ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 29 Μάρτη 2011
Σελ. /32
Με μπούσουλα το ταξικό συμφέρον

Μία προς μία οι ειδήσεις που μεταδίδονται από τα αστικά μέσα ενημέρωσης σε πείθουν ότι πρέπει να αγνοήσεις παντελώς την αστική προπαγάνδα, ότι πρέπει να στηριχτείς στις δικές σου δυνάμεις και με βάση τους δικούς σου στόχους να ερμηνεύεις τα στοιχεία της επικαιρότητας, ώστε απ' αυτά να κρατάς εκείνα που πράγματι αφορούν στην κύρια αντιπαράθεση έτσι που να ενισχύουν το δικό σου αγώνα.

Παράδειγμα: Οχι ένα, αλλά έξι «Τσέρνομπιλ» βλέπουν οι ειδικοί στην περίπτωση της Ιαπωνίας. Αλλά το μονοπώλιο που ελέγχει τα πυρηνικά εργοστάσια βεβαιώνει ότι το πλουτώνιο που ήδη μετρήθηκε στο εξωτερικό περιβάλλον είναι ακίνδυνο. Αυτό μεταδίδουν και τα μέσα ενημέρωσης που δουλεύουν για τα συμφέροντα των μονοπωλίων. Ελα, όμως, που φτάνει ακόμα και ο Σιμόπουλος να μασάει τα λόγια του και να λέει πως πια η αντιμετώπιση του προβλήματος είναι θέμα της διεθνούς κοινότητας. Ομολογεί, δηλαδή, ότι τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα κι απ' όσα κρύβουν.

***

Στο Λονδίνο έγινε μια διαδήλωση που πάταγε σε πραγματικά προβλήματα, αλλά με ειδικό στοιχείο ότι οργανώθηκε από κραγμένους εργατοπατέρες και συμπαραστάτη το Εργατικό Κόμμα, αυτούς δηλαδή που είναι υπεύθυνοι για πλείστα από τα δεινά της εργατικής τάξης στην Αγγλία. Στα αστικά μέσα ενημέρωσης παρουσιάστηκε ως περίπου επαναστατική κατάσταση. Το παραμύθι γυμνώθηκε όταν ο ηγέτης των Εργατικών δήλωσε πως καταδικάζει τη βία κι αυτό παρουσιάζεται από τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης σαν στοιχείο πολιτισμού που ξεχωρίζει την εγγλέζικη κοινωνία από την ελληνική, που, ως γνωστόν, είναι μια βάρβαρη κοινωνία. Σα να βγαίνει, δηλαδή, ο Παπανδρέου να δηλώνει διαδηλωτής, που όμως καταδικάζει τη βία των διαδηλωτών, την ώρα που το κόμμα του πρωτοστατεί στο ξέσκισμα των εργατών. Ε, δε θα μας τρελάνουν.

***

Παράδειγμα τρίτο η ιστορία με τη Λιβύη, όπου ισχύει το «κράτα μικρό καλάθι» σε ό,τι μεταδίδουν. Από το πρωί χτες μιλούσαν για κατάληψη της Σύρτης. Ωσπου ένας από τους «επιτόπου» είπε πως θα χρειαστούν βδομάδες και αν... Πίσω απ' ό,τι μεταδίδουν το μόνο σίγουρο είναι πως οι ιμπεριαλιστές είναι σε αγώνα δρόμου για την επόμενη μέρα. Με την ελληνική κυβέρνηση να βρίσκεται μεν στο κλαμπ των τσακαλιών από την πρώτη στιγμή, να διαμαρτύρεται, δε, δήθεν γιατί υποβαθμίζουν τη θέση της. Εχει ένα δίκιο: Από κάθε αεροδρόμιο της χώρας πετάνε καθημερινά αεροπλάνα που μακελεύουν τους άμαχους στη Λιβύη. Κι αυτοί στο ΝΑΤΟ αντί να πουν ένα μπράβο κοιτάνε πώς θα είναι το αρχηγείο τους πιο αποτελεσματικό στην αποστολή του.

Το θέμα, βέβαια, δεν είναι τι παράπονα εκφράζει κάποιος από τους Ελληνες διπλωμάτες, αλλά ότι η γνωστή «αντιεξουσιαστική» εφημερίδα μάς καλεί να μην κοιτάμε τη σφαγή, αλλά να καιγόμαστε για το αν η θέση της Ελλάδας σ' αυτήν θα είναι με προνόμια ή όχι.

Μ' άλλα λόγια, στον καιρό της μεγάλης σφαγής, όλο και στενεύουν τα περιθώρια για διάφορους να παριστάνουν τους «αντί». Αποδεικνύονται, απλά, μέρος του συστήματος και, μάλιστα, σ' έναν από τους χείριστους ρόλους, αυτόν της ενσωμάτωσης της λαϊκής διαμαρτυρίας, έτσι που να γίνεται συμπαραστάτης της αστικής εξουσίας.

***

Για πάνω από ένα χρόνο τα κύρια άρθρα στις μεγάλες αστικές εφημερίδες επαναλαμβάνουν την καραμέλα της ανάπτυξης και των επενδύσεων, που για να υπάρξουν πρέπει να πουληθούν όλα όσα ακόμα παραμένουν στην ιδιοκτησία του Δημοσίου. Στην πράξη, τρίβουν τα χέρια τους, καθώς η κύρια αποστολή εκτελείται στο ακέραιο: Είναι ο σφαγιασμός των εργατικών δικαιωμάτων. Αυτά τα θεωρεί ένα το κρατούμενο η αστική προπαγάνδα και επιμένει πως το πραγματικό φως θα φανεί μέσα από τις ιδιωτικοποιήσεις και την απαρέγκλιτη εφαρμογή της κυβερνητικής πολιτικής. Από τη σκοπιά των συμφερόντων της τάξης τους έχουν δίκιο. Κι αυτό ορίζει ως ακριβώς αντίθετο το δρόμο των εργατών.

***

Κεφάλαιο - ΕΕ - αστικά κόμματα έχουν κηρύξει πόλεμο στα εργατικά λαϊκά συμφέροντα. Πόλεμος που δεν μπορεί παρά να απαντηθεί με πόλεμο και από την πλευρά των εργατικών λαϊκών στρωμάτων. Αυτό διακήρυξε το ΚΚΕ με αφορμή και τις αποφάσεις της τελευταίας Συνόδου της ΕΕ. Το γεγονός ότι οι αστοί προβάλλουν ως καταστροφή την απειθαρχία στις αποφάσεις της ΕΕ, επιβεβαιώνει ότι από τη σκοπιά των συμφερόντων των εργατών αυτός ακριβώς πρέπει να 'ναι ο δρόμος.

Στον αντίποδα της αστικής προπαγάνδας, μέσα από τον «Ριζοσπάστη», καθημερινά στη λαϊκή πάλη, το ΚΚΕ διακηρύσσει: Η εργατική τάξη, τα λαϊκά στρώματα να ορθώσουν εμπόδια και να ανατρέψουν την καπιταλιστική βαρβαρότητα, διαμορφώνοντας τη δική τους συμμαχία για λαϊκή εξουσία, κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων, σχεδιασμένη ανάπτυξη, απαλλάσσοντας τη χώρα από τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς και τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους.


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


ΘΑΝΑΤΗΦΟΡΟ ΟΡΑΜΑ

Η ΑΠΕΙΛΗ: «Το μέλλον της χώρας για τα επόμενα 4-5 χρόνια θα είναι εξαιρετικά επίπονο και δύσκολο (...) Πρέπει να αποφασίσουμε, και ενδεχομένως να μην αργήσει η ώρα της απόφασης, τι θέλουμε. Ισως (...) να επιλέξουμε να είμαστε μια χώρα στην περιφέρεια της Ευρώπης (...) Δεν μπορώ να φαντασθώ πώς θα μοιάζει αυτός ο δρόμος (...) είναι πραγματικά ο δρόμος προς την κόλαση (...) ο άλλος δρόμος έχει και αυτός πόνο, κόπο, αλλά αν τον βαδίσουμε συντεταγμένα και με όραμα, μπορεί να ξετυλίξει την απίστευτη δημιουργικότητα και το επιχειρηματικό δαιμόνιο του Ελληνα. (...) Για να γίνει, όμως, αυτό χρειάζεται ένας Καποδίστριας, ένας Eλευθέριος Βενιζέλος ή ένας Κωνσταντίνος Καραμανλής με ένα στρατό αποφασισμένων Tαλιμπάν τεχνοκρατών δίπλα τους. Δεν φαίνονται πουθενά στον ορίζοντα, αλλά ας μην ξεχνάμε ότι αυτή η χώρα (...) βρήκε φωτισμένες, ιστορικές ηγεσίες σε κρίσιμες στιγμές. Καμιά φορά, βέβαια, χρειάστηκε και μια καταστροφή για να τις ανακαλύψει...» (ο Α. Παπαχελάς στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).

Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ: «Αν η λιτότητα ήταν ένα φάρμακο για όλους, θα την κατάπιναν ευχαρίστως. Επειδή όμως χορηγείται μόνο στους φτωχούς και κάνει καλό μόνο στους πλούσιους, γι' αυτό επιβάλλεται πάντα με το μαστίγιο. Και μάλιστα προληπτικά, όπως αποφασίστηκε στην πρόσφατη ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής. Η Ιστορία όμως έχει δείξει πως η λιτότητα δεν είναι φάρμακο αλλά φαρμάκι. Σχεδόν πάντα καταλήγει στα χειρότερα: οικονομική καταστροφή, βία και καταστολή (...) Γι' αυτούς που την έχουν ανάγκη, η λιτότητα ποτέ δεν είναι αρκετή. Ούτε σήμερα, μολονότι ένας εμπορικός, ένας νομισματικός, ένας πετρελαϊκός και ένας κοινωνικός πόλεμος αρχίζουν να συγκλίνουν σε έναν ευρύτερο που θα μπορούσε να αποδειχτεί μεγάλος» (απ' τη στήλη του Ρ. Βρανά στα ΝΕΑ).

ΤΑ ΠΕΡΣΙΝΑ ΞΙΝΑ ΣΤΑΦΥΛΙΑ: «Η διέξοδος θα βρεθεί μέσα από την επανεκκίνηση της οικονομίας, μέσα από την αναπτυξιακή διαδικασία, την εισροή νέων κεφαλαίων, τις επενδύσεις. Βασικός μοχλός αυτής της αναπτυξιακής διαδικασίας είναι η αποκρατικοποίηση της ελληνικής οικονομίας και η αξιοποίηση της τεράστιας ακίνητης περιουσίας του κράτους (...) Για την επιτυχή υλοποίηση του σχεδίου για τις αποκρατικοποιήσεις, η κυβέρνηση πρέπει να σχεδιάσει προσεκτικά όλα τα βήματά της, να υλοποιήσει τις αποφάσεις της εντός του χρονοδιαγράμματος που η ίδια καθόρισε» (από το κύριο άρθρο στην ΗΜΕΡΗΣΙΑ).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΠΟΛΕΜΟ ΣΤΟΥΣ ΛΗΣΤΕΣ ΤΟΥ ΛΑΟΥ κεφάλαιο - ΕΕ - αστικά κόμματα

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Συμφωνία υπό την πίεση των αγορών

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Τρίτο μαχαίρι σε μισθούς ΔΕΚΟ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Νέα βάρβαρα - αντιλαϊκά μέτρα και φαγωμάρα υπουργών

ΤΟ ΒΗΜΑ: Χτίζουμε και πουλάμε

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Νομιμοποιούν τα καταπατημένα

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Αρχισε κατασχέσεις η εφορία. Μπλόκο σε 300 προμηθευτές σούπερ μάρκετ

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: Παρά τις κυβερνητικές παλινωδίες για τη Σύνοδο Κορυφής... Ποια τα υπέρ και ποια τα κατά για την Ελλάδα...

Η ΑΥΓΗ: Στις συμπληγάδες του πολέμου και της κρίσης η ΕΕ

ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ: Υπουργός Express Service

ΑΥΡΙΑΝΗ: Ποιοι πολιτικοί άρπαξαν τα 300.000.000 ευρώ από τις μίζες των υποβρυχίων

ΕΘΝΟΣ: Αναδόμηση με 3 νέους υπουργούς - κλειδιά

ΤΟ ΠΑΡΟΝ: ΠΟΙΟΣ ΚΥΒΕΡΝΑ;

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Οι τελικές ρυθμίσεις για εξαγορά πλασματικών χρόνων

ΤΑ ΝΕΑ: Οι νέες Πανελλαδικές. Εξι βασικές αλλαγές στο Λύκειο

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Το ακίνδυνο πλουτώνιο

«Πλουτώνιο βρέθηκε σε πέντε σημεία στο έδαφος στην κατεστραμμένη πυρηνική μονάδα Φουκουσίμα Νταϊίτσι της Ιαπωνίας, που όμως "δεν παρουσιάζει κίνδυνο" για την ανθρώπινη υγεία, όπως ανακοίνωσε την Δευτέρα η ηλεκτρική εταιρεία Tokyo Electric Power Co. (Tepco) που διαχειρίζεται τη μονάδα» (το θέμα στο ΕΘΝΟΣ).

Οι πολιτισμένοι και οι βάρβαροι

«Το περασμένο Σάββατο πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο μία από τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις των τελευταίων ετών (...) Ακολούθησαν επεισόδια μεταξύ αυτών των διαδηλωτών και της αστυνομίας (...) η αριστερή αντιπολίτευση με πρώτο τον Εντ Μίλιμπαντ καταδίκασε και τα επεισόδια και τους δράστες τους (...) δεν πιστεύω να αμφισβητεί κανείς ότι το Ηνωμένο Βασίλειο είναι μια βαθιά δημοκρατική κοινωνία με απεριόριστο σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα. Είναι, όμως, μια κοινωνία συλλογικά διατεθειμένη να μην ανεχτεί κανένα επίπεδο βίας (...) δεν είμαι καθόλου βέβαιος ότι στην Ελλάδα έχουμε την ίδια άποψη για τα πράγματα» (ο Γ. Πρετεντέρης στα ΝΕΑ).

Ο καυγάς για τα γαλόνια

«Το ΝΑΤΟ ανέθεσε τη διοίκηση των επιχειρήσεων σε Καναδό διοικητή ενιαίων επιχειρήσεων, στη Νάπολη της Ιταλίας (...) Ο Καναδός διοικητής των συμμαχικών δυνάμεων ανέθεσε με τη σειρά του τη διοίκηση και τον έλεγχο των αεροπορικών δυνάμεων στον Αμερικανό διοικητή στο Αεροπορικό Στρατηγείο της Σμύρνης στην Τουρκία (...) Αυτός με τη σειρά του εκχώρησε τη διοίκηση και τον έλεγχο στο Κέντρο Συντονισμού Αεροπορικών Επιχειρήσεων (5 CAOC) στο Πόντζιο Ρενάτικο, κοντά στο Μιλάνο της Ιταλίας (...) Δι' αυτού του τρόπου, το ΝΑΤΟ θέτει σε πλήρη αχρηστία τη σύμμαχο Ελλάδα και εν προκειμένω το ΝΑΤΟικό υποστρατηγείο της Λάρισας (7 CAOC)» (το θέμα στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ