ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 3 Απρίλη 2011
Σελ. /24
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΑΤΖΕΝΤΑ
«Χρώματα» του Αστορ Πιατσόλα

Σ' έναν σπουδαίο δημιουργό, στον Αστορ Πιατσόλα, είναι αφιερωμένη η συναυλία, που θα δώσει η Ορχήστρα των Χρωμάτων αύριο (4/4, 9μμ), στο Θέατρο «Κάππα» (Κυψέλης 2, τηλ. 210 8831068). Η μουσική παράσταση, υπό τη διεύθυνση του Μίλτου Λογιάδη, πραγματοποιείται με αφορμή τα 90 χρόνια από τη γέννηση του Αργεντινού συνθέτη και εξαίρετου μπαντονεονίστα (11/3/1921). Σολίστ θα είναι η Natalia Petsalis Gaspal (τραγούδι) και ο Χρήστος Ζερμπίνος (ακορντεόν). Ο Αστορ Πιατσόλα, που «έφυγε» από τη ζωή στις 4 Ιουλίου 1992, θεωρείται ο πιο σημαντικός συνθέτης του τάνγκο κατά το δεύτερο μισό του 20ού αιώνα. Οι συνθέσεις του έφεραν επανάσταση στο παραδοσιακό τάνγκο, ενσωματώνοντας σ' αυτό στοιχεία τζαζ και κλασικής μουσικής, δημιουργώντας το nuevo tango (νέο τάγκο). Συνέθεσε γύρω στις 3.000 κομμάτια από τα οποία ηχογράφησε περίπου τα 500. Ηταν επίσης μοναδικός δεξιοτέχνης του μπαντονεόν, ερμηνεύοντας συχνά τις συνθέσεις του με διάφορα μουσικά σχήματα. Στην Αργεντινή είναι γνωστός ως «ο Μέγας Αστορ».


Κυριακή 3/4
  • Γεράσιμος Ανδρεάτος
    Γεράσιμος Ανδρεάτος
    Στο Club του «Σταυρού του Νότου», η Βασιλική Καρακώστα ξεδιπλώνει πάλι (10.30 μ.μ.), την «Κουρελού» της. Μαζί της, στο τραγούδι, οι Μαρία Παπαγεωργίου, Nefeli Walking Undercover, Μαρίνα Δακανάλη, Ζακ Στεφάνου, Λεωνίδας Μπαλάφας, Σπύρος Γραμμένος, Νανά Μπινοπούλου. Παίζουν: Γιώργος Μακρής - Γκάιντα, Θωμάς Κωνσταντίνου- Ούτι, Fanfara Transilvania - σύνολο πνευστών από τη Ρουμανία.
Δευτέρα 4/4
  • Ο διάσημος Σερβοβόσνιος σκηνοθέτης, ηθοποιός, μουσικός και τραγουδιστής Εμίρ Κουστουρίτσα, συνοδευόμενος από τη μπάντα του «The no smoking orchestra», πραγματοποιεί μία εκρηκτική συναυλία, όπου το ροκ συναντά το βαλκανικό πανηγύρι - σήμερα στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης και αύριο και μεθαύριο στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.
  • Ο πασίγνωστος κιθαρίστας Ottmar Liebert, υποψήφιος πέντε φορές για βραβείο Grammy, μαζί με την μπάντα του «Luna Negra» δίνει μια μοναδική συναυλία στο Θέατρο «Badminton».
  • Βασισμένη στο έργο για κόρνο και φωνή «Νυχτερινά τραγούδια» του Σοβιετικού συνθέτη και δεξιοτέχνη κορνίστα Βιτάλι Μπουγιανόφσκι είναι η μουσικοθεατρική παράσταση (9 μ.μ.), στην «Knot Gallery» (Μιχαλακοπούλου 206 & Πύρρου), σε σκηνοθεσία Δημήτρη Δημόπουλου. Συμμετέχουν: Αντώνης Λαγός (κόρνο), Σοφία Καπετανάκου (μεσόφωνος).
Τετάρτη 6/4
  • Την εικαστική της ματιά στην καθημερινή ζωή της Κίνας από τα τέλη του 19ου έως τα μέσα του 20ού αιώνα, καταθέτει η ζωγράφος Γιώτα Βόγκλη, στην ατομική έκθεση έργων της με τίτλο «Post Cards», που εγκαινιάζεται (8 μ.μ.) στην αίθουσα τέχνης «Γαία» (Αλκιβιάδου 103, Πειραιάς). Διάρκεια έως 6/5.
  • Tο βιβλίο «Γιώργος Σισιλιάνος - διαπασων - ένας διάλογος με τον Φράνσις Γκάυ» του ελληνοκυπριακής καταγωγής μουσικολόγου - αρχιμουσικού Φράνσις - Νεκτάριου Γκάυ, παρουσιάζεται από το Κυπριακό Οινομουσείο και τον Πολιτιστικό Οργανισμό Κινύρας, στις 8.15 μ.μ., στο Μουσείο Μπενάκη (Πειραιώς 138).
  •  Γιαν Γκαρμπάρεκ
    Γιαν Γκαρμπάρεκ
    Στην «Αυλαία» (9.30 μ.μ.), δίνει συναυλία το σχήμα νέων μουσικών «Αμαν ναι!». Τραγούδια των Σ. Μάλαμα, Γ. Καζατζή, Θ. Παπακωνσταντίνου, Ο. Περίδη, H. Yazdjian κ.ά. «συνομιλούν» με ενορχηστρωμένες απαγγελίες ποιημάτων του Χοσέ Μαρτί. Ο Χιλιανός ποιητής Jaime Svart θ' απαγγείλει ποιήματα του Χοσέ Μαρτί και δικά του. Μουσική - καλλιτεχνική επιμέλεια: Βασίλης Μπαράκος, Ειρήνη Διαλεχτή.
  • Ο Γεράσιμος Ανδρεάτος εμφανίζεται (10 μ.μ.) στο «Κύτταρο», με καλεσμένους του τον Παντελή Θαλασσινό και την Μελίνα Κανά. Με αφορμή την κυκλοφορία του δίσκου του «Ψυχή που δεν αμάρτησε ποτέ της δεν αγιάζει», παρουσιάζει καινούρια και παλιά τραγούδια του, με τη συμμετοχή των μουσικών Ντάσο Κούρτι (ακορντεόν) και Βασίλη Κετεντζόγλου (κιθάρα). Το δεύτερο μέρος κάθε βραδιάς είναι εστιασμένο στο λαϊκό τραγούδι, με τη σύμπραξη του σπουδαίου δεξιοτέχνη Βαγγέλη Τρίγκα στο μπουζούκι.
  • Ο Γιάννης Μήτσης, με αφορμή την κυκλοφορία του νέου του άλμπουμ «Η μόνη αλήθεια είναι ο δρόμος», δίνει συναυλία στο «Σταυρό του Νότου». Προσκεκλημένη, η Ελευθερία Αρβανιτάκη.
Πέμπτη 7/4
  • Το έργο «Η μητέρα του σκύλου» του Παύλου Μάτεσι, βασισμένο στο ομώνυμο μυθιστόρημα, κάνει πρεμιέρα, στη Νέα Σκηνή «Νίκος Κούρκουλος» του Εθνικού Θεάτρου. Σκηνοθεσία - Δραματουργική προσαρμογή Νικίτα Μιλιβόγεβιτς. Σκηνικά - κοστούμια Κέννυ Μακ Λέλλαν. Μουσική Δημήτρης Καμαρωτός. Παίζουν: Θέμις Μπαζάκα, Θεοδώρα Τζήμου, Υβόννη Μαλτέζου, Αντώνης Φραγκάκης, κ.ά.
  • Από σήμερα μέχρι 10/4 το «Σημείο Μηδέν» παρουσιάζει, στη σκηνή «ΕΥΜΑΡΟΣ» (Φωκίδος 26, Αμπελόκηποι, τηλ. 2106207824), το δραματοποιημένο ποίημα του Γιάννη Ρίτσου:«Αίας» από τη συλλογή «Τέταρτη Διάσταση». Σκηνοθεσία: Σάββας Στρούμπος. Εικαστική επιμέλεια: Γιώργος Κολιός. Παίζουν: Γιώργος Παπαστυλιανός, Γιώργος Σταυρακάκης.
  • Εργο της Γιώτας Βόγκλη
    Εργο της Γιώτας Βόγκλη
    Τραγούδια από τη Μεσόγειο και ολόκληρο τον κόσμο παρουσιάζουν η Σαβίνα Γιαννάτου και οι «Primavera en Salonico», στο «Μετρό» (Γκύζη και Κάλβου).
  • Ο Δημήτρης Μαραμής παρουσιάζει (10 μ.μ.) στον «Ιανό» (Σταδίου 24, 210-3217810) νέα του τραγούδια, ορχηστρικές συνθέσεις από τις θεατρικές και κινηματογραφικές του δουλειές, καθώς και επιλογές από τη δισκογραφία του, με ερμηνεύτρια την Κορίνα Λεγάκη. Συμμετέχει ο βιολονίστας Λαέρτης Κοκολάνης.
Παρασκευή 8/4
  • Συναυλία της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών με μαέστρο τον Αλκη Μπαλτά, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, με έργα Μπετόβεν, Μπραμς και Ντβόρζακ.
  • Η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ και η Μικτή Χορωδία του Δήμου Αθηναίων παρουσιάζουν το «Ρέκβιεμ» του Μότσαρτ, την «Ταφή» του Δ. Μητρόπουλου και το «Δίηχον» του Μιχάλη Οικονόμου, στο Μέγαρο Μουσικής (αίθουσα Α. Τριάντη). Σολίστ: Μαρία Μητσοπούλου, Κατερίνα Ρούσσου, Ζάχος Τερζάκης, Δημήτρης Καβράκος.
  • Με τα νέα, ανέκδοτα τραγούδια και ...«Κόντρα στον καιρό», ο Παντελής Θαλασσινός πραγματοποιεί ένα ακόμη διήμερο (σήμερα και αύριο), «Δίπλα στο Ποτάμι» (Λ. Κατσώνη 189, Αγ. Ανάργυροι, 210 2610444). Συμμετέχει η τραγουδοποιός Μάρθα Μαυροειδή.
  • Το ΤΟΠΟΣ ΑΛΛΟύ παρουσιάζει το έργο του Στρίντμπεργκ «Δεσποινίς Τζούλι», σε διασκευή του Πάτρικ Μάρμπερ, σε μετάφραση και σκηνοθεσία Μίνας Αδαμάκη. Παίζουν: Μαρία Σολωμού, Μάξιμος Μουμούρης και Τζωρτζίνα Παλαιοθόδωρου.
Σάββατο 9/4
  • «Η μητέρα του σκύλου» από το Εθνικό Θέατρο
    «Η μητέρα του σκύλου» από το Εθνικό Θέατρο
    Ο διάσημος σαξοφωνίστας Γιαν Γκαρμπάρεκ, με το συγκρότημά του, πραγματοποιεί μια μοναδική συναυλία στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, με προσκεκλημένο στα κρουστά και τύμπανα τον εκπληκτικό Ινδό συνθέτη, Trilok Gurtu.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ