ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 14 Οχτώβρη 2000
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ
Παλλαϊκό προσκλητήριο αγώνα!

Συνδικαλιστικές οργανώσεις και συντονιστικά ανταποκρίνονται στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ, για  συμμετοχή στο πανελλαδικό συλλαλητήριο, στο Πεδίον του Αρεως, στις 21 Οκτώβρη

Με γεμάτες τις «μπαταρίες» από την επιτυχία της πανελλαδικής πανεργατικής απεργίας της Τρίτης, οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, αλλά και άλλα λαϊκά στρώματα, που πλήττονται από την κυβερνητική πολιτική, κλιμακώνουν τον αγώνα τους. Επόμενος αγωνιστικός σταθμός, το παλλαϊκό συλλαλητήριο, που διοργανώνει το ΠΑΜΕ, το Σάββατο 21 Οκτώβρη, στη 1 το μεσημέρι, στο Πεδίον του Αρεως.

Ηδη, συνδικάτα, με ανακοινώσεις τους, καλούν τους εργαζόμενους να συνεχίσουν την αντίστασή τους, ενώ, σήμερα και αύριο, συνδικαλιστές από σωματεία πραγματοποιούν μεγάλη εξόρμηση για την προπαγάνδιση του συλλαλητηρίου με προκηρύξεις και αφισοκόλληση σε όλη τη χώρα. Το επόμενο Σάββατο, η καρδιά της εργαζόμενης Ελλάδας θα χτυπά στο Πεδίον του Αρεως. Το συλλαλητήριο είναι άλλο ένα βήμα, στην κλιμάκωση της πάλης, που αποφεύγουν οι συμβιβασμένες πλειοψηφίες. Είναι ακόμα μια εκδήλωση καταδίκης της κυβερνητικής πολιτικής και συσπείρωσης των εργαζομένων του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, των ανέργων, της εργαζόμενης αγροτιάς, των επαγγελματοβιοτεχνών και όλων αυτών, που γνωρίζουν ότι με αυτήν την κατάσταση «δεν πάει άλλο»!

Προ των ευθυνών τους, έθεσαν την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ και τις υπόλοιπες παρατάξεις, τα τρία μέλη της ΔΑΣ στην Εκτελεστική Επιτροπή της Συνομοσπονδίας, που, με την προχτεσινή τους επιστολή, ζητούν την άμεση σύγκληση των οργάνων της και προτείνουν νέα πανελλαδική απεργία για τις 31 Οκτώβρη. Από τις πρώτες αντιδράσεις φαίνεται, για άλλη μια φορά, ότι η ηγεσία της ΓΣΕΕ επιλέγει την τακτική της κωλυσιεργίας και ουσιαστικά την αναβολή - αν όχι το μπλοκάρισμα - νέων κινητοποιήσεων. Είναι χαρακτηριστικό ότι το προεδρείο της ΓΣΕΕ όρισε τη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής για την ερχόμενη Πέμπτη, δηλαδή δέκα ολόκληρες μέρες μετά τη μεγάλη απεργία.

«Ο αγώνας δεν τέλειωσε στις 10 Οκτώβρη, όπως θέλουν να νομίζουν μερικοί», υπογραμμίζει, σε ανακοίνωσή της, η Ομοσπονδία Συλλόγων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων Ελλάδας (ΟΣΝΙΕ) και καλεί τα μέλη της στο συλλαλητήριο και σε προσυγκέντρωση στο ΕΚΑ στις 12.30 μ.μ. Οι εργαζόμενοι, σημειώνει η ΟΣΝΙΕ, έδειξαν ότι δε βρίσκονται σε «καταστολή». Οταν το συνδικαλιστικό κίνημα καλεί σε αγώνες ενάντια στην αντεργατική επέλαση του κεφαλαίου και των εκφραστών του, δίνουν το δικό τους ζωντανό «παρών». Απόδειξη αυτού είναι και η συμμετοχή του κλάδου στην απεργία. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΟΣΝΙΕ, σε ορισμένα ιδρύματα και νοσοκομεία, η συμμετοχή ξεπέρασε κάθε προηγούμενο.

Την ενεργό συμμετοχή στις πρωτοβουλίες του ΠΑΜΕ, αποφάσισε το Συντονιστικό Σωματείων και Φορέων του Δήμου Ανω Λιοσίων. Στην πρώτη γραμμή του αγώνα πρέπει να είναι τα εργασιακά, το συνταξιοδοτικό - ασφαλιστικό, οι ιδιωτικοποιήσεις των ΔΕΚΟ, η υγεία, η παιδεία, τα προβλήματα των εμποροβιοτεχνών. Το Συντονιστικό καλεί σε συμμετοχή στο συλλαλητήριο και ορίζει για σημείο αναχώρησης με λεωφορείο, το δημαρχείο, στις 12 το μεσημέρι.

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΤΡΑΠΕΖΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ
Στη σκιά των αντιασφαλιστικών νόμων

Η κυβέρνηση απορρίπτει το Ενιαίο Ταμείο με δεδομένη την αντιασφαλιστική πολιτική της

Με μια αποπροσανατολιστική πρόταση, σε μια χρονική στιγμή που ο κλάδος βρισκόταν σε κινητοποιήσεις αντιδρώντας στην ασυδοσία των τραπεζιτών και λίγο πριν το 26ο εκλογοαπολογιστικό συνέδριο της Ομοσπονδίας Τραπεζοϋπαλληλικών Οργανώσεων Ελλάδας,η κυβέρνηση έθεσε θέμα ασφαλιστικού, καταρρίπτοντας τη μέχρι τότε δήθεν συμφωνία της για Ενιαίο Ταμείο.

Η πρόταση της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό καταλήχτηκε «αιφνιδιαστικά» στις 5 Οκτώβρη και προβλέπει: Την ένταξη όλων των τραπεζοϋπαλλήλων στο ΙΚΑ για κύρια σύνταξη και δημιουργία ενιαίου επικουρικού ταμείου. Βασικός της σκοπός είναι η εξυπηρέτηση των τραπεζιτών με την ασφάλιση όλων των εργαζομένων στο ΙΚΑ - ΤΕΑΜ, ελαφρύνοντάς τους έτσι από το ασφαλιστικό κόστος και ενιαιοποιώντας τους κανόνες στο ασφαλιστικό, ώστε να υπάρχει «ανταγωνιστικό» κόστος μεταξύ των τραπεζών.

Η πρόταση της κυβέρνησης εγκυμονεί άμεσο κίνδυνο και για τη βιωσιμότητα των ειδικών ταμείων σε Εθνική, Αγροτική, ΕΤΒΑ και Ιονική, τράπεζες που καλύπτουν 26.000 εργαζόμενους, αφού πιθανή διάλυσή τους θα οδηγούσε αναγκαστικά στο ΙΚΑ τους ασφαλισμένους τους, μαζί με τους υπόλοιπους 30.000 τραπεζοϋπαλλήλους που καλύπτονται σήμερα από αυτό.

Να υπενθυμίσουμε ότι οι τραπεζοϋπάλληλοι το 1992 - με πρόεδρο της ΟΤΟΕ τον Χρ. Πρωτόπαππα - έκαναν δημοψήφισμα και με συντριπτική πλειοψηφία αποφάσισαν τη διεκδίκηση ενιαίου ταμείου κύριας ασφάλισης χωρίς διακρίσεις σε εργαζόμενους που ασφαλίστηκαν πριν ή μετά τους τρεις αντιασφαλιστικούς νόμους της ΝΔ. Παράλληλα, ζητούσαν θέσπιση όρων και προϋποθέσεων για το ύψος των συντάξεων και τα όρια ηλικίας. Την πρόταση αυτή, βέβαια, έχουν απορρίψει οι τραπεζίτες λόγω υψηλού κόστους.

Η πρόταση της κυβέρνησης είναι το μοντέλο της Εμπορικής, όπου οι εργαζόμενοι είναι ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ για κύρια σύνταξη με ειδικούς όρους και προϋποθέσεις και έχουν παράλληλα δικό τους επικουρικό ταμείο. Το σύστημα αυτό κατά βάση χορηγεί μια ικανοποιητική σύνταξη. Το επικουρικό ταμείο όμως έχει εξαντλήσει τα όριά του, καθώς έχουν δημιουργηθεί ελλείμματα, λόγω μείωσης των εργοδοτικών εισφορών. Αποτέλεσμα είναι η τράπεζα να δίνει κάθε χρόνο περίπου 10 δισ . δραχμές για να καλύψει τα ελλείμματα. Μια ανάλογη συνεισφορά δεν μπορεί να θεωρηθεί δεδομένη και για ένα μελλοντικό ενιαίο σχήμα, με όλες τις τράπεζες παραδομένες στους ιδιώτες.

Ωστόσο, η πλειοψηφία της ΟΤΟΕ εδώ και οκτώ χρόνια δεν έχει κάνει τίποτα εκτός από μελέτες και διαβουλεύσεις της ειδικής επιτροπής που έχει συστήσει. Σήμερα, βλέποντας ότι δε δόθηκε ακόμα ολοκληρωμένη πρόταση από την κυβέρνηση - κάτι που θα γίνει μετά το συνέδριο - κρατάει στάση αναμονής.

Το θέμα όμως του ασφαλιστικού των τραπεζοϋπαλλήλων δεν περιορίζεται μόνο στη μορφή που θα έχει. Είναι σίγουρο, όπως επισήμανε άλλωστε και η ΕΣΑΚ Τραπεζών από την πρώτη στιγμή, ότι δε θα βρεθεί λύση αν δεν υπάρξει ενιαίος αγώνας όλων των εργαζομένων ενάντια στη γενικότερη αντιασφαλιστική πολιτική κυβέρνησης - Ευρωπαϊκής Ενωσης. Δεν είναι δυνατόν να δοθεί λύση υπέρ των εργαζομένων όσο δεν ανατρέπονται οι τρεις αντιασφαλιστικοί νόμοι της ΝΔ και όσο δεν επιστρέφονται τα κλεμμένα των ταμείων. Οποιο σύστημα ασφάλισης και να αποφασιστεί για τους τραπεζοϋπάλληλους και με οποιαδήποτε μορφή θα είναι αδύνατον να επιβιώσει όταν παράλληλα συρρικνώνεται η απασχόληση, όταν διευρύνονται οι άτυπες μορφές απασχόλησης και η μερική απασχόληση, μειώνοντας έτσι τον αριθμό των ασφαλισμένων...

Καθυστερεί η ΑΔΕΔΥ

Απεργία στο δεύτερο 15ήμερο του Νοέμβρη αποφάσισε το Γενικό Συμβούλιο της ΑΔΕΔΥ, κόντρα στην ανάγκη επίσπευσης και κλιμάκωσης του αγώνα

Ως «αρωγό στην πορεία της κυβέρνησης για να περάσει τα αντιλαϊκά - αντεργατικά μέτρα», καταγγέλλει η ΕΣΑΚ Δημοσίου, την πλειοψηφία της διοίκησης της ΑΔΕΔΥ. «Αντί ν' αξιοποιήσει το κλίμα της απεργίας, συμπράττει στην αποκλιμάκωση των αγώνων και στην αδράνεια των εργαζομένων», σημειώνει η παράταξη, καλώντας τους εργαζόμενους «να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους και να κλιμακώσουν τους αγώνες με ταξικό προσανατολισμό».

Στο χτεσινό Γενικό Συμβούλιο της ΑΔΕΔΥ αποφασίστηκε, με «τις ευλογίες» της πλειοψηφίας, 24ωρη απεργία το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Νοέμβρη. Χαρακτηριστική, η αντίφαση της τοποθέτησης του προέδρου της Σπ. Παπασπύρου: Από τη μία, το μήνυμα της απεργίας ήταν «η απαίτηση των εργαζομένων για αλλαγή πολιτικής σε ζητήματα εργασιακά, ασφαλιστικά, δικαιώματα εργαζομένων» κι, από την άλλη, ...«τα προσεχτικά βήματα, για να μην υπάρξει αποκλιμάκωση και αποδυνάμωση των αγώνων».

Ετσι, οδηγείται, τελικά, η απεργία να παίρνει «επετειακό χαρακτήρα», συμπίπτοντας με την «περίοδο του προϋπολογισμού». Η απόφαση είχε τη θερμή στήριξη της λεγόμενης «εσωκομματικής αντιπολίτευσης». Στο ίδιο μήκος κύματος, αλλά με παραλλαγές, κινήθηκαν και οι άλλες παρατάξεις.

Παίρνοντας το λόγο το μέλος της ΕΣΑΚ Δημοσίου Δ. Αγκαβανάκης, μίλησε για την ανάγκη να ορθωθεί ένα μέτωπο αγωνιστικό απέναντι στο αντιλαϊκό μέτωπο. Η πρόταση της ΕΣΑΚ προς το Γενικό Συμβούλιο της ΑΔΕΔΥ ήταν η συνέχιση του αγώνα «σε σαφή, ταξική, αποφασιστική, διεκδικητική προοπτική, για να μην περάσουν τ' αντεργατικά, αντιασφαλιστικά κυβερνητικά μέτρα». Κλιμάκωση των απεργιακών αγώνων, ευρύτερος συντονισμός με τον ιδιωτικό τομέα, 24ωρη απεργία για 31/10 και «αυξήσεις κατά 27%, για αναπλήρωση της αγοραστικής δύναμης του εισοδήματος, κατάργηση των ευέλικτων μορφών εργασίας και του κυβερνητικού προγράμματος ΠΟΛΙΤΕΙΑ, στη Δημόσια Διοίκηση, 35ωρο,7ωρο, 5ήμερο, κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων» κ.α., καμία συμμετοχή στο διαβόητο «κοινωνικό διάλογο».

ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΣΟΦΤΕΞ
«Περισσεύουν» έντεκα εργαζόμενοι

Ανακοίνωσε τη συρρίκνωση ενός ακόμη τμήματος, του πολυαιθυλενίου

Με γοργά βήματα προχωράει η «σαλαμοποίηση» στη χαρτοβιομηχανία ΣΟΦΤΕΞ, καθώς μέλη της διοίκησης της επιχείρησης σε συνάντηση που είχαν χτες με το Σωματείο Εργαζομένων δήλωσαν ότι «περισσεύουν» 11 από τους 33 εργαζόμενους που δουλεύουν στο τμήμα του πολυαιθυλενίου!

Η δικαιολογία, για να σταματήσουν από Δευτέρα οι 11 εργαζόμενοι να έχουν αντικείμενο εργασίας, είναι ότι δεν υπάρχει αγοραστικό ενδιαφέρον για το προϊόν! Παράλληλα, οι υπόλοιποι 22 εργαζόμενοι που μένουν στη μονάδα, σύμφωνα με τα σχέδια της επιχείρησης, θα δουλεύουν σε δύο βάρδιες αντί για τρεις που εργάζονταν μέχρι σήμερα, με αποτέλεσμα να μειωθούν και οι αποδοχές τους.

Οπως δήλωσε ο Δ. Ντρης, διοικητικός διευθυντής της εταιρίας, υπάρχει περίπτωση οι επτά από τους 11 εργαζόμενους να απορροφηθούν στη μονάδα Χ1 - η οποία ανήκει στην εταιρία ΕΛΠΑΚ - κάτι όμως που δεν είναι σίγουρο.

Από την πλευρά του το Σωματείο Εργαζομένων απαίτησε από τη διεύθυνση να παρουσιάσει επιχειρησιακό σχέδιο για την εταιρία ώστε να γνωρίζουν ποιο είναι το μέλλον της επιχείρησης. Με αφορμή όλα όσα συμβαίνουν, τη Δευτέρα 16 του Οκτώβρη θα συγκληθεί έκτακτο ΔΣ του σωματείου.

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, στο παρελθόν εμφανίστηκαν ενδιαφερόμενοι αγοραστές της μονάδας πολυαιθυλενίου, οι οποίοι όμως δεν την αγόρασαν θεωρώντας πως είχε μεγάλο αριθμό προσωπικού! Οπότε η διοίκηση της ΣΟΦΤΕΞ αποφάσισε να διώξει τους εργαζόμενους που «περίσσευαν» ώστε να μπορέσει να την πωλήσει με άνεση!



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ