ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 16 Μάρτη 2011
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΕΚΟΦΙΝ - ΓΙΟΥΡΟΓΚΡΟΥΠ
Μηχανισμός επιβολής αλλεπάλληλων μέτρων

Μόνιμες ανατροπές σε ορίζοντα δεκαετιών για την «ενίσχυση της οικονομικής διακυβέρνησης» στην ευρωζώνη

Εργατοϋπάλληλοι όλων των ηλικιών και κάθε ειδικότητας βρίσκονται στο στόχαστρο της επίθεσης για τα συμφέροντα του κεφαλαίου. Η ανατροπή της στρατηγικής τους είναι όρος επιβίωσης για την εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα
Εργατοϋπάλληλοι όλων των ηλικιών και κάθε ειδικότητας βρίσκονται στο στόχαστρο της επίθεσης για τα συμφέροντα του κεφαλαίου. Η ανατροπή της στρατηγικής τους είναι όρος επιβίωσης για την εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα
Καθεστώς διαρκούς μνημονίου, αλληλουχία μέτρων απέναντι στο λαό και για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των κοιναγορίτικων μονοπωλίων αποφάσισαν τα συμβούλια υπουργών Οικονομίας της ΕΕ (Γιούρογκρουπ - Εκοφίν), που ολοκληρώθηκαν χτες στις Βρυξέλλες.

Πίσω από τον κουρνιαχτό που επιχειρεί να σηκώσει η κυβέρνηση σχετικά με τις δήθεν «διευκολύνσεις» με το κρατικό χρέος, βρίσκεται η ζοφερή πραγματικότητα που ετοιμάζουν με τις αποφάσεις τους για την «ενίσχυση της οικονομικής διακυβέρνησης» στην ευρωζώνη. Οι αναβαθμισμένοι αντιλαϊκοί κανονισμοί τους βάζουν νέα κριτήρια για τη διαμόρφωση του κρατικού χρέους, την επιβολή μέτρων και ετήσιων ποσοτικών στόχων, μέχρις ότου περιοριστεί στο 60% του παραγόμενου ΑΕΠ.

Προβλέπουν ακόμη για την καθήλωση των δαπανών - που πλέον δεν μπορούν να ξεπερνούν τους ρυθμούς αύξησης του ΑΕΠ - την εφαρμογή κυρώσεων σε περίπτωση «αστοχιών» κ.ά., που αναμένεται να οριστικοποιηθούν στην προσεχή Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ (24 - 25 Μάρτη).

Στάχτη στα μάτια είναι ο ισχυρισμός του υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, που μετά τις συνεδριάσεις δήλωσε ότι το «πρόγραμμα» για την Ελλάδα έχει ημερομηνία λήξης στο 2013. Στα επόμενα χρόνια, το κρατικό χρέος θα έχει ξεπεράσει το 160% με 170% του ΑΕΠ, εξέλιξη που αυτόματα μεταφράζεται σε ακόμη σφοδρότερη κλιμάκωση στο «όνομα» των νέων «δημοσιονομικών στόχων» τους.

Επιδρομή σε εισοδήματα και δικαιώματα

Για το τώρα, βάζουν μπροστά τα πακέτα ύψους 25 δισ. ευρώ που θα ξεδιπλώσουν για την περίοδο 2011 - 2015 και που επιμερίζονται σε 16,5 δισ. ευρώ από την παραπέρα περιστολή δαπανών και 8,5 δισ. ευρώ σε νέους αντιλαϊκούς φόρους, με κυρίως πιάτο τους ειδικούς φόρους πάνω στα εμπορεύματα μαζικής λαϊκής κατανάλωσης.

Σε συνέντευξη Τύπου από τις Βρυξέλλες, ο Γ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε:

  • Για το «πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής» (2012 - 2015): Μέχρι το μέσα Απρίλη του 2011, θα έχει εγκριθεί το «σχέδιο δράσης», προκειμένου στη συνέχεια να περάσει από τη Βουλή, το αργότερο μέχρι τα μέσα Μάη.
  • Για τη δημόσια περιουσία: Με ομολογημένο στόχο τα «50 δισ. ευρώ μέχρι το 2015», ο υπουργός διευκρίνισε πως «σε αδρές γραμμές» θα παρουσιαστεί μέχρι το τέλος του Μάρτη. Πρόκειται για τις ιδιωτικοποιήσεις - μαμούθ, για την εκχώρηση φιλέτων δημόσιας γης, επιχειρήσεων, δικτύων και βασικών υποδομών στα μονοπώλια που καραδοκούν.
  • Για το κρατικό χρέος: Η «επιμήκυνση αποπληρωμής των 80 δισ. ευρώ» - το κομμάτι δηλαδή που αφορά στα δάνεια της ΕΕ - «μεταφέρει περί τα 50 δισ. από δυο δύσκολες χρονιές, του 2014 και 2015 στα μελλοντικά χρόνια», σημειώνοντας ότι «αντίστοιχη επιμήκυνση θα γίνει και από το ΔΝΤ», δηλαδή και για το κομμάτι με τα 30 δισ. ευρώ. Προσδιόρισε τις δανειακές ανάγκες για το 2012 στα 66 δισ. ευρώ, από τα οποία «μόνο τα 24 δισ. ευρώ καλύπτονται από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό και ΔΝΤ». Τα υπόλοιπα, όπως δήλωσε, θα «βρεθούν από την αγορά», μέσω εκδόσεων εντόκων γραμματίων και με ομόλογα μεγαλύτερης διάρκειας.
Η κοροϊδία με τα επιτόκια

Μόλις τις προάλλες, μετά τη Σύνοδο Κορυφής, η κυβέρνηση ισχυριζόταν ότι με τη μείωση επιτοκίου θα υπάρξουν «εξοικονομήσεις» συνολικά ύψους 6 δισ. ευρώ. Πρόκειται για έναν ακόμη εμπαιγμό, από τη στιγμή που τα συγκεκριμένα τοκογλυφικά επιτόκια είναι συνδεδεμένα με αυτά της διατραπεζικής (γιούριμπορ), που με τη σειρά τους προσδιορίζονται από τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Απόλυτα βέβαιο είναι ότι στο αμέσως επόμενο διάστημα θα ξεκινήσει φάση επανάκαμψης των επιτοκίων, κάνοντας κενό γράμμα και τις δήθεν εξοικονομήσεις που ευαγγελίζεται η κυβέρνηση. Σχετική αναδίπλωση επιχείρησε ο υπουργός, δηλώνοντας το αυτονόητο ότι το «τελικό επιτόκιο εξαρτάται και από το γιούριμπορ, το οποίο είναι η βάση». Και, βέβαια, το ύψος του επιτοκίου - εκτός από κυβερνητικό τρικ - είναι και η απλή παρωνυχίδα.

Για το «αμπαλάζ» των χειρότερων που έρχονται, ο υπουργός του ΠΑΣΟΚ έβαλε στις συζητήσεις του Γιούρογκρουπ τις διαφωνίες και αιτιάσεις της κυβέρνησης σχετικά με τις «εκθέσεις» των λεγόμενων οίκων αξιολόγησης του κρατικού χρέους, δηλώνοντας σχετικά ότι βρήκε «πολύ μεγάλη υποστήριξη για τις θέσεις της Ελλάδας».


ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΕ - ΔΝΤ
Οξύνουν το μέτωπο απέναντι στο λαό

Τα αδιέξοδα της καπιταλιστικής διαχείρισης αποκαλύπτουν οι αμφιβολίες που εκφράζονται τώρα για την αποτελεσματικότητα του «Συμφώνου για το ευρώ»

Την εκτίμηση ότι οι αντιλαϊκές ανατροπές πρέπει να διευρυνθούν και να επιταχυνθούν, διατυπώνει το ΔΝΤ στην έκθεσή του για την Ελλάδα, με αφορμή την αποδέσμευση της τέταρτης δόσης του δανείου, ύψους 4,1 δισ. ευρώ (από τα 30 δισ. ευρώ, έχουν δοθεί μέχρι σήμερα 14,6 δισ. ευρώ).

Στη σχετική ανακοίνωση που εκδόθηκε, επισημαίνεται ότι απαιτούνται και νέες ανατροπές, πέραν αυτών που ήδη υλοποιούνται. Αναφέρεται συγκεκριμένα ότι «οι δημοσιονομικές και ευρύτερες μεταρρυθμίσεις που είναι απαραίτητες για την επίτευξη των μεσοπρόθεσμων στόχων του προγράμματος δρομολογούνται σταδιακά, αν και ορισμένες ακόμη σημαντικές μεταρρυθμίσεις πρέπει να σχεδιαστούν και να εφαρμοστούν για τη δημιουργία μιας κρίσιμης μάζας που είναι απαραίτητη για τη στήριξη της δημοσιονομικής βιωσιμότητας και της οικονομικής ανάκαμψης».

Σε δηλώσεις που έκανε μετά τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου, το στέλεχος του Ταμείου Τ. Λίπσκι, ζήτησε την πλήρη εφαρμογή της νομοθεσίας για τα κλειστά επαγγέλματα, καθώς και να προχωρήσουν ταχύτερα οι «μεταρρυθμίσεις» για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και το συνταξιοδοτικό. Σε ό,τι αφορά τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, λόγος φυσικά γίνεται για την εξάλειψη των όποιων «εμποδίων» υπάρχουν για την καθιέρωση των επιχειρησιακών και των ατομικών συμβάσεων. Για δε το συνταξιοδοτικό, η υπενθύμιση αφορά τη μείωση των επικουρικών συντάξεων, την καρατόμηση της λίστας των βαριών και ανθυγιεινών επαγγελμάτων κλπ.

Στα απόνερα της Συνόδου

Στο ίδιο ακριβώς πνεύμα, λίγα μόλις εικοσιτετράωρα μετά την υιοθέτηση του «Συμφώνου για το Ευρώ» και ενώ δεν έχουν ακόμα κοπάσει οι πανηγυρισμοί της κυβέρνησης και των άλλων κομμάτων της πλουτοκρατίας για τα αποτελέσματα της Συνόδου, ο διεθνής Τύπος και εκπρόσωποι των μονοπωλίων επαναφέρουν το ζήτημα της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, ως ένα ζήτημα που παραμένει στην ημερήσια διάταξη και αναμένεται απλά ο χρόνος που η Ελλάδα θα προχωρήσει σε κάποιας μορφής χρεοκοπία.

Το «Σύμφωνο για το ευρώ (...) δεν προσφέρει καμία προστιθέμενη αξία» και «θα αποτύχει», είπε από τις Βρυξέλλες ο πρόεδρος της Ευρωζώνης, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, την ίδια ώρα που δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας «Sueddeutsche Zeitung» επισημαίνει ότι οι οικονομολόγοι αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό την απόφαση για το «Σύμφωνο για το Ευρώ». Οπως εκτιμούν, προσφέρει βραχυπρόθεσμη ανάσα και απλώς αναβάλλει την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, ίσως και άλλων χωρών της Ευρωζώνης.

Η «Wall Street Journal» σημειώνει και αυτή ότι η Ελλάδα έλαβε μια ανάσα μετά από τις αποφάσεις της ΕΕ υπό τον όρο της συνέχισης του «αντιδημοφιλούς προγράμματος δημοσιονομικής εξυγίανσης και της δέσμευσης για τη μεγαλύτερη πώληση δημόσιας περιουσίας στην ιστορία της χώρας». Μάλιστα, επικαλείται δηλώσεις Ελληνα υψηλόβαθμου αξιωματούχου, ο οποίος λέει πως «η λαϊκή οργή θα μεγαλώσει».

Αποπροσανατολίζουν το λαό

Στο κλίμα του αποπροσανατολισμού, ότι δήθεν η απόφαση για το «Σύμφωνο για το ευρώ» είναι θετική για τα λαϊκά στρώματα, η υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Κριστίν Λαγκάρντ, σημείωσε ότι η συμφωνία για επιμήκυνση της αποπληρωμής των ελληνικών δανείων και μείωση του επιτοκίου θα εφαρμοστεί αναδρομικά και κάλεσε το ΔΝΤ «να εξετάσει τους όρους της συμφωνίας με την Ελλάδα» στην ίδια κατεύθυνση.

Παράλληλα, διευκρίνισε ότι αν κάποιο κράτος προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας μέχρι το καλοκαίρι, όταν και θα μπουν σε εφαρμογή οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής για το Ταμείο, η προσφυγή θα γίνει με τους όρους που ισχύουν σήμερα.

Την ίδια ώρα, σε σταδιακή αύξηση των επιτοκίων προσανατολίζεται η ΕΚΤ, σύμφωνα με δηλώσεις του μέλους του ΔΣ της ΕΚΤ Λορέντζο Μπίνι Σμάγκι, ο οποίος επισημαίνει ότι τα επιτόκια πρέπει να αυξηθούν «σε ένα επίπεδο που θα αντανακλά την κατάσταση της οικονομικής ανάκαμψης, έστω μέτριας». Αλλωστε, ο ίδιος ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Ζαν Κλοντ Τρισέ, έχει σημειώσει ότι το βασικό επιτόκιο, που είναι σήμερα 1%, μπορεί να αυξηθεί τον Απρίλη, προκειμένου να αναχαιτιστούν οι πληθωριστικές πιέσεις.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ