Καμία έκπληξη δεν προκάλεσε το γεγονός ότι, στην προχτεσινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΓΣΕΕ, η ΠΑΣΚΕ ανακάλυψε «ασάφειες» στις αποφάσεις του υπουργικού συμβουλίου, με τις οποίες επικυρώθηκε ο νέος γύρος της αντιλαϊκής επίθεσης. Ούτε και το ότι η μεν ΔΑΚΕ υποστήριξε την άσκηση της ίδιας πολιτικής, αλλά με ...άλλο μείγμα, η δε Αυτόνομη Παρέμβαση άσκησε κριτική στη συνδικαλιστική πλειοψηφία για ...ανακολουθία. Είναι οι ίδιες δυνάμεις που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο στήριξαν και στηρίζουν τις ανάγκες της «ανταγωνιστικότητας». Εκείνοι που καλούν τους εργαζόμενους να διαλέξουν πώς, πότε και πόσα δικαιώματα θα θυσιάσουν όταν υπάρχουν οι δυνατότητες για να βελτιωθεί η ζωή της εργατικής - λαϊκής οικογένειας.
Ενα και μοναδικό θέμα σχολίασε χτες στην ενημέρωση των δημοσιογράφων ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ: «Τα αποκαλυπτήρια του υβριστή και ψευδόμενου αντιπροέδρου της κυβέρνησης», δίνοντας συνέχεια στην κοκορομαχία για τα όσα είπε ο Θ. Πάγκαλος στην τουρκική εφημερίδα «Χουριέτ». Αυτό και τίποτα άλλο. Προφανώς για την ηγεσία της ΝΔ δεν υπάρχει κανένα άλλο θέμα της επικαιρότητας «άξιο σχολιασμού». Το σίγουρο είναι ότι στηρίζει φουλ την εφαρμοζόμενη αντιλαϊκή πολιτική και κάνει ό,τι μπορεί για να προχωρήσει όσο το δυνατόν ταχύτερα και σε όλα τα μέτωπα. Συστρατεύεται πλήρως λοιπόν με τις αντιλαϊκές ανατροπές και τις διαρθρωτικές αλλαγές που έχει θέσει στην «ημερήσια διάταξη» η κυβέρνηση, όπως η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, η κατάργηση των δημόσιων νοσοκομείων και η στάση πληρωμών προς τη Δημόσια Υγεία, οι σαρωτικές ιδιωτικοποιήσεις των πρώην ΔΕΚΟ, συνολικά με το νέο πακέτο μέτρων του μεσοπρόθεσμου προγράμματος. Το επανέλαβε για πολλοστή φορά ο αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομίας Χρ. Σταϊκούρας: «Σε κάθε περίπτωση η ΝΔ, μεταξύ άλλων, προτείνει και στηρίζει πρωτοβουλίες για τη μείωση των λειτουργικών δαπανών, για τον εξορθολογισμό της μισθολογικής δαπάνης (σ.σ. του Δημοσίου), για την κατάργηση και συγχώνευση φορέων και οργανισμών, για τον εξορθολογισμό των κοινωνικών δαπανών και των δαπανών υγείας και ιατροφαρμακευτικής δαπάνης», όπως χαρακτηριστικά δήλωσε. Από την άποψη αυτή η αποπροσανατολιστική κόντρα με τον Θ. Πάγκαλο αποτελεί μια συνεισφορά και έμπρακτη στήριξη στην εφαρμογή των βάρβαρων μέτρων, που είναι και μέτρα του δικού της προγράμματος.
Οι δυνάμεις του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού στη ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ λένε πως τάχα είναι αντίθετες στην παραπέρα ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, που θα γίνει στο πλαίσιο συνολικά της ιδιωτικοποίησης και ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας.
Και όμως και σήμερα αυτές οι δυνάμεις, αυτή η πλειοψηφία πρωτοστατεί στο ξεπούλημα της ΔΕΗ και βέβαια είναι αυτή που στήριξε όλα τα προηγούμενα χρόνια την πολιτική ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ και απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας.
Λέει η πλειοψηφία ότι την επόμενη βδομάδα θα αποφασίσει την πραγματοποίηση 48ωρων απεργιών ενάντια στο σχετικό νομοσχέδιο που θα προωθήσει η κυβέρνηση στη Βουλή. Από τώρα όμως φροντίζει οι κινητοποιήσεις να μην έχουν κανένα αποτέλεσμα παρά μόνο να κτίσει το αγωνιστικό προσωπείο της και να κρύψει τις ευθύνες της.
Η επίθεση της κυβέρνησης και των μονοπωλίων είναι ενιαία και μόνο η ενιαία αγωνιστική δράση των εργαζομένων μπορεί να δώσει αποτελεσματική απάντηση. Ομως οι συνδικαλιστικές πλειοψηφίες δρουν συντεχνιακά αχρηστεύοντας εκ των προτέρων τις αντιδράσεις των εργαζομένων. Στην κατεύθυνση αυτή η πλειοψηφία της ΓΕΝΟΠ αρνείται, ουσιαστικά, το συντονισμό της δράσης με άλλους κλάδους εργαζομένων που πλήττονται άμεσα από την επίθεση αυτή, προβάλλοντας το αίτημα να μη θιχτεί η ΔΕΗ, αδιαφορώντας για τις άλλες ΔΕΚΟ.
Παράλληλα, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αυτή η πλειοψηφία στήριξε εξαρχής τη μετοχοποίηση της ΔΕΗ, αποδέχεται πλήρως τη λογική του ανταγωνισμού, δρα πολλές φορές σαν εκπρόσωπος των μετόχων και είναι αυτή που τον περασμένο Οκτώβρη στο 34ο έκτακτο Συνέδριο της ΓΕΝΟΠ αποφάσισε να στηρίξει την απόσπαση από την κυρίως ΔΕΗ και τη θυγατροποίηση της μεταφοράς και της διανομής. Το κομμάτιασμα αυτό διευκολύνει και το ξεπούλημα της ΔΕΗ και το ξεπούλημα των δύο αυτών τομέων.