ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 22 Απρίλη 2011
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Παρέμβαση για υπέρογκα διόδια και ποινικοποίηση των αγώνων

Με παρέμβασή του προς την Κομισιόν, ο Μπάμπης Αγγουράκης, μέλος της ΚΕ και ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, καταγγέλλει την ασυδοσία των επιχειρηματικών μονοπωλιακών κατασκευαστικών ομίλων, που με τη στήριξη της κυβέρνησης επιβάλλουν υπέρογκα διόδια και ποινικοποιούν τους αγώνες των εργαζομένων που παλεύουν για την κατάργησή τους.

Με τις συμβάσεις παραχώρησης, που ψήφισαν από κοινού ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΛΑ.Ο.Σ., οι κατασκευαστικοί όμιλοι συμμετέχουν μόνο με 7% στο κόστος κατασκευής των έργων, ποσό το οποίο υπερκαλύπτεται από τα πανάκριβα χαράτσια που πληρώνει ο λαός για την κατασκευή και τη χρήση τους μέσω της φορολογίας και των διοδίων, ενώ τα εκμεταλλεύονται για 30 χρόνια και αξιώνουν την επέκταση των συμβάσεων στα 40-45 χρόνια.

Ενόψει της μετακίνησης των λαϊκών οικογενειών, το ΚΚΕ απαιτεί από την κυβέρνηση να σταματήσει η λειτουργία όλων των διοδίων τουλάχιστον από Μ. Πέμπτη και για μια εβδομάδα. Καλεί το λαό να εντείνει συνολικά την πάλη του για κατάργηση όλων των διοδίων, για να γίνουν τα δημόσια έργα λαϊκή περιουσία. Γιατί είναι δικαίωμά του να κυκλοφορεί ελεύθερα και με ασφάλεια στο δημόσιο οδικό δίκτυο.

Η παρέμβαση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ έχει ως εξής:

«Με ανακοίνωσή του, ο όμιλος "Ολυμπία Οδός", που εκμεταλλεύεται τον οδικό άξονα Ελευσίνα - Κόρινθος - Πάτρα - Πύργος - Τσακώνα, εγκαλεί όσους αγωνίζονται για την κατάργηση των υπέρογκων διοδίων, που αυτός επιβάλλει πριν καν ολοκληρώσει τα έργα, ενώ απειλεί με απολύσεις χιλιάδες εργαζόμενους. Παράλληλα, η ελληνική κυβέρνηση ποινικοποίησε με νόμο τη μη πληρωμή των διοδίων προς όφελος της κερδοφορίας των κατασκευαστικών εταιρειών, καθώς και τις δίκαιες διαμαρτυρίες και τους αγώνες των εργαζομένων ενάντια στα διόδια. Σημειώνεται ότι στο συνολικό κόστος 2,2 δισ. του έργου - το οποίο σύμφωνα με τη σύμβαση παραχώρησης ο όμιλος θα εκμεταλλεύεται για 30 χρόνια, ενώ αξιώνει την επέκτασή της στα 40-45 χρόνια - συμμετέχει μόνο με 7%, ενώ το 53% καλύπτεται από χρήματα του ελληνικού λαού μέσω της φορολογίας και των διοδίων.

Πώς αξιολογεί η Επιτροπή την επιβολή πανάκριβων διοδίων από τις κατασκευαστικές εταιρείες στους ελληνικούς αυτοκινητόδρομους; Καταδικάζει τις απειλές για απολύσεις και την ποινικοποίηση των κινητοποιήσεων;».

ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΟΣ ΑΙΓΑΙΟΥ
Πρόσθετα διόδια στη Λεπτοκαρυά

Κλείνουν πάλι τα Τέμπη στις 27 και 28 Απρίλη

Ενώ υποτίθεται ότι αναμένονται κάποιες μικρές έστω μειώσεις - κοροϊδία στην τιμή των διοδίων, ύστερα από τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης με τις οποίες προσφέρει πρόσθετες εξασφαλίσεις και εγγυήσεις κερδοφορίας προς τους ιδιωτικούς ομίλους, η κοινοπραξία «Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου» ανακοίνωσε χτες προκλητικά ότι θέτει σε λειτουργία ένα νέο σταθμό πλευρικών διοδίων που θα λειτουργεί στη Λεπτοκαρυά Πιερίας, υποχρεώνοντας τους κατοίκους να πληρώνουν πανάκριβα χαράτσια, ακόμη και για τοπικές μετακινήσεις!

Στο σταθμό αυτό, ειδικότερα, που θα αρχίσει να λειτουργεί από τις 9 το βράδυ της Πέμπτης 28 Απρίλη, οι οδηγοί θα πληρώνουν: 2,10 ευρώ για τα δίκυκλα, 2,90 ευρώ για τα ΙΧ, 7,30 ευρώ για τα φορτηγά και λεωφορεία με 2 και 3 άξονες και 10,30 ευρώ για φορτηγά με 4 και πάνω άξονες.

Στο μεταξύ, κλειστή θα είναι στις 27 και 28 Απρίλη (από τις 6 το πρωί της Τετάρτης, μέχρι τις 9 το βράδυ της Πέμπτης), η Εθνική Οδός Αθηνών - Λαμίας στο ύψος των Τεμπών, λόγω πρόσθετων εργασιών (εκβραχισμοί) που θα γίνουν σε σημεία της κοιλάδας. Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, που θα ισχύσουν σ' αυτή τη χρονική διάρκεια, καθώς και οι παρακαμπτήριες διαδρομές, θα ανακοινωθούν από την Αστυνομία, ενώ κατά τη διάρκεια της διακοπής της κυκλοφορίας οι οδηγοί δεν θα πληρώνουν διόδια στους μετωπικούς σταθμούς Μακρυχωρίου και Πυργετού και στους πλευρικούς Γυρτώνης και Μακρυχωρίου. Για περισσότερες πληροφορίες οι οδηγοί μπορούν να απευθύνονται στο τηλεφωνικό κέντρο της «Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου» - τηλ. 2410 741440 - καθώς και στην ιστοσελίδα www.aegeanmotorway.gr.

ΜΙΚΡΕΣ - ΜΙΚΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑΝΑΛΗΨΗ ΕΥΘΥΝΗΣ: Με ένα 12σέλιδο κείμενο, η αυτοαποκαλούμενη «Επαναστατική Οργάνωση 6η Δεκέμβρη» ανέλαβε την ευθύνη για την τοποθέτηση βόμβας στην εφορία του Ν. Κόσμου που βρίσκεται στη διασταύρωση των οδών Πυθέου και Νεοκλέους, στις 23 του περασμένου Μάρτη. Αγνωστος τηλεφώνησε στην εφημερίδα «Το Ποντίκι» και ενημέρωσε πως το κείμενο βρισκόταν σε φορητό αποθηκευτικό μέσο υπολογιστή και πως είχε αφεθεί στη διασταύρωση των οδών Κομνηνών και Φραντζή στα Εξάρχεια.

ΑΡΕΙΟΣ ΠΑΓΟΣ: Ο εργαζόμενος του ιδιωτικού τομέα μπορεί να απαιτήσει την πληρωμή της νόμιμης αποζημίωσης, καθώς και αποζημίωση για ηθική βλάβη, σε περίπτωση που ο εργοδότης μειώσει τις ώρες εργασίας με παράλληλη μείωση των αποδοχών, χωρίς τη συγκατάθεση του εργαζόμενου, σύμφωνα με απόφαση του Αρείου Πάγου. Οπως αναφέρεται στην αρεοπαγίτικη απόφαση, η μονομερής από τον εργοδότη βλαπτική μεταβολή των όρων μιας εργασιακής σύμβασης δίνει το δικαίωμα στον υπάλληλο να τη θεωρήσει ως άτακτη καταγγελία και να απαιτήσει αποζημίωση ή να αξιώσει την τήρηση των όρων της σύμβασης που είχε υπογράψει.

ΘΑΝΑΤΟΣ ΣΤΙΣ ΡΑΓΕΣ: Τραγικό θάνατο βρήκε, χτες λίγο πριν τις 8 το πρωί, άνδρας ηλικίας 69 χρονών, όταν παρασύρθηκε από διερχόμενη αμαξοστοιχία σε διάβαση κοντά στη συνοικία Αγίου Γεωργίου, μέσα στη Λάρισα. Τα αίτια του σιδηροδρομικού δυστυχήματος ερευνώνται, ενώ δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο της αυτοκτονίας.

ΤΗΝ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ και Δημοτικών Επιχειρήσεων Νομού Θεσσαλονίκης προκάλεσε η απόφαση του Δήμου Νεάπολης Συκεών να λειτουργήσει τους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς και χτες Πέμπτη και όλη την επόμενη εβδομάδα (εκτός από τη Δευτέρα), κατά παράβαση του πρότυπου κανονισμού (12065/2002 ΚΥΑ) για τη λειτουργία των Δημοτικών Παιδικών Σταθμών που έχει ισχύ νόμου και εφαρμόζεται υποχρεωτικά πανελλαδικά. Ο πρότυπος κανονισμός προβλέπει ότι οι παιδικοί σταθμοί δε λειτουργούν από τη Μεγάλη Πέμπτη μέχρι και την Κυριακή του Θωμά. Ετσι λοιπόν ο Σύλλογος Εργαζομένων χτες κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά κατά του δημάρχου Νεάπολης Συκεών Σ. Δανιηλίδη.

Εξώδικο για δημοσίευμα

Εξώδικο απέστειλε στον «Ριζοσπάστη» ο Ευάγγελος Ν. Βάθης, κάτοικος Ωρωπού, με αφορμή δημοσίευμα την περίοδο πριν τις εκλογές για την Τοπική Διοίκηση το 2010. Συγκεκριμένα, αναφέρεται σε δημοσίευμα της 30/10/2010, το οποίο είχε τίτλο «Προβοκάτσια στον Ωρωπό».

Το δημοσίευμα έγραφε: «Με ανακοίνωση που εξέδωσαν οι Κομματικές Οργανώσεις Βόρειας Αττικής του ΚΚΕ ενημερώνουν τους εργαζόμενους και το λαό της περιοχής ότι οι "Γιώργος Δεληγιάννης και Βαγγέλης Βάθης δεν έχουν καμιά σχέση με το Κόμμα και δεν το εκπροσωπούν, όπως οι ίδιοι προβοκατόρικα ισχυρίζονται. Οι ίδιοι συμμετέχουν στο ψηφοδέλτιο για το Δήμο Ωρωπού του Γ. Γιασημάκη, γνωστού στελέχους του ΠΑΣΟΚ, και προσπαθούν με αυτόν τον τρόπο να παρασύρουν εργαζόμενους και τίμιους αγωνιστές να στηρίξουν άθελά τους την αντιλαϊκή πολιτική του ΠΑΣΟΚ"».

Ο Ευ. Βάθης στο εξώδικό του μεταξύ άλλων υποστηρίζει ότι δεν αναφέρεται στο δημοσίευμα το όνομα του «ανεξάρτητου» δημοτικού εκλογικού συνδυασμού με τον οποίον ήταν υποψήφιος. Αποσιωπά την ουσία, την αλήθεια που περιέγραφε η ανακοίνωση, ότι στο συνδυασμό που μετείχε ήταν γνωστά τοπικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ.

Παρακάτω διαμαρτύρεται ότι τάχα του αποδίδεται ο «επιεικώς υβριστικός χαρακτηρισμός προς το πρόσωπό μου του προβοκάτορα». Στην πραγματικότητα δεν του αποδίδεται κανένας τέτοιος προσωπικός χαρακτηρισμός. Στην ανακοίνωση των ΚΟΒ και το δημοσίευμα του «Ρ», χαρακτηρίζονται προβοκατόρικα όσα ισχυρίζονταν και προβοκάτσια ακριβώς οι καταγγελλόμενοι από τις ΚΟΒ ισχυρισμοί τους προεκλογικά. Δεν πρόκειται για προσωπική επίθεση αλλά για καθαρά πολιτικό χαρακτηρισμό των πράξεων και λόγων του. Και ακριβώς αυτή την πολιτική κριτική θέλει να φιμώσει ο αποστολέας, των κομμουνιστών και του «Ρ».

Αλλωστε ο όρος «προβοκάτσια» από μόνος του δεν χαρακτηρίζεται υβριστικός σε οποιοδήποτε αξιόπιστο λεξικό κι αν ανατρέξει κανείς. Π.χ. στο «Λεξικό της νέας ελληνικής γλώσσας» του Γ. Μπαμπινιώτη γράφει επιλέξει ότι προβοκάτσια είναι «η δράση ή ενέργεια που έχει σκοπό να παρασύρει άτομο ή ομάδα σε παράνομες ή ανάρμοστες πράξεις, ώστε να εκτεθούν και να ωφεληθούν οι αντίπαλοί τους». Επιπλέον, στο λεξικό της Κοινής Νεοελληνικής του Ινστιτούτου Νεοελληνικών Σπουδών του Αριστετελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης αναφέρεται στο λήμμα προβοκάτορας: "αυτός που σκόπιμα (με λόγια ή με συμπεριφορά) πιέζει, ερεθίζει κάποιον για να προκαλέσει την αντίδρασή του". Δηλαδή ό,τι ακριβώς κατήγγειλαν οι ΚΟΒ Αττικής του ΚΚΕ για την προεκλογική δράση των Γ. Δεληγιάννη και Β. Βάθη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ