ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 5 Απρίλη 2011
Σελ. /40
Διαχρονικό μίσος για το λαϊκό κίνημα

Παπαγεωργίου Βασίλης

Μόνιμος υποστηρικτής της κυρίαρχης πολιτικής και αθεράπευτος πολέμιος του οργανωμένου ριζοσπαστικού λαϊκού κινήματος και του ΚΚΕ, ο Λεωνίδας Κύρκος επιβεβαιώνει τον διαχρονικό υπονομευτικό ρόλο του χώρου της λεγόμενης «ανανεωτικής αριστεράς». Μιλώντας στο «Βήμα της Κυριακής», ξεκαθαρίζει ότι «ποτέ δεν είδα με συμπάθεια τα κινήματα ανυπακοής και απειθαρχίας, ιδίως όταν διαμορφώνονται από εντελώς ετερόκλητες δυνάμεις, αλλά και από τους λεγόμενους αγανακτισμένους πολίτες (...) Για την ιστορία να σας θυμίσω πάντως ότι και ο Μουσολίνι ήταν θιασώτης των απολίτικων και λαϊκίστικων κινημάτων ανυπακοής και απειθαρχίας». Δε χρειαζόταν βέβαια η ομολογία Κύρκου και οι άθλιοι συνειρμοί που προσπαθεί να δημιουργήσει για να συκοφαντήσει την οργανωμένη λαϊκή ανυπακοή, για να επιβεβαιωθεί η κατάπτυστη αποστολή που έχει αναλάβει από τα γεννοφάσκια της η λεγόμενη «ανανεωτική αριστερά». Από το 1968, ο χώρος αυτός έχει δώσει αμέτρητα παραδείγματα του ρόλου του σαν δεκανίκι της αστικής τάξης στη συκοφάντηση της λαϊκής πάλης, στη θωράκιση της αστικής εξουσίας. Τίποτε δεν έχει αλλάξει από τότε, αφού η στρατηγική του χώρου που εκπροσωπεί ο Κύρκος είναι δοσμένη και προσαρμόζεται στις εκάστοτε συνθήκες. Οι παραδοχές του ωστόσο δίνουν μια καλή ευκαιρία για να βγάλει ο λαός συμπεράσματα τόσο για τον ΣΥΝ, προβεβλημένο στέλεχος του οποίου υπήρξε για χρόνια ο Κύρκος, όσο και για το συνονθύλευμα που λέγεται ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, και το επικίνδυνο για το λαό περιεχόμενο της «ενότητας» που ευαγγελίζεται ο χώρος των οπορτουνιστών.

Τα 4 και τα ... 430

Αναγνώστης επικοινώνησε με τον «Ρ» για να μας ενημερώσει ότι διαπίστωσε πως τα επιτόκια που δίνουν οι τράπεζες για καταθέσεις 3.000 ευρώ το χρόνο είναι σχεδόν μηδενικά. Γνωστή ιστορία, του απαντήσαμε, συνδέεται με την πάγια πολιτική των τραπεζών να λεηλατούν τις λαϊκές καταθέσεις για να κάνουν τις μεγάλες μπίζνες με τζάμπα κεφάλαια.

Την ίδια στιγμή, συνέχισε, αν κάποιος ζητήσει ένα καταναλωτικό δάνειο 3.000 ευρώ τότε ζητάνε ένα κάρο χαρτιά, ορίζουν επιτόκιο πάνω από 13%, χρεώνουν έξοδα για την έκδοση του δανείου, βάζουν επιβάρυνση για ασφάλιστρα και αν δεν πληρώσεις κάποια δόση, κινδυνεύεις με άλλου είδους μέτρα. Γνωστή ιστορία, του απαντήσαμε και πάλι, συνδέεται με την πάγια τακτική των τραπεζών να δίνουν πανάκριβα δάνεια στους εργαζόμενους, που βρίσκονται σε ανάγκη, ώστε να αυξάνουν έτσι ακόμα περισσότερο τα κέρδη τους.

Είτε είναι γνωστή η ιστορία, είτε όχι, είπε τότε εκείνος, η ουσία είναι ότι για μία κατάθεση 3.000 η τράπεζα σου δίνει τόκο 4 ευρώ, ενώ αν πάρεις ισόποσο δάνειο, τότε εσύ πληρώνεις στην τράπεζα 430 ευρώ.

Γνωστή η ιστορία, αλλά όταν αντιπαραβάλεις τα 430 ευρώ στα 4, τότε σίγουρα συνειδητοποιείς καλύτερα και αντιλαμβάνεσαι πιο ολοκληρωμένα το μέγεθος της ληστείας που γίνεται από αυτά τα ευαγή ιδρύματα, για τη σωτηρία των οποίων οι κυβερνώντες κλιμακώνουν τα μέτρα - οδοστρωτήρα κατά των λαϊκών στρωμάτων.

Κανείς δε χάνεται...

Οπως οι Π. Βουρλούμης, πρώην επικεφαλής του ΟΤΕ, και ο ομόλογός του της ΔΕΗ, Τ. Αθανασόπουλος.

Οι οποίοι συμμετέχουν πλέον στο ΔΣ της «Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΑΕ», ως ανεξάρτητα μη εκτελεστικά μέλη.

Καθώς θα εκτιμήθηκαν, προφανώς, οι εξαιρετικές τους οργανωτικές ικανότητες και η δεδομένη εμπειρία τους από τον έλεγχο δύο κολοσσιαίων επιχειρήσεων της Ελλάδας.

Δεν αποκλείεται, δε, και κάποια συμπάθεια προς το πρόσωπό τους, παίζει κι αυτή το ρόλο της σε κάθε χώρα και στην Ελλάδα. Μια συμπάθεια που έρχεται από το παρελθόν.

Είναι και δύσκολοι οι καιροί. Κάποτε ο Τ. Αθανασόπουλος συμμετείχε στο ΔΣ της TOYOTA Ιαπωνίας, με τέτοια συμβολή ώστε να παρασημοφορηθεί με Αυτοκρατορικό Παράσημο, και μάλιστα αφού είχε αναλάβει τη ΔΕΗ!

Τώρα, ο ίδιος και ο συνάδελφός του τού ΟΤΕ επέλεξαν κάτι πιο ήπιο, για να βρίσκονται «μέσα στα πράγματα».

`Η επιλέχθηκαν «από τα πράγματα» (εκ των πραγμάτων που λέγαμε παλιότερα) για να είναι στα... «Μέσα».

Μια περίοδο έντονων ανακατατάξεων στα «Μέσα» και σκληρών αποφάσεων για όσους είναι... μέσα.


Για την εξυπηρέτηση του κεφαλαίου...

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΤΟ ...ΠΟΛΥΣΚΕΦΤΕΙ η Κομισιόν ενέκρινε το σχέδιο της κυβέρνησης για έξτρα παροχή εγγυήσεων της τάξης των 30 δισεκατομμυρίων ευρώ στις ελληνικές τράπεζες.

Βλέπετε, όταν πρόκειται να επιχορηγηθεί το κεφάλαιο, όλα γίνονται ταχύτατα, με συμφωνίες σε χρόνο ρεκόρ και φυσικά χωρίς ιδιαίτερους ελέγχους και αριθμητικά τερτίπια.

Αυτά την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση με το κλιμάκιο της τρόικας ήδη διαπραγματεύεται πώς θα κάνει περισσότερες περικοπές σε μισθούς, συντάξεις, επιδόματα και σε οτιδήποτε αφορά το λαό.

Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ φυσικά αδυνατεί να ασχοληθεί με αυτά τα ...λογιστικά. Συζητά την κατάσταση σε θεωρητικό επίπεδο με τον Τζορτζ Σόρος, καθότι θέλει να βρει ...καινούριες ιδέες.

Είναι σαφές φυσικά - και μόνο από το ποιον ζητάει συμβουλές - το πού σκέπτεται να το πάει το πράγμα. Κάτι σαν το «δείξε μου τον φίλο σου...»

Α, ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ, με τις νέες ρυθμίσεις που προωθεί το υπουργείο Οικονομικών μια εμπορική εταιρεία θα μπορεί να στηθεί - λένε - σε μία μόλις ώρα! Αυτό θα πει ταχύτητα...

Τώρα, δηλαδή, όλοι μπορούμε πολύ γρήγορα να γίνουμε έμποροι. Το πρωί το αποφασίζουμε, το μεσημέρι είμαστε.

Μια λεπτομέρεια μόνο ξέχασε το υπουργείο: Τι να πουλήσουμε και σε ποιον; Είναι και αυτό απαραίτητο να ρυθμιστεί σε περίπτωση που τους διέφυγε.

Πάντως, πριν ρυθμίσει το θέμα του ανοίγματος επιχειρήσεων, πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι τακτοποίησε θαυμάσια και το θέμα του ...κλεισίματος.

Γι' αυτό και τα «λουκέτα» των μικρομεσαίων «πέφτουν» το ένα μετά το άλλο την ώρα που οι πολυεθνικές σε κάθε χώρο βλέπουν τα κέρδη τους να πολλαπλασιάζονται. Αλλωστε αυτές εξυπηρετεί και η όλη ιστορία της απλούστευσης των διαδικασιών.

Παπαγεωργίου Βασίλης

Λύση η ανατροπή

Ενα χρόνο μετά το μνημόνιο που συνυπέγραψε το ΠΑΣΟΚ με την ΕΕ και το ΔΝΤ, για να σώσει υποτίθεται τη χώρα, τα δεδομένα που έχουμε δεν αφήνουν περιθώρια για παρανοήσεις. Το σχέδιο πέτυχε σε σχέση με τη μείωση των μισθών και συντάξεων, τη μαζική συρρίκνωση κάθε είδους δαπανών κοινωνικού χαρακτήρα, τις αθρόες αντιδραστικές ανατροπές, σε όλο το φάσμα των εργασιακών, συνταξιοδοτικών και άλλων λαϊκών κατακτήσεων. Στον αντίποδα, όλοι οι οικονομικοί δείκτες, για εκείνους στο όνομα των οποίων δήθεν πάρθηκαν τα αντιλαϊκά μέτρα, δείχνουν χειροτέρευση.

Κάποιοι λένε ότι εξαιτίας αυτής της δυσμενούς εικόνας ανατροφοδοτούνται οι συζητήσεις για μια επικείμενη αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους. Παραμύθια. Τα 300 δισ. χρέους στα οποία οδήγησε η πολιτική στήριξης του κεφαλαίου, μαζί με τα πρόσθετα προβλήματα που προκαλεί η οικονομική κρίση, δεν πρόκειται να πληρωθούν όσα μέτρα και αν πάρουν οι κυβερνώντες. Αυτό το γνωρίζουν καλύτερα οι τράπεζες - κάτοχοι τίτλων του ελληνικού δημοσίου, που επιδιώκουν να «χάσουν» όσο γίνεται λιγότερο. Γι' αυτό ενεπλάκησαν στην υπόθεση ΕΕ - ΔΝΤ. Για να ...αναβάλουν, όσο γίνεται περισσότερο χρονικά, τη στιγμή που δε θα υπάρχει δυνατότητα να καταβάλει το ελληνικό δημόσιο τα δεκάδες και εκατοντάδες δισεκατομμύρια που αξιώνουν οι τραπεζίτες και τα άλλα παράσιτα που θησαυρίζουν από τη διαχείριση του χρέους. Να επιμηκύνουν, δηλαδή, μαζί με την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, τη λεηλασία των λαϊκών εισοδημάτων και κατακτήσεων. Ετσι, χωρίς να το ομολογούν δημόσια, ακολουθούν πολιτική ελεγχόμενης πτώχευσης.

Το πώς θα ξεφουρνίσουν στο τέλος την επαναδιαπραγμάτευση του χρέους και τι μορφή θα πάρει αυτή, θα εξαρτηθεί από τη συγκεκριμένη στιγμή και από το πώς θα εκδηλωθούν τα αντιτιθέμενα συμφέροντα, οι διαφορές ανάμεσα στις διαφορετικές ομάδες της οικονομικής ολιγαρχίας. Αν θα είναι μια συνολική επαναδιαπραγμάτευση, κάποια επιμήκυνση, αν θα είναι «κούρεμα» ενός ποσοστού του χρέους, ή αν θα τα συνδυάζει όλα μαζί, είναι κάτι που σήμερα δεν μπορεί να απαντηθεί με απόλυτη ακρίβεια. Είναι όμως απόλυτα σαφές ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ακολουθεί μια πορεία στα πλαίσια της οποίας όλο και μεγαλύτερο μέρος από τον παραγόμενο πλούτο το καταθέτει στα ταμεία ξένων και ντόπιων τραπεζών, που έχουν στην κατοχή τους ελληνικά ομόλογα.

Η οικονομική κρίση του καπιταλισμού αναπόφευκτα οδηγεί σε μαζική καταστροφή των παραγωγικών δυνάμεων, πρώτα και κύρια της εργατικής δύναμης. Η κρίση της υπερσυσσώρευσης κεφαλαίων μπορεί να ξεπεραστεί μόνο αν, μαζί με τη μαζική ανεργία και τη μεγάλη μείωση των μισθών και ημερομισθίων, κλείσουν εκατοντάδες παραγωγικές μονάδες, κατεβάσουν τα ρολά χιλιάδες μικρές επιχειρήσεις, απαξιωθούν τα κεφάλαια που έχουν στην κατοχή τους οι τραπεζίτες.

Στη συνείδηση των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων η βίαιη επίθεση στο λαϊκό εισόδημα και η μαζική καταστροφή παραγωγικών δυνάμεων δεν μπορεί να νομιμοποιηθούν ως μέθοδος ξεπεράσματος της κρίσης γιατί είναι διέξοδος σε όφελος των καπιταλιστών. Η διέξοδος και οι λύσεις προοπτικής για το λαό μπορεί και πρέπει να αναζητηθούν προς άλλες κατευθύνσεις. Κόντρα στα επιχειρηματικά συμφέροντα και τις καταστροφές που προκαλεί η κερδοφορία τους. Κόντρα στις οικονομικές κρίσεις, στα ελλείμματα και τα χρέη, που γεννά η πολιτική στήριξης του κεφαλαίου. Στην κατεύθυνση της εξασφάλισης των όρων και προϋποθέσεων για την ανατροπή του ίδιου του συστήματος.


Γιώργος ΚΑΚΟΥΛΙΔΗΣ

Γεννητούρια!

Αλλος ένας μπόμπιρας προστέθηκε στην οικογένεια του «Ρ». Η Αντιγόνη, κόρη της συντρόφισσας Αννέτας Ντιντίφα, διορθώτριας του «Ριζοσπάστη», απέκτησε την Κυριακή το βράδυ στη Σάμο ένα υγιέστατο αγοράκι. Στους ευτυχισμένους γονείς, γιαγιάδες και παππούδες ευχόμαστε ολόψυχα να τους ζήσει.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ