ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 6 Απρίλη 2011
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Τραγικές καταστάσεις για ΑμΕΑ και εργαζόμενους

Στιγμιότυπο απ' τη χθεσινή κινητοποίηση
Στιγμιότυπο απ' τη χθεσινή κινητοποίηση
Τραγικές καταστάσεις βιώνουν τα Ατομα με Ειδικές Ανάγκες (ΑμΕΑ), οι οικογένειές τους και οι εργαζόμενοι στα ιδρύματα και κέντρα ειδικής αγωγής ιδιωτικού δικαίου, ως αποτέλεσμα της απάνθρωπης πολιτικής της κυβέρνησης. Τα προβλήματα αυτά ανέδειξαν χτες με συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Υγείας εργαζόμενοι ιδρυμάτων και κέντρων - που πραγματοποίησαν χτες 24ωρη απεργία - παιδιά και νέοι με ειδικές ανάγκες και οι οικογένειές τους.

Την απεργία και κινητοποίηση εξήγγειλαν η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στις Μονάδες Ειδικής Αγωγής (ΠΟΜΕΕΑ) και το Σωματείο Εργαζομένων σε Μονάδες, Ιδρύματα, Σχολεία Ειδικής Αγωγής (ΣΕΜΙΣΕΑ). Συμμετείχαν εκφράζοντας τη συμπαράστασή τους εκπρόσωποι του ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας, της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αναπήρων, του Ενιαίου Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων ΑμΕΑ Αττικής και Νήσων, του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων των μαθητών του ΚΕΑΤ κ.ά.

Κατήγγειλαν ότι η κυβέρνηση με την ανάλγητη πολιτική της έχει φέρει σε οριακή κατάσταση τα ιδρύματα, που υποκαθιστούν την ευθύνη του κράτους για την πρόνοια και ειδική αγωγή. Οι εργαζόμενοι σε κέντρα και εργαστήρια ειδικής αγωγής παραμένουν εδώ και μήνες απλήρωτοι. Στο «Μαργαρίτα» οι εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι 6 μήνες, στην «Παμμακάριστο» 4 μήνες, στην «ΕΓΝΥΑ» και την «Εστία» 3 μήνες, στο Ιδρυμα «Θεοτόκος» 2 μήνες. Η επιχορήγηση των ιδρυμάτων κόπηκε κατά 10% το 2010, η τελευταία δόση της επιχορήγησης του 2010 έφτασε στους φορείς περικομμένη κατά 50%, ενώ δεν έχουν πάρει ακόμα επιχορήγηση για το 2011. Οι εργαζόμενοι κατήγγειλαν ότι οι διοικήσεις των ιδρυμάτων περικόπτουν τις παρεχόμενες υπηρεσίες και απειλούν με διακοπή της λειτουργίας τους τόσο τους χρήστες των υπηρεσιών, όσο και τους εργαζόμενους. Παράλληλα οι γονείς πληρώνουν τροφεία 300 - 500 ευρώ στα ιδρύματα και ακόμη και 1.700 ευρώ στα οικοτροφεία για παιδιά με ειδικές ανάγκες.

Οι εργαζόμενοι, γονείς, φορείς απαίτησαν την άμεση πληρωμή των δεδουλευμένων τους, διασφάλιση της λειτουργίας των φορέων με κάλυψη των λειτουργικών εξόδων τους από τον κρατικό προϋπολογισμό και στο μέλλον τη δημοσιοποίησή τους, να σταματήσουν να πληρώνουν οι οικογένειες για τις ανάγκες εκπαίδευσης και αποκατάστασης των παιδιών με ειδικές ανάγκες.

Αντιπροσωπεία τους συναντήθηκε με το Γιώργο Κατριβάνο, γενικό γραμματέα Πρόνοιας ο οποίος δεν δεσμεύτηκε για το πότε θα πληρωθούν οι εργαζόμενοι, αφού όπως είπε η επιχορήγηση των ιδρυμάτων εγκρίθηκε απ' το Γενικό Λογιστήριο αλλά τα κονδύλια αντί να σταλούν στην Περιφέρεια μπήκαν στον προϋπολογισμό του υπουργείου Υγείας που τώρα ... ψάχνει τρόπο να τα στείλει πίσω!

ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΙ ΓΙΑ ΟΠΑΔ
Φάρμακα με πίστωση στους ασφαλισμένους

Την απόφαση - κατά πλειοψηφία - να χορηγήσει με πίστωση φάρμακα στους ασφαλισμένους του ΟΠΑΔ μέχρι 30.4.2011 πήρε προχτές η Γενική Συνέλευση του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής (ΦΣΑ), διατηρώντας ταυτόχρονα την άρση της πίστωσης προς τα ασφαλιστικά ταμεία ΗΣΑΠ, Συμβολαιογράφων (ΤΑΣ) και Εμπορικής Τράπεζας (ΕΤΕ) και μέχρι την εξόφληση του μεγαλύτερου ποσού των οφειλομένων προς τους φαρμακοποιούς.

Η αναστολή, όπως αναφέρεται στην απόφαση, έγινε για να υλοποιηθεί η συμφωνία με τον πρόεδρο του ΟΠΑΔ, Κυριάκο Σουλιώτη, για την εξόφληση των λογαριασμών Γενάρη και Φλεβάρη του 2011, καθώς και των οφειλών του ΟΠΑΔ προς τους φαρμακοποιούς για το έτος 2010 που αφορούν όλους τους λογαριασμούς μέχρι και τον Οκτώβρη του 2010. «Σε περίπτωση που οι υποσχέσεις αυτές παραμείνουν υποσχέσεις και δεν υλοποιηθούν όλες ο ΦΣΑ θα ξεκινήσει νέες κινητοποιήσεις από 1-5-2011 αίροντας την πίστωση στον ΟΠΑΔ», αναφέρεται στην απόφαση.

Η «Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση» Φαρμακοποιών διαφώνησε με τη μορφή πάλης, τονίζοντας όμως ότι ο αγώνας για δωρεάν υπηρεσίες και φάρμακα μέσα από ένα ενιαίο δημόσιο σύστημα Υγείας πρέπει να συνεχιστεί, υπογραμμίζοντας βέβαια ότι για να έχει αποτελεσματική συνέχεια, πρέπει να εξασφαλίσει κοινωνικές συμμαχίες και να μην επιλέγονται εκείνες οι μορφές του αγώνα που διασπούν την κοινωνική συμμαχία, ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, μέρος της οποίας αποτελεί και η καθυστέρηση πληρωμής των φαρμακοποιών.

Διακοπή προμηθειών στα νοσοκομεία

Προβλήματα θα προκληθούν και στα νοσοκομεία καθώς, λόγω μη αποπληρωμής των χρεών, ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Προμηθευτών Ορθοπεδικού Υλικού (ΠΑΣΥΠΟΥ) ανακοίνωσε χτες ότι θα προχωρήσει σε κλιμακωτή διακοπή των προμηθειών εμφυτεύσιμου ορθοπεδικού υλικού.

Το πλάνο των διακοπών στις προμήθειες θα το ανακοινώσει ο ΠΑΣΥΠΟΥ τις προσεχείς μέρες.

Εκστρατείες χωρίς ουσιαστικά αντικαπνιστικά μέτρα

Σε 20.000 υπολογίζονται οι Ελληνες που πεθαίνουν κάθε χρόνο εξαιτίας του καπνίσματος, ενώ η Ελλάδα έχει θλιβερή πρωτιά σε αριθμό καπνιστών (35% των ενηλίκων) ανάμεσα στις χώρες του ΟΟΣΑ. Στη χώρα μας υπάρχουν τεράστια κενά σε δράσεις για την καταπολέμηση του καπνίσματος, σε υπηρεσίες για την πρόληψη και διακοπή του καπνίσματος, αλλά και στον κρίσιμο τομέα της εκπαίδευσης, συνολικά του πληθυσμού, και ιδιαίτερα των παιδιών και νέων.

Σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου παρουσιάστηκαν τα συμπεράσματα ευρωπαϊκής μελέτης (ΕQUIPP) που κατέγραψε τις δράσεις 20 ευρωπαϊκών χωρών για την καταπολέμηση του καπνίσματος, ανάμεσά τους και η Ελλάδα. Τονίστηκε ότι στη χώρα υπάρχουν μόλις 50 ιατρεία διακοπής καπνίσματος, τα περισσότερα στην Αθήνα, με αποτέλεσμα να υπάρχουν ολόκληροι νομοί που οι κάτοικοι στερούνται παντελώς υπηρεσιών για τη διακοπή του καπνίσματος. Παράλληλα, απ' τις αρχές του 2011 σταμάτησαν να καλύπτονται απ' τα ασφαλιστικά ταμεία τα συνταγογραφούμενα φαρμακευτικά προϊόντα για τη διακοπή του καπνίσματος (θεωρήθηκαν προϊόντα lifestyle), με αποτέλεσμα οι άνθρωποι που αποφασίζουν να σταματήσουν το κάπνισμα - ακόμα και ασθενείς με σοβαρή χρόνια νόσο - να πρέπει να τα πληρώνουν εξ ολοκλήρου απ' την τσέπη τους. Κυρίως, έχει παραγκωνιστεί η εκπαίδευση του πληθυσμού, των νέων και των επαγγελματιών Υγείας, προκειμένου να δημιουργηθεί αντικαπνιστική συνείδηση. Η αντικαπνιστική εκστρατεία της κυβέρνησης, που τόσο διαφημίστηκε απ' το υπουργείο Υγείας, κατέληξε σχεδόν αποκλειστικά σε απαγορεύσεις, χωρίς ουσιαστικά αποτελέσματα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ