ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 16 Μάρτη 2011
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΠΑΣΟΚ
Μοιρασμένοι ρόλοι για το συμφέρον της πλουτοκρατίας

Στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματός του μίλησε χτες ο Γ. Παπανδρέου

Οι εργάτες δεν έχουν καμιά ευθύνη για την κρίση και μ' αυτή την ακλόνητη θέση πρέπει να αντεπιτεθούν στην πολιτική της κυβέρνησης και των συμμάχων της
Οι εργάτες δεν έχουν καμιά ευθύνη για την κρίση και μ' αυτή την ακλόνητη θέση πρέπει να αντεπιτεθούν στην πολιτική της κυβέρνησης και των συμμάχων της
Σε επίδειξη της αποφασιστικότητας της κυβέρνησης να τσακίσει την εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα, διανθισμένη με πατριδοκάπηλες κορόνες και αισχρά ψέματα, επιδόθηκε χτες ο πρωθυπουργός από το βήμα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ.

Ο Γ. Παπανδρέου προκλητικά ζήτησε από το λαό να αποδεχτεί τις νέες μειώσεις μισθών, την πλήρη ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, την παραπέρα αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης και τη μόνιμη λιτότητα που προσυπέγραψε η κυβέρνηση στο πλαίσιο του «συμφώνου ανταγωνιστικότητας» στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.

Ο ίδιος παραδέχτηκε ότι τα νέα αντιλαϊκά μέτρα που προβλέπονται στο «Σύμφωνο για το ευρώ», αποτελούν «συνειδητές επιλογές» της κυβέρνησης που υλοποιεί τη στρατηγική του κεφαλαίου και δεν επιβλήθηκαν από τους Ευρωπαίους εταίρους και το ΔΝΤ. Την ίδια ώρα, εμπαίζοντας ανοιχτά τους εργαζόμενους και επιχειρώντας να αποπροσανατολίσει το λαό, ισχυρίστηκε ότι «οι ευνοϊκότεροι όροι» που εξασφάλισε δήθεν η κυβέρνηση για το δάνειο των 110 δισ. ευρώ από την τρόικα «δεν φέρνουν νέα μέτρα»! Δεν υπάρχουν «δυσβάσταχτα και επαχθή ανταλλάγματα όπως υποστηρίζουν κάποιοι», ισχυρίστηκε ο πρωθυπουργός.

Οι μειώσεις των μισθών δεν είναι «επαχθές μέτρο», αφού, όπως είπε ο Γ. Παπανδρέου «οι μισθοί πρέπει να ακολουθούν την παραγωγικότητα και την ανταγωνιστικότητα». Δεν υπάρχουν «νέα βάρη» ισχυρίστηκε ο πρωθυπουργός, αλλά την ίδια ώρα είπε ότι σε βάθος 20ετίας, οι ελληνικές κυβέρνησης πρέπει να μειώνουν κατά περίπου 15 δισ. το χρόνο το χρέος με δραστικές περικοπές. Στο ίδιο πνεύμα, ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση δεσμεύτηκε για λιτότητα χωρίς τέλος «με νόμο, για να ξαναβουλιάξουμε τη χώρα μας με υπέρογκα χρέη».

Συνεχίζοντας το κρεσέντο της υποκρισίας, ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση προχωράει στην «αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας» για να μην «κόψει και πάλι μισθούς και συντάξεις και αυξήσει φόρους», σε μια προσπάθεια να κρύψει ότι το πρόγραμμά της εμπεριέχει τόσο την εκποίηση της δημόσιας περιουσίας στους ιδιώτες, όσο και τη μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης.

Το αντιδραστικό χρονοδιάγραμμα

Μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 24 και 25 Μάρτη ή το αργότερο μέχρι το τέλος του μήνα, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να παρουσιάσει:

α) Το τελικό πακέτο του «επικαιροποιημένου μνημονίου», με μέτρα ύψους 25 δισ. ευρώ.

β) Το «πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων», ύψους 50 δισ. ευρώ.

γ) Να ανακοινώσει τα πρώτα μέτρα που θα εφαρμόσει βάσει του «Συμφώνου ανταγωνιστικότητας», μέσα στο 2012.

Ειδικότερα, και σε μια προσπάθεια να εξωραΐσει την πώληση κρατικών υποδομών σε επιχειρηματικούς ομίλους, ο Γ. Παπανδρέου αναρωτήθηκε: «Πού είναι το μεμπτό της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας, ενώ για πρώτη φορά δεσμεύθηκε πρωθυπουργός ότι δεν πουλάμε, αλλά την αξιοποιούμε;». Πίσω από τις αναφορές του πρωθυπουργού, υπάρχουν τα σχέδια που επεξεργάζεται η κυβέρνηση, με επικεφαλής τον υπουργό Επικρατείας Χ. Παμπούκη, για να παραδώσει εγκαταστάσεις και κτίρια στους ιδιώτες με μακροχρόνιες συμβάσεις.

Δείχνοντας ότι ο πόλεμος, που έχει κηρύξει η κυβέρνηση απέναντι στο λαό δεν έχει ημερομηνία λήξης, ανέφερε πως «ο δρόμος είναι μακρύς και δύσβατος». Στοχοποιώντας το λαϊκό κίνημα και τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων κάλεσε τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ να αναμετρηθούν «κυρίως, με όσους βρίσκονται εντός της χώρας, με αυτούς που δεν θέλουν να αλλάξει τίποτα».

Μίσος και φόβος για το κίνημα

Ο πρωθυπουργός, αφού φανέρωσε ότι αποτελεί στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης και της εγχώριας πλουτοκρατίας η υλοποίηση των σαρωτικών μέτρων, για να εξασφαλιστεί η ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου, επιχείρησε ταυτόχρονα να εξουδετερώσει τις λαϊκές αντιδράσεις που θα γεννήσει η εφαρμογή της πολιτικής του. «Υπάρχει κοινωνική πλειοψηφία που θέλει να συγκρουστούμε με κατεστημένα και προκαταλήψεις», ανέφερε ο πρωθυπουργός, επιδιώκοντας να εμφανίσει σαν «λαϊκή απαίτηση» την καρατόμηση των εργασιακών και λαϊκών δικαιωμάτων.

Ο ίδιος προσπάθησε να εμφανίσει σαν «εθνική προσπάθεια» τα παζάρια της ελληνικής κυβέρνησης για λογαριασμό της αστικής τάξης για τη «διαχείριση του δημόσιου χρέους», ενώ ταυτόχρονα επιδόθηκε σε ανούσια δικομματική αντιπαράθεση.

Με στόχο να αναδείξει το ΠΑΣΟΚ σαν «ικανότερο διαχειριστή» του συστήματος, για λογαριασμό της πλουτοκρατίας και παράλληλα να αποδώσει την καπιταλιστική κρίση στις «λάθος επιλογές» της ΝΔ, ανέφερε ότι «ήταν η πηγή του προβλήματος που ακολούθησε πολιτική κακοδιαχείρισης». Επιχειρώντας να κρύψει ότι τα χρέη και τα ελλείμματα τα δημιούργησαν από κοινού οι κυβερνήσεις του δικομματισμού, ενισχύοντας το μεγάλο κεφάλαιο, ανέφερε ότι η ΝΔ παριστάνει «ότι τα προβλήματα ξεκίνησαν με το μνημόνιο, θέλουν να ξεχνάνε τις επιτηρήσεις στις οποίες μας έβαλαν, το δημόσιο χρήμα που σπατάλησαν παντού και ότι το δημόσιο χρέος διπλασιάστηκε επί ημερών τους».

Μάλιστα, υποστήριξε ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ υπέγραψε το «μνημόνιο ως τεκμήριο ότι ποτέ πια δεν θα κακομεταχειρίζεται ελληνική κυβέρνηση τα χρήματα του ελληνικού λαού», κρύβοντας ότι ήταν το αναγκαίο όχημα για την πλουτοκρατία και τα κόμματά της, προκειμένου να ισοπεδώσουν τα δικαιώματα του ελληνικού λαού.

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Συγκαλύπτει τη συμφωνία της στο ευρωμνημόνιο

Παραπέμπει στο «Ζάππειο 2» για να τοποθετηθεί σχετικά με τις αποφάσεις της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης

Κουρνιαχτό για δήθεν «κρυφή ατζέντα» σηκώνει η ηγεσία της ΝΔ, επιχειρώντας να αποκρύψει την πλήρη ταύτισή της στο ευρωμνημόνιο διαρκείας και την έμπρακτη συναίνεση στο πακέτο των βάρβαρων αντιλαϊκών μέτρων.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, κάνοντας πως αγνοεί δήθεν την πραγματικότητα και επικαλούμενος δηλώσεις του εκπροσώπου της κυβέρνησης Μέρκελ, Στέφεν Ζάιμπαρτ, ο οποίος έκανε λόγο για σειρά δεσμεύσεων «για περαιτέρω μεταρρυθμίσεις και μέτρα περικοπών για την Ελλάδα, την Πορτογαλία και εν μέρει για την Ιρλανδία», ζήτησε να μάθει ποιες δεσμεύσεις ανέλαβε η κυβέρνηση στη Σύνοδο Κορυφής της προηγούμενης Παρασκευής. «Ζητάμε να μάθουμε αν θα υπάρχουν νέοι όροι και τι δεσμεύσεις έχει αναλάβει η κυβέρνηση για νέα μέτρα. Ο εκπρόσωπος της κ. Μέρκελ μιλά συγκεκριμένα για την Ελλάδα», τόνισε χαρακτηριστικά ο Γ. Μιχελάκης.

Πρόκειται βέβαια για υποκριτική στάση, καθώς οι δεσμεύσεις που ανέλαβε η κυβέρνηση αναφέρονται ξεκάθαρα στο κείμενο των συμπερασμάτων της συνόδου και στο «Σύμφωνο για το Ευρώ». Παρ' όλα αυτά, η ηγεσία της ΝΔ επιμένει στο ζήτημα της «κρυφής ατζέντας», ακριβώς για να αποφύγει να τοποθετηθεί ευθέως, επιβεβαιώνοντας έτσι την πλήρη σύμπλευσή της με τη στρατηγική των ευρωμονοπωλίων.

Είναι χαρακτηριστικό πως όταν ο εκπρόσωπος κλήθηκε να αναφέρει ποια είναι η θέση της ΝΔ για τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης και τις δεσμεύσεις που ξεκάθαρα έχει αναλάβει η κυβέρνηση, παρέπεμψε στο «Ζάππειο 2», στην παρουσίαση, δηλαδή, του επικαιροποιημένου οικονομικού προγράμματος που θα κάνει ο Αντ. Σαμαράς στις αρχές Απρίλη!

Παράλληλα, η ηγεσία της ΝΔ πιέζει για νέα φιλομονοπωλιακά μέτρα. Στην κατεύθυνση αυτή, ο εκπρόσωπος έπλεξε το εγκώμιο της ιρλανδικής κυβέρνησης «που προτίμησε την ανάπτυξη παρά να προχωρήσει σε αύξηση του φορολογικού συντελεστή» για τα επιχειρηματικά κέρδη, που βρίσκεται στο 12,5%. «Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έχει πάρει διαζύγιο με την ανάπτυξη», υποστήριξε ο εκπρόσωπος, υποδηλώνοντας σαφώς το περιεχόμενο που δίνει στον όρο «ανάπτυξη».

Κούφια ήταν η κριτική που άσκησε στη χτεσινή ομιλία του πρωθυπουργού στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, καθώς κινήθηκε στο επίπεδο της δικομματικής κοκορομαχίας, δίχως λέξη για τη ταμπακιέρα, δηλαδή για τα σαρωτικά αντιλαϊκά μέτρα. «Ο κ. Παπανδρέου, αντί να απολογείται για τα λουκέτα, την ανεργία, τη δυστυχία και την κατάθλιψη στην οποία βύθισε τον ελληνικό λαό, συνεχίζει το παιχνίδι του φανατισμού και της μισαλλοδοξίας, υβρίζοντας τη ΝΔ», ήταν το ανούσιο σχόλιο του εκπροσώπου της ΝΔ.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Καμιά θυσία για τα κέρδη του κεφαλαίου

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Για την ομιλία του πρωθυπουργού στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, με σχόλιό του επισημαίνει:

«Δεν υπάρχει περίπτωση να αντέξει ο λαός τα νέα απερίγραπτα βάσανα από το μνημόνιο διαρκείας που έχουν ανάγκη τα μονοπώλια. Οσο πιο γρήγορα συνειδητοποιήσει τη δύναμη που έχει και οργανώσει την αντεπίθεση για τα σύγχρονα δικαιώματά του και την εξουσία του, τόσο λιγότερα θα είναι τα δεινά και οι μάταιες θυσίες που του επιβάλλουν. Καμία θυσία για τα κέρδη, την κρίση και το χρέος της πλουτοκρατίας, απεγκλωβισμός από τα κόμματά της».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ