ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 21 Απρίλη 2011
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ ΚΑΙ 11 ΜΑΗ
Η διπλή απεργιακή μάχη βήμα στην αντεπίθεση της εργατικής τάξης

Στην Αθήνα, η Πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στις 10 π.μ. στο Σύνταγμα. Στη Θεσσαλονίκη, θα γίνει στις 10 π.μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου. Στον Πειραιά, στις 11 π.μ. στην πλατεία Κοραή

Στη μάχη για την επιτυχία των Πρωτομαγιάτικων συγκεντρώσεων έχουν ριχτεί οι ταξικές δυνάμεις
Στη μάχη για την επιτυχία των Πρωτομαγιάτικων συγκεντρώσεων έχουν ριχτεί οι ταξικές δυνάμεις
Στη διπλή απεργιακή μάχη της Πρωτομαγιάς και της 11ης Μάη έχουν ριχτεί τα ταξικά συνδικάτα, και συνολικά οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ, σε όλη τη χώρα. Με δηλωμένο στόχο η μάχη των απεργιών να αποτελέσει ένα ακόμη βήμα στην ταξική οργάνωση και αντεπίθεση της εργατικής τάξης απέναντι στη λαίλαπα που έχει εξαπολύσει κυβέρνηση - τρόικα - πλουτοκρατία, οι ταξικές δυνάμεις, από σήμερα κιόλας, σχεδιάζουν τις απεργιακές μάχες. Ταυτόχρονα, οι απεργίες αυτές πρέπει να αποτελέσουν και μια ουσιαστική απάντηση στον εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό που ούτε θέλει, ούτε μπορεί να οργανώσει την αντίσταση των εργαζομένων.

Στην Αθήνα, η Πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στις 10 π.μ. στο Σύνταγμα. Στη Θεσσαλονίκη θα γίνει στις 10 π.μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου. Στον Πειραιά στις 11 π.μ. στην πλατεία Κοραή.

Το πλαίσιο του αγωνιστικού γιορτασμού της Πρωτομαγιάς και τα μέτρα για την προετοιμασία της επιτυχίας της απεργιακής συγκέντρωσης την 1η του Μάη αλλά και της απεργίας στις 11 του Μάη, συζητήθηκαν σε πλατιά σύσκεψη συνδικάτων, συνδικαλιστών και εργαζομένων, που οργάνωσε η Γραμματεία του ΠΑΜΕ και έγινε το βράδυ της Τρίτης στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης.

Ο Σ. Ζαριανόπουλος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, σημείωσε πως η φετινή Πρωτομαγιά συμπίπτει με την όξυνση της επίθεσης της κυβέρνησης ενάντια στην εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα, με το νέο πακέτο μέτρων που θα πλήξουν ιδιαίτερα τις νέες γενιές για τις οποίες ετοιμάζεται εργασιακός μεσαίωνας. Στο πλαίσιο αυτό, στο επίκεντρο της δουλειάς των ταξικών δυνάμεων πρέπει να βρεθεί η αναγκαιότητα και η δυνατότητα της εργατικής τάξης και των συμμάχων της να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους, να αλλάξουν την πορεία του τόπου, να οργανώσουν την οικονομία σε δικό τους όφελος, να θέσουν σαν προϋπόθεση γι' αυτό το ζήτημα το ποια κοινωνική τάξη βρίσκεται στην εξουσία.

«Να δείξουμε με βάση τις ιδιαιτερότητες του κάθε χώρου, την εμπειρία των εργαζόμενων, το δρόμο που συνδέει το άμεσο πρόβλημά τους (π.χ. απολύσεις, ανεργία, μειώσεις μισθών και συντάξεων, περιστολή δικαιωμάτων κ.λπ.) ότι αν δεν ανασυνταχθεί το κίνημα πάνω σ' αυτή τη βάση, πολύ χειρότερα περιμένουν τους εργαζόμενους, όλο το λαό. Με τις προκηρύξεις μας αλλά κύρια με τη συζήτηση με τους εργαζόμενους να αναδείξουμε την αναγκαιότητα η εργατική τάξη να οργανώνεται, να συγκρούεται, να ανατρέπει. Το δυνάμωμα της κοινωνικής συμμαχίας είναι όρος για την αντιμονοπωλιακή οργάνωση και πάλη του λαού», σημείωσε.

Μέσα από τις τοποθετήσεις των συνδικαλιστών από μια σειρά χώρους δουλειάς του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, μεταφέρθηκε η πείρα από τους αγώνες που προηγήθηκαν και την πρωτοπόρα δράση του ΠΑΜΕ, από τη συσπείρωση νέων δυνάμεων πλάι στα ταξικά συνδικάτα και την ενίσχυση των ταξικών δυνάμεων και μέσα από τις αρχαιρεσίες σε μια σειρά σωματεία (νοσοκομεία, Μέταλλο, Δήμο Θεσσαλονίκης κ.ά.).

Επίσης, σημειώθηκε ότι θα πρέπει να γίνει προγραμματισμένη και θαρρετή αξιοποίηση όλων των νέων δυνάμεων που συσπειρώθηκαν στο ΠΑΜΕ σε όλους τους χώρους δουλειάς. Προγραμματισμένα, τα σωματεία να κηρύξουν τις μέρες των εξορμήσεων για την Πρωτομαγιά σαν εξόρμηση για τη μαζικοποίησή τους με αιτήσεις εγγραφών στο χέρι. Να γίνουν απογευματινές κοινές εξορμήσεις ΠΑΜΕ και ΠΑΣΕΒΕ σε περιοχές με μικρά μαγαζιά, στις συνοικίες, και εξορμήσεις ΠΑΜΕ και ΠΑΣΥ σε χωριά. Αντίστοιχα να σχεδιαστεί η δουλειά στη νεολαία, στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ. Ολη αυτή η δουλειά τονίσθηκε ότι θα πρέπει να συνδυάζεται και με τη διακίνηση του λαχνού του ΠΑΜΕ, για την οικονομική στήριξή του.

Στη Λάρισα

«Με το ΠΑΜΕ και την κοινωνική συμμαχία να γίνει ο εργαζόμενος λαός δύναμη ανατροπής και εξουσίας» είναι το κεντρικό σύνθημα των πολύμορφων εκδηλώσεων για τον ταξικό γιορτασμό της 1ης Μάη, που διοργανώνει το Εργατικό Κέντρο Λάρισας, το οποίο κήρυξε την Εβδομάδα Εργατικής Πρωτομαγιάς, από την ερχόμενη Τετάρτη 27 Απρίλη έως την Τρίτη 3 Μάη.

Για την 1η Μάη, η διοίκηση του ΕΚΛ αποφάσισε 24ωρη πανεργατική απεργία και συμμετοχή στην απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ, στις 10 π.μ., στην κεντρική πλατεία.

Επίσης, αποφάσισε:

  • Κήρυξη 1 ώρας στάση εργασίας, για να γίνουν εκδηλώσεις σε εργασιακούς χώρους, για τις ημέρες Τετάρτη 27/4, Πέμπτη 28/4, Παρασκευή 29/4/2011.
  • Προβολή ταινίας στην αίθουσα του ΕΚ, την Τετάρτη 27 Απρίλη, σχετικά με την καπιταλιστική κρίση.
  • Εκδήλωση - συζήτηση για τα νέα ζευγάρια, την Πέμπτη 28 Απρίλη.
  • Συναυλία αφιερωμένη στο εργατικό τραγούδι, την Παρασκευή 29 Απρίλη
  • Αγώνας εργατικού δρόμου, το Σάββατο 30 Απρίλη.
  • Εκθεση βιβλίου σε όλες τις πρωτομαγιάτικες εκδηλώσεις.

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
Συναυλία - τιμή στην Εργατική Πρωτομαγιά

Στις 6 Μάη, 7.30 μ.μ., στην αίθουσα Συνεδρίων του ΚΚΕ, με τον Χρήστο Λεοντή

Την εργατική Πρωτομαγιά θα τιμήσει το ΚΚΕ, οργανώνοντας, στις 6 Μάη, στις 7.30 μ.μ., με ελεύθερη είσοδο, στην αίθουσα των Συνεδρίων του, στον Περισσό, μεγάλη συναυλία του Χρήστου Λεοντή.

Στη δυόμιση ωρών συναυλία, ο σπουδαίος συνθέτης θα διευθύνει την ορχήστρα και τους τραγουδιστές που θα ερμηνεύσουν πολυαγαπημένα, δικά του τραγούδια, αλλά και τραγούδια των νεότερων συνθετών Γιώργου Καλογήρου, Μανόλη Ανδρουλιδάκη, και Νεοκλή Νεοφυτίδη, κάποια από τα οποία θα παρουσιαστούν σε πρώτη εκτέλεση.

Ερμηνευτές των τραγουδιών θα είναι οι: Μανώλης Μητσιάς, Λάκης Χαλκιάς, Μίλτος Πασχαλίδης, Ιωάννα Φόρτη, Γιώργος Καλογήρου, Μανόλης Ανδρουλιδάκης, Νεοκλής Νεοφυτίδης.

Την ορχήστρα θα αποτελούν οι μουσικοί: Νεοκλής Νεοφυτίδης (πιάνο), Μανόλης Ανδρουλιδάκης (κιθάρες), Τεό Λαζάρου (κοντραμπάσο), Αντώνης Παπαγγελής (κλασική κιθάρα), Σταύρος Κεκές (μπουζούκι), Νίκος Παπαναστασίου (ακορντεόν).

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τα εξής τραγούδια: «Οδηγητής» Κ. Βάρναλη, Γιώργος Καλογήρου. «Η ζωγραφιά μου» Γεωργίου Σουρή, Γεωρ. Καλογήρου. «Δούλος τρίδουλος» Κ. Βάρναλη, Γ. Καλογήρου. «Στον ίσκιο μου» και «Ρωμιός» του Γ. Σουρή, Λάκης Χαλκιάς. «Εχει ο θεός» Λευτέρη Παπαδόπουλου, Λάκης Χαλκιάς. «Νανούρισμα» Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα - απόδοση Λευτέρη Παπαδόπουλου, Ιωάννα Φόρτη. «Το στρείδι και το μαργαριτάρι» Ντάριο Φο - απόδοση Κωστή Σκαλιώρα, Ιωάννα Φόρτη. «Ερωτας αρχάγγελος» Δημήτρη Λέντζου, Μίλτος Πασχαλίδης. «Αμάρτημα προπατορικό» Δημήτρη Λέντζου, Μίλτος Πασχαλίδης. «Θούριος» Ρήγα Φερραίου, Μίλτος Πασχαλίδης. «Ο ήλιος εβασίλεψε» Μακρυγιάννη, Μίλτος Πασχαλίδης.

Τραγούδια νέων συνθετών:

Γιώργου Καλογήρου «Ανάγκη και μοίρα» (ερμηνεία του ίδιου). Κώστα Μόντη «Καλά το λεν για το φεγγάρι» (Γ. Καλογήρου). Βασίλη Κανάκη «Η κόρη» (Μανόλης Ανδρουλιδάκης). Βασίλη Κανιάρη «Τα αγριόσκυλα» (Μ. Ανδρουλιδάκης). Νεοκλή Νεοφυτίδη «Με τη σιωπή» (ερμηνεία του ίδιου). Δημήτρη Λέντζου «Παραγγελιά» (Νεοκλής Νεοφυτίδης).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ