ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 13 Απρίλη 2011
Σελ. /40
ΝΕΟΛΑΙΑ
«ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΟΦΩΝ» ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΜΟ - ΠΛΑΙΣΙΟ
Πλειοδοσία αντιδραστικών προτάσεων για την Ανώτατη Εκπαίδευση

Πέρσι τον Σεπτέμβρη το υπουργείο Παιδείας είχε ζητήσει τη «βοήθεια» από μια επιτροπή «σοφών» και συγκρότησε τη λεγόμενη «Διεθνή Συμβουλευτική Επιτροπή», όπου συμμετέχουν πρώην υπουργοί Παιδείας, πρυτάνεις και πρόεδροι ξένων πανεπιστημίων με «περγαμηνές» στην «αγορά». Αυτή η επιτροπή, λοιπόν, έβγαλε το πόρισμά της και το υπουργείο Παιδείας το έδωσε στη δημοσιότητα. Το πόρισμα είναι μια ...«φωτοτυπία» του νόμου - πλαίσιο για την Ανώτατη Εκπαίδευση μαζί με όλη την προπαγάνδα, τα μέτρα, ακόμα και το λεξιλόγιο που χρησιμοποιεί το υπουργείο Παιδείας! Ορισμένα αποκαλυπτικά δείγματα:

  • Τα χρήματα στη δημόσια Ανώτατη Εκπαίδευση δε συμφέρουν: «Ανάμεσα σε όλα τα κράτη - μέλη της ΕΕ και σε μερικές άλλες χώρες (Αυστραλία, Ισραήλ, Ιαπωνία, Κορέα, Μεξικό), η Ελλάδα παρουσιάζει τις υψηλότερες δαπάνες ανά φοιτητή και τη μεγαλύτερη αύξηση στις δαπάνες αυτές μεταξύ 1995 και 2005».
  • Να καταργηθεί το άσυλο: «Οι πανεπιστημιακοί χώροι δεν είναι ασφαλείς, ενώ το Σύνταγμα επιτρέπει στην πανεπιστημιακή ηγεσία να προστατεύει τους πανεπιστημιακούς χώρους από στοιχεία που επιδιώκουν την πολιτική αστάθεια».
  • Συμφωνίες κρατικής χρηματοδότησης ανάλογα με την ανταγωνιστικότητα: «Το υπουργείο θα πρέπει να επανακαθορίσει στρατηγικούς στόχους και να προσδιορίσει ένα σύστημα Ιδρυμάτων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης με προγραμματικές συμφωνίες μεταξύ των ιδρυμάτων αυτών που προωθούν τη συνεργασία και το συντονισμό».
  • Οικονομική και διοικητική αυτοτέλεια για μπίζνες: «Κάθε ίδρυμα πρέπει να είναι σε θέση να διαχειρισθεί και να υποστηρίξει τις επιλογές του και να εντοπίζει πρόσθετους πόρους οι οποίοι θα βοηθήσουν το ίδρυμα στην επίτευξη των στόχων του».
  • Ξανά στο προσκήνιο η πρόταση Πανάρετου: Διετή περιφερειακά κολέγια ως κομμάτι της μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
«Να βρουν το δικό τους σχολείο όλα τα κωφά και βαρήκοα παιδιά»

Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή, με αφορμή το ενδεχόμενο κλείσιμο του Ειδικού Σχολείου κωφών στους Αμπελόκηπους

Από πρόσφατη κινητοποίηση φορέων ενάντια στο κλείσιμο του σχολείου κωφών
Από πρόσφατη κινητοποίηση φορέων ενάντια στο κλείσιμο του σχολείου κωφών
Για το ενδεχόμενο να κλείσει το Ειδικό Σχολείο κωφών στους Αμπελόκηπους και γενικότερα για τα προβλήματα της Ειδικής Αγωγής, που αφορά στα κωφά και βαρήκοα παιδιά, κατέθεσε Επίκαιρη Ερώτηση στη Βουλή, προς την υπουργό Παιδείας, η βουλευτής του ΚΚΕ, Λιάνα Κανέλλη.

Στο κείμενο της Ερώτησης επισημαίνει:

«Σύμφωνα με πληροφορίες που επιβεβαιώθηκαν από στελέχη του υπ. Παιδείας, στο πλαίσιο των συγχωνεύσεων σχολείων φαίνεται ότι δρομολογείται και το κλείσιμο του ειδικού σχολείου κωφών στους Αμπελόκηπους. Η εξέλιξη αυτή θα είναι ένα παραπέρα χτύπημα στο δικαίωμα εκπαίδευσης των κωφών και των βαρηκόων παιδιών, δικαίωμα που έτσι κι αλλιώς είναι κατά πολύ περιορισμένο.

Εκτιμάται ότι σήμερα ανάγκη για ειδική αγωγή έχουν περίπου 2.000 κωφά παιδιά και ότι στο όνομα της ένταξης των παιδιών σε κοινά σχολεία και λόγω της μη επαρκούς ενημέρωσης των γονιών, σε ειδικά σχολεία φοιτούν μόνο γύρω στα 250 - 270 από αυτά, αριθμός μειωμένος, σε σχέση με 25 χρόνια πριν, που σε ειδικά σχολεία φοιτούσαν περίπου 600 παιδιά.

Η πολιτική ένταξης των κωφών και βαρηκόων παιδιών σε κοινά σχολεία δεν στηρίζεται σε καμιά επιστημονική μελέτη και έχει σαν βασικό στόχο από τη μία να εξοικονομηθούν κονδύλια από την Ειδική Αγωγή, όπως γίνεται και στις υπόλοιπες δημόσιες κοινωνικές υπηρεσίες για να μεταφερθούν στη στήριξη της κερδοφορίας του κεφαλαίου και από την άλλη να διευκολυνθεί η επιχειρηματική δράση και στον ευαίσθητο αυτό κοινωνικό τομέα. Είναι η πολιτική της δήθεν ένταξης, που φορτώνει στην οικογένεια του κωφού παιδιού το τεράστιο κόστος ιδιαίτερων μαθημάτων και λογοθεραπειών, ώστε να μπορέσει το παιδί να παρακολουθήσει στοιχειωδώς το κοινό σχολείο, με την προϋπόθεση βέβαια ότι έχει τις δυνατότητες η οικογένεια να πληρώνει. Είναι η πολιτική που έχουν συνδιαμορφώσει στα όργανα της ΕΕ οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ και που με συνέπεια εφαρμόζουν τα τελευταία χρόνια, ειδικά σήμερα με πρόσχημα την κρίση, με ακόμη πιο δραστικό τρόπο».

Η βουλευτής του ΚΚΕ ρωτά την υπουργό Παιδείας ποια μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης και συγκεκριμένα:

  • Για να παρθεί πίσω η εγκληματική απόφαση να κλείσει το σχολείο και να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αναβάθμισή του. Καθώς και τι μέτρα θα ληφθούν για την ίδρυση δημόσιων ειδικών σχολείων με δωρεάν υπηρεσίες για τις ανάγκες εκπαίδευσης των κωφών παιδιών για να βρουν το δικό τους σχολείο όλα τα κωφά και βαρήκοα παιδιά που σήμερα είναι εκτός Ειδικής Αγωγής.
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΣΤΙΑΣ ΤΕΙ ΧΑΛΚΙΔΑΣ
Πρωτιά στο ψηφοδέλτιο της ΠΚΣ

Εκλογές για το Σύλλογο Οικότροφων Εστίας του ΤΕΙ Χαλκίδας πραγματοποιήθηκαν την Τετάρτη 6 Απρίλη. Οι οικότροφοι σπουδαστές υπερψήφισαν τα ψηφοδέλτια της Πανσπουδαστικής ΚΣ, αναδεικνύοντάς την πρώτη δύναμη με μεγάλη διαφορά από την ΠΑΣΠ (2η δύναμη) και τη ΔΑΠ (3η). Καθοριστικό ρόλο έπαιξε η αγωνιστική κατεύθυνση του Συλλόγου, ειδικά τον τελευταίο χρόνο, όπου οι δυνάμεις του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών πρωτοστάτησαν σε πολλές κινητοποιήσεις για δωρεάν σίτιση, στέγαση, μεταφορές, υγεία, ενώ παράλληλα μέσα από τις Γενικές Συνελεύσεις του Συλλόγου πάρθηκαν πολλές αποφάσεις για συμμετοχή στις κινητοποιήσεις και τις απεργίες.

Οι οικότροφοι σπουδαστές πήραν την υπόθεση στα χέρια τους και οργάνωσαν την πάλη τους από τα κάτω, με τις Επιτροπές Αγώνα, ισχυροποιώντας το ΜΑΣ και δυναμώνοντας το Σύλλογο, κάνοντας πέρα τις κυβερνητικές δυνάμεις ΠΑΣΠ - ΔΑΠ, οι οποίες, όπως καταγγέλλουν οι δυνάμεις του ΜΑΣ, «εκτός από το να προσπαθούν να εφαρμόσουν όλες τις κυβερνητικές εντολές, πρωτοστατούν στα ρουσφέτια, τα ψέματα και τις δωροδοκίες». Οι εκλογές του Συλλόγου Οικοτρόφων Εστίας αφήνουν παρακαταθήκη για το μέλλον, για την οργάνωση και ανασυγκρότηση του φοιτητικού κινήματος που θα παλεύει σε ταξική κατεύθυνση πλάι στο εργατικό κίνημα, για μόρφωση, δουλειά, ζωή με αξιοπρέπεια, ώστε την κρίση να πληρώσει η πλουτοκρατία και να μη γίνουμε δούλοι στον 21ο αιώνα.

Εκδηλώσεις της ΚΝΕ
Παρασκευή, 15 Απρίλη
  • Η Τομεακή Οργάνωση Μαθητών Πάτρας της ΚΝΕ 15 Απρίλη, στην πλατεία Γεωργίου, 8 το βράδυ, αντιιμπεριαλιστική συναυλία με θέμα «Ενα τραγούδι για το λαό της Λιβύης», με μαθητικά συγκροτήματα. Ομιλητής Θωμάς Κρούσαρλης, μέλος Συμβουλίου Περιοχής Πελοποννήσου ΚΝΕ.
Σάββατο, 16 Απρίλη
  • Η ΤΟ Μαθητών Πάτρας της ΚΝΕ 16 Απρίλη, στο Μέγαρο Λόγου και Τέχνης (Πλ. Γεωργίου), 7 μ.μ., εκδήλωση με θέμα: «Οι θεωρίες περί κράτους και αντιπαράθεση με αυτές», βιβλιοπαρουσίαση του «Κράτος και Επανάσταση». Ομιλητής Χρήστος Αγγελόπουλος, μέλος της ΕΠ Πελοποννήσου του ΚΚΕ.
  • Η Νομαρχιακή Οργάνωση Μεσσηνίας της ΚΝΕ ανεβάζει μουσικοθεατρική παράσταση με θέμα το ποίημα «Ο Επιτάφιος» του Γ. Ρίτσου, 7 μ.μ., αίθουσα της Φιλαρμονικής.
  • Η Νομαρχιακή Οργάνωση Εύβοιας της ΚΝΕ διοργανώνει εκδήλωση με θέμα: «Ζωή ολόκληρη όχι με δόσεις» στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Εύβοιας στη Χαλκίδα, 7.30 μ.μ.
ΚΝΕ
Εκδρομή για μαθητές Γυμνασίων

Την Τρίτη 19 Απρίλη στην Πάρνηθα

Ημερήσια εκδρομή διοργανώνει το ΚΣ της ΚΝΕ για μαθητές Γυμνασίων από Αθήνα, Πειραιά και Αττική την Τρίτη 19 Απρίλη.

Οσοι συμμετάσχουν θα έχουν την ευκαιρία να περιηγηθούν σε ένα κομμάτι της Πάρνηθας. Στη διαδρομή θα περάσουν και από εκτάσεις του βουνού που κάηκαν στις μεγάλες πυρκαγιές των τελευταίων χρόνων, θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν για τη γη ως λαϊκή περιουσία και όχι σαν εμπόρευμα όπως αντιμετωπίζεται σήμερα. Η εκδρομή περιλαμβάνει επίσης αθλητικές δραστηριότητες και συζητήσεις. Η μετάβαση θα γίνει δωρεάν με πούλμαν.

Οσοι ενδιαφέρονται μπορούν να πληροφορηθούν σχετικά στις κατά τόπους Οργανώσεις της ΚΝΕ.

Αντιπροσωπεία της ΚΝΕ στην Αίγυπτο

Σήμερα Τετάρτη 13 Απρίλη αντιπροσωπεία της ΚΝΕ αναχωρεί για το Κάιρο, για να συμμετάσχει στην αποστολή αλληλεγγύης της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Δημοκρατικών Νεολαιών (ΠΟΔΝ) προς το λαό και τη νεολαία της Αιγύπτου. Την ΚΝΕ θα εκπροσωπήσουν ο Σωτήρης Παρίσης, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ και ο Νίκος Ζαχαρόπουλος, μέλος της Συντακτικής Επιτροπής του «Οδηγητή».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ