ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 16 Μάρτη 2011
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟΥ
Στο «παζάρεμα» και η κυριακάτικη αργία

Στη «συμβολή» για ένα νέο «εμπορικό κώδικα», η Συνομοσπονδία Εμπορίου εντάσσει και τη συζήτηση για την κυριακάτικη αργία

Ετοιμη να «παζαρέψει» την κυριακάτικη αργία και με την «αυταπάτη» ότι μπορεί να αντιμετωπίσει την επέλαση των πολυκαταστημάτων με «διάλογο», η διοίκηση της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) δηλώνει ότι επιδιώκει να συμβάλει «στη θέσπιση ενός απλού, κατανοητού και λειτουργικού "εμπορικού κώδικα" από το ΥΠΑΑΝ που θα διαφυλάττει το νόμιμο υγιές εμπόριο». Σ' αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η έρευνα για το «πλαίσιο λειτουργίας της αγοράς του λιανεμπορίου», με τις απαντήσεις των 12 Ομοσπονδιών και 260 εμπορικών συλλόγων της δύναμής της σχετικά με πολλά ζητήματα που έχουν να κάνουν με τη λειτουργία της αγοράς. Αλλά με αυτόν ακριβώς τον τρόπο, μεθοδεύεται και η αντιμετώπιση της αργίας της Κυριακής ως ένα ακόμη θέμα που μπορεί να μπει σε διαπραγμάτευση, την ίδια ώρα που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η εκστρατεία για την πλήρη κατάργησή της.

Είναι χαρακτηριστικός ο τρόπος που τέθηκε στις συνδικαλιστικές οργανώσεις το ερώτημα για την Κυριακάτικη Αργία: «Θεωρείτε ότι οι εξαιρέσεις της κυριακάτικης αργίας όπως αυτές αναφέρονται από το νόμο, θα έπρεπε να αλλάξουν;». Ετσι, αντί να μπει το κρίσιμο ζήτημα της νομοθετικής κατοχύρωσης της αργίας, οι ερωτώμενοι κλήθηκαν να διαλέξουν ανάμεσα σε δύο κακά. Αντιδρώντας στην επίθεση που ξεδιπλώνεται, η θέση τους για υπεράσπιση της αργίας κατά 95,5% πιστώθηκε τεχνητά ως αποδοχή και στήριξη του σημερινού πλαισίου των εξαιρέσεων πάνω στο οποίο βασίζονται και τα μεγάλα συμφέροντα για να συνεχίσουν να πιέζουν. Για του λόγου το αληθές, ακόμη και το 3% που θεωρεί ότι πρέπει να αλλάξουν οι εξαιρέσεις, μιλούν για 1 - 2 Κυριακές επιπλέον το χρόνο.

Σε γενικές γραμμές, οι απαντήσεις των συνδικαλιστικών οργανώσεων ήταν αναμενόμενες. Σε σχέση με τις αλλαγές που θα επιφέρει ο «Καλλικράτης», μόλις το 51,97% απάντησε ότι τις γνωρίζει. Για τις χειμερινές εκπτώσεις, οι περισσότερες οργανώσεις (39,37%) θεωρούν ότι η διάρκεια πρέπει να κυμαίνεται μεταξύ 35-45 ημερών. Για τις θερινές, το μεγαλύτερο ποσοστό (38,59%) κρίνει ότι πρέπει να διαρκούν έως 30 μέρες. Το 87,40% θέλει περιορισμό στις προσφορές, με το 70,27% να τις προσδιορίζει σε 2 φορές το χρόνο και με διάρκεια 10 ημερών (40,16%). Επίσης, το 81,89% κρίνει ότι υπάρχουν απαγορευτικές ημερομηνίες για τις προσφορές, κυρίως πριν τις γιορτές Χριστουγέννων - Πάσχα (28,85%) και για 1 μήνα πριν από τις εκπτώσεις (16,35%). Για τις προωθητικές ενέργειες θέλει περιορισμό το 78,74%, με το 21,26% να θεωρεί ότι αρκούν 4 φορές το χρόνο. Το 51,97% κρίνει ότι πρέπει να υπάρχουν και χρονικοί περιορισμοί για τη δημοσιοποίηση προωθητικών ενεργειών και το 22,83% θεωρεί ότι είναι αρκετές έως 19 μέρες το χρόνο.

Στο σημαντικό θέμα της εμπορικής χωροταξίας, το 88,19% κρίνει ότι είναι απαραίτητες οι παρεμβάσεις στα αστικά κέντρα για την αναβάθμιση των εμπορικών κέντρων των πόλεων. Το 87,40% ζητά διαμόρφωση ολοκληρωμένου σχεδίου εμπορικής χωροταξίας, που θα λαμβάνει μέτρα με βάση τα πληθυσμιακά δεδομένα και θα αποτρέπει την εξάπλωση των υπερκαταστημάτων. Σε ειδικές ερωτήσεις για τα πολυκαταστήματα, το 96,85% θεωρεί απαραίτητους τους γεωγραφικούς περιορισμούς για την εγκατάστασή τους, ενώ το 96,06% ζητά και πληθυσμιακούς περιορισμούς. Σε ποσοστό 91,34% κρίνεται απαραίτητο να έχουν λόγο οι τοπικές κοινωνίες για την εγκατάσταση πολυκαταστημάτων, με το 68,97% να θεωρεί ότι πρέπει να αποφασίζουν οι εμπορικοί σύλλογοι. Για τα καταστήματα στοκ και τα εκπτωτικά (άουτλετ), υπέρ των περιορισμών τάσσεται το 83,46%, κυρίως πληθυσμιακών (28,30%) και μεγέθους (18,87%).

Σε μια σειρά άλλα θέματα, η πλειοψηφία θέλει μερική ή ριζική αναμόρφωση για το καθεστώς εκποίησης - διάλυσης. Το 99,21% τάσσεται υπέρ προϋποθέσεων για τις άδειες υπαίθριου εμπορίου. Η άδεια πρέπει να δίνεται σε αναξιοπαθούντα άτομα (64,29%) και να χορηγείται από το Δήμο (81,10%), με τον έλεγχο να ασκείται από μεικτά κλιμάκια στα οποία θα συμμετέχουν οι εμπορικοί σύλλογοι (84,27%).

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
Ιδιωτικοποίηση των κτηνιατρικών υπηρεσιών

Στο σημείο να ιδιωτικοποιήσει μέχρι και το αντικείμενο των κτηνιάτρων του Δημοσίου έφτασε η κυβέρνηση. Η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μ. Αποστολάκη ανακοίνωσε ότι υπέγραψε Προεδρικό Διάταγμα για τη «λειτουργία του θεσμού του εγκεκριμένου κτηνιάτρου», εμφανίζοντάς το ως παροχή προς τους κτηνοτρόφους. Ομως, το «θεσμό» αυτό τον είχε καθιερώσει η ΝΔ το 2005 και τώρα έρχεται να τον εφαρμόσει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ...

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η σχετική ανακοίνωση, «ο εγκεκριμένος κτηνίατρος είναι ιδιώτης κτηνίατρος, ο οποίος συνάπτει σύμβαση έργου ορισμένου χρόνου με την αρμόδια κτηνιατρική αρχή της κάθε Περιφέρειας και παρέχει τις υπηρεσίες του στις κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις της δικαιοδοσίας της στο πλαίσιο του προγράμματος επιτήρησης ασθενειών των ζώων, ζωονόσων (νοσημάτων που μεταδίδονται στον άνθρωπο), ευζωίας και ελέγχου χρήσης κτηνιατρικών φαρμάκων στις εκτροφές παραγωγικών ζώων με στόχο την προστασία της δημόσιας υγείας και την ενίσχυση του εισοδήματος των κτηνοτρόφων».

Η κυβέρνηση μπρος στις μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό στις αρμόδιες κτηνιατρικές υπηρεσίες, αντί να προσλάβει το απαραίτητο προσωπικό, επέλεξε να ιδιωτικοποιήσει και αυτόν τον τομέα. Κι αυτό γίνεται στο πλαίσιο των εντολών του μνημονίου και της λειτουργίας του «Καλλικράτη». Οπως ανακοινώθηκε, οι εγκεκριμένοι κτηνίατροι σε πρώτη φάση θα είναι 300, αλλά δεν αποκλείεται αργότερα ο αριθμός τους να αυξηθεί. Και μπορεί σε πρώτη φάση το κόστος να αναλαμβάνει το Δημόσιο και οι εγκεκριμένοι κτηνίατροι να δουλεύουν με δελτία παροχής υπηρεσιών, αλλά δεν μπορεί να αποκλείσει κανείς το γεγονός πολύ σύντομα τους εγκεκριμένους κτηνιάτρους να τους πληρώνουν οι ίδιοι οι κτηνοτρόφοι. Επίσης δεν αποκλείεται οι ιδιώτες εγκεκριμένοι κτηνίατροι να αναλάβουν προσεχώς και τους ελέγχους των τροφίμων στις ιδιωτικές επιχειρήσεις με ό,τι σημαίνει αυτό...

Κάλεσμα στην εκδήλωση στο Κιλελέρ

Τα κεντρικά της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ διοργανώνουν διήμερη εκδρομή

Η ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ καλεί τα μέλη και τους φίλους της Αντίστασης και του ΔΣΕ να συμμετέχουν και φέτος στην εκδήλωση που θα γίνει στο Κιλελέρ την Κυριακή 27 Μάρτη 2010, για να τιμηθεί η 101η επέτειος της ηρωικής εξέγερσης των αγροτών στις 6 Μάρτη 1910. Τα Κεντρικά της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ διοργανώνουν διήμερη εκδρομή για συμμετοχή στο Κιλελέρ. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει: Επίσκεψη στο «αγνάντιο» του Χαρίλαου Φλωράκη στο Παλιοζογλώπι, επίσκεψη - ξενάγηση στο Μουσείο Εθνικής Αντίστασης στα Αμπελάκια και διανυκτέρευση με δείπνο στον Πλαταμώνα. Την Κυριακή 27.3 το πρωί μετάβαση στο Κιλελέρ και επιστροφή στην Αθήνα, αμέσως μετά. Τα πούλμαν θα ξεκινήσουν το Σάββατο 26.3. ώρα 7.30 το πρωί από την πλατεία Κάνιγγος (Για πληροφορίες - συμμετοχή - δηλώσεις μέχρι 23.3.011- στα τηλέφωνα 2108831368 και 2108225407).

Στα 5,35 δισ. ευρώ τα ληξιπρόθεσμα χρέη

Στα 5,35 δισ. ευρώ ανήλθαν τα ληξιπρόθεσμα χρέη του Δημοσίου (ευρύτερος δημόσιος τομέας) στο τέλος του 2010, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών.

Από αυτά, τα 832,5 εκατ. ευρώ αφορούν τα ληξιπρόθεσμα χρέη του κυβερνητικού τομέα, με 223 εκατ. ευρώ να επιβαρύνουν το υπουργείο Αμυνας. Σε ό,τι αφορά τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, η κατάσταση διαγράφεται ως ακολούθως: Τα ληξιπρόθεσμα χρέη των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) ανέρχονται σε 552 εκατ. ευρώ, των νοσοκομείων σε 2,226 δισ. ευρώ (στο τέλος του έτους εξοφλήθηκαν χρέη των νοσοκομείων προς τους προμηθευτές ύψους 4,3 δισ. ευρώ), των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης (ΟΚΑ) σε 1,583 δισ. ευρώ, ενώ των λοιπών νομικών προσώπων τα χρέη ανέρχονται σε 159,5 εκατ. ευρώ. Συνολικά δηλαδή τα ληξιπρόθεσμα χρέη των φορέων της γενικής κυβέρνησης (εκτός του κυβερνητικού τομέα) ανήλθαν στο τέλος του 2010 στα 4,52 δισ. ευρώ.

Στο στόχαστρο της κυβερνητικής πολιτικής βρίσκονται οι δαπάνες των ΟΤΑ, των ΟΚΑ και των Νοσοκομείων και είναι ακριβώς εκείνοι οι τομείς οι οποίοι έγιναν αντικείμενο σκληρών αντιλαϊκών ανατροπών (ευρείες ιδιωτικοποιήσεις, ανατροπές στο συνταξιοδοτικό σύστημα και άγριες περικοπές κοινωνικών δαπανών) σε μία εμφανή προσπάθεια να λειτουργούν με αγοραία ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, κάτι που προϋποθέτει την απάλειψη της όποιας κοινωνικής τους δραστηριότητας.

Το ταμειακό έλλειμμα, τέλος, της γενικής κυβέρνησης διαμορφώθηκε το Δεκέμβρη του 2010 στα 23,1 δισ. ευρώ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ