ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 21 Απρίλη 2011
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΜΕΣΟΠΡΟΘΕΣΜΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ
Είναι μόνον η «κορυφή του παγόβουνου»

Κλειδώνουν τις παραπέρα εξειδικεύσεις σε συνεργασία με τους ιμπεριαλιστικούς Οργανισμούς. Ανεβαίνει ο αντιλαϊκός πήχης από τα ελλείμματα που ανακάλυψαν για το 2010. Τα νεότερα ...μετά το Πάσχα δηλώνει ο υπουργός Οικονομικών

Μόνο η κορυφή του παγόβουνου είναι τα μέτρα του «μεσοπρόθεσμου πλαισίου δημοσιονομικής στρατηγικής» που εγκρίθηκαν από το υπουργικό συμβούλιο και ανακοινώθηκαν από το υπουργείο Οικονομικών την περασμένη βδομάδα. Αμέσως μετά το Πάσχα, μαζί με τα κλιμάκια των ιμπεριαλιστικών οργανισμών (ΕΕ - ΔΝΤ - Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα) κλειδώνουν και τις παραπέρα εξειδικεύσεις τους, προκειμένου να περιβάλουν τη σφοδρή αντιλαϊκή κλιμάκωση με το μανδύα νόμου που σκοπεύουν να καταθέσουν και να ψηφίσουν στη Βουλή μέχρι τις 15 του Μάη.

Στις 26 του Απρίλη, η Στατιστική Υπηρεσία της ΕΕ (Γιούροστατ) ανακοινώνει τα τελικά στοιχεία για τα «ελλείμματα» που αίφνης ανακάλυψαν από το 2010 και που τους βγαίνουν αρκετά πάνω από το 10% του ΑΕΠ. Πλουτοκρατία και μεγαλοπιστωτές «ανακάλυψαν» ότι τους «έλειψαν» ποσά ύψους 2 δισ. ευρώ, τα οποία σκοπεύουν να προσθέσουν πάνω στα 26 δισ. του προγράμματος που ανακοίνωσαν μόλις την περασμένη βδομάδα. Ηδη έχουν ανακοινώσει ότι οι εκτιμώμενες αστοχίες τους για το 2011 φτάνουν στα 3 δισ. ευρώ, που τώρα τις διευρύνουν με αυτές από το 2010, ανεβάζοντας κάθετα το πήχη της αντιλαϊκής κλιμάκωσης με τα νέα μέτρα που μπαίνουν σε εφαρμογή από το β΄ εξάμηνο.

Είναι απόλυτα φανερό το γεγονός ότι ο προϋπολογισμός που ψήφισαν για το 2011, πλέον, δεν είναι τίποτε άλλο παρά απλό κουρελόχαρτο. Σε αυτό το πλαίσιο, στο νομοθέτημα που θα φέρουν για ψήφιση μέχρι τις 15 Μάη, εντάσσουν τον νέο «προϋπολογισμό», για το 2011, με βάση τις νέες συμφωνίες τους με την τρόικα σε όφελος και για λογαριασμό της πλουτοκρατίας.

Για την προετοιμασία του κλίματος, ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, σε χτεσινές δηλώσεις του σημείωσε ότι μετά το Πάσχα θα υπάρξει η «δεύτερη ανάγνωση» του μεσοπρόθεσμου προγράμματος, ότι αρχές του Μάη σε συνεννόηση με τα κλιμάκια της τρόικας που επισκέπτονται ξανά υπουργεία και κρατικές υπηρεσίες, θα κλειδώσουν το τελικό κείμενο του νόμου, θα έχουν καταλήξει και συμφωνήσει για το πώς τους «βγαίνουν τα νούμερα», δηλαδή η επιπλέον κλιμάκωση που προγραμματίζουν για το 2011 και για τα πολλά επόμενα χρόνια.

O υπουργός σημείωσε ότι οι κυβερνητικές ανακοινώσεις της περασμένης βδομάδας, για το πρόγραμμα 2012 - 2015 είναι η «κορυφή του παγόβουνου», γιατί πίσω από αυτές υπάρχει μπόλικη δουλειά και από ιδιώτες συμβούλους, όπως το λεγόμενο «big 5», δηλαδή ισχυρές επιχειρήσεις και μονοπώλια του λογιστικού - ελεγκτικού κλάδου που έχουν αναπτύξει δεσμούς αίματος με τους πελάτες τους, τις άλλες μερίδες της πλουτοκρατίας.

Ο υπουργός Οικονομικών στις χτεσινές δηλώσεις του σημείωσε και τα παρακάτω:

Για την αναδιάρθρωση του χρέους: Η κυβέρνηση δε σκοπεύει να μπει στη συζήτηση και ότι η αναδιάρθρωση ενέχει τεράστιους κινδύνους για την οικονομία, τις τράπεζες, τα νοικοκυριά κ.ά. Θεωρεί ότι το κρατικό χρέος είναι «βιώσιμο», ότι δηλαδή είναι εξυπηρετήσιμο, με την προϋπόθεση της εφαρμογής του προγράμματος, δηλαδή της σφοδρής αντιλαϊκής κλιμάκωσης. Κυβερνητικός στόχος είναι να μπορέσουν να ξαναβγούν για δανεικά από τις αγορές μέσα στο 2012 και «εναλλακτικά» από το νέο «Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης», δηλαδή από τη Σκύλλα στη Χάρυβδη των μονοπωλίων.

Για τα αυθαίρετα: Είναι απόλυτα φανερό ότι θα προχωρήσουν σε νομοθετική ρύθμιση, προκειμένου να μπάσουν χρήμα στο κρατικό ταμείο. Σε αυτήν τη φάση φαίνεται να ψάχνουν τη νομική μεθόδευση με τον υπουργό να δηλώνει «θέλουμε να δούμε τι μπορεί να γίνει ώστε να διασφαλιστούν όσοι μπουν στη διαδικασία». Να σημειωθεί πως το συγκεκριμένο προωθούμενο εισπρακτικό μέτρο έχει συμπληρωματικό χαρακτήρα, θεωρείται προσωρινό και δεν εντάσσεται στα μέτρα «μόνιμης και σταθερής απόδοσης» που έχουν συμφωνήσει με τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς.

Ενιαίο μισθολόγιο: Για μετά το Πάσχα προγραμματίζουν να ανοίξουν το διάλογο με την ΑΔΕΔΥ. Είναι φανερό ότι, παρά τις κυβερνητικές δήθεν «διαψεύσεις», ετοιμάζονται για την παραπέρα καρατόμηση μισθών, τόσο μέσα από τη σφαγή «επιδομάτων» όσο και από τη σύντμηση των μισθολογικών κλιμακίων ωρίμανσης.

«Φοροδιαφυγή»: Την ερχόμενη βδομάδα ανακοινώνουν σχέδιο ...αντιμετώπισης, στο πλαίσιο εξειδίκευσης των στόχων του «μεσοπρόθεσμου σχεδιασμού» 2012 - 2015. Είναι φανερό ότι οι αστοχίες θα μεταφραστούν στη συνέχεια σε νέα αντιλαϊκά πακέτα, προκειμένου να αναπληρώσουν τις απώλειες, ενώ από την άλλη προχωρούν σε επίσημες τρανταχτές ελαφρύνσεις στους μεγαλοεπιχειρηματίες. Ο υπουργός εμφανίστηκε αισιόδοξος για την εξέλιξη των φορο-εσόδων. Και αυτό γιατί, όπως είπε, η εκκαθάριση των εισοδημάτων του 2010 θα γίνει στη βάση του νέου φορολογικού νόμου, με τα αντικειμενικά χαράτσια που έχουν κόψει σε βάρος μισθωτών, συνταξιούχων, αυτοαπασχολούμενων κ.ά.

ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΡΙΜΗΝΟΥ
«Πνίγουν» μισθούς και κοινωνικές δαπάνες

Η κυβέρνηση κόβει τα πάντα, προκειμένου να βγουν οι δόσεις προς τους τραπεζίτες

Παρά το «πνίξιμο» των κοινωνικών δαπανών, η εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού τριμήνου βρίσκεται εκτός ελέγχου, με το υπουργείο Οικονομικών να επιστρατεύει τη «δημιουργική λογιστική» στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ), για να ωραιοποιήσει την κατάσταση. Ενδεικτικό είναι, ότι από φορολογία νομικών προσώπων ( επιχειρήσεις), έχουν εισρεύσει στα ταμεία του κράτους μόλις 48 εκατ. ευρώ, όταν από τη φορολογία των φυσικών προσώπων έχουν εισπράξει 1,673 δισ. ευρώ και από έμμεσους φόρους 7,064 δισ. ευρώ!

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού τριμήνου, ανήλθε στα 4,7 δισ. ευρώ, έναντι 4,37 δισ. ευρώ το 2010, παρουσιάζοντας αύξηση 7,5%.

Σε αυτό συνέβαλαν: η υστέρηση εσόδων κατά 1,2 δισ. ευρώ. Τα συνολικά έσοδα προ επιστροφών φόρων ανήλθαν στα 11,9 δισ. ευρώ το α' τρίμηνο του 2011, έναντι 13,1 δισ. ευρώ το 2010, εμφανίζοντας μείωση 9,2%. Οι επιστροφές φόρων εμφανίζουν μείωση κατά 22% και ανήλθαν στα 825 εκατ. ευρώ, έναντι 1,057 δισ. ευρώ το 2010.

Οι δαπάνες - χωρίς χρεολύσια - εμφανίζουν αύξηση 3,5% ( από 15,217 σε 15,755 δισ. ευρώ), λόγω της αύξησης των τόκων κατά περίπου 450 εκατ. ευρώ. Αντίθετα, οι λεγόμενες πρωτογενείς δαπάνες( μισθοί, συντάξεις, επιδόματα) μετά την κατολίσθησή τους το 2010, το α' τρίμηνο μειώθηκαν περαιτέρω κατά 2,3%, στα 12.086, έναντι 12.373 δισ. ευρώ το 2010.

Οι τόκοι αποπληρωμής του χρέους εμφανίζουν αύξηση 15,6%, καθώς ανήλθαν στα 3,234 έναντι 2,797 δισ. ευρώ το 2010. Το εντυπωσιακότερο πάντως είναι, ότι στο α' τρίμηνο του 2011, για χρεολύσια καταβλήθηκε το ποσό των 17,590 δισ. ευρώ και μαζί με τους τόκους ξεπερνούν τα 21 δισ. ευρώ. Ενδεικτικό είναι, ότι οι δαπάνες, μαζί με τα χρεολύσια και τις εκδόσεις ομολόγων για την εξόφληση παλαιότερων χρεών, εκτοξεύονται στα 37,570 δισ. ευρώ.

Η προσπάθεια «ωραιοποίησης» του προϋπολογισμού τριμήνου, γίνεται μέσω των ελλειμματογόνων λογαριασμών του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, όπου τα έσοδα εμφανίζονται αυξημένα κατά 121,4%! από 275 σε 609 εκατ. ευρώ, ενώ οι δαπάνες εμφανίζονται μειωμένες κατά 55,3%, από 1.516 δισ. ευρώ σε 677 εκατ. ευρώ.

ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΑΣ
Εκλεισαν 864 επιχειρήσεις στο τρίμηνο

Τουλάχιστον 401 λιγότερες επιχειρήσεις - εγγεγραμμένες στο Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθήνας (ΒΕΑ), λειτουργούν το πρώτο τρίμηνο του 2011, σύμφωνα με τα στοιχεία εγγραφών - διαγραφών, που έδωσε στη δημοσιότητα. Συγκεκριμένα, τους 3 πρώτους μήνες του χρόνου, διέκοψαν τη λειτουργία τους 864 επιχειρήσεις μέλη του ΒΕΑ και ιδρύθηκαν 463.

Σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2010, οι διακοπές εμφάνισαν αύξηση 16,5%. Το αντίστοιχο ποσοστό στη σύγκριση του 2010 με το 2009 ήταν 4,6%. Παρ' όλα αυτά, οι ιδρύσεις επιχειρήσεων ήταν περισσότερες το πρώτο τρίμηνο του 2011 σε σχέση με το 2010 (441).

Σε κάθε περίπτωση, η κατάσταση είναι αισθητά χειρότερη ως προς τις επιχειρήσεις που διακόπτουν τη λειτουργία τους, καθώς, ενώ η εγγραφή στο Επιμελητήριο είναι απαραίτητη για την αδειοδότηση των νέων επιχειρήσεων, όταν μία επιχείρηση κλείνει ο ενδιαφερόμενος δεν είναι υποχρεωμένος να διαγραφεί από αυτό.

«ΠΕΡΑΙΩΣΗ» ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ
Πρόσθετα χαράτσια σε αυτοαπασχολούμενους

Νέοι έλεγχοι, φόροι και πρόστιμα σε όσους δεν καταφέρνουν να «φέρουν βόλτα» τις δόσεις

Πρόστιμα και συμπληρωματικά χαράτσια βάζει μπροστά το υπουργείο Οικονομικών απέναντι σε αυτοαπασχολούμενους και μικροεπαγγελματίες, που αν και εντάχθηκαν στα «αντικειμενικά» χαράτσια της περαίωσης στη συνέχεια δεν κατάφεραν να πληρώσουν έγκαιρα δυο από τις προβλεπόμενες δόσεις. Σε μια περίοδο που η καπιταλιστική κρίση προσλαμβάνει ολοένα και οξύτερα χαρακτηριστικά, με τους τζίρους των μικροεπαγγελματιών να εξανεμίζονται και με τα λουκέτα να πέφτουν βροχή, με απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών καλούνται να προσέλθουν για νέους ελέγχους από την Εφορία, για την επιβολή πρόσθετων φόρων πάνω και από αυτούς που προβλέπονται στην «περαίωση». Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση, οι δόσεις που ήδη πληρώθηκαν θα συμψηφιστούν με αυτούς που θα προκύψουν από τον νεότερο «έλεγχο».

  • Σε αναδιαρθρώσεις της φορολογικής νομοθεσίας που ισχύει για τις κάθε είδους επιχειρήσεις προχωρά το υπουργείο Οικονομικών. Ο υπουργός Γ. Παπακωνσταντίνου χαρακτήρισε «αναχρονιστικό» τον Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων (ΚΒΣ), δηλώντας ότι θα προχωρήσουν στην κατάργησή του και την ενσωμάτωση χρήσιμων διατάξεων στη φορολογική νομοθεσία. Κεντρικός στόχος είναι η διευκόλυνση των επιχειρηματιών, η απαλλαγή από διοικητικές διαδικασίες και άλλα «βάρη» που τάχα εμποδίζουν την «επιχειρηματικότητα».


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ