ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 21 Απρίλη 2011
Σελ. /32
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΚΕΝΤΡΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΤΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΕΞΑΡΤΗΣΙΟΓΟΝΩΝ ΟΥΣΙΩΝ
Ολο και πιο αβέβαιο γίνεται το μέλλον τους

Από παλιότερη κινητοποίηση των εργαζομένων
Από παλιότερη κινητοποίηση των εργαζομένων
Στον αέρα βρίσκεται η λειτουργία των Κέντρων Πρόληψης της χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών (ΚΠ), μετά από διάταξη που περιλαμβάνεται στα λοιπά θέματα (άρθρο 58) του νομοσχεδίου για τα πρότυπα σχολεία του υπουργείου Παιδείας. Καθοριστικό χτύπημα για το μέλλον των Κέντρων αποτελεί η οριστική πλέον, θεσμοθέτησή τους ως «αστικές εταιρείες μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα».

«Μονάχα με οριστική υπέρβαση αυτού του διαμελιστικού, δύσκαμπτου και διαβλητού σχήματος των 71 ασύνδετων μεταξύ τους "Αστικών Εταιρειών" μπορούν τα ΚΠ να ισχυροποιηθούν σε ενιαίο και βιώσιμο δίκτυο πρωτογενούς Πρόληψης και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας», υπογραμμίζει το Σωματείο Εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης.

Παράλληλα στην ίδια διάταξη προβλέπεται:

  • Η δυνατότητα συμμετοχής των Δήμων και των Περιφερειών στις εν λόγω αστικές εταιρείες. «Τι μέλλει γενέσθαι στις περιπτώσεις που λ.χ. οι Δήμοι δεν επιθυμούν ή δε δύνανται οικονομικά να συμμετέχουν σε ΚΠ (...) Αντί δέσμευσης των Δήμων και Περιφερειών να συμμετέχουν στα ΚΠ, γεγονός που θα υποδήλωνε και πολιτική βούληση για μια έστω κακήν-κακώς συνέχιση της λειτουργίας τους, οι "αρμόδιοι φορείς" διατρανώνουν την παροχή "δυνατότητας" συμμετοχής Δήμων και Περιφερειών, γεγονός που υποδηλώνει αδιαφορία - αν όχι σκοπιμότητα», υπογραμμίζει το Σωματείο σε ανακοίνωσή του.
  • Το υπουργείο Εσωτερικών θα χρηματοδοτεί μόνο τα Κέντρα στα οποία μετέχουν Δήμοι ή Περιφέρειες. «Διατυπώνεται ευθαρσώς η θέση πως το 50% της χρηματοδότησης των ΚΠ (προερχόμενο από το υπουργείο Εσωτερικών) παύει να θεωρείται μέλημα της πολιτείας», απαντούν οι εργαζόμενοι.
  • Για το κλείσιμο υφιστάμενου Κέντρου απαιτείται προηγούμενη σύμφωνη γνώμη του ΟΚΑΝΑ και μόνο αν μετέχουν Δήμοι και Περιφέρειες απαιτείται και η δική τους σύμφωνη γνώμη. «Ενα ΚΠ που θα λειτουργεί ως "αστική εταιρεία" στην οποία δε μετέχει η τοπική αυτοδιοίκηση, καταδικάζεται είτε σε διάλυση ή σε ζητιανιά προς άγραν "επιχορηγήσεων", "δωρεών", "ευγενών χορηγιών". Λόγοι για να συμβεί αυτό υπάρχουν και είναι γνωστοί σε όλους: Οι Δήμοι μπορεί να εξωθηθούν σε έξοδο από τις αστικές εταιρείες λόγω της διαρκούς υποχρηματοδότησής τους ή και λόγω των διαπλεκόμενων συμφερόντων (δημοτικές αρχές με ΜΚΟ της ψυχικής υγείας κλπ.)», τονίζεται στην ανακοίνωση.

Το Σωματείο καταγγέλλει τη δια νόμου αναγγελία διάλυσης των Κέντρων Πρόληψης και προειδοποιεί: «Κακώς παραβλέπει ο νομοθέτης τη δια του περιεχομένου της Διάταξης "θεσμοθέτηση" της κλιμάκωσης των αγώνων μας για την προστασία και αναβάθμιση των δομών μας, έως ότου το θεσμικό πρόβλημα των Κέντρων Πρόληψης επιλυθεί»!

ΕΚΤΑΚΤΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΤΕΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Σε νέο κύκλο κινητοποιήσεων μετά το Πάσχα

Νέο κύκλο κινητοποιήσεων μετά το Πάσχα εξήγγειλε ο Σύλλογος Εκτακτου Εκπαιδευτικού Προσωπικού του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, καθώς, παρά τις σχετικές διαβεβαιώσεις υπουργείου και διοίκησης ΤΕΙ, ακόμη δεν τους έχουν καταβληθεί τα δεδουλευμένα που τους οφείλονται από το Νοέμβρη του 2010. Επίσης στο τρέχον εξάμηνο έχουν γίνει μειώσεις εκπαιδευτικού προσωπικού που φτάνουν το 50%, με αποτέλεσμα να τίθεται σε κίνδυνο η εκπαιδευτική διαδικασία.

Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν χτες οι έκτακτοι εκπαιδευτικοί του ιδρύματος, ανέφεραν ότι δεν έχουν υπογραφεί οι συμβάσεις για το εαρινό εξάμηνο, με αποτέλεσμα οι έκτακτοι εκπαιδευτικοί που συνεχίζουν τα μαθήματα, να βρίσκονται στον «αέρα» και να κινδυνεύουν να μην μπορούν να διεκδικήσουν τα δεδουλευμένα τους. Εξαιτίας της μείωσης του προσωπικού υπάρχουν εργαστήρια που λειτουργούν με έναν καθηγητή ανά 80 σπουδαστές.

Κατήγγειλαν την επιχειρηματική λειτουργία που προωθείται και στα ΤΕΙ και η οποία ανοίγει την πόρτα για την επιβολή διδάκτρων στους σπουδαστές. Ανέφεραν επίσης ότι το ΤΕΙ Θεσσαλονίκης προχώρησε σε προκήρυξη διαγωνισμού για ενοικίαση των φοιτητικών εστιών «Δέλτα», που βρίσκονται στην περιοχή του Βαρδάρη, οι οποίες έπαψαν να λειτουργούν εδώ και χρόνια εξαιτίας της κακής κτιριακής τους κατάστασης.

Είπαν ότι κόντρα στην ανύπαρκτη Ομοσπονδία τους, ο Σύλλογος Εκτακτου Προσωπικού του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης πέτυχε συντονισμό με άλλους Συλλόγους εκτάκτων (Πειραιά, Καβάλας, Κοζάνης).

Το επόμενο διάστημα θα συμμετέχουν στις Πρωτομαγιάτικες απεργιακές συγκεντρώσεις. Στις 2 Μάη θα βρεθούν μαζικά έξω από την Επιθεώρηση Εργασίας, όπου θα συζητηθεί η καταγγελία για τη μη καταβολή των δεδουλευμένων τους. Στις 4 Μάη θα αποκλείσουν το κτίριο διοίκησης του ΤΕΙ με αίτημα την άμεση υπογραφή των συμβάσεων του εαρινού εξαμήνου, ενώ για το ίδιο θέμα θα κάνουν και παρέμβαση στο ΙΚΑ. Στις 6 Μάη οργανώνουν παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Παιδείας και την ίδια μέρα καλούν σε συνάντηση όλους τους Συλλόγους των Εκτάκτων για παραπέρα συντονισμό της δράσης τους.

Τη βδομάδα από 9 - 14 Μάη θα προκαλούν το κλείσιμο των Σχολών με στόχο την ενημέρωση των σπουδαστών, αλλά και τη συζήτηση για κοινές πρωτοβουλίες. Θα συμμετάσχουν στη γενική απεργία στις 11 Μάη και θα καλέσουν στην οργάνωση πανελλαδικής απεργίας των ΤΕΙ στις 19 Μάη με συμμετοχή και των Συλλόγων των μονίμων.

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΤΟ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ
Υπερασπίστηκε τις αξιώσεις των βιομηχάνων

Τις αξιώσεις των βιομηχάνων για την Ανώτατη Εκπαίδευση, που προωθεί με τους σχεδιασμούς της η κυβέρνηση, υπερασπίστηκε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, μιλώντας το βράδυ της Τρίτης σε εκδήλωση του Τμήματος Χημείας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου. Μίλησε για κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, επιχορήγηση του πανεπιστημίου από επιχειρηματίες, υποταγή της εκπαιδευτικής διαδικασίας στους προγραμματισμούς των μεγάλων επιχειρήσεων. Αναγκαία προϋπόθεση για να προχωρήσουν αυτά αποτελεί, σύμφωνα με τον Γ. Μπουτάρη, η αλλαγή του τρόπου «διακυβέρνησής» τους και η «αποβολή των κομματικών παρατάξεων των φοιτητικών νεολαιών από τη μέθοδο επιλογής, όποια και να είναι αυτή, των διοικητικών αρχών των τμημάτων, σχολών και πανεπιστημίων της χώρας».

Απαντώντας σε παρατήρηση από το κοινό ότι οι απόψεις του «είναι μειοψηφικές σήμερα στα ελληνικά πανεπιστήμια», ο Γ. Μπουτάρης τόνισε ότι «αυτό δεν έχει καμία σημασία», αλλά «το σημαντικό είναι ότι οι απόψεις υπάρχουν και ότι κατατίθενται στο δημόσιο διάλογο, ώστε η καλύτερη να προχωρά, η λιγότερο καλύτερη να υποχωρεί κτλ.».

«Εμπροσθοφυλακή των κομμάτων της πλουτοκρατίας»

«Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης συνεχίζει να επιβεβαιώνει την εκτίμησή μας: Αποτελεί την πολιτική εμπροσθοφυλακή των κομμάτων της πλουτοκρατίας και του μνημονίου που τον στήριξαν, είναι φυσικός και πολιτικός εκπρόσωπος του Συνδέσμου Βιομηχάνων Βόρειας Ελλάδας. Προωθεί με ταξική συνέπεια και σε κάθε θέμα την κυβερνητική πολιτική και τις απαιτήσεις των βιομηχάνων», σημειώνει σε σχόλιό της η «Λαϊκή Συσπείρωση» Δήμου Θεσσαλονίκης.

Επίσης, αναφερόμενη στη «δημοκρατικότατη» δήλωση του Γ. Μπουτάρη ότι δεν έχει σημασία αν οι απόψεις του εκφράζουν μια μειοψηφία αλλά σημασία έχει να προχωρά η «σωστή» άποψη και να υποχωρεί η «λαθεμένη», απαντά:

«Και αριθμητικά (βλ. αποτέλεσμα εκλογών) αλλά πολύ περισσότερο ουσιαστικά - πολιτικά - αντικειμενικά, ο κ. Μπουτάρης εκφράζει με την πολιτική του μια μικρή μειοψηφία και τα συμφέροντά της. Οι εργαζόμενοι και ο λαός της πόλης, η συντριπτική κοινωνική πλειοψηφία είναι τα θύματα αυτής της πολιτικής.

Αυτή η κοινωνική πλειοψηφία και ιδιαίτερα η νεολαία, η οποία θίγεται από τις παραπάνω δηλώσεις του δημάρχου, έχει κάθε συμφέρον αλλά και την ευθύνη να βάλει ΣΤΟΠ σ' αυτή την πολιτική και τους εκπροσώπους της, σε επίπεδο είτε κεντρικής είτε τοπικής διοίκησης».

ΚΝΕ
Για νέες γυναίκες και νέα ζευγάρια

Εκδήλωση για τα νέα ζευγάρια πραγματοποιεί η ΚΝΕ την Παρασκευή 29 Απρίλη στις 19.00, στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Πετρούπολης (Μπουμπουλίνας και Αθανασίου Διάκου).

Στο επίκεντρο της πρωτοβουλίας αυτής βρίσκονται οι σύγχρονες ανάγκες των ζευγαριών, τα προβλήματα και τα εμπόδια που βάζει η αντιλαϊκή πολιτική στο νέο τους ξεκίνημα για τη δημιουργία της δικής τους οικογένειας, αλλά και το κάλεσμα της ΚΝΕ στα νέα ζευγάρια και τις νέες γυναίκες να οργανωθούν και να παλέψουν για το μέλλον το δικό τους και των παιδιών τους.

ΚΝΕ
Στην Πάρνηθα με μαθητές Γυμνασίου

Το ΚΣ της ΚΝΕ διοργανώνει εκδρομή στην Πάρνηθα, την Παρασκευή 29 Απρίλη, για μαθητές των Γυμνασίων της Αθήνας, Πειραιά και του Υπολοίπου Αττικής. Τα πούλμαν θα αναχωρήσουν στις 9.30 το πρωί απ' την έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ στον Περισσό και η μετακίνηση θα γίνει δωρεάν. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στις κατά τόπους Οργανώσεις της ΚΝΕ και στο τηλέφωνο: 6942693007.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει περιήγηση σε μονοπάτι του βουνού, αθλητικές δραστηριότητες, συζήτηση με αφορμή το βιβλίο «Ανθρωπος αυτός ο γίγας» κ.ά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ