ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 21 Απρίλη 2011
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Επιταχύνει τις διαδικασίες των ιδιωτικοποιήσεων

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ολοκληρώνει, στο όνομα του χρέους, την εγκληματική πολιτική του ξεπουλήματος της κρατικής περιουσίας

Από πρόσφατη κινητοποίηση του ΠΑΜΕ ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του ΟΣΕ και τις αυξήσεις των εισιτηρίων
Από πρόσφατη κινητοποίηση του ΠΑΜΕ ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του ΟΣΕ και τις αυξήσεις των εισιτηρίων
Επιταχύνονται οι διαδικασίες για το οριστικό ξεπούλημα των επιχειρήσεων που μέχρι πριν από λίγα χρόνια ανήκαν στο Δημόσιο, ενώ η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ σε συνεργασία με ντόπιους και ξένους οίκους αγοραπωλησιών γης ετοιμάζεται να παραδώσει τα καλύτερα φιλέτα των ακινήτων και της γης κρατικής ιδιοκτησίας σε διάφορους επιχειρηματικούς φορείς.

Οι συμφωνίες που έχει κλείσει η κυβέρνηση με την τρόικα, δεν αφήνουν τίποτα όρθιο. Εχοντας θέσει ως στόχο να συγκεντρώσουν από την ιδιωτικοποίηση περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου ποσά που φτάνουν το εφιαλτικό επίπεδο των 50 δισ. ευρώ μέχρι το 2015, είναι απόλυτα βέβαιο ότι ξεκινά ένας νέος κύκλος της εγκληματικής πολιτικής του ξεπουλήματος που θα σημαίνει κι ένα νέο φαγοπότι για το μεγάλο κεφάλαιο, ενώ για το λαό θα φέρει ακριβότερα τιμολόγια και υπηρεσίες, μεγαλύτερη καταστροφή στις παραγωγικές δυνατότητες της χώρας. Τα κονδύλια που θα συγκεντρωθούν από τις ιδιωτικοποιήσεις θα πάνε κατευθείαν στα ταμεία των τραπεζών, στο όνομα της μείωσης του κρατικού χρέους.

Ενα τέτοιο ποσό θεωρείται αδύνατον να συγκεντρωθεί, ωστόσο όπως διαμηνύουν οι κυβερνώντες στους συνεργάτες τους σε ΕΕ και ΔΝΤ, το ΠΑΣΟΚ είναι αποφασισμένο να ...αξιοποιήσει κάθε τρόπο και γνωστή μέθοδο ιδιωτικοποιήσεων. Στο πλαίσιο αυτό, αναμένονται να γίνουν:

-- Πωλήσεις πρώην ΔΕΚΟ και άλλων κρατικών επιχειρήσεων.

-- Συμβάσεις Παραχώρησης διαφόρων μεγάλων έργων και υπηρεσιών.

-- Τοποθέτηση Στρατηγικού Επενδυτή σε μονάδες, επιχειρήσεις και κρατικούς φορείς.

-- Ιδιωτικοποιήσεις μέσω του Χρηματιστηρίου.

-- Δημιουργία Εταιρειών Χαρτοφυλακίου.

Ηδη, μετά από κυβερνητικές συσκέψεις των τελευταίων ημερών, φέρεται να έχει ολοκληρωθεί το σχέδιο ξεπουλήματος για το 2011, στο οποίο, σύμφωνα και με τις επίσημες εξαγγελίες, προβλέπεται:

  • Η πώληση του Οργανισμού Διεξαγωγής Ιπποδρομιών, που ανήκει κατά 100% στο Δημόσιο. Ηδη, σύμφωνα με κυβερνητικούς παράγοντες, έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον από αντίστοιχη εταιρεία της Γαλλίας.
  • Η παράδοση του χώρου του Ελληνικού, που μέχρι στιγμής ανήκει κατά 100% στο Δημόσιο, σε επιχειρηματικό σχήμα.
  • Η υπογραφή νέας σύμβασης με τη «Χόχτιφ» για την επιμήκυνση της σύμβασης παραχώρησης, αλλά και έναρξη διαδικασίας για τη μείωση του ποσοστού που κατέχει το Δημόσιο και το οποίο σήμερα είναι της τάξης του 55%.
  • Η πώληση του εμπορικού τμήματος του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, που ανήκει 100% στο Δημόσιο.
  • Η πώληση του 31% της ΔΕΠΑ, όπου σήμερα το Δημόσιο κατέχει το 65% των μετοχών.
  • Η πώληση του 55,2% των μετοχών της ΛΑΡΚΟ που ανήκουν στο Δημόσιο.
  • Νέα μείωση του ποσοστού που κατέχει το Δημόσιο στον ΟΤΕ, που σήμερα είναι της τάξης του 16%. Ηδη, όπως λένε υπουργικά στελέχη, η «Ντόιτσε Τέλεκομ» ενδιαφέρεται να αυξήσει το ποσοστό της στην επιχείρηση.
  • Νέες συμβάσεις για τα παιχνίδια του ΟΠΑΠ.
  • Η πώληση της εταιρείας Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα, που ανήκει ολοκληρωτικά στο κράτος.
  • Ιδιωτικοποίηση των κρατικών λαχείων.

Ακόμα σχεδιάζουν:

-- Την πώληση του 17% της ΔΕΗ.

-- Την παραχώρηση μετοχικών πακέτων της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ σε ιδιωτικά επιχειρηματικά σχήματα.

-- Την πώληση νέου ποσοστού της συμμετοχής του Δημοσίου στην ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ.

-- Την παραπέρα ιδιωτικοποίηση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.

-- Την παράδοση, το 2012, των Ελληνικών Ταχυδρομείων σε ...«στρατηγικό επενδυτή».

-- Την Ιδιωτικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

-- Το ξεπούλημα της ακίνητης περιουσίας της ΓΑΙAΟΣΕ.

-- Την πλήρη ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ, το 2012.

-- Την πλήρη πώληση των καζίνο.

-- Την παραχώρηση σε ιδιώτες 29 περιφερειακών αεροδρομίων, των περιφερειακών λιμανιών, των μαρίνων κ.ο.κ.

Για τη λεγόμενη αξιοποίηση της δημόσιας ακίνητης περιουσίας, το ΠΑΣΟΚ σχεδιάζει την άμεση πώληση - παραχώρηση των ακινήτων που κατέχουν η Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου (ΚΕΔ) και η Εταιρεία Τουριστικών Ακινήτων (ΕΤΑ), ενώ παράλληλα ετοιμάζονται να προσλάβουν κάποια ιδιωτική εταιρεία για την καταγραφή και αξιολόγηση των αξιοποιήσιμων ακινήτων του Δημοσίου, ενώ παράλληλα θα δημιουργηθεί «Εθνικό Χαρτοφυλάκιο Δημόσιας Γης», που θα αναλάβει τις πωλήσεις δημόσιων ακινήτων και γης.

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ...
Οι θέσεις του ΚΚΕ και ο ΣΚΑΪ

Το τσιράκι των Αλαφούζων είναι ορκισμένος παραχαράχτης και διαστρεβλωτής των θέσεων του ΚΚΕ. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος να χαρακτηρίσει κανείς τον Παπαδημητρίου, ο οποίος στην παράσταση που έδινε χτες και προχτές στον τηλεοπτικό ΣΚΑΪ, στην προσπάθειά του να κατηγοριοποιήσει τους οπαδούς και τους αντιπάλους μιας ενδεχόμενης αναδιάρθρωσης του κρατικού χρέους, αναφώνησε ότι «υπέρ της αναδιάρθρωσης τάσσεται η Αλέκα Παπαρήγα».

Η θέση, βέβαια, του ΚΚΕ, όπως επανειλημμένα την έχει εκφράσει η Αλέκα Παπαρήγα, δεν έχει καμιά σχέση με τις κατηγοριοποιήσεις που θέλει να παρουσιάσει ο εν λόγω. Αυτό που λέει το ΚΚΕ και για το οποίο καταγγέλλει την κυβέρνηση, την ΕΕ και την πλουτοκρατία, είναι ότι στα πλαίσια της οικονομικής κρίσης που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, προωθούν μέτρα και πολιτικές εξυπηρέτησης του κεφαλαίου, που στηρίζονται στην οικονομική εξόντωση των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων, καταδικάζοντας έτσι το λαό σε άμεση πτώχευση, ενώ παράλληλα έχει ενεργοποιηθεί η διαδικασία για την ελεγχόμενη χρεοκοπία κεφαλαίων, τόσο στον τομέα της λεγόμενης «πραγματικής οικονομίας», όσο και στον τομέα των τραπεζών.

Το ΚΚΕ υποστηρίζει αυτό που αποδεικνύεται στην πράξη. Οτι, δηλαδή, τις κρίσεις υπερσυσσώρευσης κεφαλαίων ο καπιταλισμός τις ξεπερνά μέσα από την καταστροφή παραγωγικών δυνάμεων, πρώτα και κύρια της εργατικής δύναμης. Μια καταστροφή από την οποία δεν μπορούν να ξεφύγουν ούτε μεγάλες βιομηχανικές μονάδες, ούτε τράπεζες, προκειμένου να εξασφαλιστούν και πάλι οι συνθήκες για την κερδοφορία των κεφαλαίων που θα επιβιώσουν και μετά την κρίση.

***

Ειδικά σε ό,τι αφορά στις τράπεζες που κατέχουν ελληνικά ομόλογα και στο ερώτημα να γίνει ή να μη γίνει αναδιάρθρωση του χρέους, η απάντηση του ΚΚΕ είναι μία και μοναδική: «Σε όποια μορφή αναδιάρθρωσης και αν καταλήξουν, τα τμήματα του κεφαλαίου, τα κόμματά του, μαζί με τους διεθνείς συμμάχους του, όποτε και αν την καταλήξουν, ο λαός θα είναι και πάλι το μεγάλο θύμα, παράλληλα με τα βάρβαρα μέτρα που θα κλιμακώνονται. Γι' αυτό η μόνη γραμμή άμυνας και αντεπίθεσης του λαού είναι: Η αποφασιστική του άρνηση να υποστεί άλλες θυσίες για το χρέος και την κρίση που δημιούργησε η πλουτοκρατία, σε συνδυασμό με την πάλη του για λαϊκή εξουσία».

Αν υπάρχει έστω και ένας που δεν καταλαβαίνει ότι η θέση του ΚΚΕ είναι πως οι εργαζόμενοι και ο λαός συνολικά δεν έχουν κανέναν απολύτως λόγο να πάρουν θέση στο «αν» και «πότε» θα γίνει αναδιάρθρωση, αφού θα ήταν σαν να επιλέγουν τη μία ή την άλλη εκδοχή της κλιμάκωσης των βάρβαρων αντιλαϊκών μέτρων, καλό θα ήταν να ρίξει μια ματιά στη θέση αρχών του ΚΚΕ ότι «ο λαός δεν χρωστάει δεκάρα σε κανέναν».

Κοντολογίς, το ΚΚΕ όχι μόνο δεν εμπλέκεται στις αποπροσανατολιστικού τύπου, για τους εργαζόμενους, αναζητήσεις για το χρόνο ή τον τρόπο που θα γίνει η όποια αναδιάρθρωση του χρέους, αλλά σταθερά και με συνέπεια υποστηρίζει την άποψη ότι πρέπει να σταματήσει η λεηλασία των εργαζομένων, που γίνεται στο όνομα του χρέους αυτού. Και εν πάση περιπτώσει στην πρόταση του ΚΚΕ για τη διέξοδο από την καπιταλιστική κρίση και τη λαϊκή εξουσία, όπως την παρουσίασε την προηγούμενη Δευτέρα η Αλέκα Παπαρήγα καλώντας το λαό σε οργάνωση, σε συμμαχία για τη λαϊκή εξουσία και οικονομία ως μονόδρομο για να ξεπεραστεί η κρίση σε όφελός του, με απόλυτη σαφήνεια υπογραμμίζεται ότι η λαϊκή εξουσία θα εξασφαλίσει σημαντικούς πόρους από «τη διαγραφή του δημόσιου χρέους, το οποίο δεν χρωστούν οι εργαζόμενοι».

***

Για το εν λόγω στέλεχος του ΣΚΑΪ δεν απορούμε καν, γιατί αφού οι θέσεις του ΚΚΕ για ένα πολύ συγκεκριμένο θέμα είναι τόσο ξεκάθαρες, αυτός διαδίδει άλλα αντ' άλλων. Δεν υπάρχει η παραμικρή έκπληξη επειδή ξέρουμε ότι ο ρόλος που έχει αναλάβει δεν είναι η ενημέρωση, αλλά η χειραγώγηση των αναγνωστών και ακροατών του, στην κατεύθυνση της υποταγής του λαού σε κάθε αντιλαϊκό μέτρο και επιλογή του κεφαλαίου και των κυβερνήσεών του. Και επειδή η πολιτική του ΚΚΕ του μπαίνει στο μάτι, έχει βαλθεί να διαστρεβλώνει και να παραποιεί τις θέσεις των κομμουνιστών.


Κ.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Νέο μεγάλο φαγοπότι για το κεφάλαιο

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Για το ξεπούλημα των πρώην ΔΕΚΟ το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, με σχόλιό του, τονίζει:

«Το ξεπούλημα των πρώην ΔΕΚΟ, που ήδη οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ έχουν ιδιωτικοποιήσει σε μεγάλο βαθμό με συνενοχή των συνδικαλιστικών ηγεσιών, θα σημάνει νέο μεγάλο φαγοπότι για το κεφάλαιο, ενώ για το λαό θα φέρει ακριβότερα τιμολόγια και υπηρεσίες, μεγαλύτερη καταστροφή στις παραγωγικές δυνατότητες της χώρας. Δρόμος προς τα πίσω δεν υπάρχει παρά μόνο πάλη για τη λαϊκή εξουσία, για να γίνουν όλες οι μεγάλες επιχειρήσεις λαϊκή περιουσία».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ