ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 30 Μάρτη 2011
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ
Οι εργαζόμενοι να απεγκλωβιστούν από τις αυταπάτες

Ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και δημοτικός σύμβουλος Αθήνας, επισήμανε ότι ο αγώνας πρέπει να γενικευτεί γιατί αφορά όλους τους εργαζόμενους

Την ανάγκη μαζί με το δυνάμωμα της αλληλεγγύης να γίνεται ουσιαστική συζήτηση ώστε οι εργαζόμενοι να απεγκλωβίζονται από ιδεολογήματα και αυταπάτες, οι οποίες υπονομεύουν τον αγώνα τους για δουλειά, αναδείχθηκε στη χτεσινή σύσκεψη που οργάνωσαν η Κομματική Οργάνωση εργαζομένων στο Δήμο της Αθήνας και οι δημοτικοί σύμβουλοι του ΚΚΕ και στην οποία συμμετείχαν συμβασιούχοι εργαζόμενοι.

Η σύσκεψη έγινε με αφορμή τον πολυήμερο αγώνα των συμβασιούχων στο Δήμο Αθήνας που σήμερα βρίσκονται στην 9η συνεχόμενη μέρα κατάληψης του Δημαρχείου απαιτώντας το αυτονόητο, το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά.

Στη σύσκεψη μίλησε ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και δημοτικός σύμβουλος του Κόμματος, επισημαίνοντας ότι το σύνολο των εργαζομένων με προσωρινές σχέσεις εργασίας είναι ένας κόσμος που εκμεταλλεύονται την ανάγκη του για δουλειά. Το ΚΚΕ δεν ξεχωρίζει κανέναν, το δικαίωμα στη σταθερή δουλειά είναι αναφαίρετο. Στη συνέχεια ανέφερε ότι ο αγώνας πρέπει να γενικευθεί. Δεν αφορά μόνο στους εργαζόμενους με ελαστικές εργασιακές σχέσεις. Πρέπει να μπουν στον αγώνα και οι μόνιμοι εργαζόμενοι που μονίμως στοχοποιούνται από την κυρίαρχη προπαγάνδα, η οποία τους βαφτίζει «βολεμένους» και «ρετιρέ», με στόχο να διαιρέσει τους εργαζόμενους.

Η θέση μας, είπε, για το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά είναι πάγια. Είναι δικαίωμα, γιατί σήμερα υπάρχουν όλες οι δυνατότητες να μην υπάρχει ανεργία. Και ξεκαθάρισε ότι το ΚΚΕ δε δέχεται τη λογική της ανακύκλωσης της ανεργίας, ούτε ως λύση ανάγκης. Γιατί αν γίνει αυτό «νομιμοποιείται» η «μαύρη» εργασία.

Στη συνέχεια απάντησε στην αντίληψη που λέει ότι το φαινόμενο των συμβασιούχων απορρέει από το μνημόνιο. Επισήμανε ότι αποτελεί βασική επιλογή των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ την οποία υλοποιούν τις τελευταίες δύο δεκαετίες. Στόχος τους είναι να τελειώνουν με οποιαδήποτε μόνιμη εργασιακή σχέση. Αυτή η πολιτική θα συνεχιστεί και μετά, σημείωσε. Μιλώντας για το ιδεολόγημα ότι δεν πρέπει να εμπλέκονται τα κόμματα στον αγώνα των συμβασιούχων είπε: Αυτοί που το λένε, είναι αυτοί που συνέβαλαν στη δημιουργία του προβλήματος. Είναι οι συνδικαλιστές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που έχουν στηρίξει τις πολιτικές προώθησης και γενίκευσης των ελαστικών σχέσεων εργασίας, μείωση του μόνιμου προσωπικού (όπως στον ΟΤΕ). Που έβαλαν πλάτη ώστε οι σημερινοί εργαζόμενοι στο Δημόσιο να έχουν λιγότερα δικαιώματα από τους προηγούμενους.

Και ξεκαθάρισε ότι οι μόνοι που δε στηρίζουν στα δημοτικά συμβούλια τις αποφάσεις για προσλήψεις με ελαστικές σχέσεις εργασίας είναι οι δημοτικοί σύμβουλοι του ΚΚΕ. Οχι γιατί δε θέλουν να έχουν δουλειά οι εργαζόμενοι, αλλά για να μη νομιμοποιήσουν μια διαδικασία, μέσα από την οποία αλέθονται συνειδήσεις. Παράλληλα, παλεύουν για το δικαίωμα αυτών των εργαζομένων στη μόνιμη και σταθερή δουλειά. Σε άλλο σημείο τόνισε πως χρειάζεται κίνημα που όχι απλά θα αποσπάσει ή θα καθυστερήσει, αλλά θα διεκδικήσει την εξουσία. Ο κόσμος να καταλάβει ότι μπορεί να αλλάξει τα πράγματα.

Μετά την ομιλία διατυπώθηκαν μια σειρά ερωτήσεις και προβληματισμοί από τους συμβασιούχους για την πορεία του αγώνα, τους στόχους και τις προϋποθέσεις που συντελούν στην αποτελεσματικότητά του.

  • Στο μεταξύ χτες, στην κατάληψη, οι συμβασιούχοι αποφάσισαν να οργανώσουν συναυλία για αύριο το απόγευμα στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης, με τη συμμετοχή γνωστών καλλιτεχνών.

Επίσης, χτες, έγινε γνωστό ότι βγήκε σχετική δικαστική απόφαση που αφορά σε περίπου 166 συμβασιούχους του Δήμου Αθήνας και ορίζει ότι θα παραμείνουν στη δουλειά μέχρι να εκδικαστεί η κύρια προσφυγή τους. Να υπενθυμίσουμε ότι οι συμβασιούχοι στον τομέα καθαριότητας στο Δήμο ανέρχονται σε 700 άτομα, σε σύνολο 1.600 εργαζομένων, και πολλοί από αυτούς παραμένουν στη δουλειά τους με προσωρινές διαταγές.

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ
Τρίωρη προειδοποιητική στάση εργασίας

Από παλιότερη κινητοποίηση
Από παλιότερη κινητοποίηση
Αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τον αγώνα τους προκειμένου να ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματά τους που αφορούν την τακτική και επαρκή χρηματοδότηση και την οριστική επίλυση του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας των Κέντρων Πρόληψης (ΚΠ) είναι οι εργαζόμενοι στα ΚΠ Χρήσης Εξαρτησιογόνων Ουσιών, οι οποίοι σήμερα προχωρούν σε τρίωρη στάση εργασίας.

Υπενθυμίζεται ότι αυτή τη στιγμή οφείλονται στα ΚΠ από το υπουργείο Εσωτερικών οι οικονομικές υποχρεώσεις του για ολόκληρο το 2010 και η πρώτη δόση του 2011, δηλαδή κάτι παραπάνω από 11 εκατ. ευρώ συνολικά. «Το θεσμικό πλαίσιο, που επιλέχτηκε πριν από 15 χρόνια ως "πιλοτικό", στην πράξη αποδείχτηκε ένα μόνιμο φυτώριο αναχρονιστικών εργασιακών σχέσεων, προπομπός της πλήρους αποδόμησης των δικαιωμάτων των εργαζομένων, που βιώνουν και οι υπόλοιποι μισθωτοί σήμερα...», αναφέρεται στην ανακοίνωση του Σωματείου Εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης.

Ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ και οι συμβασιούχοι

Απευθυνόμενος χτες στους συμβασιούχους του Δήμου Αθήνας, ο επικεφαλής του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρας τούς είπε μεταξύ άλλων: «Θα ξέρετε ότι η δική μας η παράταξη δεν είναι η πρώτη φορά που ασχολείται με τους συμβασιούχους. Εχουμε φτάσει τη χώρα μέχρι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για να εφαρμοστεί η ευρωπαϊκή Οδηγία (...) Εμείς θα πάρουμε την πρωτοβουλία να καταθέσουμε (...) πρόταση νόμου, τροπολογία στο νόμο του Ραγκούση, που να δίνει τη δυνατότητα τακτοποίησης των χιλιάδων συμβασιούχων οι οποίοι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες (...) θα φανεί και σε κοινοβουλευτικό επίπεδο ποιοι είναι εκείνοι που αγωνιούν για το μέλλον τούτου του τόπου και της κοινωνίας και ποιοι είναι αυτοί που αποδέχονται άκριτα τις επιταγές των τεχνοκρατών, που δεν τους ψήφισε κανείς για να ελέγχουν και να κυβερνάνε σήμερα τη χώρα».

Ο Α. Τσίπρας εμπαίζει τους συμβασιούχους και συνολικά το λαό ότι η ευρωένωση των μονοπωλίων μεριμνά δήθεν γι' αυτούς, αλλά δεν εισακούεται από τους ντόπιους πολιτικούς εκπροσώπους του κεφαλαίου. Η «θετική διάταξη» στην οποία αναφέρεται, δεν είναι άλλη απ' την οδηγία 1999/70/ΕΚ, γύρω απ' την οποία ο οπορτουνισμός έστησε επί μακρόν ένα γαϊτανάκι αποπροσανατολισμού των συμβασιούχων, όταν την ίδια στιγμή, σε δήμους που διοικούσαν ή συνδιοικούσαν δυνάμεις του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ γίνονταν προσλήψεις και απολύσεις εκατοντάδων συμβασιούχων εργαζόμενων. Ηρθε όμως η ίδια η Κομισιόν και τον «άδειασε», καθώς σε απάντησή της σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Γ. Τούσσα στα τέλη του 2008 ανέφερε πως η οδηγία αυτή «δεν προβλέπει τη μετατροπή των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε συμβάσεις αορίστου χρόνου»! Απαντώντας στην Ερώτηση εκ μέρους της Κομισιόν, ο αρμόδιος επίτροπος V. Spilda σημείωνε τότε: «Η οδηγία 1999/70/ΕΚ δεν περιέχει περιορισμούς, όσον αφορά τους σκοπούς για τους οποίους μπορούν να συνάπτονται συμβάσεις ορισμένου χρόνου, ούτε προβλέπει ειδικά κριτήρια για τη διάρκεια μιας επιμέρους σύμβασης ορισμένου χρόνου ή για τους λόγους για τους οποίους έχει αυτή συναφθεί. Επιπλέον, η οδηγία δεν προβλέπει τη μετατροπή των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε συμβάσεις αορίστου χρόνου».

Η Κομισιόν επιβεβαίωσε πέρα για πέρα αυτό που το ΚΚΕ επεσήμανε εξαρχής, ότι δηλαδή η οδηγία αυτή κάθε άλλο παρά αποσκοπούσε στο να απαλλαγούν οι εργαζόμενοι απ' την ομηρία και την εργασιακή ανασφάλεια. Αντίθετα, στόχευε στη νομιμοποίηση μιας άθλιας μορφής απασχόλησης, των συμβάσεων ορισμένου χρόνου εν προκειμένω. Και δε θα μπορούσε να στοχεύει πουθενά αλλού μια οδηγία της ευρωενωσιακής λυκοσυμμαχίας, που το μόνο για το οποίο καίγεται είναι το τσάκισμα των εργασιακών δικαιωμάτων, ώστε να φτηνύνει η εργατική δύναμη για τα μονοπώλια. Ο οπορτουνισμός όμως δεν δίστασε να την κάνει παντιέρα την οδηγία αυτή, για να φιλοτεχνήσει ένα δήθεν φιλεργατικό προσωπείο στην ΕΕ και να αποπροσανατολίσει τους εργαζόμενους απ' την ανάγκη να παλέψουν για μόνιμη και σταθερή δουλειά χωρίς όρους και προϋποθέσεις, αντί να βολοδέρνουν σε δικαστικές αίθουσες, γραφεία καλοπληρωμένων δικηγόρων και ευρωενωσιακές οδηγίες. Οι συμβασιούχοι, συνολικά οι εργαζόμενοι, πρέπει να τιμωρήσουν πολιτικά τον ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, μαζί με τα κόμματα του κεφαλαίου που τους καταδικάζουν στην εργασιακή ομηρία και στη μισή δουλειά - μισή ζωή.


Β. Ν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ