικοι των περιοχών Μοσχάτου και Ταύρου, μετά την απόφαση της κυβερνητικής πλειοψηφίας στο δημοτικό συμβούλιο να προχωρήσει σε αύξηση 5% στα ανταποδοτικά τέλη των περιοχών.

Οπως τονίζουν, ανάμεσα στα άλλα, σε ανακοίνωσή τους οι δημοτικοί σύμβουλοι του ΚΚΕ σε Μοσχάτο - Ταύρο, «ζητάμε την κατάργηση κάθε τέλους ή φόρου σε Υγεία, Πρόνοια, Παιδεία, Αθλητισμό, Πολιτισμό, δηλαδή κατάργηση κάθε είδους συμμετοχής των εργαζομένων σε "τροφεία" των παιδικών σταθμών, σε δραστηριότητες Αθλητισμού - Πολιτισμού, καλλιτεχνικής παιδείας», και προσθέτουν: Καλούμε το λαό του Μοσχάτου - Ταύρου να αγωνιστεί μαζί μας για πλήρη και επαρκή κρατική χρηματοδότηση της τοπικής διοίκησης (περιφερειών και δήμων) από τον κρατικό προϋπολογισμό για τη λειτουργία των υπηρεσιών στην κατεύθυνση της ικανοποίησης των λαϊκών αναγκών(...), την επιβολή φορολογίας 45% στο μεγάλο κεφάλαιο και στην εκκλησιαστική περιουσία, την κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πλατιάς κατανάλωσης, στα οικιακά τιμολόγια των πρώην ΔΕΚΟ, στην Εκπαίδευση και στην Υγεία (...) Είμαστε αντίθετοι στην επιβολή της ανταποδοτικότητας για κάθε υπηρεσία και έργο της τοπικής διοίκησης, της αύξησης της αντιλαϊκής έμμεσης φορολογίας, που αποτελεί την κύρια κατεύθυνση της κυβερνητικής πολιτικής».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ